Cum să faci cele mai bune ouă bătute, potrivit experților
Cele mai bune ouă bătute pot fi făcute în mai multe feluri, iar fiecare modalitate de preparare are ca rezultat un fel de mâncare cu gust delicios. Unii preferă să le bată într-un castron și apoi să le pună în tigaie, alții le pun întregi în tigaie și le amestecă acolo până când ajung la consistența dorită.
Indiferent de modul în care alegi să faci ouăle bătute, trebuie să știi că există mici trucuri menite să te ajute să îți iasă exact ca la restaurant. Experții de la SeriousEats.com au câteva sfaturi pentru tine, dacă vrei ca diminețile tale să înceapă cu un mic-dejun cu ouă bătute perfecte.
Cele mai bune ouă bătute: când trebuie să adaugi sarea
Mulți oameni nu pun sare înainte sau în timp ce bat ouăle, alegând să le condimenteze chiar când le iau de pe foc pentru că au impresia că vor deveni apoase.
Experiența din bucătărie arată că acest lucru nu se întâmplă, ci este mai degrabă o preconcepție. De fapt, recomandarea este să le bați adăugând și sare, după care să le lași câteva minute să se odihnească. Vei observa că își schimbă culoarea, căpătând o nuanță de galben-portocaliu, iar compoziția se mai îngroașă puțin.
Dacă adaugi sare în ouă înainte de a le pune pe foc, acestea vor reține mai multă umiditate și vor fi mai moi. Explicația este că sarea acționează ca un tampon între proteinele din ou. Ea previne crearea de legături prea puternice între ele în timpul tratamentului termic.
Efectul adăugării sării înainte de a găti ouă bătute nu este atât de puternic, astfel încât poți să faci acest pas oricând dorești.
Ce alte ingrediente poți să adaugi în ouăle bătute
În unele rețete vei întâlni și alte ingrediente pe lângă ouă: lapte, smântână sau chiar apă. Cu cât adaugi mai mult lichid, ouăle bătute vor fi mai pufoase. În plus, cantitatea de grăsime din adaosuri duce la un preparat cu un gust mai bogat și mai ferm.
Experții de la SeriousEats.com spun că cea mai bună variantă este să adaugi 2 linguri de lapte integral la 3 ouă și un praf de sare. Aceasta rețetă este cea mai echilibrată, atât din punct de vedere al gustului, cât și al texturii și consistenței.
Orice fel de ingredient solid vrei să adaugi fă-o spre finalul procesului de gătire. Dacă vrei să pui legume care au o cantitate mare de apă cum sunt ciupercile, gătește-le înainte. În cazul roșiilor taie-le felii și lasă-le cu puțină sare deasupra pentru a elimina cât mai multă apă.
Cum și la ce temperatură se gătesc cele mai bune ouă bătute
Unul dintre cele mai importante aspecte de care trebuie să ții cont este modul în care bați ouăle. Nu este de neglijat nici temperatura la care le gătești.
Ouă bătute franțuzești
Dacă vrei să obții ouă bătute în stil franțuzesc, adaugă-le în tigaia încinsă în care ai pus pic de unt. Dai focul mai mic și bați ouăle în continuu cu un tel. Nu vei avea niciun fel de cheaguri de albuș sau gălbenuș la final, iar preparatul nu va fi deloc pufos.
Ouă bătute moi
Pentru ouă bătute moi trebuie să ai tot o tigaie pusă la foc mic spre mediu. În timpul procesului de gătire trebuie să amesteci constant cu o spatulă de silicon. Scopul este să împiedici ouăle să se coaguleze. Le vei lua de pe foc cu puțin timp înainte să se gătească complet pentru că procesul de tratament termic va mai continua preț de câteva minute de la căldura reziduală.
Ouă bătute pufoase
Dacă vrei ouă bătute pufoase, începe prin a topi puțin unt într-o tigaie neaderentă la foc mediu spre mare. Când untul începe să facă spumă adaugă ouăle și amestecă din când în când până când nu mai există nicio porțiune nefăcută.