Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Dacă adori chiftelele clasice, dar vrei să le prepari și în varianta de post, îți oferim o rețetă de chiftele de orez cu ciuperci. Rețeta este simplă și ușor de preparat, iar ingredientele sunt puține și foarte accesibile. Nu vei petrece nici mult timp în bucătărie, mai ales dacă optezi pentru coacerea lor în cuptor.
Rețetele de chiftele sunt foarte populare în bucătăria românească. Se prepară atât ca gustări calde sau reci, cât și pentru platourile cu aperitive festive. Sunt și foarte versatile pentru că se pot crea o mulțime de combinații de ingrediente, pentru diversitate. Poți prepara chiftele din toate tipurile de carne, chiar și de pește. Însă poți prepara cu ușurință și chiftele din legume sau din cereale. Important pentru reușita acestora este să potrivești textura compoziției de chiftele, astfel încât să nu se desfacă în timpul preparării.
Tot din categoria chiftelelor de post îți mai recomandăm să încerci și rețeta de chiftele de cartofi cu nuci și alune. Combinația de ingrediente este, pe cât de interesantă, pe atât de gustoasă și sănătoasă. Iar mai jos poți urmări lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas, pentru rețeta de chiftele de orez cu ciuperci.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea chiftelelor constă în pregătirea orezului. Fierbe orezul în apă rece, respectând proporția de 1:3, timp de aproximativ 15 minute. asezonează-l cu sare și piper, după gust. După fierbere, acoperă vasul cu capac și lasă orezul să se mai hidrateze.
Cum prepari chiftele de orez cu ciuperci
În timp ce orezul se hidratează, iar mai apoi se răcește, vei pregăti ciupercile. Toacă ceapa și usturoiul și pune-le la călit în puțin ulei încins. presară peste acestea și puțină sare, pentru a le intensifica gustul și a le ajuta să se înmoaie mai rapid.
Când ceapa începe să-și schimbe culoarea adaugă ciupercile tocate și amestecă-le bine cu ceapa. Dacă îți place gustul picant poți adăuga și puțin ardei iute, curățat și tocat.
Asezonează gustul cu puțin cimbru și busuioc, sare și piper.
Gătește ciupercile bine în sosul care se formează în tigaie, până când acesta se reduce consistent. După stingerea focului adaugă pătrunjelul tocat. Amestecă bine ingredientele și lasă-le să se răcească.
Pentru a prepara delicioasele chiftele de orez cu ciuperci, introdu blenderul în tigaia cu ingrediente și mărunțește-le puțin. Nu le mărunți în exces pentru a nu le transforma în pastă. Adaugă orezul fiert și răcit peste compoziția de ciuperci, presară fulgii de drojdie inactivă și amestecă bine totul până la omogenizare.
Apoi poți modela chiftelele de mărime unei mingi de ping pong. Dacă compoziția este prea moale poți să-i potrivești textura adăugând puțin pesmet.
Așază-le într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și pune-le la cuptor pentru 10-15 minute, la 200 de grade Celsius.
Le poți servi calde sau reci, simple sau glazurate cu ketchup.
Iar dacă mai dorești și o garnitură la ele, poți prepara rețeta de cartofi aurii în crustă de mălai.