Ce este micul dejun englezesc? Iată ce trebuie să ai pe farfurie ca să mănânci ca un britanic

Fără coacere

Gastronomia britanică este recunoscută pentru fish and chips, plăcinte și pentru micul dejun englezesc. Acesta din urmă a depășit granițele Angliei și poate fi întâlnit în restaurante și hoteluri din întreaga lume. Nu este de mirare având în vedere că este foarte sățios și este compus dintr-o diversitate mare de preparate. Află ce este micul dejun englezesc. Descoperă ce trebuie să ai pe farfurie ca să mănânci ca un britanic.

Cristina Catană
Publicat: 26 martie 2024, 05:29
Micul dejun englezesc are variante regionale în Scoția și Irlanda / Shutterstock

Istoria micului dejun englezesc poate fi urmărită până în perioada victoriană, când a devenit popular în clasele sociale mai înalte din Anglia.

Inițial, micul dejun englezesc era consumat de lucrătorii agricoli pentru a le oferi energie pentru o zi lungă de muncă pe câmp.

Citește și

Ce este micul dejun englezesc

Nobilii erau renumiti pentru că transformau micul dejun într-o sărbătoare. În vechea tradiție anglo-saxonă a ospitalității, obișnuiau să le ofere vizitatorilor care le treceau pragul—prieteni, rude și vecini, o masă bogată și complexă. 

Le plăcea să se răsfețe cu „mic dejun englezesc complet” înainte de a ieși la vânătoare, înainte de o călătorie lungă, în dimineața după petrecerile lor obișnuite și, de asemenea, atunci când îi întâmpinau pe noii sosiți la proprietate.

Masa de la micul dejun era o oportunitate pentru nobili de a-și etala „bogăția” moșiilor lor, calitatea cărnurilor, legumelor și ingredientelor produse pe terenurile din jur. Era, de asemenea, o șansă de a arăta abilitățile bucătarilor care au pregătit o selecție de mâncăruri tipice pentru micul dejun anglo-saxon.

În perioada edwardiană ingredientele au fost standardizate, oferindu-ne micul dejun englezesc pe care îl mâncăm cel mai mult astăzi.  Epoca edwardiană este cunoscută ca epoca de aur a micului dejun lung și a petrecerilor în grădină.

Până la Primul Război Mondial, în această perioadă apare pentru prima dată ceea ce am recunoaște astăzi ca un mic dejun englezesc. A început să apară și să fie servit ca standard în hoteluri, pensiuni, în trenuri și la întâlniri din întreaga țară.

Tradiția micului dejun englezesc s-a răspândit de la mijlocul clasei muncitoare și a atins apogeul la începutul anilor 1950.

Aproximativ jumătate din populația britanică își începea ziua mâncând același mic dejun englezesc pe care l-am mânca astăzi. Au transformat ceea ce era odată o masă pentru clasele de mijloc bogate și aspirante într-un fel de mâncare cu adevărat național.

Micul dejun englezesc în zilele noastre

În zilele noastre vei găsi mic dejun englezesc în cafenele, baruri și restaurante fie sub denumirea de „english breakfast”, fie sub cea de „fry-up”. Pe o farfurie vei găsi ouă ochi, bacon, cârnați, roșii proaspete sau prăjite, sângerete, fasole albă, ciuperci, pâine prăjită. Alături se potrivește perfect o cană de ceai sau una de cafea.

Micul dejun englezesc poate fi adaptat în funcție de preferințele individuale și de regiune. Unele variante mai sănătoase includ înlocuirea baconului cu slănină slabă sau cu o altă proteină. De asemenea, diferă și modul de gătire cum ar fi coacerea sau fierberea în loc de prăjire.

Toate aceste preparate trebuie preparate într-un anume fel pentru a se încadra perfect în tipicul preparatelor britanice.

Oul prăjit trebuie să aibă gălbenușul moale astfel încât să curgă frumos peste restul ingredientelor. Baconul este în mod tradițional de porc, dar poți să întâlnești și de curcan.

Oricum ar fi va fi prăjit pentru a se rumeni și a căpăta un gust și mai apetisant. În ceea ce privește cârnații libertatea este totală, atât în ceea ce privește tipul lor, cât și modul de preparare.

Sângeretele sau „budinca neagră” cum este numit în Marea Britanie este un tip de cârnat foarte popular și apreciat în gastronomia englezească. Poate fi preparate din carne de vită sau porc și aromat cu sânge de porc sau de vacă.

Roșiile sunt de cele mai multe ori tăiate pe jumătate și prăjite, dar pot fi și proaspete. Fasolea albă fiartă în sos de roșii și aromatizată cu condimente este un element esențial al micului dejun englezesc. Ciupercile sunt și ele prăjite sau sotate. Adesea, micul dejun englezesc este servit cu felii de pâine prăjită sau toast, pe care se pot adăuga unt sau marmeladă.

Cum se servește micul dejun englezesc

Masa va fi servită cu o ceașcă de ceai sau cafea, suc și uneori fructe precum portocale sau grapefruit. Pentru a termina ca un adevărat britanic, mergeți mai departe și stropiți totul cu sos HP, un condiment popular englezesc.

Numele „HP” provine de la fondatorul său, o firmă britanică de condimente.

Sosul HP are un gust complex, fiind o combinație de dulce, sărat, acru și condimentat. Ingredientele sale principale includ roșii, oțet, melasă, tamarind, dud, extract de curcan, extract de ceapă și condimente.

Această combinație de ingrediente oferă sosului HP o aromă bogată și profundă. Este folosit adesea ca un condiment sau un sos de acompaniament pentru o varietate de mâncăruri, cum ar fi friptura, prăjiturile, sandvișurile și preparatele cu cartofi. Descoperă și ce mănâncă Prințesa de Walles la micul dejun. Alegerile sale sunt întotdeauna sănătoase.

Variantele regionale, cum ar fi micul dejun complet scoțian/irlandez, sunt de obicei exact același fel de mâncare, cu ușoare modificări ale ingredientelor, în funcție de gusturile regionale și de preferințele localnicilor.

Micul dejun irlandez complet conține de obicei slănină și cârnați irlandezi, dar și ingrediente regionale tradiționale, cum ar fi budinca albă, pâine irlandeză cu apă minerală și prăjitură irlandeză de cartofi. Micul dejun scoțian complet conține de obicei ingrediente locale precum budinca neagră sau o felie de haggis.

Ingredientele din carne sunt obținute în mod tradițional de la fermieri locali și făcute folosind rețete locale. 

Citește și
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Te-ar mai putea interesa și
Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver
Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver
Tocăniță de post cu cartofi, o mâncare foarte consistentă și ușor de preparat
Tocăniță de post cu cartofi, o mâncare foarte consistentă și ușor de preparat
5 rețete de mic dejun pe care să le încerci în weekend. Preparate simple și gustoase
5 rețete de mic dejun pe care să le încerci în weekend. Preparate simple și gustoase
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
09:08
Prăjitură cu ananas și pudră Matcha, delicioasă și spectaculoasă Prăjitură cu ananas și pudră Matcha, delicioasă și spectaculoasă
08:38
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
8 mai, 09:02
Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat
8 mai, 07:16
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
7 mai, 09:07
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
7 mai, 07:22
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
7 mai, 07:03
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
6 mai, 06:07
Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Orice meniu trebuie să conțină și salate. Fie că sunt servite ca aperitiv sau drept garnitură, sunt preparate delicioase, cu amestecuri de arome și texturi care completează bine orice masă. Iată...
2
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Drobul este o mâncare pe care în România o consumăm de obicei de Paște, însă în alte părți ale lumii reprezintă un preparat obișnuit, potrivit pentru oricare zi a anului. Americanii...
3
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Umple toată casa cu aroma sa. Este pufos, plin de cremă delicioasă, parfumat. Muști din el și te duci instantaneu în copilăria ta, în care te uitai cu drag la bunica...
4
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
O salată aperitiv este o gustare ușoară și rafinată, servită în mod tradițional înainte de felul principal al unei mese. Salata aperitiv pentru masa de Paște poate fi preparată din ingrediente...
5
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...

Parteneri

3 zodii au noroc în dragoste săptămâna aceasta. Luna Nouă în Taur le aduce relații romantice
3 zodii au noroc în dragoste săptămâna aceasta. Luna Nouă în Taur le aduce relații romantice
Fructe pentru diabetici. Lista de fructe permise şi interzise în diabetul de tip 2
Fructe pentru diabetici. Lista de fructe permise şi interzise în diabetul de tip 2
Ce decizie a putut lua fiul plin de bani al lui Leonard Doroftei, în timp ce tatăl său o lua de la zero, printre străini
Ce decizie a putut lua fiul plin de bani al lui Leonard Doroftei, în timp ce tatăl său o lua de la zero, printre străini
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia, a fost eliminat din sezonul 13
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia, a fost eliminat din sezonul 13
Serialul Viola come il mare reprezintă pentru Can Yaman un nou început. Ce se arată în presa locală
Serialul Viola come il mare reprezintă pentru Can Yaman un nou început. Ce se arată în presa locală
Una dintre „cele mai mari înșelătorii online” din lume a afectat consumatori din Europa și SUA. Cum erau păcălite victimele
Una dintre „cele mai mari înșelătorii online” din lume a afectat consumatori din Europa și SUA. Cum erau păcălite victimele
Ouă umplute cu salată de cartofi
Ouă umplute cu salată de cartofi
Zborul cu un copil mic: sfaturi pentru a avea o experiență plăcută
Zborul cu un copil mic: sfaturi pentru a avea o experiență plăcută
Britney Spears a fost văzută conducând singură, la scurt timp după ce s-a accidentat în timpul unei nopți petrecute la hotelul Chateau Marmont din Los Angeles
Britney Spears a fost văzută conducând singură, la scurt timp după ce s-a accidentat în timpul unei nopți petrecute la hotelul Chateau Marmont din Los Angeles
Proprietățile medicinale ale ceaiului de banane. Cum te poate ajuta această băutură
Proprietățile medicinale ale ceaiului de banane. Cum te poate ajuta această băutură
fresh

Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică

Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică

Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie

Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie

Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere

Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere

Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios

Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios

Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat

Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat