Cel mai sănătos mod de a găti cartofii. Cum să îi prepari ca să nu te îngrași, potrivit nutriționiștilor
Cartofii sunt una dintre cele mai complete legume din punct de vedere nutritiv. De asemenea, sunt foarte versatili, putând fi gătiți în foarte multe feluri. Pot fi făcuți piure, prăjiți, copți, fierți și sunt și ingrediente delicioase în tocănițe, ciorbe, supe, plăcinte, curry. Descoperă care este cel mai sănătos mod de a găti cartofii pentru a nu-ți afecta silueta. Vezi cum îi poți include în dieta ta.
Cartofii sunt o sursă foarte bună de fibre și nutrienți, astfel încât îi poți introduce în dieta ta destul de des. Modul de preparare transformă uneori cartofii într-un aliment care poate afecta silueta.
Experții de la Shefinds.com explică cum poți găti cartofii astfel încât să nu îți aducă kilograme în plus.
Cel mai sănătos mod de a găti cartofii ca să beneficiezi de fibrele lor
Datorită conținutului ridicat de fibre, cartofii pot fi integrați chiar și în diete care drept scop pierderea în greutate. Te pot ajuta să simți o senzație de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp, fără să consumi prea multe calorii.
În plus, cartofii sunt o sursă excelentă de carbohidrați complecși, care au un conținut mai mare de fibre și sunt digerați mai lent decât carbohidrații simpli. Pentru o mai mare diversitate poți integra în dieta ta cartofi albi, roșii, mov, dulci.
Dintre toate tipurile de cartofi cei mai buni pentru dietele de slăbit sunt cei dulci. Aceștia sunt plini de nutrienți cum ar fi vitamina A, vitamina C și mangan. De asemenea, au un conținut scăzut de calorii, cu doar aproximativ 115 calorii și 4 grame de fibre sățioase pentru un cartof dulce mediu.
Orice tip de cartofi ai alege, cele mai bune modalități de gătit sunt fierberea și prăjirea la air fryer pentru că necesită o cantitate foarte mică de ulei. În plus, se păstrează nutrienții de care ai atâta nevoie.
Totuși, dacă vrei să aibă coaja crocantă și să fie foarte aromați poți să îi stropești cu foarte puțin ulei de măsline, să presari deasupra condimentele tale preferate și să îi pui la friteuza cu aer cald la 220°C pentru 10-12 minute. Vor avea o culoare perfectă, aurie, vor fi crocanți la exterior și moi la interior.
În ceea ce privește fierberea cel mai bine este să o faci la aburi. Ideal este să îi gătești și să nu îi consumi cât sunt încă fierbinți.
Acest lucru schimbă structura amidonului, astfel încât ocolește în mare măsură digestia și are un impact mai mic asupra zahărului din sânge, ajungând la colon unde devine hrană pentru bacteriile intestinale sănătoase care produc un produs secundar antiinflamator numit scurt- acizi grași în lanț.
Sosuri sănătoase pentru servirea cartofilor
Pentru a da mai mult gust cartofilor gătiți la abur poți pune unt ghee amestecat cu ierburi artificiale. Untul gheee este o grăsime purificată din unt, care are rol antiinflamator și nu conține proteine din lactate. Îl poți amesteca cu ceapă verde, șalotă, arpagic, pătrunjel proaspăt, mărar și sare de Himalaya.
Pentru cartofi dulci, înlocuiește verdețurile combinate cu sare cu scorțișoară. Aceasta stimulează metabolismul, aduce o notă dulce. În plus, studiile spun că ar putea ajuta și la îmbunătățirea memoriei și a stării de spirit.
Dacă alegi să gătești cartofii astfel încât să fie potriviți și în dietele de slăbit și vrei să adaugi puțină grăsime alege-le pe cele nesaturate, cum ar fi uleiul de avocado. În locul maionezei sau al ketchupului, pune deasupra lor ierburi cu conținut scăzut de calorii și cu proprietăți antiinflamatoare. De asemenea, este util să alegi cartofii dulci, în detrimentul celor albi.