Ce poți găti în tigaia neaderentă și pentru ce să nu o folosești niciodată
Din bucătăria ta nu ar trebui să lipsească tigaia neaderentă de calitate. Chiar dacă ți se pare că poți găti în ea orice, adevărul este că în unele cazuri rezultatul nu este cel dorit. Află ce poți găti în tigaia neaderentă și pentru ce să nu o folosești niciodată.
Tigăile cu suprafață neaderentă sunt foarte utile în bucătărie însă necesită o atenție mai mare atunci când sunt folosite. Sunt destinate preparatelor care au nevoie de temperaturi mici pentru gătit, așa că dacă te grăbești este mai bine să cauți alt vas.
Uneori ai nevoie de grăsime și într-o tigaie neaderentă. Nu trebuie să pui cantități mari, ci doar să ungi tigaia cu puțin unt sau ulei. În felul acesta îi prelungești durata de viață. De asemenea, trebuie să folosești ustensile adecvate acestui tip de tigaie și să le depozitezi punând un prosop deasupra pentru a nu se zgâria.
Ce poți găti în tigaia neaderentă
O tigaie neaderentă este potrivită pentru ingrediente delicate care au nevoie de temperaturi mici sau medii pentru a se găti.
Ouă
Poți folosi tigaia neaderentă pentru omlete de orice fel. Nu vei avea nevoie de ulei sau de alt tip de grăsime. Este suficient să pui ouăle și ce alte ingrediente mai vrei și vei obține o omletă pufoasă și gustoasă. Află mai multe despre beneficiile consumului de ouă.
Clătite
Pentru clătite ai nevoie neapărat de o tigaie neaderentă dacă vrei să le poți întoarce ușor, fără să se rupă. Nu trebuie să adaugi ulei.
Preparate cu brânză
Dacă vrei să gătești quesadillas sau sandviciuri calde cu brânză o tigaie neaderentă este ceea ce îți trebuie pentru ca nimic să nu se ardă, mai ales brânza care se topește și poate curge.
Fructe de mare
Tigaia non-aderentă va fi ajutorul tău de nădejde dacă vrei să gătești, fructe de mare sau pește cu o textură mai moale. Află care sunt cele mai sănătoase fructe de mare.
Nuci
Poți folosi o tigaie non-aderentă pentru a coace diverse tipuri de nuci sau alune. Este o variantă foarte bună dacă vrei să le coci uniform.
Ce să nu gătești în tigaia neaderentă
Tigăile non-aderente nu trebuie folosite pe temperaturi mari și nici nu trebuie lăsate goale să se preîncălzească.
Friptură
Tigaia neaderentă nu este potrivită pentru niciun tip de carne pentru că nu poate fi folosită pe foc puternic. În plus, nu vei obține nici crusta crocantă pe care o cauți. În cel mai rău caz se va arde.
Ingrediente acide
Dacă gătești de mai multe ori roșii, citrice sau vin într-o tigaie non-aderentă cu timpul o vei stica și nu o vei mai putea folosi.
Preparate la cuptor
Sunt tigăi non-aderente pe care le poți pune la cuptor, însă trebuie să verifici pe spatele acestora indicațiile date de producător. Dacă nu este specificat acest lucru este bine să găsești alt recipient potrivit pentru cuptor.
Cum alegi o tigaie non-aderentă bună
Majoritatea tigăilor din magazine sunt tratate astfel încât să aibă un strat antiaderent. Cel mai des întâlnite sunt cele cu teflon sau ceramice. În cele din urmă trebuie totuși unse cu ulei sau unt pentru a fi siguri că nu se lipește mâncarea de ele.
Pentru tigăile non-aderente se folosesc și materiale mai speciale cum ar fi titanium, resistium sau Duratek.
Tigăile din teflon sunt cele mai des folosite, însă au dezavantajul că odată ce au fost zgâriate trebuie aruncate pentru că mâncarea gătită în ele devine periculoasă pentru consum. În plus, nu pot fi spălate la mașina de spălat vase.