Cea mai simplă metodă de a păstra morcovii proaspeți chiar și o lună
Morcovii sunt legume destul de rezistente, însă este nevoie să respecți câteva reguli pentru a te bucura de prospețimea lor cât mai mult timp. Nu doar atât, pot fi revigorați chiar și cei care au început să se stafidească. Hai să aflăm împreună care este cea mai simplă metodă de a păstra morcovii proaspeți.
Atunci când cumperi morcovi dacă vrei să îi gătești nu este nicio problemă dacă sunt puțin stafidiți, însă dacă vrei să îi mănânci cruzi vrei să fie crocanți.
Cea mai simplă metodă de a păstra morcovii proaspeți
Potrivit Express.co.uk poți să aduci morcovii la viață printr-un truc simplu. Spală-i bine, curăță-i și taie-i felii și pune-i într-un castron cu apă rece. Vor absorbi apa și vor deveni din nou crocanți.
Morcovii rezistă în apă până la trei-patru săptămâni. Totuși, nu trebuie să îi ții chiar atât de mult, pentru că vor prinde o pojghiță neplăcută. Dacă îi pui la frigider curățați de coajă vor rezista aproximativ două săptămâni. Morcovii gătiți, puși în caserole închise ermetic, sunt buni de consum până la 5 zile.
Cum recunoști morcovii stricați
Primul semn că morcovii tăi încep să se strice este că se stafidesc. Următorul pas este apariția unor puncte negre pe suprafața lor, ca mai apoi să capete un strat care seamănă cu cel de grăsime.
Toate acestea sunt dublate de un miros înțepător. În unele cazuri se vor înmuia și vor mucegăi, mai ales dacă sunt ținuți în locuri unde umezeala este foarte mare.
Cum congelezi morcovii
Cea mai simplă metodă de a păstra morcovii o perioadă lungă de timp este să îi congelezi. Pentru acest lucru ai două variante.
Prima și cea mai simplă este să îi speli, să îi cureți de coajă și să îi toci sau dai prin răzătoare. Apoi îi pui în pungi speciale pentru congelator în porții potrivite și data viitoare când vei găti nu vei mai pierde timpul și cu pregătirea lor. Îți oferim și o rețetă de supă cremă de morcovi.
O altă metodă de congelare a morcovilor presupune scufundarea lor în apă clocotită pentru 3-5 minute după ce au fost spălați, curățați și tocați în dimensiunea dorită.
Îi vei scoate cu o spatulă cu găuri și îi vei pune într-un vas plin cu gheață. Se scot de acolo pe un prosop de hârtie și se șterg ușor până se elimină toată apa.
Se pun apoi într-un strat uniform pe o tavă și se dau la congelator până când se întăresc. Apoi se transferă în pungi speciale pentru congelator, în porții potrivite și se pun din nou în congelator.
Cum se dezgheață morcovii
În mod normal nu este nevoie să decongelezi morcovii înainte de a-i folosi, însă dacă vrei ai la îndemână două variante. Una dintre ele este să îi lași la frigider peste noapte, iar cealaltă să îi pui în apă rece.
O vei face cu tot cu punga în care au stat la congelator. În funcție de cantitatea de morcovi este posibil să fie nevoie să schimbi apa la fiecare 30 de minute.
Nu trebuie să stea în apă mai caldă de 4°C mai mult de două ore pentru că există riscul să se dezvolte bacterii ce pot avea potențial periculos pentru sănătatea ta.