Covrigi polonezi. Rețeta de covrigi pufoși și însiropați

Fără coacere

Acești covrigi polonezi sunt perfecți pentru micul dejun, savurați alături de o ceașcă de ceai sau cafea. Sunt adorați pentru combinația lor de texturi: coaja ușor rumenită și interiorul moale, îmbibat în sirop dulce.

Maria Udrea
Publicat: 18 februarie 2025, 05:14
Acești covrigi sunt perfecți pentru a fi savurați alături de o ceașcă de ceai sau cafea / Shutterstock

Covrigii polonezi sunt un desert tradițional cu origini est-europene, cunoscuți pentru textura lor moale și pentru siropul parfumat care îi învăluie după coacere. Au o formă caracteristică de covrig și sunt preparați dintr-un aluat dospit, similar cu cel de cozonac. După ce sunt copți, sunt înmuiați într-un sirop vanilat, ceea ce îi face incredibil de fragezi și aromați.

Citește și

Acești covrigi sunt perfecți pentru un mic dejun dulce sau ca gustare între mese. Frăgezimea lor combinată cu aroma siropului îi face irezistibili. Această rețetă din bucătăria poloneză tradițională este apreciată pentru textura sa bogată, aroma delicată și pentru ușurința cu care se prepară.

Descoperă și o rețetă simplă de covrigi de casă. Iar în continuare vei descoperi rețeta pas cu pas pentru delicioșii covrigi polonezi.

Ingrediente

Mod de preparare

Vei începe cu prepararea aluatului care necesită un timp de frământare și un timp de dospire. Apoi urmează modelarea și coacerea covrigilor, timp în care prepari și siropul.

Cum prepari aluatul pentru covrigi polonezi

Într-un bol, dizolvă drojdia în laptele călduț împreună cu o lingură de zahăr și lasă să se activeze timp de 10 minute. Într-un alt bol mare, pune făina cernută, adaugă sarea și zahărul. Fă o adâncitură în mijloc și adaugă ouăle bătute, untul topit și esența de vanilie.

Toarnă drojdia activată și începe să frămânți până obții un aluat elastic și ușor lipicios. Dacă este prea lipicios, mai adaugă puțină făină. Acoperă aluatul cu un prosop și lasă-l la dospit timp de 60 de minute, până își dublează volumul.

După dospire, răstoarnă aluatul pe o suprafață ușor înfăinată. Împarte-l în 12 bucăți egale și rulează fiecare bucată într-un șnur lung de aproximativ 25 cm. Modelează fiecare șnur sub formă de covrig și așază-l în tava tapetată cu hârtie de copt. Acoperă tava și lasă covrigii la dospit încă 20-30 de minute.

Preîncălzește cuptorul la 180°C.

Unge covrigii cu gălbenușul de ou amestecat cu lapte pentru un aspect lucios. Pute tava în cuptor și coace delicioșii covrigi polonezi timp de 20-25 de minute, până devin aurii și bine rumeniți.

Prepararea siropului și însiroparea covrigilor

Într-o cratiță așezată pe flacăra aragazului pune apa, zahărul și vanilia și lasă compoziția la fiert timp de 5-7 minute, până ce siropul se leagă ușor. Oprește focul și, dacă dorești, adaugă coaja rasă de lămâie pentru un plus de aromă.

După coacere scoate covrigii din cuptor și, cât sunt calzi, scufundă-i pe rând în siropul fierbinte. Lasă-i în sirop câteva secunde, apoi pune-i pe un grătar să se scurgă excesul.

Sfaturi pentru reușită

Nu forma aluatul prea uscat, trebuie să fie ușor lipicios pentru a obține covrigi pufoși.

Siropul trebuie să fie fierbinte când înmoi covrigii, iar covrigii trebuie să fie calzi pentru o absorbție perfectă.

Dacă vrei o variantă mai dulce, poți adăuga miere în sirop pentru o aromă mai bogată.

Aceasta este rețeta autentică de covrigi polonezi însiropați, cu textura lor moale și gustul delicios.

Iar dacă mai vrei și alte rețete de preparate din aluat pentru micul dejun, mai poți încerca și rețeta de cornuri pufoase cu unt.

Citește și
De ce sunt castraveții ambalați în folie de plastic. Motivele la care nu te-ai gândit
De ce sunt castraveții ambalați în folie de plastic. Motivele la care nu te-ai gândit
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Tiramisu cu amaretti la pahar. Eleganță și rafinament într-un desert cremos
Tiramisu cu amaretti la pahar. Eleganță și rafinament într-un desert cremos
Creveți cu usturoi. O porție de savoare intensă și textură delicată
Creveți cu usturoi. O porție de savoare intensă și textură delicată
Cu ce poți înlocui mierea în rețete. Variantele cele mai bune
Cu ce poți înlocui mierea în rețete. Variantele cele mai bune
Te-ar mai putea interesa și
Pâine integrală cu semințe de susan. O alegere sănătoasă și aromată
Pâine integrală cu semințe de susan. O alegere sănătoasă și aromată
Pâine țărănească cu jumări în aluat, pentru mese savuroase
Pâine țărănească cu jumări în aluat, pentru mese savuroase
Rulouri cu aromă intensă de portocale. Un desert delicios, de sezon
Rulouri cu aromă intensă de portocale. Un desert delicios, de sezon
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:27
Baghete integrale cu măsline. Arome mediteraneene într-o pâine crocantă Baghete integrale cu măsline. Arome mediteraneene într-o pâine crocantă
21 februarie, 09:33
Chec cu ciocolată și glazură de cafea. O combinație de arome intense Chec cu ciocolată și glazură de cafea. O combinație de arome intense
21 februarie, 08:16
Pâine integrală cu semințe de susan. O alegere sănătoasă și aromată Pâine integrală cu semințe de susan. O alegere sănătoasă și aromată
20 februarie, 06:19
Cheesecake cu sos de afine. Desert cremos, parfumat și irezistibil Cheesecake cu sos de afine. Desert cremos, parfumat și irezistibil
20 februarie, 05:26
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
19 februarie, 09:14
Chec cu rahat și nucă de cocos. Desert pufos și aromat Chec cu rahat și nucă de cocos. Desert pufos și aromat
19 februarie, 07:38
Pâine integrală cu bicarbonat. O variantă rapidă și sănătoasă Pâine integrală cu bicarbonat. O variantă rapidă și sănătoasă
18 februarie, 06:10
Rețetă de bezele perfecte, crocante la exterior, fine și aerate la interior Rețetă de bezele perfecte, crocante la exterior, fine și aerate la interior
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...

Parteneri

Omletă cu cartofi dulci. Cremozitate și dulceață subtilă
Omletă cu cartofi dulci. Cremozitate și dulceață subtilă
Patronul Nordis le face păgubiţilor o promisiune: le va împărţi câte 100 de apartamente pe lună
Patronul Nordis le face păgubiţilor o promisiune: le va împărţi câte 100 de apartamente pe lună
„E răpire internaţională” Fostul partener de afaceri al lui Adrian Mutu, implicat într-un scandal monstru!
„E răpire internaţională” Fostul partener de afaceri al lui Adrian Mutu, implicat într-un scandal monstru!
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Perneș. Nașul fostului concurent de la Mireasa a mărturisit toate detaliile
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Perneș. Nașul fostului concurent de la Mireasa a mărturisit toate detaliile
Bărbatul care este identic cu faimosul Mert Ramazan Demir. Fanii au rămas impresionați
Bărbatul care este identic cu faimosul Mert Ramazan Demir. Fanii au rămas impresionați
NASA a recalculat riscul unui impact cu asteroidul 2024 YR4. E considerat cel mai periculos descoperit în ultimele decenii
NASA a recalculat riscul unui impact cu asteroidul 2024 YR4. E considerat cel mai periculos descoperit în ultimele decenii
Omletă cu cartofi dulci și spanac
Omletă cu cartofi dulci și spanac
Părinți versus influenceri: cum să îți protejezi copilul de presiunea social media
Părinți versus influenceri: cum să îți protejezi copilul de presiunea social media
Prietenul lui Liam Payne și doi angajați ai hotelului CasaSur au fost achitați în dosarul privind moartea cântărețului. Alte două persoane rămân în spatele gratiilor în așteptarea procesului
Prietenul lui Liam Payne și doi angajați ai hotelului CasaSur au fost achitați în dosarul privind moartea cântărețului. Alte două persoane rămân în spatele gratiilor în așteptarea procesului
Vitamina B6 este esențială, dar poate fi toxică în exces. Ce trebuie să știi despre reacțiile adverse ale piridoxinei
Vitamina B6 este esențială, dar poate fi toxică în exces. Ce trebuie să știi despre reacțiile adverse ale piridoxinei
fresh

Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale

Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale

Cheesecake cu sos de afine. Desert cremos, parfumat și irezistibil

Cheesecake cu sos de afine. Desert cremos, parfumat și irezistibil

Chec cu ciocolată și glazură de cafea. O combinație de arome intense

Chec cu ciocolată și glazură de cafea. O combinație de arome intense

Pâine integrală cu semințe de susan. O alegere sănătoasă și aromată

Pâine integrală cu semințe de susan. O alegere sănătoasă și aromată

Baghete integrale cu măsline. Arome mediteraneene într-o pâine crocantă

Baghete integrale cu măsline. Arome mediteraneene într-o pâine crocantă