Chec marmorat și glazurat cu ciocolată, perfect pentru momentele dulci
Pentru a-ți răsfăța familia și prietenii cu un desert delicios, dar simplu de preparat, îți oferim o rețetă de chec marmorat și glazurat cu ciocolată. Este un desert perfect pentru amatorii gustului dulce.
Galerie foto
Checul este desertul cu care mulți bucătari și-au început cariera în materie de preparate dulci. Rețetele de chec sunt foarte versatile, dar și foarte simplu de preparat. Nu necesită ingrediente complexe, doar puțină atenție la pașii de combinare a acestora.
Pornind de la rețeta clasică de chec, poți face o mulțime de combinații. Poți adăuga aromele preferate, diferiți coloranți naturali precum pudra de cacao, pudra de turmeric și multe altele. Pentru consistență poți adăuga iaurt, iar pentru aspect și gust delicios, poți îmbogăți compoziția checurilor cu fructe proaspete sau fructe confiate. Vezi aici: cum se prepară și rețeta clasică de chec! Iar mai jos, îți oferim rețeta completă cu listă de ingrediente și pași necesari pentru checul marmorat cu cacao și decorat cu ciocolată.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea ingredientelor pentru chec. Adună pe masa de lucru toate ingredientele și ustensilele necesare. Separă albușurile de gălbenușuri, în două boluri. Presară puțină sare peste albușuri și lasă-le 10 minute la temperatura camerei. Astfel, albușurile se vor amesteca mai bine, iar reușita compoziției va fi sigură. Trece făina prin sită și amestec-o cu sarea.
Pași necesari pentru compoziția de chec marmorat și glazurat cu ciocolată
Bate albușurile cu mixerul până când devin spumoase și cristaline. Adaugă zahărul treptat și mixează energic până când obții o bezea fermă.
Amestecă gălbenușurile cu uleiul și adaugă-le în bezea cu ajutorul unei spatule, fără a mai folosi mixerul. Apoi, adaugă treptat în compoziție 200 gr din cantitatea de făină. Ia două boluri și împarte compoziția pentru chec în două părți aproximativ egale. Într-o parte adaugă pudra de cacao și esența de rom. În a doua parte adaugă 25 gr de făină și esența de vanilie. Poți folosi aromele preferate. Când ai terminat de pregătit compozițiile pentru chec, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Pune hârtie de copt într-o tavă clasică de chec și începe să adaugi în ea cele două compoziții. Adaugă la mijlocul tăvii câte două linguri de compoziție simplă, apoi două linguri de compoziție cu cacao. Continuă punând compozițiile una peste alta, până când le termini.
Pune tava cu chec marmorat în cuptor și coace checul pentru 35-40 de minute la 180 de grade Celsius. Lasă-l să se răcească în tavă, apoi îl răstorni invers pe un grătar de răcire, sau pe un platou.
Cum prepari glazura de ciocolată pentru chec marmorat
Pune frișca lichidă într-o crăticioară așezată pe flacăra aragazului. Las-o să se încălzească bine, dar fără a atinge punctul de fierbere. Stinge focul și adaugă peste frișca încălzită ciocolata ruptă și untul. Amestecă intens până când se topesc cele două ingrediente solide și se omogenizează compoziția. Lasă glazura de ciocolată să se tempereze 5-6 minute apoi întinde-o uniform peste checului marmorat.
Porționează checul atunci când glazura devine fermă. Și dacă ți-am deschis apetitul pentru deserturi delicioase cu iz de copilărie, îți oferim pentru data viitoare o rețetă de prăjitură sub formă de semilună cu nucă.