Cât se țin gogoșile la crescut? Trucuri pentru un aluat perfect dospit

Fără coacere

Când îți este poftă de ceva bun ca în copilărie, gogoșile pufoase sunt poate printre primele care îți vin în minte. Calde, pudrate cu zahăr, aromate, ele sunt unul dintre cele mai reconfortante deserturi. Iată cât se țin gogoșile la crescut ca să fie cât mai pufoase.

Cristina Catană
Publicat: 2 noiembrie 2024, 03:30
Gogoșile pufoase au nevoie să fie lăsate la dospit de două ori/ Shutterstock

Gogoșile nu au nevoie de multe ingrediente și nici de un proces foarte elaborat de preparare. Totuși, trebuie să respecți toți pașii și să ai răbdare cu timpii de dospit pentru ca aluatul să crească suficient și să aibă textura potrivită.

Când te gândești la gogoși de fiecare dată ai în minte un aluat pufos și aromat. Nu este greu de obținut, dar nici foarte simplu.

Citește și

Cât se țin gogoșile la crescut

Timpul necesar pentru a lăsa gogoșile să crească poate varia în funcție de rețetă, temperatura din cameră și umiditate, dar, în general, gogoșile trebuie lăsate să crească între 1 și 2 ore.

După ce ai frământat aluatul pentru gogoși, lasă-l să crească pentru prima dată aproximativ o oră. Pune aluatul într-un bol uns cu puțin ulei și acoperă-l cu un prosop curat sau cu folie de plastic.

Lasă-l să crească într-un loc cald și ferit de curenți de aer. Ideal ar fi ca temperatura să fie între 24-27°C. Îți vei da seama că a dospit suficient pentru că își va dubla volumul.

Este momentul să formezi gogoșile. Răstoarnă-l pe o suprafață ușor înfăinată și întinde-l la grosimea dorită, de preferat 1-1,5 cm. Apoi, taie gogoșile folosind un tăietor rotund sau un pahar.

După aceea, pune-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Acoperă-le din nou cu un prosop curat și lasă-le să crească într-un loc cald și ferit de curenți de aer. Gogoșile ar trebui să își mărească volumul și să fie pufoase la atingere.

Cum obții un aluat dospit pentru gogoși

Obținerea unui aluat dospit perfect pentru gogoși necestită respectarea unor pași care nu sunt deloc complicați.

Pentru a face aluat dospit pentru gogoși ai nevoie de 500 g făină albă, 200 ml lapte călduț, 50 g unt topit (dar nu fierbinte), 50 g zahăr, două ouă, 7 g drojdie uscată (sau 25 g drojdie proaspătă), 1/2 linguriță sare, o linguriță esență de vanilie (opțional) și coaja rasă de la o lămâie sau o portocală (opțional).

Într-un bol mic, amestecă drojdia uscată cu o linguriță de zahăr și câteva linguri de lapte călduț (din cei 200 ml).

Lasă amestecul să stea 5-10 minute până când se formează o spumă la suprafață, semn că drojdia este activă. Dacă folosești drojdie proaspătă, sfărâm-o și amestec-o direct cu laptele călduț și zahărul, lăsând-o să se dizolve și să se activeze.

Într-un bol mare, cerne făina și adaugă sarea, restul de zahăr și coaja rasă de lămâie sau portocală, dacă folosești. Într-un alt bol, bate ușor ouăle și amestecă-le cu laptele rămas și esența de vanilie. Adaugă amestecul de drojdie activată în bolul cu făină, urmat de amestecul de lapte și ouă și untul topit.

Cum prepari aluatul pentru gogoși

Amestecă toate ingredientele până când obții un aluat omogen. Transferă aluatul pe o suprafață ușor înfăinată și frământă-l timp de 10-15 minute, până devine elastic și neted.

Dacă aluatul este prea lipicios, adaugă puțină făină, câte o lingură pe rând. Dacă este prea uscat, adaugă câteva picături de lapte.

Pune aluatul într-un bol uns cu puțin ulei și acoperă-l cu un prosop curat sau cu folie de plastic. Lasă-l să crească într-un loc cald și ferit de curenți de aer timp de 1-2 ore, până își dublează volumul.

După ce aluatul a crescut, răstoarnă-l pe o suprafață ușor înfăinată și întinde-l la o grosime de aproximativ 1-1,5 cm. Taie gogoșile folosind un tăietor rotund sau un pahar și pune-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt sau pe o suprafață ușor înfăinată.

Acoperă gogoșile cu un prosop curat și lasă-le să mai crească timp de 30-60 de minute, până își măresc volumul și devin pufoase. Încinge uleiul într-o cratiță adâncă la 175-180°C. Prăjește gogoșile câteva minute pe fiecare parte, până devin aurii. Scoate-le pe prosoape de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei.

Secrete pentru a obține gogoși pufoase

În primul rând ai nevoie de făină de calitate superioară, ideală pentru panificație, care are un conținut moderat de gluten. Înainte de a pune drojdia, asigură-te că este proaspătă și încă activă. Poți folosi atât drojdie uscată, cât și proaspătă, dar trebuie să fie în termenul de valabilitate.

Unul dintre cei mai importanți pași este activarea drojdie. Vei avea nevoie de lapte călduț și zahăr, nu fierbinte (aproximativ 37-40°C). Dacă este prea cald, aluatul nu va mai dospi.

După ce toate ingredientele au fost încorporate în aluat, frământă-l timp de 10-15 minute până devine elastic și neted. Trebuie să fie moale, dar nu lipicios. Acest pas ajută la dezvoltarea rețelei de gluten, ceea ce va face gogoșile să aibă o textură pufoasă.

Lasă apoi aluatul într-un bol uns cu ulei pentru a preveni lipirea și lasă-l să crească într-un loc cald și ferit de curenți de aer până își dublează volumul, aproximativ 1-2 ore. După aceea, întinde-l, formează gogoșile și mai lasă-le să dospească încă o oră. Pasul acesta este foarte important dacă vrei să ai gogoși pufoase.

Când și-au dublat volumul, prăjește gogoșile în ulei încins la 175-180°C. Dacă uleiul este prea rece, gogoșile vor absorbi prea mult ulei. Dacă este prea fierbinte, se vor arde la exterior și vor rămâne crude la interior. Nu aglomera gogoșile în tigaie. Lasă spațiu suficient între ele pentru a se putea prăji uniform.

Citește și
Plăcintă cu dovleac și aluat fraged cu scorțișoară
Plăcintă cu dovleac și aluat fraged cu scorțișoară
Deserturi rapide cu mere și scorțișoară. 4 idei și rețete de prăjituri delicioase
Deserturi rapide cu mere și scorțișoară. 4 idei și rețete de prăjituri delicioase
Tocăniță de pui cu smântână. Ingredientele care o fac delicioasă
Tocăniță de pui cu smântână. Ingredientele care o fac delicioasă
Scones cu mac și lămâie, biscuiții perfecți pentru mic dejun
Scones cu mac și lămâie, biscuiții perfecți pentru mic dejun
Clătite pufoase cu iaurt. Ce să mai adaugi în rețetă ca să fie delicioase
Clătite pufoase cu iaurt. Ce să mai adaugi în rețetă ca să fie delicioase
Te-ar mai putea interesa și
Gogoși cu mere și banane în aluat, foarte gustoase și aromate
Gogoși cu mere și banane în aluat, foarte gustoase și aromate
Aluat fraged pe bază de iaurt. Rețeta de care ai nevoie atunci când vrei să prepari tarte, pizza, biscuiți
Aluat fraged pe bază de iaurt. Rețeta de care ai nevoie atunci când vrei să prepari tarte, pizza, biscuiți
Cum să faci acasă loukoumades, gogoși grecești
Cum să faci acasă loukoumades, gogoși grecești
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
03:30
Cât se țin gogoșile la crescut? Trucuri pentru un aluat perfect dospit Cât se țin gogoșile la crescut? Trucuri pentru un aluat perfect dospit
03:15
Supă cremă de dovleac copt, cu legume coapte Supă cremă de dovleac copt, cu legume coapte
03:10
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
1 noiembrie, 06:46
Câtă apă se pune la colivă. Rețeta tradițională explicată pas cu pas Câtă apă se pune la colivă. Rețeta tradițională explicată pas cu pas
1 noiembrie, 06:18
Pâine proteică din linte roșie. Rețetă de pâine fără gluten Pâine proteică din linte roșie. Rețetă de pâine fără gluten
1 noiembrie, 06:02
Ce poți face cu pilaful rămas. Rețete rapide și savuroase cu orez Ce poți face cu pilaful rămas. Rețete rapide și savuroase cu orez
31 octombrie, 10:32
Prăjituri simple de Halloween pe care poți să le prepari ușor și rapid acasă Prăjituri simple de Halloween pe care poți să le prepari ușor și rapid acasă
31 octombrie, 06:02
Colivă tradițională cu nucă. Rețeta desertului pe care toți românii îl adoră Colivă tradițională cu nucă. Rețeta desertului pe care toți românii îl adoră
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Plăcintă cu dovleac și aluat fraged cu scorțișoară
Plăcintă cu dovleac și aluat fraged cu scorțișoară
Dacă adori deserturile cu dovleac și ești în căutare de rețete savuroase, îți oferim mai jos o rețetă de plăcintă cu dovleac și aluat fraged cu scorțișoară. Chiar dacă scorțișoara este...
2
Trandafiri din mere și aluat foietaj. Un desert simplu și elegant
Trandafiri din mere și aluat foietaj. Un desert simplu și elegant
Pentru atunci când familia poftește la un desert cu mere și nu ai timp de rețete complexe, îți recomandăm rețeta de trandafiri din mere și aluat foietaj. Se vor bucura de...
3
Mâncăruri cu ciuperci proaspete pe care să le faci toamna asta. Sunt ușor și rapid de pregătit
Mâncăruri cu ciuperci proaspete pe care să le faci toamna asta. Sunt ușor și rapid de pregătit
Atunci când gătești mâncăruri cu ciuperci proaspete trebuie să te asiguri că alegi soiul potrivit. Fiecare tip aduce o textură și un gust diferit, iar unele sunt mai potrivite pentru anumite...
4
Rețetă de supă cremă de dovleac din bucătăria franțuzească. Ce să adaugi pentru a ieși un deliciu
Rețetă de supă cremă de dovleac din bucătăria franțuzească. Ce să adaugi pentru a ieși un deliciu
Supa cremă de dovleac după rețeta franțuzească este mult mai cremoasă decât alte preparate similare, mai ales datorită modului de preparare. În plus, conține și mai multe legume care îi dau...
5
Deserturi rapide cu mere și scorțișoară. 4 idei și rețete de prăjituri delicioase
Deserturi rapide cu mere și scorțișoară. 4 idei și rețete de prăjituri delicioase
Toamna este sezonul care miroase a deserturi cu mere și scorțișoară. Plăcinte, tarte, clătite, ștrudele, brioșe și tot felul de prăjituri cremoase sau crocante ne încântă în zilele reci și ploioase....

Parteneri

Piept de porc la cuptor. Rețeta unei fripturi fragede și suculente
Piept de porc la cuptor. Rețeta unei fripturi fragede și suculente
ANIMAŢIE. Ce a provocat inundaţiile de proporţii din Spania. Oraşele, transformate în cimitire uriaşe
ANIMAŢIE. Ce a provocat inundaţiile de proporţii din Spania. Oraşele, transformate în cimitire uriaşe
A primit o maşină de lux de la Ion Ţiriac şi viaţa i s-a schimbat radical: „A venit o doamnă plângând! Nu ştiam ce se întâmplă”
A primit o maşină de lux de la Ion Ţiriac şi viaţa i s-a schimbat radical: „A venit o doamnă plângând! Nu ştiam ce se întâmplă”
Întâlnire de gradul 0 între Maria și ispita Mădălina, fostele iubite ale lui Dany Boy de la Insula Iubirii. De ce s-au întâlnit
Întâlnire de gradul 0 între Maria și ispita Mădălina, fostele iubite ale lui Dany Boy de la Insula Iubirii. De ce s-au întâlnit
Fiul lui Ninel Conde are 10 ani în prezent. Cum arată Emmanuel, băiatul din relația cu Giovanni Medina
Fiul lui Ninel Conde are 10 ani în prezent. Cum arată Emmanuel, băiatul din relația cu Giovanni Medina
Dacă ai aceste aplicații pe telefon, trebuie să le ștergi imediat, spun experții. La ce risc te expui dacă nu o faci
Dacă ai aceste aplicații pe telefon, trebuie să le ștergi imediat, spun experții. La ce risc te expui dacă nu o faci
Supă cremă de cartofi cu bacon crocant
Supă cremă de cartofi cu bacon crocant
Cum poți îmbunătăți sănătatea intestinală a copilului. Sfaturi simple, de la experți
Cum poți îmbunătăți sănătatea intestinală a copilului. Sfaturi simple, de la experți
Adele i-a transmis un mesaj emoționant lui Céline Dion: „Cuvintele nu vor rezuma niciodată ce însemni pentru mine”
Adele i-a transmis un mesaj emoționant lui Céline Dion: „Cuvintele nu vor rezuma niciodată ce însemni pentru mine”
Afte bucale la copii și adulți. Cauze, tratamente, soluții naturiste
Afte bucale la copii și adulți. Cauze, tratamente, soluții naturiste
fresh

Colivă tradițională cu nucă. Rețeta desertului pe care toți românii îl adoră

Colivă tradițională cu nucă. Rețeta desertului pe care toți românii îl adoră

Brioșe cu dovleac. Desert de toamnă aromat și colorat

Brioșe cu dovleac. Desert de toamnă aromat și colorat

Câtă apă se pune la colivă. Rețeta tradițională explicată pas cu pas

Câtă apă se pune la colivă. Rețeta tradițională explicată pas cu pas

Prăjituri simple de Halloween pe care poți să le prepari ușor și rapid acasă

Prăjituri simple de Halloween pe care poți să le prepari ușor și rapid acasă

Pâine proteică din linte roșie. Rețetă de pâine fără gluten

Pâine proteică din linte roșie. Rețetă de pâine fără gluten