Coroniță din carne tocată în foietaj. Rețetă pentru masa de Crăciun
În ton cu specificul sărbătorii de Crăciun este și rețeta de coroniță din carne tocată în foietaj. Se prepară ușor, din ingrediente simple, va fi gustoasă și va arăta perfect pe un platou festiv.
Coronițele de Crăciun din crengi de brad împodobite se numără printre cele mai frumoase decorațiuni de Sărbătoare. Fac parte dintr-o tradiție împrumutată de la americani, unde ușile decorate de Crăciun reprezintă o tradiție.
Coronița de Crăciun are și o semnificație religioasă, fiind considerată un simbol al Mântuitorului. Forma circulară a coroniței simbolizează ideea de eternitate și dragostea infinită. De obicei, se realizează din crenguțe de brad, pentru că acesta reprezintă credința eternă și ideea de renaștere. Se decorează cu fundițe și globuri de culoare roșie, culoare ce amintește de sacrificiul făcut de Iisus Hristos pentru omenire.
Pornind de la aceste tradiții coronițele de Crăciun se regăsesc și în meniurile culinare. Se pot prepara din carne, din aluaturi sau din legume și fructe, în cazul vegetarienilor. O astfel de rețetă delicioasă îți oferim și noi mai jos, pentru a o prepara și tu de sărbători.
Ingrediente
Mod de preparare
Dacă optezi pentru a folosi aluat foietaj din comerț, lasă-l la decongelat în timp ce pregătești carnea tocată și celelalte ingrediente pentru umplutura coroniței. Iar dacă vrei să te aventurezi puțin mai mult în bucătărie, îți oferim și o rețetă de aluat foietaj preparat în casă.
Cum prepari umplutura pentru coroniță din carne tocată în foietaj
Așază o tigaie pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie. Adaugă uleiul și lasă-l să se înfierbânte puțin. Curăță ceapa, usturoiul și prazul și toacă-le mărunt. Adaugă-le în uleiul înfierbântat. Presară și puțină sare și amestecă ingredientele până când încep să se pătrundă. Apoi adaugă carnea tocată.
Zdrobește bine granulele de carne și amestecă-le intens cu legumele călite, pentru a obține o compoziție omogenă. Când carnea tocată se deschide la culoare adaugă pasta de roșii. Mai presară sare și piper, puțin rozmarin, sau condimentele preferate. Amestecă intens pentru a se întrepătrunde bine toate gusturile și aromele ingredientelor. Stinge focul și lasă compoziția pentru umplutură la răcit.
Cum formezi și coci coronița
Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. După ce aluatul foietaj, s-a decongelat întinde-l ușor pe lungime. Taie o fâșie mică din aluat pentru a o folosi la decor. Peste compoziția de umplutură răcită adaugă un ou și un albuș și amestecă. Întinde amestecul în strat uniform la unul din capetele aluatului, pe lungime. Rulează aluatul peste carnea tocată începând de la capătul cu umplutură. Dă-i formă de coroniță și pune-o în tavă pe hârtie de copt.
Din aluatul oprit, decupează forme de frunze, sau ce fel de forme dorești. Unge coronița cu gălbenuș de ou diluat cu câteva picături de apă și lipește decupajele de aluat peste aceasta. Presară semințe de susan și sare granulată printre decupaje.
Pune tava la cuptor și coace delicioasa coroniță din carne tocată în foietaj la 180 de grade, pentru 35-40 de minute.
Porționeaz-o doar după ce se răcește. Și tot pentru masa de Crăciun îți oferim și o rețetă de cozonac fără frământare, simplă și cu reușită sigură.