Cea mai bună rețetă pentru shaorma de casă

Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului: Prânz
bucătăria: Turcească

Shaorma este un fel de mâncare cu origini în lumea arabă care este iubit în toată lumea. Poți să o faci la tine acasă, din ingrediente pe care le poți găsi la orice supermarket. Descoperă în cele ce urmează cea mai bună rețetă pentru shaorma de casă.

Cristina Catană
Publicat: 30 aprilie 2023, 08:00
Pentru shaorma de casă cel mai la îndemână este să folosești carnea de pui / Profimedia Images

Cuvântul shaorma vine din cuvântul turcesc ”çervirmek” care se traduce prin ”a se roti” sau ”a frige”. Preparatul are rude și în Grecia—gyros, dar și în Turcia—döner. Toate au același mod de preparare. Carnea este pusă pe o țepușă verticală și friptă lent. Totuși, există moduri diferite de a condimenta carnea. Șaorma din Egipt nu va semăna deloc cu cea din Irak, iar gyrosul grecesc este destul de diferit decât variantele sale din lumea arabă.

Oricare dintre acestea este destul de des de recreat acasă. În primul rând pentru că nu ai cum să prepari carnea la fel ca într-o șaormerie pentru că nu ai grill-ul vertical specific. Totuși, există câteva variante la îndemână pentru a prepara șaorma acasă ca să se apropie cât mai mult de varianta făcută de un profesionist.

Citește și

Ingrediente

Mod de preparare

Se bate carnea de pui. Se pune o tigaie mică pe foc și se pun în ea condimentele. Se lasă 1 minut. Se pun apoi într-un castron și se adaugă și restul ingredientelor pentru marinadă. Se amestecă bine și se adaugă carnea de pui tăiată feliuțe. Se amestecă bine cu carnea, masându-se bine. Se acoperă și se lasă la frigider peste noapte.

Apoi, carnea se pune pe frigărui de metal. Se pun deasupra unei tăvi și se dau la cuptorul aprins în partea de sus. Se întorc din 5 în 5 minute până când este gata. Se scot și se lasă să se odihnească. Se servește imediat cu lipie, sosuri delicioase și legume.

Cum prepari carnea de pui pentru shaorma de casă

Shaorma poate fi preparată din carne de miel, vită sau curcan, dar cea mai la îndemână este cea de pui. Tehnica de lucru folosită pentru ea poate fi extinsă și pentru celelalte tipuri de carne. Poți folosi atât pulpe de pui, cât și piept de pui, ambele dezosate și fără piele. Totuși, pieptul poate fi ușor uscat și fad. De aceea, sunt de preferat pulpele care au și grăsime care va face shaorma mai suculentă.

Marinarea cărnii

Cea mai simplă marinadă pentru carnea de pui pentru shaorma conține zeama și coaja răzuită de la o lămâie, usturoi, turmeric, all spice, chimion, ulei de măsline și piper. All spice poate fi înlocuit cu cardamon și coriandru.

O altă variantă pentru marinadă este din: ghimbir, coriandru, paprika, sumac, ras el hanout. În unele zone se mai folosesc și pudră de ceapă, paprika afumată, baharat, foi de dafin și nucșoară.

Important este să existe un condiment acid care are dublu rol: aduce un plus de aromă și frăgezește carnea. Uneori zeama de lămâie este înlocuită cu oțet sau iaurt sau chiar sos de roșii.

Cum se gătește carnea pentru shaorma de casă

Carnea poate fi tăiată în fâșii subțiri fie înainte de a fi pusă la marinat, fie chiar după ce a fost gătită. Prima variantă este mai potrivită pentru că se vor absorbi mai multe arome, dar și pentru că la gătit vor rezulta bucăți mici de carne cu margini crocante. Acestea vor face shaorma mai gustoasă.

Pentru a găti carnea pentru shaorma o poți găti la început în tigaie, ca mai apoi să o lași câteva minute la cuptor. Vei obține un efect asemănător și în air fryer. Cele trei metode au un neajuns comun: carnea intră în contact cu vasul în care este gătit. Pentru a evita acest lucru, pune bucățile de carne pe niște bețe de frigărui de metal, pe care le proptești deasupra unei tăvi. Le dai la cuptor, aprinzând doar partea de sus și le mai întorci din când în când. Vei obține o textură apropiată de cea a shaormei cumpărată.

Garnituri

După ce ai gătit carnea ai mai multe variante. Ori o servești la farfurie, ori într-o lipie încălzită. Descoperă cum poți face și lipii de casă. Aceasta va fi unsă cu sos tahini, cu iaurt sau sos de usturoi. Apoi poți pune o mare variatate de ingrediente: castraveți, ceapă roșie, roșii, ardei iute sau orice altă legumă mai vrei.

În România cele mai populare garnituri pentru shaorma sunt cartofii prăjiți, salata de varză, ceapa, castraveții murați, pătrunjelul proaspăt tocat.

Citește și
Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri
Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Rețetă de gogoși pufoase cu iaurt și ciocolată. Trucuri ca să iasă moi și gustoase
Rețetă de gogoși pufoase cu iaurt și ciocolată. Trucuri ca să iasă moi și gustoase
Te-ar mai putea interesa și
Deserturi de vară fără coacere. Ce să prepari rapid când vrei ceva dulce și e prea cald afară
Deserturi de vară fără coacere. Ce să prepari rapid când vrei ceva dulce și e prea cald afară
5 rețete ieftine și gustoase. Le poți prepara simplu și rapid
5 rețete ieftine și gustoase. Le poți prepara simplu și rapid
3 rețete de chutney pe care să le încerci când ai poftă de un preparat exotic
3 rețete de chutney pe care să le încerci când ai poftă de un preparat exotic
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:49
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
06:17
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
05:09
5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece 5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece
17 noiembrie, 06:04
Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare
17 noiembrie, 05:26
Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă
17 noiembrie, 05:07
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
16 noiembrie, 06:48
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
16 noiembrie, 05:45
Ruladă de porc cu ciuperci și cașcaval, înfășurată în felii de bacon Ruladă de porc cu ciuperci și cașcaval, înfășurată în felii de bacon
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Zodii predispuse să se îmbolnăvească în decembrie 2024. Nativii care se pot confrunta cu probleme de sănătate
Zodii predispuse să se îmbolnăvească în decembrie 2024. Nativii care se pot confrunta cu probleme de sănătate
Proiectul care va aduce 20 de miliarde de euro României poate începe. A sosit platforma colosală, pe care vor lucra 180 de oameni
Proiectul care va aduce 20 de miliarde de euro României poate începe. A sosit platforma colosală, pe care vor lucra 180 de oameni
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în Bucureşti
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în Bucureşti
Loredana, moment emoționant la Sala Palatului. Artista le-a avut alături pe scenă pe fiica și mama ei: „Trei generații pe canapea”
Loredana, moment emoționant la Sala Palatului. Artista le-a avut alături pe scenă pe fiica și mama ei: „Trei generații pe canapea”
Maite Perroni o susține pe Ángela Aguilar în relația cu Christian Nodal. Fosta membră RBD a avut o poveste asemănătoare în trecut
Maite Perroni o susține pe Ángela Aguilar în relația cu Christian Nodal. Fosta membră RBD a avut o poveste asemănătoare în trecut
Metoda de încărcare care protejează bateria telefonului. Cei mai mulți utilizatori nu folosesc acest truc
Metoda de încărcare care protejează bateria telefonului. Cei mai mulți utilizatori nu folosesc acest truc
Prăjitură cu dovleac în aluat și crumble, de post
Prăjitură cu dovleac în aluat și crumble, de post
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Camila Cabello a dezvăluit că ia „pauze de la internet” pentru „a trăi” mai mult momentele din prezent: „Un scriitor trebuie să aibă povești”
Camila Cabello a dezvăluit că ia „pauze de la internet” pentru „a trăi” mai mult momentele din prezent: „Un scriitor trebuie să aibă povești”
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
fresh

Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post

Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post

Ruladă de porc cu ciuperci și cașcaval, înfășurată în felii de bacon

Ruladă de porc cu ciuperci și cașcaval, înfășurată în felii de bacon

Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post

Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post

Cheesecake zebră cu dovleac și portocale, delicios și spectaculos

Cheesecake zebră cu dovleac și portocale, delicios și spectaculos

Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă

Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă