Cum păstrezi căpșunile proaspete cât mai mult timp
Căpșunile sunt printre cele mai iubite fructe ale verii. Problema este că sunt atât de fragile, iar sezonul lor este atât de scurt încât pare că niciodată nu apuci să te sături de ele. Nu te panica. Venim în ajutorul tău cu câteva sfaturi despre cum păstrezi căpșunile proaspete cât mai mult timp.
Specialiștii de la Express.co.uk au găsit câteva trucuri prin care poți face căpșunile să reziste mai mult. De îndată ce încep să își piardă din prospețime, devin moi și își pierd treptat și din aromă. Din acest punct până în momentul în care vei observa mucegai pe ele nu va mai trece foarte mult timp, spune sursa menționată mai sus.
Cum păstrezi căpșunile proaspete cât mai mult timp
Primul pas pe care trebuie să îl faci pentru a păstra căpșunile cât mai mult este să le alegi pe cele mai proaspete. Nu contează cât de mari sau de mici sunt, ci starea în care se află. Încă de la magazin sau piață trebuie să pui în coș doar fructele fără pete, care sunt ferme la atingere, care au codițele intacte. Dacă totuși, se strecoară vreuna cu probleme arunc-o pentru a nu le strica și pe celelalte.
De asemenea, căpșunile trebuie să fie roșii de la codiță până jos. Ele nu continuă procesul de coacere după ce au fost culese, așa că dacă cumperi unele verzi, le vei arunca în mod sigur pentru că vor fi foarte acre.
Dacă ai prea multe căpșuni și vrei să le integrezi într-un desert rapid, îți propunem o salată de fructe specială. Încearcă propunerea lui Chef Blenche și sigur nu vei regreta.
De ce ai nevoie ca să păstrezi căpșunile fără mucegai
Nu este deloc complicat să prelungești cu câteva zile durata de viață a căpșunilor. Nu ai nevoie decât de oțet din vin alb, apă, o strecurătoare și un bol mare.
Primul pas pe care trebuie să îl faci este să adaugi jumătate de ceașcă de oțet și două cești și jumătate de apă rece într-un castron mare. Pune căpșunile în soluție și lasă-le acolo pentru câteva minute. Oțetul va acționa ca un dezinfectant și va distruge bacteriile sau sporii care produc mucegai pe fructe.
După aceea, scoate căpșunile și lasă-le să se usuce bine. Poți face acest lucru punându-le într-un uscător de salată. În lipsa lui poți apela la o metodă și mai simplă. Le scoți pe un șervețel de hârtie mai gros și le lași acolo până sunt complet uscate.
Umiditatea, dușmanul căpșunilor
Este important să te asiguri că nu mai au niciun pic de apă pe ele. Excesul de umezeală duce la apariția mucegaiului într-un timp foarte scurt chiar dacă au stat în oțet. După ce ai terminat acest proces pune căpșunile la frigider. E foarte important să acoperi cu un prosop de hârtie vasul în care le depozitezi.
Această metodă prin care poți face căpșunile să țină mai mult se poate aplica și pentru afine și zmeură.
Un alt mod prin care poți prelungi durata de viață a căpșunilor tale este să nu le rupi codița decât în momentul în care urmează să le mănânci. Dacă atunci când sunt depozitate în frigider observi pe una dintre fructe urme de mucegai, arunc-o imediat la gunoi pentru a nu se răspândi.