Cât de sănătos este uleiul de porumb. Iată ce spun medicii specialiști

Fără coacere

Tot mai mulți oameni caută surse de grăsimi sănătoase pentru a le introduce în alimentația lor. Uleiurile vegetale sunt incluse în tot mai multe diete. Uleiul de porumb este unul dintre produsele tot mai cerute. Cu toate acestea puține persoane știu cu adevărat care sunt efectele lui asupra sănătății. Descoperă și tu cât de sănătos este uleiul de porumb. Iată ce spun medicii specialiști.

Cristina Catană
Publicat: 25 septembrie 2023, 08:00
Uleiul de porumb are un profil lipidic dezechilibrat / Shutterstock

Uleiul de porumb este un ulei de tip industrial, extras din boabele de porumb. Este de culoare galbenă și are o aromă cu note de nuci, dar sunt aproape insesizabile.

De aceea, este inclus de cele mai multe ori în categoria uleiurilor cu gust și aromă neutre. Acesta este și motivul peste care a început să fie din ce în ce mai folosit în alimentație.

Citește și

Cum se produce uleiul de porumb

Procesul de extragere a uleiului din boabele de porumb este unul destul de complex. De obicei, este extras mecanic și/sau chimic, apoi rafinat (de exemplu, folosind un solvent precum hexanul).

Potrivit medicului nutriționist Michelle Shapiro, citată de MindBodyGreen.com: „în timpul extracției mecanice (fizice), germenii sunt separați de bob în timpul procesului de măcinare pentru a produce făină.

Germenii rămași sunt uscați și apoi presați cu o presă hidraulică sau cu șurub și de aici rezultă uleiul. Pentru a izola uleiul de contaminanții fizici, produsul este „spălat” cu un solvent chimic, de obicei, hexan, care este evaporat pentru a produce uleiul în sine”.

După extracția fizică urmează un proces chimic de rafinare. Scopul este de a elimina orice contaminanții care afectează negativ gustul, mirosul, durata de valabilitate și/sau punctul de fum.

Shapiro explică faptul că rafinarea chimică implică șase etape principale: degresarea, neutralizarea, spălarea/uscarea, decolorarea, degresarea și dezodorizarea. Tot acest proces vine cu un dezavantaj major.

„Cu toate că scopul procesului de extracție și rafinare este de a elimina compușii nedoriți din ulei, acesta poate îndepărta și compuși benefici precum anumite vitamine sau antioxidanți”, explică medicul.

Uleiul de porumb are un punct de fum foarte ridicat, putând fi folosit până la 230°C. Acesta este motivul pentru care este folosit destul de des pentru prăjit. De asemenea, se mai găsește în mixuri de uleiuri pentru salate sau destinate prăjitului, margarine sau alimente care conțin aceste ingrediente.

Valori nutritive pentru uleiul de porumb

Potrivit Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii, USDA, 1 lingură de ulei de porumb are 122 calorii, 13,6 grame de grăsimi (din care 1,75 g saturate, 3,75 mononesaturate, 4,44 polinesaturate) și 1,94 miligrame de vitamina E.

Cât de sănătos este uleiul de porumb

Uleiul de porumb conține 52% acizi grași omega-6 și 1% acizi grași omega-3. Deși atât acizii grași omega 3, cât și cei omega 6 sunt esențiali pentru buna funcționare a organismului nostru, în uleiul de porumb nu există un echilibru.

În mod normal ar trebui să fie un raport de 2:1 între omega 6 și omega 3, ceea ce poate produce inflamații în organism.

Conține vitamina E

O parte din conținutul de vitamina E al uleiului de porumb este pierdută în timpul procesului de rafinare. Cu toate acestea mai rămâne o cantitate de aproximativ 2 miligrame în fiecare lingură consumată. Ceea ce înseamnă că asigură 13% din necesarul zilnic al unui adult.

Vitamina E este un antioxidant puternic ce protejează membranele celulelor de efectele radicalilor liberi. De asemenea, are rolul de a apăra pielea de soare.

Este sursă de acizi grași esențiali

Uleiul de porumb este o bună sursă de acid lionoleic care are rolul de a proteja pielea, membranele celulare și de a sprijini buna funcționare a sistemului imunitar. Studiile arată că poate scădea colesterolul LDL.

Descoperă cât de sănătos este să gătești cu ulei. Iată ce spun studiile specialiștilor.

De ce ar trebui să consumi ulei de porumb cu precauție

În timp ce uleiul de porumb nu este intrinsec rău, este foarte procesat și adesea utilizat în preparate nesănătoase, cum ar fi prăjirea. De asemenea, este bogat în acizi grași omega-6 care au efecte inflamatorii.

Are un profil lipidic dezechilibrat

Unul dintre cele mai mari dezavantaje ale uleiului de porumb este profilul său lipidic dezechilibrat: proportie mai mare de grăsimi omega-6 față de omega-3. Acesta poate duce la apariția inflamațiilor în corp.

Este modificat genetic

Uleiul de porumb este, de asemenea, lipsit de nutrienții și compușii antioxidanți în urma procesului său extins de rafinare.

Nu mai puțin de 90% din porumbul cultivat în SUA este modificat genetic, de exemplu. „Deoarece această tehnologie este relativ nouă, momentan nu avem date pe termen lung pentru a determina posibilele sale efecte asupra sănătății în timp”, spune Shapiro.

Este produs prin monocultură

Modificarea genetică nu este singura preocupare de mediu în cazul uleiului de porumb. „Porumbul este, de asemenea, cultivat în mod obișnuit prin monocultură, adică cultivarea aceleiași culturi în fiecare an pe aceeași suprafață de teren, în opoziție cu practica tradițională de rotație a tipurilor de culturi crescute în fiecare an”, spune Shapiro.

Din punct de vedere ecologic, monocultura poate avea efecte dăunătoare în timp. Solul poate deveni ușor epuizat de nutrienți, necesitând mai mult îngrășăminte și pesticide în timp.

Ar putea contribui la rezistența la insulină

Câteva studii pe animale  au descoperit că uleiul de porumb poate contribui la rezistența la insulină. Un studiu preclinic a arătat că uleiul de porumb poate declanșa rezistența la insulină și poate reduce activitatea locomotorie, motivația și învățarea, la șoareci.

Altă cercetare a arătat că uleiul de porumb poate declanșa rezistența la insulină în aceeași măsură ca și uleiurile bogate în grăsimi saturate, cum ar fi untura.

Uleiul de porumb vs. alte tipuri de grăsimi

Dacă uleiul de porumb nu este cea mai bună alegere, atunci ce uleiuri și/sau grăsimi de gătit ar trebui să folosești? Iată o comparație între acesta și variante populare pe care le găsești pe piață.

Uleiul de porumb vs. uleiul de măsline

Uleiul de măsline (în special cel extravirgin) este recomandat de toți medicii, în mare parte datorită profilului său lipidic. De asemenea, există o mulțime de dovezi științifice care susțin beneficiile sale pentru sănătate.

Uleiul de măsline are mai mulți acizi grași mononesaturați, care ajută la reducerea LDL și la creșterea HDL.

Uleiul de porumb vs. unt

Untul a avut o reputație proastă în anii ’90, dar nutriționiștii au revenit la sentimente mai bune legate de el în ultimii ani.

Untul conține 63% grăsimi saturate, 26% grăsimi mononesaturate și 4% grăsimi polinesaturate. În timp ce conținutul ridicat de grăsimi saturate ar putea să fie o problemă, există dovezi că acestea pot să nu fie la fel de rele cum se credea odată.

Aceast lucru nu înseamnă că ar trebui să consumi unt la toate mesele, dar poate fi o variantă dacă este folosit cu moderație.

La fel ca uleiul de măsline, untul are un punct de fum de 170°C, astfel încât poate fi folosit pentru gătit doar la temperaturi mici.

Uleiul de porumb vs. ulei vegetal

Uleiurile vegetale sunt derivate din surse vegetale, cea mai comună fiind soia, rapița/canola, porumbul, Floarea-soarelui și palmierul. Ca și uleiul de porumb și acesta au un profil nutrițional care favorizează apariția inflamațiilor.

Citește și
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat
Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Te-ar mai putea interesa și
Alimente recomandate pentru oase puternice. Ce poți să mănânci zilnic dacă ești vegetariană
Alimente recomandate pentru oase puternice. Ce poți să mănânci zilnic dacă ești vegetariană
11 obiceiuri alimentare care te împiedică să scapi de grăsimea abdominală, potrivit experților
11 obiceiuri alimentare care te împiedică să scapi de grăsimea abdominală, potrivit experților
Alimente recomandate pentru sănătatea rinichilor. Ce poți include în dieta ta zilnică
Alimente recomandate pentru sănătatea rinichilor. Ce poți include în dieta ta zilnică
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:52
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
06:40
Crumble cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert simplu și rapid Crumble cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert simplu și rapid
18 mai, 07:36
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
18 mai, 06:15
Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele
17 mai, 07:39
Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon
17 mai, 06:05
Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni
16 mai, 08:40
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
16 mai, 06:01
Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Dacă nu mai ai idei ce să prepari pentru una dintre gustările zilei, îți recomandăm să încerci o rețetă de pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă....
2
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Dacă îți plac preparatele pe bază de ciuperci îți recomandăm să încerci și rețeta de ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Se prepară ușor, este simplă și conține doar câteva...
3
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Dacă ești în căutarea unei rețete de blat pentru tort, mai altfel decât cea clasică, poți încerca rețeta de blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție. Te va cuceri atât...
4
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Dacă ești în căutarea unei rețete de tort mai deosebită și ca gust și ca aspect, rețeta de tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine poate fi alegerea...
5
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Dacă ai prin bucătărie forme conice pentru copt rulouri sau cornete, poți încerca și rețeta noastră de rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Este o rețetă mai rapidă și mai...

Parteneri

5 semne că pielea ta este stresată. Care sunt recomandările specialiștilor
5 semne că pielea ta este stresată. Care sunt recomandările specialiștilor
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e acelaşi preţ ca în UK"
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e acelaşi preţ ca în UK"
Cât de frumoasă e, la 44 de ani, fosta iubită a lui Adrian Mutu, dispărută din viaţa publică! A trecut printr-un divorţ dureros!
Cât de frumoasă e, la 44 de ani, fosta iubită a lui Adrian Mutu, dispărută din viaţa publică! A trecut printr-un divorţ dureros!
Regina Întunericului, detalii din culisele conflictelor de la Chefi la cuțite. Ce nu au surprins camerele de filmat | EXCLUSIV
Regina Întunericului, detalii din culisele conflictelor de la Chefi la cuțite. Ce nu au surprins camerele de filmat | EXCLUSIV
Taro Emir Tekin și Beril Pozam apar împreună pe coperta unei reviste din Turcia. Aceasta este călătoria actriței pentru regăsirea de sine
Taro Emir Tekin și Beril Pozam apar împreună pe coperta unei reviste din Turcia. Aceasta este călătoria actriței pentru regăsirea de sine
Clone AI ale rudelor decedate sunt vândute în China. Ce preț au copiile cu inteligență artificială
Clone AI ale rudelor decedate sunt vândute în China. Ce preț au copiile cu inteligență artificială
Brioșe cu căpșuni și iaurt în compoziție
Brioșe cu căpșuni și iaurt în compoziție
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
Madonna s-a destăinuit cu privire la pierderea mamei sale: „Nimeni nu mi-a spus că mama mea era pe moarte”
Madonna s-a destăinuit cu privire la pierderea mamei sale: „Nimeni nu mi-a spus că mama mea era pe moarte”
Proprietățile medicinale ale mesteacănului. La ce se folosesc
Proprietățile medicinale ale mesteacănului. La ce se folosesc
fresh

Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon

Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon

Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged

Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged

Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni

Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni

Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele

Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele

Crumble cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert simplu și rapid

Crumble cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert simplu și rapid