Ce este smore, desertul american servit la camping și iubit de copii
În Statele Unite ale Americii când spui camping spui smore. Este un desert emblematic fără de care nopțile petrecute în natură în fața cortului sau a rulotei nu ar mai fi la fel. Sunt preferate atât de copii, cât și de adulți pentru că sunt versatile și pot fi adaptate gustului fiecăruia.
Smore combină ciocolata, bezelele moi și biscuiții graham. Desertul este atât de ușor de pregătit, chiar distractiv. Necesită puțină pregătire și atenție. Este chiar ca un joc, în care fiecare își asamblează singur prăjitura alegându-și ingredientele preferate.
Desigur, pornești de la o rețetă de bază, dar poți să folosești tipul de bezele moi preferate, ciocolata care îți place ție, iar dacă vrei un gust mai bogat poți pune unt și un strop de sare.
Cum a apărut prăjitura smore
Smore are o istorie fascinantă, datând din secolul al XIX-lea, scrie EatThis. A fost pregătit pentru prima dată în Statele Unite, așa cum era ușor de ghicit. Termenul „smore” este o prescurtare a expresiei „some more” (”ceva mai mult”).
Denumirea sugerează că acest desert este atât de delicios încât vrei vrea mereu să mănânci și mai multe. Prima mențiune a termenului smore apare într-un manual de camping din 1927, care detaliază procedura de pregătire a smore în timpul taberelor.
Ingrediente
Mod de preparare
Pentru smore ai nevoie de trei ingrediente principale. Baza o constituie biscuiții graham care au un gust specific de miere și se combină perfect cu restul ingredientelor.
Al doilea ingredient este ciocolata. De obicei se folosește cea cu lapte pentru că este mai cremoasă, dar tu poți să utilizezi orice sortiment îți este pe plac. Bezelele moi sunt elementul cheie al smore. Acestea pot fi prăjite peste foc pentru a obține o crustă auriu-maronie și un miez moale și lipicios.
Cum pregătești smore
Dincolo de gustul său bun, ce atrage la smore este și modul de preparare. Practic este o joacă ce începe cu pregătirea tuturor ingredientelor. Trebuie să potrivești tabletele de ciocolată și biscuiții graham pentru a avea aproximativ aceeași dimensiune.
Vei vrea să ai un desert care să arate și bine, nu doar să fie gustos. În plus, vrei ca la fiecare mușcătură să te bucuri de toate cele trei ingrediente, pentru că de fapt acesta este secretul.
Încearcă și rețetele de muffins cu dovleac. Se prepară ușor și rapid.
Apoi, încălzirea bezelelor la focul de tabără este și ea foarte distractivă. Este un moment plăcut pe care îl împart toți cei prezenți în jurul focului.
Apoi urmează asamblarea smore astfel încât bezelele să nu se răcească. Aștepți puțin astfel încât să se topească ușor ciocolata și muști din sandviciul dulce și cald în lumina focului de tabără.
Variante ale desertului american
De-a lungul anilor, au apărut și variante de smore pornind de la rețeta originală. Biscuiții graham au fost înlocuiți cu biscuiți cu ciocolată sau alte tipuri de biscuiți dulci.
Ciocolata cu lapte a fost și ea uneori înlocuită cu ciocolată neagră, cu alune sau cu ciocolată albă pentru a varia gustul.
În locul bezelelor moi simple se mai pune pune unele aromate cu vanilie, caramel, fructe de pădure sau orice sortiment îți este pe plac.
Mai poți adăuga ingrediente suplimentare, precum felii de banane, migdale măcinate sau bucăți de biscuiți Oreo, pentru a crea smores personalizate.