Ciorbă de perișoare cu borș. Rețeta pe care trebuie să o știe orice gospodină
Ciorba de perișoare cu borș este un preparat tradițional în bucătăria românească, o combinație delicioasă de gusturi și texturi care a încântat generații întregi. Există mai multe variante în funcție de regiunea țării în care este preparată. Rețeta de ciorbă de perișoare cu borș este simplă și gustoasă.
Ciorba de perișoare moldovenească este adesea făcută cu carne de porc și vită, iar condimentele caracteristice includ usturoiul și pătrunjelul. Este servită adesea cu smântână și ardei iute. În Maramureș, ciorba de perișoare este pregătită uneori cu adăugarea orezului în compoziția de carne și este servită cu multă mărar și ardei iute. Ciorba de perișoare transilvăneană poate fi făcută cu carne de porc și vită, adăugând în compoziție și orez. Condimentele caracteristice includ cimbru și foaie de dafin.
Deși pentru varianta clasică de ciorbă de perișoare cu borș, rețetele mai recente conțin și perisoare din carne de pui sau de curcan sau dintr-un amestec între cele două. În felul acesta vei avea un preparat cu mai puțină grăsime, mai dietetic.
Ingrediente
Mod de preparare
Într-un castron mare, se amestecă bine carnea tocată, ceapa tocată, usturoiul mărunțit, oul, orezul, pesmetul și verdețurile tocate.
Cum se prepară perișoarele
Se condimentează cu sare și piper după gust și se frământă bine compoziția până când toate ingredientele sunt omogenizate.
Se formează perișoare mici, rotunde, din compoziția de carne. Se pun perișoarele formate pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se lasă să se odihnească în frigider pentru aproximativ 30 de minute.
Cum prepari rețeta de ciorbă de perișoare
Într-o oală mare, se pun la fiert în apă rece oasele de porc cu sare. Se lasă să fiarbă și se spumează ori de câte ori este nevoie. Când carnea se desprinde de pe oase, se scot din vas și se adaugă morcovii, pătrunjelul, țelina și ceapa tocată în supa fierbinte și lăsați-le să fiarbă până când legumele sunt aproape moi.
Apoi se pun perișoarele și se lasă să fiarbă aproximativ 20 de minute. După aceea, se pun roșiile și se lasă să dea un clocot. Apoi se pune și borșul delicios și se lasă să mai fiarbă încă 5-10 minute. Apoi se stinge focul, se pune leușteanul și se acoperă vasul.
Cum poți obține perișoare moi
Pentru a obține perișoare moi și suculente este important să amesteci bine ingredientele, dar nu prea mult. În felul acesta vei evita să ai o textură prea densă.
Un alt truc este să înmoi pesmetul în lapte sau supă de carne sau de legume înainte de a-l adăuga în compoziția de carne pentru a menține perișoarele moi. Perișoarele trebuie să aibă aceeași dimensiune pentru a te asigura că se gătesc uniform, în același timp.
Dacă îți plac perișoarele mai aromate, poți adăuga în compoziția lor pe lângă sare și piper și alte condimente sau chiar ierburi aromatice și verdețuri. Mărarul și pătrunjelul vor asigura nu doar gust, ci și culoare. În unele zone se pune usturoi, iar în altele și un strop de zeamă de lămâie.
Cum se servește ciorba de perișoare
Ciorba de perișoare se servește de obicei fierbinte, garnisită cu ierburi proaspete tocate, cum ar fi pătrunjel, mărar, leuștean sau frunze de țelină tocate. Uneori, este servită cu o lingură de smântână pentru a adăuga o notă cremoasă și bogată.
Poți avea alături și un ardei iute, dacă îți place să mănânci mai picant. Nu trebuie să lipsească nici pâinea de calitate.