Ce este micul dejun englezesc? Iată ce trebuie să ai pe farfurie ca să mănânci ca un britanic
Gastronomia britanică este recunoscută pentru fish and chips, plăcinte și pentru micul dejun englezesc. Acesta din urmă a depășit granițele Angliei și poate fi întâlnit în restaurante și hoteluri din întreaga lume. Nu este de mirare având în vedere că este foarte sățios și este compus dintr-o diversitate mare de preparate. Află ce este micul dejun englezesc. Descoperă ce trebuie să ai pe farfurie ca să mănânci ca un britanic.
Istoria micului dejun englezesc poate fi urmărită până în perioada victoriană, când a devenit popular în clasele sociale mai înalte din Anglia.
Inițial, micul dejun englezesc era consumat de lucrătorii agricoli pentru a le oferi energie pentru o zi lungă de muncă pe câmp.
Ce este micul dejun englezesc
Nobilii erau renumiti pentru că transformau micul dejun într-o sărbătoare. În vechea tradiție anglo-saxonă a ospitalității, obișnuiau să le ofere vizitatorilor care le treceau pragul—prieteni, rude și vecini, o masă bogată și complexă.
Le plăcea să se răsfețe cu „mic dejun englezesc complet” înainte de a ieși la vânătoare, înainte de o călătorie lungă, în dimineața după petrecerile lor obișnuite și, de asemenea, atunci când îi întâmpinau pe noii sosiți la proprietate.
Masa de la micul dejun era o oportunitate pentru nobili de a-și etala „bogăția” moșiilor lor, calitatea cărnurilor, legumelor și ingredientelor produse pe terenurile din jur. Era, de asemenea, o șansă de a arăta abilitățile bucătarilor care au pregătit o selecție de mâncăruri tipice pentru micul dejun anglo-saxon.
În perioada edwardiană ingredientele au fost standardizate, oferindu-ne micul dejun englezesc pe care îl mâncăm cel mai mult astăzi. Epoca edwardiană este cunoscută ca epoca de aur a micului dejun lung și a petrecerilor în grădină.
Până la Primul Război Mondial, în această perioadă apare pentru prima dată ceea ce am recunoaște astăzi ca un mic dejun englezesc. A început să apară și să fie servit ca standard în hoteluri, pensiuni, în trenuri și la întâlniri din întreaga țară.
Tradiția micului dejun englezesc s-a răspândit de la mijlocul clasei muncitoare și a atins apogeul la începutul anilor 1950.
Aproximativ jumătate din populația britanică își începea ziua mâncând același mic dejun englezesc pe care l-am mânca astăzi. Au transformat ceea ce era odată o masă pentru clasele de mijloc bogate și aspirante într-un fel de mâncare cu adevărat național.
Micul dejun englezesc în zilele noastre
În zilele noastre vei găsi mic dejun englezesc în cafenele, baruri și restaurante fie sub denumirea de „english breakfast”, fie sub cea de „fry-up”. Pe o farfurie vei găsi ouă ochi, bacon, cârnați, roșii proaspete sau prăjite, sângerete, fasole albă, ciuperci, pâine prăjită. Alături se potrivește perfect o cană de ceai sau una de cafea.
Micul dejun englezesc poate fi adaptat în funcție de preferințele individuale și de regiune. Unele variante mai sănătoase includ înlocuirea baconului cu slănină slabă sau cu o altă proteină. De asemenea, diferă și modul de gătire cum ar fi coacerea sau fierberea în loc de prăjire.
Toate aceste preparate trebuie preparate într-un anume fel pentru a se încadra perfect în tipicul preparatelor britanice.
Oul prăjit trebuie să aibă gălbenușul moale astfel încât să curgă frumos peste restul ingredientelor. Baconul este în mod tradițional de porc, dar poți să întâlnești și de curcan.
Oricum ar fi va fi prăjit pentru a se rumeni și a căpăta un gust și mai apetisant. În ceea ce privește cârnații libertatea este totală, atât în ceea ce privește tipul lor, cât și modul de preparare.
Sângeretele sau „budinca neagră” cum este numit în Marea Britanie este un tip de cârnat foarte popular și apreciat în gastronomia englezească. Poate fi preparate din carne de vită sau porc și aromat cu sânge de porc sau de vacă.
Roșiile sunt de cele mai multe ori tăiate pe jumătate și prăjite, dar pot fi și proaspete. Fasolea albă fiartă în sos de roșii și aromatizată cu condimente este un element esențial al micului dejun englezesc. Ciupercile sunt și ele prăjite sau sotate. Adesea, micul dejun englezesc este servit cu felii de pâine prăjită sau toast, pe care se pot adăuga unt sau marmeladă.
Cum se servește micul dejun englezesc
Masa va fi servită cu o ceașcă de ceai sau cafea, suc și uneori fructe precum portocale sau grapefruit. Pentru a termina ca un adevărat britanic, mergeți mai departe și stropiți totul cu sos HP, un condiment popular englezesc.
Numele „HP” provine de la fondatorul său, o firmă britanică de condimente.
Sosul HP are un gust complex, fiind o combinație de dulce, sărat, acru și condimentat. Ingredientele sale principale includ roșii, oțet, melasă, tamarind, dud, extract de curcan, extract de ceapă și condimente.
Această combinație de ingrediente oferă sosului HP o aromă bogată și profundă. Este folosit adesea ca un condiment sau un sos de acompaniament pentru o varietate de mâncăruri, cum ar fi friptura, prăjiturile, sandvișurile și preparatele cu cartofi. Descoperă și ce mănâncă Prințesa de Walles la micul dejun. Alegerile sale sunt întotdeauna sănătoase.
Variantele regionale, cum ar fi micul dejun complet scoțian/irlandez, sunt de obicei exact același fel de mâncare, cu ușoare modificări ale ingredientelor, în funcție de gusturile regionale și de preferințele localnicilor.
Micul dejun irlandez complet conține de obicei slănină și cârnați irlandezi, dar și ingrediente regionale tradiționale, cum ar fi budinca albă, pâine irlandeză cu apă minerală și prăjitură irlandeză de cartofi. Micul dejun scoțian complet conține de obicei ingrediente locale precum budinca neagră sau o felie de haggis.
Ingredientele din carne sunt obținute în mod tradițional de la fermieri locali și făcute folosind rețete locale.