Cu ce se mănâncă avocado. 4 idei gustoase și simple
Aroma fructului de avocado variază în funcție de cât de copt este. Atunci când a ajuns la maturitate are un gust ușor dulce, blând, cremos și unt. Un avocado copt este un ingredient perfect pentru salate, sandviciuri, sosuri sau pentru a fi servit drept garnitură. Avocado necopt este ferm și va fi mai ușor de tăiat. Nu va fi dulce și nici nu avea textură cremoasă. Se poate folosi la sandviciuri, salate și la prepararea murăturilor de avocado.
Avocado este foarte sănătos și are multe beneficii pentru sănătate. Este bogat în grăsimi sănătoase și fibre și are vitamine și minerale. Susține sănătatea inimii și îmbunătățește sănătatea intestinului. Iată cu ce alte ingrediente îl poți combina pentru a avea un preparat cu adevărat delicios.
Cu ce se mănâncă avocado
Iată care sunt principalele combinații în care poți să folosești avocado. Aceste gustări te vor ajuta să ai parte de o dietă echilibrată și sănătoasă. Uite cum poți să incluzi avocado în dieta ta zilnică.
Busuioc
Poți face un sos de avocado și busuioc. Combinația se potrivește foarte bine cu iaurt grecesc, ulei de măsline, suc de lămâie și usturoi și va rezulta un sos cremos.
Brânză albastră cu mucegai
Această asociere funcționează pentru că textura untoasă a fructului de avocado ajută la îmblânzirea aromelor înțepătoare ale brânzei albastre. Merg bine în salate și sosuri. De asemenea, poți crea un dressing pentru salată amestecându-le cu suc de lămâie, ulei de măsline și usturoi.
Unul dintre cele mai populare preparate în care sunt prezente cele două ingrediente este salata Cob. Aceasta mai include și carne de pui, ou, bacon, roșii și diverse verdețuri.
Carne de pui
Poți combina avocado cu carnea de pui într-o salată în care să mai pui și papaya, cu un dressing de limetă. Pentru un plus de textură de presară nucă pisată.
Ciocolată
Deși pare o combinație bizară ea funcționează pentru că texturile celor două sunt untoase. Rezultă deserturi decadente, smoothieuri de care te vei îndrăgosti și crème unctuoase. Alături de avocado și ciocolată mai poți adăuga și banane și/sau unt de arahide.
Cafea
„Sinh To Bo” este un milkshake foarte popular în Asia care conține avocado și cafea. În Europa, avocado este folosit mai mult ca o legumă în mâncăruri sărate, în ciuda faptului că este de fapt un fruct.
Cu toate acestea, în multe țări din sud-estul Asiei, îl vei găsi adesea folosit în preparate mai dulci. În Indonezia, Vietnam și Filipine se prepară un milkshake din avocado, lapte condensat și nucă de cocos. Vietnamezii îl numesc „Sinh to boh”, iar o variantă populară este cea care conține și câteva shot-uri de espresso.
Frunza de coriandru
Textura cremoasă a fructului de avocado se potrivește perfect cu aroma dulce, cu note amare a coriandrului. Este o combinație excelentă pentru salate sau sosuri pentru acestea.
Grapefruit
Toate citricele se potrivesc bine cu avocado datorită acidității lor. Grapefruitul are, de asemenea, o aromă lemnoasă de pin, care se potrivește excelent cu aroma de nuci a fructului de avocado.
Poți încerca să faci o salată de grepfrut și avocado. Mai ai nevoie doar de oțet de vin, ulei de măsline, ceapă verde, sare și piper.
Limeta
Aroma bogată de unt a fructului de avocado necesită, de obicei, un ingredient mai puternic pentru a o potoli.
Atât limeta, cât și avocado au în comun note verzi și ierboase, iar parfumul de pin al limetei completează notele subtile de nuci ale avocado. Cea mai celebră rețetă în care sunt folosite cele două este guacamole.
Mango
Avocado are o aromă subtilă de nuci care se potrivește excelent cu aroma tropicală de mango. Combinația se folosește de obicei în salate și în sosuri.
Nucşoară
Nucșoara are o aromă dulce, caldă, lemnoasă care se potrivește cu cea ușor ierboasă de avocado. Este suficient să presari puțină nucșoară data viitoate când pui câteva felii de avocado pe pâine prăjită pentru a te convinge.
Ananas
La fel ca mango și măr, ananasul se combină foarte bine cu avocado. Dulceața sa tropicală asemănătoare caramelului punctează aromele ierboase ale fructului de avocado. Fac echipă excelentă în sosuri și salate.
Somon
Somonul și avocado au texturi cremoase datorită grăsimilor sale și sunt o combinație decadentă. Poți încerca avocado și somon crud, un preparat inspirat din mâncărurile din Hawaii.
Ambele ingrediente sunt tăiate în cuburi mici de mărimea unei mușcături și acoperite cu un dressing din sos de soia, zahăr și ulei de susan afumat. După ce sunt marinate sunt așezate pe orez fiert, ceapă verde și asezonate cu susan alb.
Roșie
Combinația de roșie și avocado este una clasică. O modalitate simplă de a le încerca este pâine prăjită cu avocado și roșii cherry feliate cu puțină sare și oțet balsamic. O veți mai găsi în guacamole, salate, sandviciuri.
Nuci
Caju, migdale, fistic, semințe de dovleac, semințe de floarea-soarelui, arahide, semințe de pin, susan, alune de pădure, nucșoara, piper negru, piper chipotle
Ierburi și condimente
Coriandru, pătrunjel, busuioc, menta, mărar, turmeric, sare, piper
Proteine și lactate
Pui, porc, tofu, iaurt, curcan, creveți, sardine, macrou, ton, friptură, ou, somon, brânză albastră, crab, fasole edamame, prosciutto, slănină, crustacee, fasole (neagră, pinto și roșie), brânză de capră , brânză feta, brânză mozzarella, smântână, cheddar, creveți, tempeh, fasole adzuki. Iată și o rețetă de somon pe care să o încerci în perioada aceasta.
Rețete cu avocado
Îți recomandăm să încerci câteva preparate cu avocado pe care să le încerci atunci când vrei să mănânci ceva gustos și sănătos.
Salată de mango și avocado
Salata de mango și avocado este răcoritoare, fără gluten, fără lactate, vegană și gata în 15 minute.
Ingrediente
- 1 mango
- 1 avocado
- 130 g roșii cherry
- 1 ceapă roșie tocată mărunt
- 2 linguri coriandru tocat fin
- Pentru sos
- 1 lingură de oțet de orez
- 1 linguriță de sirop de arțar
- ½ linguriță de sare
- ¼ linguriță de piper negru
Mod de preparare
Se taie mango în cuburi mici. Roșiile cherry se taie pe jumătate. Se curăță avocado și se taie în cuburi.
Se transferă totul într-un bol. Se adaugă toate condimentele și se amestecă bine. Într-un bol se amestecă toate ingredientele pentru sos, apoi se toarnă peste salată și se amestecă bine. Dacă îți place fructul de mango încearcă și rețeta de tort de morcovi cu mango.
Hummus cu avocado
Combinația de năut și avocado este atât de cremoasă încât nu vei mai vrea să faci vreodată hummus după rețeta clasică.
Ingrediente
- 500 g năut la conservă
- 2 avocado copt, fără miez și curățat de coajă
- 70 g tahini
- 50 ml suc de lămâie
- 2 căței de usturoi
- 3 linguri de ulei de măsline, plus mai mult pentru servire
- 1/4 linguriță de chimion
- sare
- 1 lingură de coriandru tocat pentru ornat
- fulgi de ardei roșu, pentru ornat
Mod de preparare
Se combină năutul, avocado, tahini, sucul de lămâie, usturoiul, uleiul de măsline și chimenul în bolul unui robot de bucătărie. Se asezonează cu sare. Se amestecă până la omogenizare.
Se toarnă amestecul într-un castron și se ornează cu coriandru și fulgi de ardei roșu.
Budincă de ciocolată cu avocado
Budinca de ciocolată cu avocado te va uimi prin faptul că este foarte cremoasă, fără să fie excesiv de dulce.
Ingrediente
- 70 g chipsuri de ciocolată neagră, topite, plus alte chipsuri pentru garnitură
- 2 avocado copt
- 2 linguri de pudră de cacao, neîndulcită
- 70 ml lapte de soia
- 1 lingură de sirop din esență de arțar
- 1 lingură de extract pur de vanilie
- 1 praf de sare de mare
Mod de preparare
Într-un robot de bucătărie sau blender, se amestecă toate ingredientele până la omogenizare, aproximativ 45 de secunde. Se împarte amestecul în patru borcane sau recipiente și se acoperă cu mai multe bucăți de ciocolată. Se păstrează la frigider până se servește
Clătite cu avocado
Dacă îți place avocado sau dacă îți place culoarea verde, aceste clătite moi și colorate vor fi noua ta obsesie la micul-dejun. Servește-le cu afine, banane sau fulgi de ciocolată sau mâncă-le simple.
Ingrediente
- 400 g făină
- 2 lingurițe de praf de copt
- 1 lingură de sare
- 1 avocado mic
- 1 lingură de suc de lămâie
- 1 lingură de miere
- 1 lingură de coajă rasă de limetă
- 70 ml lapte bătut
- 2 ouă mari
- 1 lingură de extract pur de vanilie
- unt, pentru tigaie și pentru servire
- 110 g afine, plus altele pentru servire
- sirop de arțar, pentru servire
Mod de preparare
Într-un castron mare, se amestecă făina, praful de copt și sarea.
Într-un castron mediu, se pasează avocado cu sucul de lămâie până se omogenizează. Se amestecă mierea, coaja de lămâie și laptele bătut. Se adaugă ouăle și vanilia și se amestecă până se omogenizează complet.
Se adaugă ingredientele umede peste cele uscate și se amestecă cu o lingură de lemn sau o spatulă până când se combină.
Într-o tigaie mare, la foc mediu-mic, se topește o bucată mică de unt pentru a acoperi fundul tigăii. Se pune un polonic de compoziție de clătite, se întinde și se coace până când încep să se formeze bule în aluat și clătitele sunt aurii dedesubt, aproximativ 3-4 minute.
Se întoarce și se gătește cealaltă parte până devine aurie, încă 3-4 minute. Se repetă până se termină tot aluatul. Se servesc cu unt, sirop de arțar și afine.