Ciorbă de perișoare cu borș. Rețeta pe care trebuie să o știe orice gospodină

Fără coacere
tipul preparatului: Prânz
bucătăria: Românească

Ciorba de perișoare cu borș este un preparat tradițional în bucătăria românească, o combinație delicioasă de gusturi și texturi care a încântat generații întregi. Există mai multe variante în funcție de regiunea țării în care este preparată. Rețeta de ciorbă de perișoare cu borș este simplă și gustoasă.

Cristina Catană
Publicat: 24 februarie 2024, 02:42
Ciorba de perișoare cu borș se prepară de obicei din carne de porc și vită / Shutterstock

Ciorba de perișoare moldovenească este adesea făcută cu carne de porc și vită, iar condimentele caracteristice includ usturoiul și pătrunjelul. Este servită adesea cu smântână și ardei iute. În Maramureș, ciorba de perișoare este pregătită uneori cu adăugarea orezului în compoziția de carne și este servită cu multă mărar și ardei iute. Ciorba de perișoare transilvăneană poate fi făcută cu carne de porc și vită, adăugând în compoziție și orez. Condimentele caracteristice includ cimbru și foaie de dafin.

Citește și

Deși pentru varianta clasică de ciorbă de perișoare cu borș, rețetele mai recente conțin și perisoare din carne de pui sau de curcan sau dintr-un amestec între cele două. În felul acesta vei avea un preparat cu mai puțină grăsime, mai dietetic.

Ingrediente

Mod de preparare

Într-un castron mare, se amestecă bine carnea tocată, ceapa tocată, usturoiul mărunțit, oul, orezul, pesmetul și verdețurile tocate.

Cum se prepară perișoarele

Se condimentează cu sare și piper după gust și se frământă bine compoziția până când toate ingredientele sunt omogenizate.

Se formează perișoare mici, rotunde, din compoziția de carne. Se pun perișoarele formate pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se lasă să se odihnească în frigider pentru aproximativ 30 de minute.

Cum prepari rețeta de ciorbă de perișoare

Într-o oală mare, se pun la fiert în apă rece oasele de porc cu sare. Se lasă să fiarbă și se spumează ori de câte ori este nevoie. Când carnea se desprinde de pe oase, se scot din vas și se adaugă morcovii, pătrunjelul, țelina și ceapa tocată în supa fierbinte și lăsați-le să fiarbă până când legumele sunt aproape moi.

Apoi se pun perișoarele și se lasă să fiarbă aproximativ 20 de minute. După aceea, se pun roșiile și se lasă să dea un clocot. Apoi se pune și borșul delicios și se lasă să mai fiarbă încă 5-10 minute. Apoi se stinge focul, se pune leușteanul și se acoperă vasul.

Cum poți obține perișoare moi

Pentru a obține perișoare moi și suculente este important să amesteci bine ingredientele, dar nu prea mult. În felul acesta vei evita să ai o textură prea densă.

Un alt truc este să înmoi pesmetul în lapte sau supă de carne sau de legume înainte de a-l adăuga în compoziția de carne pentru a menține perișoarele moi. Perișoarele trebuie să aibă aceeași dimensiune pentru a te asigura că se gătesc uniform, în același timp.

Dacă îți plac perișoarele mai aromate, poți adăuga în compoziția lor pe lângă sare și piper și alte condimente sau chiar ierburi aromatice și verdețuri. Mărarul și pătrunjelul vor asigura nu doar gust, ci și culoare. În unele zone se pune usturoi, iar în altele și un strop de zeamă de lămâie.

Cum se servește ciorba de perișoare

Ciorba de perișoare se servește de obicei fierbinte, garnisită cu ierburi proaspete tocate, cum ar fi pătrunjel, mărar, leuștean sau frunze de țelină tocate. Uneori, este servită cu o lingură de smântână pentru a adăuga o notă cremoasă și bogată.

Poți avea alături și un ardei iute, dacă îți place să mănânci mai picant. Nu trebuie să lipsească nici pâinea de calitate.

Citește și
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Te-ar mai putea interesa și
Ciorbă țărănească de ștevie cu multe legume, o infuzie de arome și vitamine
Ciorbă țărănească de ștevie cu multe legume, o infuzie de arome și vitamine
Ciorbă de burtă. Rețeta clasică pe care o poți face și acasă
Ciorbă de burtă. Rețeta clasică pe care o poți face și acasă
Ciorbă de perișoare din pește. Rețetă pentru un prânz sănătos
Ciorbă de perișoare din pește. Rețetă pentru un prânz sănătos
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
09:08
Prăjitură cu ananas și pudră Matcha, delicioasă și spectaculoasă Prăjitură cu ananas și pudră Matcha, delicioasă și spectaculoasă
08:38
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
8 mai, 09:02
Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat
8 mai, 07:16
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
7 mai, 09:07
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
7 mai, 07:22
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
7 mai, 07:03
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
6 mai, 06:07
Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Orice meniu trebuie să conțină și salate. Fie că sunt servite ca aperitiv sau drept garnitură, sunt preparate delicioase, cu amestecuri de arome și texturi care completează bine orice masă. Iată...
2
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Drobul este o mâncare pe care în România o consumăm de obicei de Paște, însă în alte părți ale lumii reprezintă un preparat obișnuit, potrivit pentru oricare zi a anului. Americanii...
3
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Umple toată casa cu aroma sa. Este pufos, plin de cremă delicioasă, parfumat. Muști din el și te duci instantaneu în copilăria ta, în care te uitai cu drag la bunica...
4
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
O salată aperitiv este o gustare ușoară și rafinată, servită în mod tradițional înainte de felul principal al unei mese. Salata aperitiv pentru masa de Paște poate fi preparată din ingrediente...
5
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...

Parteneri

3 zodii au noroc în dragoste săptămâna aceasta. Luna Nouă în Taur le aduce relații romantice
3 zodii au noroc în dragoste săptămâna aceasta. Luna Nouă în Taur le aduce relații romantice
Fructe pentru diabetici. Lista de fructe permise şi interzise în diabetul de tip 2
Fructe pentru diabetici. Lista de fructe permise şi interzise în diabetul de tip 2
Ce decizie a putut lua fiul plin de bani al lui Leonard Doroftei, în timp ce tatăl său o lua de la zero, printre străini
Ce decizie a putut lua fiul plin de bani al lui Leonard Doroftei, în timp ce tatăl său o lua de la zero, printre străini
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia, a fost eliminat din sezonul 13
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia, a fost eliminat din sezonul 13
Serialul Viola come il mare reprezintă pentru Can Yaman un nou început. Ce se arată în presa locală
Serialul Viola come il mare reprezintă pentru Can Yaman un nou început. Ce se arată în presa locală
Una dintre „cele mai mari înșelătorii online” din lume a afectat consumatori din Europa și SUA. Cum erau păcălite victimele
Una dintre „cele mai mari înșelătorii online” din lume a afectat consumatori din Europa și SUA. Cum erau păcălite victimele
Ouă umplute cu salată de cartofi
Ouă umplute cu salată de cartofi
Zborul cu un copil mic: sfaturi pentru a avea o experiență plăcută
Zborul cu un copil mic: sfaturi pentru a avea o experiență plăcută
Taylor Swift a lipsit de la Met Gala pentru al optulea an consecutiv. Cântăreața nu a mai participat la cea mai mare petrecere de modă din 2016
Taylor Swift a lipsit de la Met Gala pentru al optulea an consecutiv. Cântăreața nu a mai participat la cea mai mare petrecere de modă din 2016
Proprietățile medicinale ale ceaiului de banane. Cum te poate ajuta această băutură
Proprietățile medicinale ale ceaiului de banane. Cum te poate ajuta această băutură
fresh

Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică

Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică

Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie

Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie

Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere

Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere

Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios

Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios

Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat

Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat