Cât timp se fierb ouăle. Trucuri utile pentru gospodine

Fără coacere

Oul este unul dintre cele mai complexe alimente. Cea mai sănătoasă modalitate de gătire este prin fierbere. Nu doar că se păstrează vitaminele și mineralele, dar este și foarte versatil. Oul fiert poate fi consumat simplu, dar și în salate, sandviciuri sau alte preparate. Hai să aflăm împreună cât timp se fierb ouăle.

Publicat: 23 noiembrie 2022, 08:00
Dimensiunea oului influențează durata de fierbere / Shutterstock

Când vine vorba de oul fiert fiecare are preferințele lui. Unora le plac gălbenușurile tari, altora, dimpotrivă, le place să simtă zeama lor cremoasă.

Cât timp se fierb ouăle

Consumul de ouă are nenumărate beneficii asupra sănătății. Oule fierte sunt sănăoase și pot fi integrate într-o mulțime de rețete. Îți explicăm mai jos cât timp se fierb ouăle atât cele de găină, cât și de prepeliță, gâscă sau rață astfel încât să te bucuri de ele după bunul plac.

Citește și

Cât timp se fierb ouăle ca să fie gălbenușurile tari

Pune ouăle într-o oală și acoperă-le cu apă rece cât să le depășească cu aproximativ 2 cm. Apoi se aduce apa la punctul de fierbere la foc mare.  

De îndată ce apa începe să fiarbă, stinge focul și acoperă oala. Lăsați ouăle în apa fierbinte timp de 10-12 minute, în funcție de cât de tari vrei să fie. 

Cum arată gălbenușul în funcție de timpul de fierbere / Shutterstock

Dacă le lași 10 minute vor avea gălbenușuri tari, cremoase, în timp ce după 12 minute vor fi mai palide și opace, cu o textură mai fărâmicioasă

După ce trec cele 10-12 minute, se scurge apa și ouăle se transferă într-un castron mare cu apă cu gheață pentru a opri procesul de gătire. Lăsă-le acolo de cel puțin 14 minute înainte de a le curăța.

Cât timp se fierbe un ou cu gălbenuș moale

Pentru a fierbe un ou cu gălbenușul moale, pune o oală cu apă la fiert și las-o să clocotească. Apoi se dă focul mai mic, astfel încât apa să fiarbă încet. Cu o lingură se pun încet ouăle în oală.

Se lasă aproximativ 4-5 minute. Între timp se pregătește baia de gheață într-un castron mare. După trecerea timpului de fierbere se scot ouăle și se pun peste gheață și se lasă acolo aproximativ 3 minute, după care se curăță de coajă.

Află mai multe despre codurile înscrise pe ouă.

Cât timp se fierb ouăle ca să iasă cleioase

Dacă vrei să ai ouă cu gălbenuș cleios trebuie să respecți modul de fierbere pentru ouă cu gălbenuș moale, însă pentru o perioadă mai scurtă de timp. Ouăle vor avea nevoie de aproximativ 7 minute. La final se scot tot într-un castron cu gheață și se lasă 3 minute pentru a se opri procesul de gătire.

Cât timp se fierb ouăle de prepeliță

Ouăle de prepeliță se fierb în același mod ca și cele de găină, doar că vasul în care fierb ar trebui să fie acoperit. Pui mai întâi apa la fiert, iar când ajunge la punctul de fierbere iei vasul de pe foc.

Ouăle de prepeliță conțin grăsimi sănătoase / Shutterstock

Pui ouăle și le lași timp de 2 minute, vasul având capacul pus. Pentru ouă fierte moi este nevoie să stea în apa clocotită doar 30 secunde -1 minut. În ambele cazuri, după trecerea timpului, se trec printr-un jet de apă rece.             

Cât se lasă la fiert ouăle de rață

Dacă vrei un ou de rață cu un gălbenuș cremos trebuie să îl ții 6-7 minute. Pentru un gălbenuș tare timpul de fierbere este de 9 minute.

Oul fiert de rață are gălbenușul foarte cremos / Shutterstock

Oul de rață are coaja sunt mai fragilă decât cea a oului de găină. Pentru a evita crăparea trebuie să le ții la temperatura camerei înainte de a le fierbe și apoi trebuie să le pui foarte ușor în apă, cu ajutorul unei linguri.

După ce fierbi oul de rață scoate-l într-un vas cu apă rece. Trebuie curățat doar după ce s-a răcit complet pentru a opri formarea unei nuanțe cenușii pe marginea gălbenușului.

Cât timp se fierbe un ou de gâscă

Pentru a fierbe un ou de gâscă trebuie să pui la fiert apă. Când începe să clocotească pui oul și lași să fiarbă 10-11 minute, pentru un gălbenuș tare și 4-5 minute, pentru gălbenușul moale.

Ouăle de gâscă sunt mai mari și au nevoie de mai mult timp de fierbere / Shutterstock
Tipul de ou Gălbenuș tare Gălbenuș moale Gălbenuș cleios
Găină 9-10 min. 3-5 min. 5-7 min.
Prepeliță 1-2 min. 0,5-1 min.
Rață 9-10 min 3-4 min. 5-6 min.
Curcă 10-11 min. 4-5 min. 7-8 min.
Gâscă 13 min. 9-10 min.
Cât se fierbe un ou în funcție de tipul său

Vei fi surprinsă să observi că are gălbenușul mult mai mare decât albușul.

Citește și
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Te-ar mai putea interesa și
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos
De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
09:48
Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale
08:20
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
08:11
Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți
06:02
5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase 5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase
06:01
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
2 mai, 07:24
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
2 mai, 06:57
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
2 mai, 06:50
Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Sigur vrei să ai cozonaci și gustoși, dar care să arate ca în poze. Trebuie să fie bine crescuți, pufoși, cu crustă lucioasă și bine coaptă. Ca să îi obții trebuie...
2
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...
3
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Pe lângă cozonac și pască, deserturile tradiționale pentru întâmpinarea Sfintelor Sărbători Pascale, merită preparată și rețeta de tort cu ouă de ciocolată. Va fi o încântare și pentru papilele gustative, dar...
4
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
5
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Drobul se face în tradiția românească de Paște, dar trebuie să recunoaștem că îl poți face oricând. Este un aperitiv gustos și versatil perfect pentru orice perioadă a anului. Dacă te-ai...

Parteneri

Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26 de grade Celsius
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26 de grade Celsius
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
Secretul pe care Prințul William l-a păstrat față de Kate Middleton timp de ani de zile. Despre ce e vorba
Secretul pe care Prințul William l-a păstrat față de Kate Middleton timp de ani de zile. Despre ce e vorba
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns miliardarul să vândă acum
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns miliardarul să vândă acum
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Semne ale bullying-ului: ce întrebări să pui pentru a descoperi agresiunea
Semne ale bullying-ului: ce întrebări să pui pentru a descoperi agresiunea
Jessie J și-a afișat silueta după naștere într-o rochie mulată. Cântăreața le-a oferit fanilor brazilieni un spectacol unic în Sao Paulo
Jessie J și-a afișat silueta după naștere într-o rochie mulată. Cântăreața le-a oferit fanilor brazilieni un spectacol unic în Sao Paulo
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum
fresh

Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște

Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște

Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri

Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri

Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor

Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor

Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural

Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural

De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos

De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos