Cu ce se mănâncă humusul. Idei de combinații delicioase
Când spui humus te gândești la pită, nu? Acesta nu este singurul preparat care poate acompania deliciosul humus născut în Orientul Mijlociu. Iată cu ce se mănâncă humusul pentru a te bucura de o masă copioasă.
Ingredientul principal al humusului, năutu,l a crescut în Orientul Mijlociu de mii de ani, dar nimeni nu poate decide dacă este sirian, libanez, arăbesc.
Mai multe țări pretind că ar fi locul de unde s-a răspândit această legumă, însă trebuie să iei în calcul faptul că „humus” este traducerea din arabă pentru „năut”.
Cu ce se mănâncă humusul
Humusul, împreună cu baba ghanoush și muhamarrah, se găsesc în mod tradițional în ceea ce în Orientul Mijlociu se numește masă în stil „mezza” sau „mezzah”. Toată lumea gustă puțin din câteva feluri de mâncare.
Cu istoria sa bogată și textura și aroma subtilă, cremoasă, nu este de mirare că humusul este popular astăzi în întreaga lume. De asemenea, are și câteva beneficii impresionante pentru sănătate.
Humusul este bogat în proteine și alți nutrienți, cum ar fi magneziu, fier și fibre. Dacă este gătit cu ulei de măsline atunci mai aduce și acizi grași omega 3 care susțin sănătatea inimii. Iată aici o listă cu alimente bogate în proteine vegetale.
Datorită tuturor acestor beneficii nu trebuie să te limitezi la a pune humus pe o felie de pâine sau de pită. Poate fi consumat în mult mai multe combinații, rămânând la fel de delicios. Dacă nu știi cu ce se mănâncă humusul inspiră-te din propunerile noastre.
Alături de legume
Humusul este un preparat care acompaniază excelent legumele proaspete. Taie bastonașe de ardei, de țelină, de morcovi, felii de ridiche, de castraveți, buchețele de broccoli și apoi trece-le prin humus. Vei avea o gustare delicioasă și hrănitoare.
Folosește-l ca sos pentru salate
Fă-ți salata bogată și cremoasă înlocuind sosurile clasice și uleiuri, cu un dressing de humus. Două linguri de humus sunt suficiente pentru a completa gustul și consistența oricărui tip de salată.
Cu felii de măr
Feliile de mere înmuiate în humus sunt o combinație uimitoare de dulce și sărat. Este o alternativă delicioasă la asocierea clasică de măr și unt de arahide, însă mult mai îndrăzneață.
În marinade
Humus este o marinadă grozavă pentru carne. Se potrivește cu puiul și peștele. Lasă-le la marinat timp de o oră și apoi dă-le la cuptor. Vor avea o notă interesantă de nuci.
În sandviciuri
Humusul se potrivește în sandviciuri cu legume trase la tigaie. Nu doar că aduce un plus de aromă, dar și leagă ingredientele făcându-l mai ușor de mâncat.
Uleiul de măsline din humus va face ca vitamina A din morcovi și din carotenoizii din avocado să fie mai ușor de absorbit de organism. În perioada acesta îți recomandăm să încerci și rețeta de pastă de jumări.
Cu pâine prăjită
În loc de acea pâine prăjită cu avocado pentru brunch, fă o pâine prăjită cu humus. Deasupra pune ardei gras tocat mărunt, câteva felii de roșii și vei avea o gustare plină de vitamine și minerale, dar și gustoasă.
În risotto
Risotto este adesea dens, dar îl poți face mai sănătos cu humus. Datorită texturii sale cremoase, hummusul poate înlocui laptele pentru orice mâncare fără lactate. Preparatul va deveni mai consistent și mai aromat.
În rulouri cu legume
Rulourile cu legume sunt aperitive delicioase. În loc să umpli vinetele sau dovleceii cu ricotta poți folosi humus. Vor fi preparate mai sănătoase pe care le vor putea consuma și persoanele vegane și cele care au intoleranță la lactoză.
În loc de sos
Humusul poate fi folosit la paste în loc de sos de brânză. Dacă mai adaugi și câteva legume trase la tigaie vei avea o cină hrănitoare și foarte gustoasă. În plus, va avea și mai puține calorii.
În preparate gourmet
Humus vine într-o varietate de arome și este un adaos excelent la o masă cu cereale. Combină orezul sau quinoa cu păstrârnac, măsline, nuci, avocado, iaurt grecesc simplu și hummus și vei avea o masă excelentă.
În negrese
Poți înlocui o parte din ingredientele solide sau uleiul din rețeta de negrese cu humus. Va conferi o textură grozavă și ajută la reținerea umidității preparatului finit. Asigură-te că folosești humus simplu, fără alte adaosuri.
În pizza
Nu ai sos de pizza la îndemână? Folosește humus. Apoi, adaugă măsline, feta, ardei și vei obține cea mai interesantă pizza. Va fi mai hrănitoare, mai aromată și cu mai puține calorii decât variantele clasice.