Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
Nu rata sezonul florilor de salcâm fără să le incluzi în preparatele culinare, pentru a te bucura din plin de aroma lor. Îți oferim mai jos o rețetă de clătite cu flori de salcâm în aluat, pentru momentele dulci ale zilei.
Florile de salcâm nu sunt doar gustoase și frumos mirositoare ci conțin o mulțime de beneficii pentru sănătate. Sunt foarte recomandate consumului și nu numai, pentru numeroasele proprietăți terapeutice pe care le au.
Specialiștii ne asigură că parfumul florilor de salcâm are un puternic efect antidepresiv. Folosite sub formă de sirop sau ceai au efect antitusiv, combat constipația și reduc arsurile gastrice.
De asemenea, infuzia sau decoctul din flori de salcâm are efect în combaterea colicilor abdominale și a refluxului esofagian. În plus, ceaiul de salcâm se poate folosi și sub formă de cataplasme în arsuri, plăgi sau ulcerații cutanate.
Aluatul pentru clătitele cu flori de salcâm se pregătește în modul clasic, apoi se adaugă în el florile bine spălate și scurse. Se pot prepara sub formă de clătite întinse, în care se adaugă doar florile albe, separate. Dar se pot prepara și sub formă de mini clătite, în care se folosește floarea cu codiță.
Descoperă și o rețetă de gogoși cu flori de salcâm. Iar în continuare îți oferim rețeta de clătite cu flori de salcâm în aluat, detaliată cu listă de ingrediente și pași de urmat.
Ingrediente
Mod de preparare
Mai întâi vei pregăti florile de salcâm care necesită scuturare de impurități, apoi clătire în 1-2 ape și scurgere. Este foarte important pasul de scuturare pentru a elimina eventualele insecte care se ascund prin flori.
Cum prepari aluatul pentru clătite cu flori de salcâm
După ce ai spălat și scurs bine florile de salcâm, poți desface inflorescența de pe codițe. Poți prepara clătitele în două moduri. În primul mod vei folosi doar inflorescența, iar în al doilea mod poți folosi florile cu codița atașată, precum la rețeta de gogoși.
Pentru a prepara aluatul de clătite, sparge ouăle într-un bol și presară un praf de sare și zahărul peste ele. Amestecă-le până când devin spumoase și își sporesc volumul. Toarnă laptele treptat, în timp ce amesteci pentru omogenizarea compoziției.
Apoi adaugă treptat făina, omogenizând continuu compoziția. La final, potrivește textura aluatului de clătite adăugând treptat apa minerală. Aceasta va oferi clătitelor o textură mai pufoasă și mai aerată.
Pune deoparte din aluat, dacă te-ai decis să prepari clătitele în două moduri. Într-o parte adaugi floricelele separate de codițe și le amesteci ușor în aluat.
Pentru a prepara clătitele, unge ușor tigaia cu puțin ulei și încălzește-o pe flacăra aragazului. Pune câte un polonic din aluat și întinde-l pe toată baza tigăii. Coace delicioasele clătite cu flori de salcâm în aluat, întorcându-le de pe o parte pe cealaltă.
Pentru a prepara clătite în care folosești întreaga floare de salcâm cu codiță, trece floarea prin aluatul simplu și adaug-o în tigaia încinsă. Rumenește clătita pe ambele părți ca și la pasul anterior.
Clătitele cu flori de salcâm sunt delicioase servite simple, pentru că sunt gustoase și aromate.
Dacă vrei să te bucuri de aroma florilor de salcâm și în sezonul rece, poți prepara și câteva sticle cu sirop din flori de salcâm.