Ce este micul dejun englezesc? Iată ce trebuie să ai pe farfurie ca să mănânci ca un britanic

Fără coacere

Gastronomia britanică este recunoscută pentru fish and chips, plăcinte și pentru micul dejun englezesc. Acesta din urmă a depășit granițele Angliei și poate fi întâlnit în restaurante și hoteluri din întreaga lume. Nu este de mirare având în vedere că este foarte sățios și este compus dintr-o diversitate mare de preparate. Află ce este micul dejun englezesc. Descoperă ce trebuie să ai pe farfurie ca să mănânci ca un britanic.

Cristina Catană
Publicat: 26 martie 2024, 05:29
Micul dejun englezesc are variante regionale în Scoția și Irlanda / Shutterstock

Istoria micului dejun englezesc poate fi urmărită până în perioada victoriană, când a devenit popular în clasele sociale mai înalte din Anglia.

Inițial, micul dejun englezesc era consumat de lucrătorii agricoli pentru a le oferi energie pentru o zi lungă de muncă pe câmp.

Citește și

Ce este micul dejun englezesc

Nobilii erau renumiti pentru că transformau micul dejun într-o sărbătoare. În vechea tradiție anglo-saxonă a ospitalității, obișnuiau să le ofere vizitatorilor care le treceau pragul—prieteni, rude și vecini, o masă bogată și complexă. 

Le plăcea să se răsfețe cu „mic dejun englezesc complet” înainte de a ieși la vânătoare, înainte de o călătorie lungă, în dimineața după petrecerile lor obișnuite și, de asemenea, atunci când îi întâmpinau pe noii sosiți la proprietate.

Masa de la micul dejun era o oportunitate pentru nobili de a-și etala „bogăția” moșiilor lor, calitatea cărnurilor, legumelor și ingredientelor produse pe terenurile din jur. Era, de asemenea, o șansă de a arăta abilitățile bucătarilor care au pregătit o selecție de mâncăruri tipice pentru micul dejun anglo-saxon.

În perioada edwardiană ingredientele au fost standardizate, oferindu-ne micul dejun englezesc pe care îl mâncăm cel mai mult astăzi.  Epoca edwardiană este cunoscută ca epoca de aur a micului dejun lung și a petrecerilor în grădină.

Până la Primul Război Mondial, în această perioadă apare pentru prima dată ceea ce am recunoaște astăzi ca un mic dejun englezesc. A început să apară și să fie servit ca standard în hoteluri, pensiuni, în trenuri și la întâlniri din întreaga țară.

Tradiția micului dejun englezesc s-a răspândit de la mijlocul clasei muncitoare și a atins apogeul la începutul anilor 1950.

Aproximativ jumătate din populația britanică își începea ziua mâncând același mic dejun englezesc pe care l-am mânca astăzi. Au transformat ceea ce era odată o masă pentru clasele de mijloc bogate și aspirante într-un fel de mâncare cu adevărat național.

Micul dejun englezesc în zilele noastre

În zilele noastre vei găsi mic dejun englezesc în cafenele, baruri și restaurante fie sub denumirea de „english breakfast”, fie sub cea de „fry-up”. Pe o farfurie vei găsi ouă ochi, bacon, cârnați, roșii proaspete sau prăjite, sângerete, fasole albă, ciuperci, pâine prăjită. Alături se potrivește perfect o cană de ceai sau una de cafea.

Micul dejun englezesc poate fi adaptat în funcție de preferințele individuale și de regiune. Unele variante mai sănătoase includ înlocuirea baconului cu slănină slabă sau cu o altă proteină. De asemenea, diferă și modul de gătire cum ar fi coacerea sau fierberea în loc de prăjire.

Toate aceste preparate trebuie preparate într-un anume fel pentru a se încadra perfect în tipicul preparatelor britanice.

Oul prăjit trebuie să aibă gălbenușul moale astfel încât să curgă frumos peste restul ingredientelor. Baconul este în mod tradițional de porc, dar poți să întâlnești și de curcan.

Oricum ar fi va fi prăjit pentru a se rumeni și a căpăta un gust și mai apetisant. În ceea ce privește cârnații libertatea este totală, atât în ceea ce privește tipul lor, cât și modul de preparare.

Sângeretele sau „budinca neagră” cum este numit în Marea Britanie este un tip de cârnat foarte popular și apreciat în gastronomia englezească. Poate fi preparate din carne de vită sau porc și aromat cu sânge de porc sau de vacă.

Roșiile sunt de cele mai multe ori tăiate pe jumătate și prăjite, dar pot fi și proaspete. Fasolea albă fiartă în sos de roșii și aromatizată cu condimente este un element esențial al micului dejun englezesc. Ciupercile sunt și ele prăjite sau sotate. Adesea, micul dejun englezesc este servit cu felii de pâine prăjită sau toast, pe care se pot adăuga unt sau marmeladă.

Cum se servește micul dejun englezesc

Masa va fi servită cu o ceașcă de ceai sau cafea, suc și uneori fructe precum portocale sau grapefruit. Pentru a termina ca un adevărat britanic, mergeți mai departe și stropiți totul cu sos HP, un condiment popular englezesc.

Numele „HP” provine de la fondatorul său, o firmă britanică de condimente.

Sosul HP are un gust complex, fiind o combinație de dulce, sărat, acru și condimentat. Ingredientele sale principale includ roșii, oțet, melasă, tamarind, dud, extract de curcan, extract de ceapă și condimente.

Această combinație de ingrediente oferă sosului HP o aromă bogată și profundă. Este folosit adesea ca un condiment sau un sos de acompaniament pentru o varietate de mâncăruri, cum ar fi friptura, prăjiturile, sandvișurile și preparatele cu cartofi. Descoperă și ce mănâncă Prințesa de Walles la micul dejun. Alegerile sale sunt întotdeauna sănătoase.

Variantele regionale, cum ar fi micul dejun complet scoțian/irlandez, sunt de obicei exact același fel de mâncare, cu ușoare modificări ale ingredientelor, în funcție de gusturile regionale și de preferințele localnicilor.

Micul dejun irlandez complet conține de obicei slănină și cârnați irlandezi, dar și ingrediente regionale tradiționale, cum ar fi budinca albă, pâine irlandeză cu apă minerală și prăjitură irlandeză de cartofi. Micul dejun scoțian complet conține de obicei ingrediente locale precum budinca neagră sau o felie de haggis.

Ingredientele din carne sunt obținute în mod tradițional de la fermieri locali și făcute folosind rețete locale. 

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
fresh

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros