Cea mai bună rețetă pentru shaorma de casă
Shaorma este un fel de mâncare cu origini în lumea arabă care este iubit în toată lumea. Poți să o faci la tine acasă, din ingrediente pe care le poți găsi la orice supermarket. Descoperă în cele ce urmează cea mai bună rețetă pentru shaorma de casă.
Cuvântul shaorma vine din cuvântul turcesc ”çervirmek” care se traduce prin ”a se roti” sau ”a frige”. Preparatul are rude și în Grecia—gyros, dar și în Turcia—döner. Toate au același mod de preparare. Carnea este pusă pe o țepușă verticală și friptă lent. Totuși, există moduri diferite de a condimenta carnea. Șaorma din Egipt nu va semăna deloc cu cea din Irak, iar gyrosul grecesc este destul de diferit decât variantele sale din lumea arabă.
Oricare dintre acestea este destul de des de recreat acasă. În primul rând pentru că nu ai cum să prepari carnea la fel ca într-o șaormerie pentru că nu ai grill-ul vertical specific. Totuși, există câteva variante la îndemână pentru a prepara șaorma acasă ca să se apropie cât mai mult de varianta făcută de un profesionist.
Ingrediente
Mod de preparare
Se bate carnea de pui. Se pune o tigaie mică pe foc și se pun în ea condimentele. Se lasă 1 minut. Se pun apoi într-un castron și se adaugă și restul ingredientelor pentru marinadă. Se amestecă bine și se adaugă carnea de pui tăiată feliuțe. Se amestecă bine cu carnea, masându-se bine. Se acoperă și se lasă la frigider peste noapte.
Apoi, carnea se pune pe frigărui de metal. Se pun deasupra unei tăvi și se dau la cuptorul aprins în partea de sus. Se întorc din 5 în 5 minute până când este gata. Se scot și se lasă să se odihnească. Se servește imediat cu lipie, sosuri delicioase și legume.
Cum prepari carnea de pui pentru shaorma de casă
Shaorma poate fi preparată din carne de miel, vită sau curcan, dar cea mai la îndemână este cea de pui. Tehnica de lucru folosită pentru ea poate fi extinsă și pentru celelalte tipuri de carne. Poți folosi atât pulpe de pui, cât și piept de pui, ambele dezosate și fără piele. Totuși, pieptul poate fi ușor uscat și fad. De aceea, sunt de preferat pulpele care au și grăsime care va face shaorma mai suculentă.
Marinarea cărnii
Cea mai simplă marinadă pentru carnea de pui pentru shaorma conține zeama și coaja răzuită de la o lămâie, usturoi, turmeric, all spice, chimion, ulei de măsline și piper. All spice poate fi înlocuit cu cardamon și coriandru.
O altă variantă pentru marinadă este din: ghimbir, coriandru, paprika, sumac, ras el hanout. În unele zone se mai folosesc și pudră de ceapă, paprika afumată, baharat, foi de dafin și nucșoară.
Important este să existe un condiment acid care are dublu rol: aduce un plus de aromă și frăgezește carnea. Uneori zeama de lămâie este înlocuită cu oțet sau iaurt sau chiar sos de roșii.
Cum se gătește carnea pentru shaorma de casă
Carnea poate fi tăiată în fâșii subțiri fie înainte de a fi pusă la marinat, fie chiar după ce a fost gătită. Prima variantă este mai potrivită pentru că se vor absorbi mai multe arome, dar și pentru că la gătit vor rezulta bucăți mici de carne cu margini crocante. Acestea vor face shaorma mai gustoasă.
Pentru a găti carnea pentru shaorma o poți găti la început în tigaie, ca mai apoi să o lași câteva minute la cuptor. Vei obține un efect asemănător și în air fryer. Cele trei metode au un neajuns comun: carnea intră în contact cu vasul în care este gătit. Pentru a evita acest lucru, pune bucățile de carne pe niște bețe de frigărui de metal, pe care le proptești deasupra unei tăvi. Le dai la cuptor, aprinzând doar partea de sus și le mai întorci din când în când. Vei obține o textură apropiată de cea a shaormei cumpărată.
Garnituri
După ce ai gătit carnea ai mai multe variante. Ori o servești la farfurie, ori într-o lipie încălzită. Descoperă cum poți face și lipii de casă. Aceasta va fi unsă cu sos tahini, cu iaurt sau sos de usturoi. Apoi poți pune o mare variatate de ingrediente: castraveți, ceapă roșie, roșii, ardei iute sau orice altă legumă mai vrei.
În România cele mai populare garnituri pentru shaorma sunt cartofii prăjiți, salata de varză, ceapa, castraveții murați, pătrunjelul proaspăt tocat.