Cele mai scumpe ingrediente din lume. Ce folosesc specialiștii în bucătărie

Fără coacere

Nu puțini au șansa să guste aceste ingrediente. Gurmanzii din întreaga lume le caută pentru a se bucura de aceste alimente unice, exclusiviste. Descoperă și tu care sunt cele mai scumpe ingrediente din lume și află de ce suunt atât de rare și greu de procurat.

Cristina Catană
Publicat: 28 mai 2023, 07:00
Descoperă și tu care sunt cele mai scumpe ingrediente din lume și află de ce suunt atât de rare și greu de procurat / Shutterstock

Unele ingrediente scumpe se pot găsi în raioanele cu specialități ale magazinelor, în schimb ce pentru altele trebuie să străbați planeta pentru a le găsi. Pentru a le gusta trebuie să scoți din buzunar sume impresionante.

Cele mai scumpe ingrediente din lume

Conform publicației MentalFloss.com există câteva indregiente de top care sunt considerate ca fiind cele mai scumpe din lume. Deși multe dintre ele pot fi achiziționate din magazine pentru sume mai mari de bani, altele sunt foarte rare și doar bucătarii profesioniști ajung să le folosească în preparatele lor.

Descoperă și tu ce ai putea să itnroduci în bucătăria ta și care sunt unele dintre cele mai rafinate ingredinete din întreaga lume.

Șofran

Șofranul este un condiment mai scump decât aurul, pentru că procesul de recoltare este foarte laborios. Fiecare floare de șofran produce doar trei stamine, iar fiecare dintre ele trebuie culeasă manual și uscată la aer. Este nevoie de o suprafață egală cu cea a unui teren de fotbal pentru a produce 450 g de șofran și 40 de ore de muncă pentru a culege florile.

Șofranul se vinde în cantități foarte mici pentru că este nevoie de doar câteva fire pentru a da gust preparatelor. Cel mai scump tip de șofran este cel produs în Spania, care se vinde cu 20 de dolari pentru 2 grame.

Apa hawaiiană Kona Nigari

Cea mai scumpă apă din lume vine de la o adâncime de 600 de metri din oceanul Pacific, din apropierea arhipelagului Hawaii. Pentru că este adusă de atât de departe nu este contaminată cu poluanți, iar studiile arată că ajută la pierderea în greutate și la îmbunătățirea sănătății pielii.

Apa este desalinizată, iar înainte de a fi consumată trebuie amestecată cu apă obișnuită pentru că este foarte concentrată. Este foarte populară în Japonia unde se vinde cu 402$ pentru 750 ml.

Citește și

Trufe italienești albe

Trufele albe sunt foarte scumpe pentru că sunt foarte rare. Se găsesc doar câteva luni pe an și doar într-o anumită regiune din Italia, în zona Piedmont.

Se culeg cu ajutorul porcilor special antrenați, iar în anumite cazuri cu ajutorul câinilor. Cantitatea culeasă depinde foarte mult de condițiile climatice. 450 g de trufe albe costă 2000 de dolari.

Carne de vită Wagyu

Carnea de vită Wagyu este cel mai scump tip de carne de vită. Provine de la vaci din Japonia care sunt crescute pentru grăsimea lor. Aceasta este cea care dă cărnii aroma specială. O porție de 450 grame costă în jur de 100 de dolari.

Vita Wagyu are mai multe sortimente în funcție de zona în care sunt crescute vacile. Cea mai scumpă este Kobe pentru că anual sunt certificate doar 3000 de vaci. 450 grame de carne provenind de la vita Kobe costă 300 de dolari.

Oțet balsamic tradițional

Adevăratul oțet balsamic are nevoie de 12 ani pentru a fi produs și este certificat de Uniunea Europeană. Este produs din struguri trebbiano, în regiunea Emilia Romagna din Italia. După ce sunt presați, li se scot coaja și semințele.

Sucul rezultat este fiert și apoi pus la păstrare în butoaie de lemn pentru 25 de ani. 100 ml de oțet balsamic tradițional poate ajunge la 180 dolari.

Pepeni Yubari King

Yubari King este un sortiment produs din încrucișarea a două soiuri de pepene galben doar în regiunea Yubari din Japonia. Se oferă în mod tradițional ca dar, câte doi. Cea mai scumpă pereche s-a vândut la o licitație cu prețul de 12.400 dolari.

Jamon Iberico de Bellota

Jamon Iberico de Bellota este produsă din carnea porcilor negri din Iberia (Spania). Gustul deosebit al acestui preparat vine din faptul că porcii mănâncă ghinde din pădure. Sub denumirea de Jamon Iberico de Bellota nu se pot vinde decât anumite produse care obțin cerificarea de la autoritățile spaniole.

Legea spune că producătorii nu pot crește mai mult de doi porci pe un hectar de pădure, iar aceștia au la dispoziție cel puțin 5 kg de ghinde pe zi. Porcii trebuie să ajungă la 160 de kilograme când sezonul de ghinde se termină.

După ce porcii se taie, pulpele sunt agățate pentru a se usca la aer, proces care poate dura și trei ani. În tot acest timp inspectori ai autorităților spaniole vin și miros șunca pentru a se asigura că au aroma potrivită pentru a fi catalogată drept Jamon Iberico. 450 de grame din acest produs se vând cu aproximativ 220 de dolari.

Lăstarii de hamei

Lăstarii de hamei nu se folosesc în industria producătoare de bere. Prețul lor mari este dat de faptul că fiind foarte sensibili trebuie culeși manual. În Europa, 450 g de lăstari de hamei se vând cu aproximativ 128 dolari.

Brânză de elan „Moose house”

Brânza de elan produsă de ferma ”Moose house” din Suedia este cea mai scumpă și mai exclusivistă din lume.

Întinsă pe 230.000 mp, ferma găzduiește doar 3 elani: Gullan, Haelga, and Juna. Acestea sunt mulse doar din mai până în septembrie, iar din laptele lor se produ doar 300 kg de brânză anual. 1 kg poate costa și 1000 de dolari.

Caviar Almas

Caviarul a fost întotdeauna simbolul luxului, dar din cauza faptului că sturionii sunt o specie pe cale de dispariție a devenit și mai scump decât era. Cel mai scump și mai rar caviar din lume, Almas, este produs în Iran, și provine de un soi de sturion care trăiește 100 de ani. 1 kilogram se vinde cu peste 25.000 de dolari.

Citește și
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Te-ar mai putea interesa și
7 preparate pe care să nu le comanzi niciodată la un restaurant ieftin
7 preparate pe care să nu le comanzi niciodată la un restaurant ieftin
10 ingrediente dulci ce nu trebuie să îți lipsească din cămară
10 ingrediente dulci ce nu trebuie să îți lipsească din cămară
De ce este vanilia unul dintre cele mai scumpe condimente din lume
De ce este vanilia unul dintre cele mai scumpe condimente din lume
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
07:57
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
05:53
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
14 mai, 12:21
Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi
14 mai, 06:50
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
14 mai, 05:48
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
13 mai, 07:23
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
13 mai, 06:54
Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate
12 mai, 06:57
Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Dacă ai prin bucătărie forme conice pentru copt rulouri sau cornete, poți încerca și rețeta noastră de rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Este o rețetă mai rapidă și mai...
2
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Kefirul este un aliment fermentat cu o istorie bogată și o mulțime de beneficii pentru sănătate. Este o băutură probiotică revigorantă apreciată pentru gustul său ușor acidulat și calitățile sale nutritive....
3
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Dacă vrei să te răsfeți cu gustul căpșunilor în cât mai multe deserturi, încearcă și rețeta de prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată. Te va cuceri combinația straturilor...
4
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Dacă te numeri printre iubitorii deserturilor sub formă de eclere, choux sau profiterol, încearcă și rețeta de churros cu sos de ciocolată. Este o rețetă de gogoși spaniole care se prepară...
5
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Dacă nu mai ai idei ce să prepari pentru una dintre gustările zilei, îți recomandăm să încerci o rețetă de pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă....

Parteneri

Șarlotă de căpșuni. Rețetă de tort cu pișcoturi și cremă de frișcă
Șarlotă de căpșuni. Rețetă de tort cu pișcoturi și cremă de frișcă
Călin a plecat din România în 2000 la cules de căpşuni în Spania. Azi are 6 hectare de teren şi după o campanie reuşeşte să strângă chiar şi 40.000 de euro
Călin a plecat din România în 2000 la cules de căpşuni în Spania. Azi are 6 hectare de teren şi după o campanie reuşeşte să strângă chiar şi 40.000 de euro
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui: „Vorbeşte cu extratereştrii”
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui: „Vorbeşte cu extratereştrii”
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine a primit al doilea premiu
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine a primit al doilea premiu
După serialul Vis de iubire, Can Yaman și-a transformat cu totul personalitatea. Astăzi este de nerecunoscut
După serialul Vis de iubire, Can Yaman și-a transformat cu totul personalitatea. Astăzi este de nerecunoscut
Cum poți restricționa pe cineva pe Facebook Messenger fără să își dea seama. E diferită față de funcția de blocare
Cum poți restricționa pe cineva pe Facebook Messenger fără să își dea seama. E diferită față de funcția de blocare
Prăjitură cu pișcoturi în cremă și foi cu cacao
Prăjitură cu pișcoturi în cremă și foi cu cacao
Fetiță sau băiat: când poți afla sexul bebelușului
Fetiță sau băiat: când poți afla sexul bebelușului
Dua Lipa și-a promovat noul album la Paris. Cântăreața a arătat minunat în ținuta ei casual
Dua Lipa și-a promovat noul album la Paris. Cântăreața a arătat minunat în ținuta ei casual
Alimentele care conțin cel mai mult plastic. Sarea și orezul se numără printre ele
Alimentele care conțin cel mai mult plastic. Sarea și orezul se numără printre ele
fresh

Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă

Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă

Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi

Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi

Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine

Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine

Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros

Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros

Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție

Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție