Chec cu nucă, cel mai simplu desert care-ți amintește de copilărie
O felie de chec cu nucă se potrivește și iarna cu o cană de ciocolată caldă și vara cu un pahar de limonadă aromată. Este desertul copilăriei, atât de moale, de pufos și ușor de făcut.
Checul este una dintre cele mai populare prăjituri din România. Se făcea și în copilăria ta, se pregătește și acum. Nu necestită multe ingrediente și nici tehnici de lucru complicate.
În plus, este foarte versatil. La rețeta de bază poți pune cacao, nuci, alune, migdale sau fructe confiate. De asemenea, în loc de zahărul vanilat poți să folosești orice aromă vrei de la rom la citrice, cafea, lămâie.
Ingrediente
Cum alegi ingredientele pentru checul cu nucă
Pentru a face chec cu nucă ai nevoie de ingrediente pe care de obicei le ai în casă. Făină, zahăr, ulei, cacao, ouă, nuci. Singurul lucru de care trebuie să ții cont este că acestea trebuie să fie la temperatura camerei.
Scoate-le din cămară sau din frigider înainte cu minimum jumătate de oră. O să ai nevoie de ele pentru a te asigura că nu sunt reci.
Dacă vrei să faci chec cu nucă în două tăvi nu trebuie decât să dublezi cantitățile. De asemenea, poți pune mai multă nucă, dar și mai multă cacao. Dacă vrei să faci un model interesant poți lua un cuțit cu care să împrăștii foarte fin aluatul în care ai pus cacao.
Când îl scoți de la cuptor îl poți presăra cu zahăr pudră simplu sau vanilat, dacă vrei să aibă un aspect mai bogat. Dacă obișnuești să prepari chec sau pandișpan, află mai multe despre motivul pentru care se lasă checul.
Mod de preparare
Albușurile, zahărul vanilat și sarea se bat cu mixerul la viteză mică până când compoziția începe să se întărească. Apoi, se mărește viteza și se pune zahărul, câte o lingură. Se bate până spuma devine lucioasă și tare.
Gălbenușurile se amestecă cu uleiul turnat în fir subțire. Când s-au omogenizat se toarnă peste albușuri, amestecând cu o spatulă de silicon de jos în sus.
Într-un alt vas se amestecă praful de copt cu făina. Apoi, se pune peste amestecul de albușuri și gălebenușuri, câte o lingură pe rând. Se amestecă ușor cu spatula de silicon. Apoi se adaugă coaja de lâmâie și se încorporează. Se ia o parte din aluat și se amestecă cu cacaua. Încearcă și rețeta de chec de post.
Se unge cu unt o tavă de chec. Se toarnă aluatul simplu și în mijlocul lui cel cu cacao. Deasupra se presară nucile. Se pune la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 45 de minute. Se scoate și se lasă să se răcească înainte să se felieze.
Cum se păstrează checul cu nucă
Checul cu nucă se poate întări destul de repede, așa încât este bine să îl păstrezi într-o pungă de hârtie. Oricum, trebuie consumat în maximum 3 zile pentru că își va pierde din prospețime. Se poate și congela însă nu este cea mai bună idee pentru că după congelare nu va mai avea aceeași textură.