Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă

timpul de preparare
Timp de gătire: 15 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Conserve
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Pentru că este sezonul castraveților, îți oferim o rețetă tradițională de castraveți în saramură, așa cum se puneau în butoaie sau borcane mari la țară, fără oțet, doar cu apă, sare și mirodenii. Este metoda clasică de murare la rece, în care legumele fermentează natural, dezvoltând acel gust acrișor, sărat și ușor picant, specific castraveților murați de iarnă.

Borcan cu castraveți în saramură
Castraveții murați sunt perfecți ca garnitură la fripturi, mâncăruri grase, fasole, tocănițe / Shutterstock

Acești castraveți murați nu au gustul acru puternic dat de oțet. Au o aciditate blândă, naturală, rezultată din fermentație.

Sunt fermi și crocanți, cu coajă ușor elastică și interior zemos. Sunt sărați, dar nu excesiv, cu o aromă complexă de mărar, usturoi și hrean. Au gust ușor picant-condimentați, dar sunt proaspeți și răcoritori.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Castraveții murați sunt perfecți ca garnitură la fripturi, mâncăruri grase, fasole, tocănițe sau pur și simplu cu pâine și untură/unt, cum se mânca odinioară.

Descoperă și rețeta de castraveți murați la soare, tot așa cum o făcea bunica, iar mai jos îți oferim lista de ingrediente și pașii de urmat pentru a prepara rețeta de castraveți în saramură.

Ingrediente

Mod de preparare

Vei începe cu pregătirea castraveților. Alege castraveți mici, tari, cu coaja netedă, fără lovituri sau pete. Spală-i bine și lasă-i 2–3 ore în apă rece – ajută la menținerea texturii crocante.

Cum prepari castraveți în saramură

După pregătirea castraveților urmează pregătirea borcanului.

Spală borcanul cu apă fierbinte și eventual sterilizează-l.

Așază pe fundul borcanului tulpini și flori de mărar, câteva felii de hrean, usturoi, piper și condimente.

Pune castraveții vertical, cât mai strâns, dar fără să-i strivești. Intercalează bastonașe de hrean și căței de usturoi printre rânduri.

Lasă borcanul cu castraveți deoparte și pregătește saramura.

Descoperă și o rețetă de legume la borcan în saramură, pentru iarnă.

Fierbe 2 litri de apă, adaugă 2 linguri pline de sare grunjoasă (aprox. 30 g/l) și amestecă până se dizolvă complet. Lasă saramura să se răcească ușor (să fie caldă, nu fierbinte).

Apoi toarnă saramura caldă peste castraveți, să-i acopere complet.

Pune deasupra un capac sau o greutate (o farfurie mică sau o piatră curată) care să-i țină scufundați.

Perioada de fermentare

Lasă borcanul cu castraveți în saramură la temperatura camerei 4-5 zile. În această perioadă se declanșează fermentația naturală: lichidul se tulbură, se formează spumă, iar gustul devine tot mai acrișor.

Dacă dorești să grăbești procesul, adaugă o felie de pâine uscată pusă într-un tifon – o vei scoate după 1-2 zile.

După ce castraveții sunt acri după gustul tău, mută borcanul la rece (cămară, beci, balcon).

Dacă vrei să-i păstrezi mai mult, poți muta saramura într-o oală, o fierbi, o torni iar peste castraveți și închizi borcanul ermetic. Aceștia nu vor mai fermenta în continuare.

Descoperă și rețeta clasică de castraveți în oțet.

Sfaturi pentru reușita castraveților în saramură

Pentru ca murăturile tale să iasă gustoase și să fermenteze corect, este important să respecți câteva reguli simple, dar esențiale:

Spuma sau surplusul de lichid sunt normale în primele zile. Procesul de fermentație produce bule de gaz, care pot ridica spumă la suprafață sau pot face lichidul să curgă puțin din borcan. Nu te îngrijora – este semn că fermentația funcționează. Șterge borcanul, îndepărtează spuma dacă devine excesivă și completează cu puțină saramură rece dacă nivelul scade.

Nu folosi sare iodată. Sarea iodată poate inhiba bacteriile benefice responsabile de fermentație, ceea ce poate duce la murături moi, fără gust sau chiar stricate. Folosește sare grunjoasă, neiodată, specială pentru murături.

Asigură-te că toți castraveții sunt complet scufundați în saramură. Dacă o parte dintre legume ajunge la suprafață, acestea pot prinde mucegai. Poți folosi o greutate alimentară, un capac mai mic sau o farfurioară sterilizată pentru a le menține sub nivelul lichidului.

Citește și
CELE MAI CITITE
Chec marmorat cu dovleac și cacao portionat pe un tocator
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Pulpe de pui cu dovleac și în tavă, presărate cu pătrunjel verde
Pulpe de pui cu dovleac și cartofi la cuptor. Rețetă cu arome de toamnă
Pulpe de pui cu dovleac și cartofi la cuptor. Rețetă cu arome de toamnă
Două bruschette cu brânză și struguri, glazurate cu miere pe un tocător de lemn, un strugure, cuțit, ceainic, bol cu migdale, borcan cu miere și lingură de lemn spiralată
Bruschette cu brânză și struguri, glazurate cu miere
Bruschette cu brânză și struguri, glazurate cu miere
Sirop concentrat de struguri în borcan și lingură de lemn, alături de struguri
Melasă de struguri. Rețeta unui sirop concentrat și aromat
Melasă de struguri. Rețeta unui sirop concentrat și aromat
Ardei capia umpluți cu quinoa și legume într-un vas de sticlă
Ardei capia umpluți cu quinoa și legume. Un preparat cu gust bogat
Ardei capia umpluți cu quinoa și legume. Un preparat cu gust bogat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Ardei iuți umpluți cu brânză la borcan și în bol
Ardei iuți umpluți cu brânză la borcan, conservați pentru iarnă
Ardei iuți umpluți cu brânză la borcan, conservați pentru iarnă
Salată asortată de legume în oțet, la borcane
Salată asortată de legume în oțet, la borcan. Rețetă de conservă pentru iarnă
Salată asortată de legume în oțet, la borcan. Rețetă de conservă pentru iarnă
Zacuscă de fasole boabe pe felie de pâine și în bol cu lingură de lemn
Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională
Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
alimente expirate
07:10
Ce alimente expirate să nu consumi niciodată. Detaliile la care să fii atentă Ce alimente expirate să nu consumi niciodată. Detaliile la care să fii atentă
Pandișpan cu gutui și mac porționat pe o hârtie de copt și o porție pe spatulă
06:39
Pandișpan cu gutui și mac. Desert pufos cu note fine de toamnă Pandișpan cu gutui și mac. Desert pufos cu note fine de toamnă
Tartă rustică cu pere și nuci caramelizate, alături de o lingură de miere spiralată și nuci
05:38
Tartă rustică cu pere și nuci caramelizate. O poveste parfumată de toamnă Tartă rustică cu pere și nuci caramelizate. O poveste parfumată de toamnă
Brioșe cu banane, nuci și scorțișoară în tava de copt și una ruptă alături
7 octombrie, 07:02
Brioșe cu banane, nuci și scorțișoară. Desert simplu și aromat Brioșe cu banane, nuci și scorțișoară. Desert simplu și aromat
lapte bătut
7 octombrie, 06:53
Cum prepari acasă lapte bătut. Rețeta simplă și rapidă Cum prepari acasă lapte bătut. Rețeta simplă și rapidă
Salată cu pere, rucola și gorgonzola, decorată cu nuci și afine în bol, alături de două furculițe
7 octombrie, 06:15
Salată cu pere, rucola și gorgonzola, decorată cu nuci și afine. O armonie între dulce, sărat și acrișor Salată cu pere, rucola și gorgonzola, decorată cu nuci și afine. O armonie între dulce, sărat și acrișor
garnituri pentru somon
6 octombrie, 13:04
5 garnituri pentru somon. Cu ce se servește pentru o masă delicioasă 5 garnituri pentru somon. Cu ce se servește pentru o masă delicioasă
frunze de sfeclă
6 octombrie, 11:10
Nu mai arunca frunzele de la sfeclă. Iată ce poți face cu ele Nu mai arunca frunzele de la sfeclă. Iată ce poți face cu ele
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Cartofi fondanți. Rețeta clasică franceză, pentru o garnitură elegantă și savuroasă
Cartofi fondanți. Rețeta clasică franceză, pentru o garnitură elegantă și savuroasă
Cartofi fondanți. Rețeta clasică franceză, pentru o garnitură elegantă și savuroasă
O insulă din Scoţia, scoasă la vânzare la preţul unui apartament din Bucureşti
O insulă din Scoţia, scoasă la vânzare la preţul unui apartament din Bucureşti
O insulă din Scoţia, scoasă la vânzare la preţul unui apartament din Bucureşti
După ce a strâns peste 100.000 de euro de ziua lui, David Popovici face un alt gest uriaş de ajutor!
După ce a strâns peste 100.000 de euro de ziua lui, David Popovici face un alt gest uriaş de ajutor!
După ce a strâns peste 100.000 de euro de ziua lui, David Popovici face un alt gest uriaş de ajutor!
Cine e Victoria Răileanu, actrița din serialul Iubire cu parfum de lavandă. Ce spune despre noul ei rol
Cine e Victoria Răileanu, actrița din serialul Iubire cu parfum de lavandă. Ce spune despre noul ei rol
Cine e Victoria Răileanu, actrița din serialul Iubire cu parfum de lavandă. Ce spune despre noul ei rol
Hazal Subaşı a dezvăluit secretul unei relații fericite. Actrița formează un cuplu cu Oğuzhan Koç, fostul soț al faimoasei Demet Ozdemir
Hazal Subaşı a dezvăluit secretul unei relații fericite. Actrița formează un cuplu cu Oğuzhan Koç, fostul soț al faimoasei Demet Ozdemir
Hazal Subaşı a dezvăluit secretul unei relații fericite. Actrița formează un cuplu cu Oğuzhan Koç, fostul soț al faimoasei Demet Ozdemir
OpenAI lansează Sora 2 alături de o aplicație specială. Ce probleme a creat deja modelul AI 
OpenAI lansează Sora 2 alături de o aplicație specială. Ce probleme a creat deja modelul AI 
OpenAI lansează Sora 2 alături de o aplicație specială. Ce probleme a creat deja modelul AI 
Galette cu dovleac în aluat și ardei copți cu brânză
Galette cu dovleac în aluat și ardei copți cu brânză
Galette cu dovleac în aluat și ardei copți cu brânză
Primele mișcări ale bebelușului la a doua sarcină. Când le poți simți și ce spun specialiștii
Primele mișcări ale bebelușului la a doua sarcină. Când le poți simți și ce spun specialiștii
Primele mișcări ale bebelușului la a doua sarcină. Când le poți simți și ce spun specialiștii
Sean Diddy Combs a fost condamnat la peste 4 ani de închisoare. Artistul i-a cerut judecătorului o a doua șansă: Mi-am învățat lecția
Sean „Diddy” Combs a fost condamnat la peste 4 ani de închisoare. Artistul i-a cerut judecătorului o a doua șansă: „Mi-am învățat lecția”
Sean „Diddy” Combs a fost condamnat la peste 4 ani de închisoare. Artistul i-a cerut judecătorului o a doua șansă: „Mi-am învățat lecția”
Tipuri de brânză pe care le poți consuma dacă ai colesterol ridicat. Ce modificări pot produce când le incluzi în dietă
Tipuri de brânză pe care le poți consuma dacă ai colesterol ridicat. Ce modificări pot produce când le incluzi în dietă
Tipuri de brânză pe care le poți consuma dacă ai colesterol ridicat. Ce modificări pot produce când le incluzi în dietă
fresh
Pere în vin roșu, glazurate cu ciocolată și servite cu înghețată

Pere în vin roșu, glazurate cu ciocolată și servite cu înghețată

Pere în vin roșu, glazurate cu ciocolată și servite cu înghețată

Nu mai arunca frunzele de la sfeclă. Iată ce poți face cu ele

Nu mai arunca frunzele de la sfeclă. Iată ce poți face cu ele

Brioșe cu banane, nuci și scorțișoară. Desert simplu și aromat

Brioșe cu banane, nuci și scorțișoară. Desert simplu și aromat

5 garnituri pentru somon. Cu ce se servește pentru o masă delicioasă

5 garnituri pentru somon. Cu ce se servește pentru o masă delicioasă

Cum prepari acasă lapte bătut. Rețeta simplă și rapidă

Cum prepari acasă lapte bătut. Rețeta simplă și rapidă
închide