Cum folosești corect bucățile de carnea de vită. Ghid util oricărui gurmand

Fără coacere

Orice preparat din carne de vită are nevoie de bucata de carne potrivită pentru a ieși așa cum trebuie. Descoperă cum folosești corect bucățile de carnea de vită. Un ghid util oricărui gurmand.

Cristina Catană
Publicat: 30 decembrie 2023, 09:00
Alege corect bucățile de carne de vită pentru a avea preparate delicioase / Shutterstock

Dacă nu știi care este cea mai bună, atunci întreabă măcelarul sau citește ghidul nostru care îți va explica sortimentele pentru a putea face ușor diferența între ele. Carnea de vită este extrem de savuroasă și gătită corect este cu adevărat o delicatesă.

Dacă știi ce bucată să alegi atunci vei știi și cum să o pregătești și cum să o prepari ca să te bucuri la maximum de arome.

Citește și

Cum folosești corect bucățile de carnea de vită

Este important să înțelegi cum anume folosești bucățile de carne de vită pentru a te bucura de gustul complet al acestora. Mai jos găsești un ghid util, care să te ajute să ai o viziune mai clară asupra felului în care poți să gptești carnea de vită.

Este important să înțelegi cum anume folosești bucățile de carne de vită pentru a te bucura de gustul complet al acestora

Antricot

Antricotul îl vei mai găsi și sub denumirile de Rib-Eye, Beauty Steak, Market Stek, Delmonico Steak, Spencer Steak, Scotch Filet, Entrecôte

Antricotul este o bucată de carne mai grasă, marmorată, ceea ce înseamnă că este mai potrivită pentru gătirea lentă și prăjire. Totuși, pentru că nu este o parte a corpului foarte utilizată, antricotul este foarte frage

Antricotul îl vei mai găsi și sub denumirile de Rib-Eye, Beauty Steak, Market Stek / Shutterstock

Antricotul poate proveni de oriunde de la a șasea până la a douăsprezecea coastă a vitei, iar capătul din care provine ar trebui să dicteze modul în care ar trebui să fie gătită. 

Tăietura centrală este cea mai comună. Conține o parte din capacul de grăsime fiind bine marmorată. 

Apoi avem cele două capete, cel  scurt are puțin sau deloc din capac și este mai puțin marmorat. Celălalt capăt este mai marmorat.

File, cea mai fragedă dintre bucățile de carne de vită

Fileul de vită este de fapt mușchiul și vei mai găsi denumit tenderloin, bifteck, chateaubriand, filet mignon, filet steak, fillet steaks, tournedos.

Fileul de vită este de fapt mușchiul și îl vei mai găsi denumit tenderloin / Shutterstock

Pentru mulți iubitori de carne de vită este partea cea mai bună pentru că friptura obținută din file este foarte fragedă, untoasă, dând senzația că se topește în gură. Se poate găti rare, medium rare sau well done.  Îl regăsim în rețete clasice ca Beef Wellington, tournedo Rossini sau Chateaubriand.

Vrăbioara

Vrăbioara se mai numește strip, New York Strip, Kansas City Strip, Top Sirloin. Carnea este tăiată din zona șalelor, imediat după ce se termină coastele. Vaca nu prea folosește această parte a corpului, așa încât carnea este extrem de fragedă și nu are multă grăsime.

Carnea este tăiată din zona șalelor, imediat după ce se termină coastele / Shutterstock

Descoperă mai multe despre secretele unui steak de vită medium rare perfect. Vei avea un preparat simplu și rapid.

Vrăbioara se poate găti atât cu os, cât și fără os. Ideal este să ai o bucată care să aibă 5 cm grosime, iar cel mai bun mod de a o găti este la tigaie până când capătă o crustă, ca mai apoi să o transferi la cuptor.

Spată și pulpă

Din bucățile de spată și de pulpă mai derivă rasolul alb, fricandoul, chiulota, nuca sau capacul. Pentru că vita folosește intens aceste părți ale corpului, carnea nu va fi la fel de fragedă și va necesita un timp de gătire mai mare decât antricotul, mușchiul sau vrăbioara.

Din bucățile de spată și de pulpă mai derivă rasolul alb / Shutterstock

Chiar dacă trebuie să stea mai mult pe foc, alege o temperatură mai mică, pentru că astfel se eliberează treptat toate aromele.

Rasolul

Rasolul are destul de multe tendoane și este carnea cea mai potrivită pentru ciorbe, supe sau alte preparate cu sos cu sau fără legume.

Rasolul are destul de multe tendoane și este carnea cea mai potrivită pentru supe / Shutterstock

Fleica

Fleica se găsește pe partea de jos a abdomenului vitei și seamănă cu carnea de pe coaste, având straturi de carne și de grăsime. Totuși, este de preferat să fie folosită la mâncăruri gătite lent.

Fleica se găsește pe partea de jos a abdomenului vitei / Shutterstock

Află și ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci zilnic carne de roșie. Iată la ce conluzii au ajuns nutriționiștii.

T-Bone, una dintre bucățile de carne de vită

T-Bone este de fapt o bucată de carne tăiată din vrăbioară și mușchi de vită împreună care sunt despărțite de un os care formează litera T.

T-Bone este de fapt o bucată de carne tăiată din vrăbioară și mușchi / Shutterstock

Este foarte apreciată pentru că aduce în farfurie texturile și aromele a două tipuri de carne de vită diferite. Nu este tocmai ușor de gătit pentru că fiecare are timpul său de gătire. Încearcă să ții partea cu mușchiul mai departe de sursa de căldură pentru a nu se usca.

Citește și
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai buni ca la patiserie
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai buni ca la patiserie
Mere umplute cu fructe uscate și cereale, coapte în cuptor
Mere umplute cu fructe uscate și cereale, coapte în cuptor
Chec cu fructe uscate și nuci, perfect pentru platoul cu prăjituri
Chec cu fructe uscate și nuci, perfect pentru platoul cu prăjituri
Pumpkin spice latte. Rețetă de băutură caldă cu dovleac
Pumpkin spice latte. Rețetă de băutură caldă cu dovleac
Sirop de Aronia pentru iarnă. Rețeta unei băuturi sănătoase
Sirop de Aronia pentru iarnă. Rețeta unei băuturi sănătoase
Te-ar mai putea interesa și
8 feluri inedite în care poți folosi dressingul pentru salată
8 feluri inedite în care poți folosi dressingul pentru salată
Ce poți face cu pilaful rămas. Rețete rapide și savuroase cu orez
Ce poți face cu pilaful rămas. Rețete rapide și savuroase cu orez
Cum se alege varza pentru murat. Tot ce trebuie să știi ca să iei decizia corectă
Cum se alege varza pentru murat. Tot ce trebuie să știi ca să iei decizia corectă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
11:20
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
07:58
Brioșe cu piure de dovleac și merișoare. Rețeta de care ai nevoie pentru o gustare sănătoasă Brioșe cu piure de dovleac și merișoare. Rețeta de care ai nevoie pentru o gustare sănătoasă
05:46
Condimente pentru vinul fiert. Ce să adaugi pentru un gust aromat și intens Condimente pentru vinul fiert. Ce să adaugi pentru un gust aromat și intens
1 decembrie, 06:19
Rețetă de vin fiert cu scorțișoară și piper. Ce să mai adaugi pentru a ieși intens și aromat Rețetă de vin fiert cu scorțișoară și piper. Ce să mai adaugi pentru a ieși intens și aromat
1 decembrie, 06:04
Ruladă de bezea cu mure și cremă de brânză. Un desert spectaculos Ruladă de bezea cu mure și cremă de brânză. Un desert spectaculos
1 decembrie, 05:04
Bulgur cu roșii și usturoi. Rețetă din bucătăria libaneză Bulgur cu roșii și usturoi. Rețetă din bucătăria libaneză
30 noiembrie, 06:48
Cheesecake cu fistic. Un desert delicios, cu aspect spectaculos Cheesecake cu fistic. Un desert delicios, cu aspect spectaculos
30 noiembrie, 05:46
Trifle cu aromă de cafea și coniac. Desert delicios și spectaculos Trifle cu aromă de cafea și coniac. Desert delicios și spectaculos
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Ce trebuie să știe fiecare semn zodiacal despre decembrie 2024. Schimbări importante au loc în ultima lună din an
Ce trebuie să știe fiecare semn zodiacal despre decembrie 2024. Schimbări importante au loc în ultima lună din an
Cine este PSDU, partidul "clonă" acuzat de PSD că le-a "furat" din voturi pentru că alegătorii au confundat sigla
Cine este PSDU, partidul "clonă" acuzat de PSD că le-a "furat" din voturi pentru că alegătorii au confundat sigla
„Aţi accepta să fiţi premier?” Gigi Becali, reacţie vehementă. Prima decizie luată de milionar după alegerile parlamentare
„Aţi accepta să fiţi premier?” Gigi Becali, reacţie vehementă. Prima decizie luată de milionar după alegerile parlamentare
Mireasa sezon 10, 30 noiembrie 2024. Primul cuplu finalist a fost decis de foștii concurenți prin Mireasa buzz. Ce voturi s-au dat
Mireasa sezon 10, 30 noiembrie 2024. Primul cuplu finalist a fost decis de foștii concurenți prin Mireasa buzz. Ce voturi s-au dat
Actrița Sandra Reyes, din serialul "Pedro El Escamoso" a murit. Ea suferea de o boală rară
Actrița Sandra Reyes, din serialul "Pedro El Escamoso" a murit. Ea suferea de o boală rară
Locuri în care nu trebuie să vorbești la telefon. Mulți nu știu aceste reguli
Locuri în care nu trebuie să vorbești la telefon. Mulți nu știu aceste reguli
Mini tarte umplute cu fructe uscate
Mini tarte umplute cu fructe uscate
Semne că al tău copil este pregătit să meargă singur la școală
Semne că al tău copil este pregătit să meargă singur la școală
Robin Thicke a dezvăluit modul în care abordează conversația „stresantă” despre Moș Crăciun cu cei 4 copii ai lui: „Mai devreme sau mai târziuamp;#8230;”
Robin Thicke a dezvăluit modul în care abordează conversația „stresantă” despre Moș Crăciun cu cei 4 copii ai lui: „Mai devreme sau mai târziuamp;#8230;”
Răceala în sarcină. Tratamente permise și interzise
Răceala în sarcină. Tratamente permise și interzise
fresh

Supă cremă de conopidă cu praz, cremoasă și hrănitoare

Supă cremă de conopidă cu praz, cremoasă și hrănitoare

Rețetă de vin fiert cu scorțișoară și piper. Ce să mai adaugi pentru a ieși intens și aromat

Rețetă de vin fiert cu scorțișoară și piper. Ce să mai adaugi pentru a ieși intens și aromat

Bulgur cu roșii și usturoi. Rețetă din bucătăria libaneză

Bulgur cu roșii și usturoi. Rețetă din bucătăria libaneză

Ruladă de bezea cu mure și cremă de brânză. Un desert spectaculos

Ruladă de bezea cu mure și cremă de brânză. Un desert spectaculos

Trifle cu aromă de cafea și coniac. Desert delicios și spectaculos

Trifle cu aromă de cafea și coniac. Desert delicios și spectaculos