Ciorbă de perișoare cu borș. Rețeta pe care trebuie să o știe orice gospodină

Fără coacere
tipul preparatului: Prânz
bucătăria: Românească

Ciorba de perișoare cu borș este un preparat tradițional în bucătăria românească, o combinație delicioasă de gusturi și texturi care a încântat generații întregi. Există mai multe variante în funcție de regiunea țării în care este preparată. Rețeta de ciorbă de perișoare cu borș este simplă și gustoasă.

Cristina Catană
Publicat: 24 februarie 2024, 02:42
Ciorba de perișoare cu borș se prepară de obicei din carne de porc și vită / Shutterstock

Ciorba de perișoare moldovenească este adesea făcută cu carne de porc și vită, iar condimentele caracteristice includ usturoiul și pătrunjelul. Este servită adesea cu smântână și ardei iute. În Maramureș, ciorba de perișoare este pregătită uneori cu adăugarea orezului în compoziția de carne și este servită cu multă mărar și ardei iute. Ciorba de perișoare transilvăneană poate fi făcută cu carne de porc și vită, adăugând în compoziție și orez. Condimentele caracteristice includ cimbru și foaie de dafin.

Citește și

Deși pentru varianta clasică de ciorbă de perișoare cu borș, rețetele mai recente conțin și perisoare din carne de pui sau de curcan sau dintr-un amestec între cele două. În felul acesta vei avea un preparat cu mai puțină grăsime, mai dietetic.

Ingrediente

Mod de preparare

Într-un castron mare, se amestecă bine carnea tocată, ceapa tocată, usturoiul mărunțit, oul, orezul, pesmetul și verdețurile tocate.

Cum se prepară perișoarele

Se condimentează cu sare și piper după gust și se frământă bine compoziția până când toate ingredientele sunt omogenizate.

Se formează perișoare mici, rotunde, din compoziția de carne. Se pun perișoarele formate pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se lasă să se odihnească în frigider pentru aproximativ 30 de minute.

Cum prepari rețeta de ciorbă de perișoare

Într-o oală mare, se pun la fiert în apă rece oasele de porc cu sare. Se lasă să fiarbă și se spumează ori de câte ori este nevoie. Când carnea se desprinde de pe oase, se scot din vas și se adaugă morcovii, pătrunjelul, țelina și ceapa tocată în supa fierbinte și lăsați-le să fiarbă până când legumele sunt aproape moi.

Apoi se pun perișoarele și se lasă să fiarbă aproximativ 20 de minute. După aceea, se pun roșiile și se lasă să dea un clocot. Apoi se pune și borșul delicios și se lasă să mai fiarbă încă 5-10 minute. Apoi se stinge focul, se pune leușteanul și se acoperă vasul.

Cum poți obține perișoare moi

Pentru a obține perișoare moi și suculente este important să amesteci bine ingredientele, dar nu prea mult. În felul acesta vei evita să ai o textură prea densă.

Un alt truc este să înmoi pesmetul în lapte sau supă de carne sau de legume înainte de a-l adăuga în compoziția de carne pentru a menține perișoarele moi. Perișoarele trebuie să aibă aceeași dimensiune pentru a te asigura că se gătesc uniform, în același timp.

Dacă îți plac perișoarele mai aromate, poți adăuga în compoziția lor pe lângă sare și piper și alte condimente sau chiar ierburi aromatice și verdețuri. Mărarul și pătrunjelul vor asigura nu doar gust, ci și culoare. În unele zone se pune usturoi, iar în altele și un strop de zeamă de lămâie.

Cum se servește ciorba de perișoare

Ciorba de perișoare se servește de obicei fierbinte, garnisită cu ierburi proaspete tocate, cum ar fi pătrunjel, mărar, leuștean sau frunze de țelină tocate. Uneori, este servită cu o lingură de smântână pentru a adăuga o notă cremoasă și bogată.

Poți avea alături și un ardei iute, dacă îți place să mănânci mai picant. Nu trebuie să lipsească nici pâinea de calitate.

Citește și
Ce poți face cu friptura de porc rămasă de la grătar. Rețete care te vor cuceri pe loc
Ce poți face cu friptura de porc rămasă de la grătar. Rețete care te vor cuceri pe loc
Păstrăv la cuptor, umplut cu ierburi proaspete și felii de lămâie
Păstrăv la cuptor, umplut cu ierburi proaspete și felii de lămâie
Ciocolată caldă în stil italian. Cea mai cremoasă variantă
Ciocolată caldă în stil italian. Cea mai cremoasă variantă
Salată de țelină cu mere și nuci, plină de savoare și de sănătate
Salată de țelină cu mere și nuci, plină de savoare și de sănătate
Cod pane, servit cu sos de iaurt și lămâie
Cod pane, servit cu sos de iaurt și lămâie
Te-ar mai putea interesa și
Cum faci ciorbă de mazăre cu găluște. Rețeta simplă
Cum faci ciorbă de mazăre cu găluște. Rețeta simplă
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
05:16
7 greșeli pe care le faci în bucătărie care te pot îmbolnăvi 7 greșeli pe care le faci în bucătărie care te pot îmbolnăvi
05:10
Ce tip de cafea este mai puternic. De ce depinde cantitatea de cofeină Ce tip de cafea este mai puternic. De ce depinde cantitatea de cofeină
05:00
6 alimente care nu au atât de multe proteine pe cât crezi 6 alimente care nu au atât de multe proteine pe cât crezi
31 decembrie, 13:21
5 mâncăruri tradiționale de Revelion din toate colțurile lumii. De la supe de fasole la deserturi sofisticate 5 mâncăruri tradiționale de Revelion din toate colțurile lumii. De la supe de fasole la deserturi sofisticate
31 decembrie, 13:11
Tradiții culinare din lume. Ce se mănâncă în noaptea de Revelion în ale țări pentru noroc Tradiții culinare din lume. Ce se mănâncă în noaptea de Revelion în ale țări pentru noroc
31 decembrie, 11:51
Cele mai bune aperitive pentru masa de Revelion. Idei și rețete pentru meniul de petrecere Cele mai bune aperitive pentru masa de Revelion. Idei și rețete pentru meniul de petrecere
31 decembrie, 06:45
Prăjitură cu cocos și caramel condensat cu mascarpone Prăjitură cu cocos și caramel condensat cu mascarpone
31 decembrie, 06:03
De ce trebuie să mănânci 12 boabe de struguri de Revelion? Superstiții legate de mâncare din întreaga lume De ce trebuie să mănânci 12 boabe de struguri de Revelion? Superstiții legate de mâncare din întreaga lume
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...

Parteneri

5 zodii care vor avea succes în 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
5 zodii care vor avea succes în 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
Reacţia unei românce stabilite în Atena, ajunsă în România de Revelion. A sărbătorit pe pârtia din Păltiniş
Reacţia unei românce stabilite în Atena, ajunsă în România de Revelion. A sărbătorit pe pârtia din Păltiniş
Cât de frumoasă este iubita Alexandru Pop. Sarah Lavinia arată răvăşitor şi pozează în ipostaze provocatoare
Cât de frumoasă este iubita Alexandru Pop. Sarah Lavinia arată răvăşitor şi pozează în ipostaze provocatoare
Revelionul cel neBUN 2025. Cei mai iubiți artiști au adus zece dueluri de nota zece! Ilona și Ristei, show la superlativ
Revelionul cel neBUN 2025. Cei mai iubiți artiști au adus zece dueluri de nota zece! Ilona și Ristei, show la superlativ
Melisa Döngel din Dragostea plutește în aer s-ar fi despărțit de partener. Care este statusul vieții sale personale
Melisa Döngel din Dragostea plutește în aer s-ar fi despărțit de partener. Care este statusul vieții sale personale
Electrocasnicele care afectează semnalul WiFi. Nu trebuie să pui routerul lângă ele
Electrocasnicele care afectează semnalul WiFi. Nu trebuie să pui routerul lângă ele
Rață la cuptor, cu garnitură de varză roșie
Rață la cuptor, cu garnitură de varză roșie
7 cauze ale tusei cronice la copii
7 cauze ale tusei cronice la copii
Familia îndurerată a lui Liam Payne „simte în sfârșit că dreptatea este posibilă”, după ce cinci suspecți au fost acuzați în legătură cu moartea sa
Familia îndurerată a lui Liam Payne „simte în sfârșit că dreptatea este posibilă”, după ce cinci suspecți au fost acuzați în legătură cu moartea sa
Fructe cu un conținut scăzut de calorii pentru slăbit. Aceste alimente vegetale te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus
Fructe cu un conținut scăzut de calorii pentru slăbit. Aceste alimente vegetale te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus
fresh

Doradă la cuptor cu cartofi. Ce mai poți să adaugi pentru un gust delicios

Doradă la cuptor cu cartofi. Ce mai poți să adaugi pentru un gust delicios

Ruladă cu cremă de mentă și glazură de ciocolată

Ruladă cu cremă de mentă și glazură de ciocolată

Prăjitură cu cocos și caramel condensat cu mascarpone

Prăjitură cu cocos și caramel condensat cu mascarpone

Choux à la crème cu vanilie și frișcă. Un desert delicios și elegant

Choux à la crème cu vanilie și frișcă. Un desert delicios și elegant

De ce trebuie să mănânci 12 boabe de struguri de Revelion? Superstiții legate de mâncare din întreaga lume

De ce trebuie să mănânci 12 boabe de struguri de Revelion? Superstiții legate de mâncare din întreaga lume