Cum să faci gem de afine din doar 3 ingrediente, fără pectină
Gemul de afine este una dintre cele mai savuroase metode de a păstra peste iarnă micuțele fructe pline de antioxidanți. Se poate face din doar trei ingrediente și nu necesită foarte mult timp de preparare.
Un borcan de gem de afine are o savoare deosebită, o aromă profundă, simplă și totuși de o complexitate ce te cucerește de la prima înghițitură. Fie că alegi să o mănânci cu o felie de pâine cu maia și un unt bun sau să o combini cu un iaurt grecesc adevărat, dulceața de afine va fi delicioasă.
Gemul de afine se mai poate consuma și cu clătite, ca ingredient pentru diverse prăjituri și creme, ca topping pentru griș cu lapte, orez cu lapte sau terci de ovăz. Dacă ești fană a clătitelor, îți oferim ghidul perfect de preparare, potrivit experților în artă culinară.
Dacă ești în căutarea unui desert simplu de vară, delicios și spectaculos, îți oferim o rețetă de prăjitură cu afine și bezea.
Cum se prepară rețeta de gem de afine din doar 3 ingrediente
Pentru a face gem de afine nu ai nevoie decât de afine, suc de lămâie și zahăr. Afinele sunt în mod natural sărace în pectină, așa că este bine să alegi fructele coapte sau care sunt aproape de maturitate. De asemenea, la procesul de gelifiere vor ajuta și sucul de lămâie și zahărul.
În timpul procesului de preparare este important să amesteci constant în oală pentru că dulceața se va prinde repede de fundul acesteia. Folosește o lingură de lemn cu coadă lungă pentru a-ți fi mai ușor.
Ingrediente
Mod de preparare
Se spală afinele într-o strecurătoare sub jet de apă rece. Se pun apoi împreună cu zahărul și sucul de lămâie într-o oală cu fund dublu. Se amestecă și se pune vasul pe foc la foc mic, amestecând până când se dizolvă complet zahărul.
Când afinele se înmoaie, se zdrobesc cu ustensila folosită pentru piureul de cartofi. Odată ce zahărul s-a dizolvat complet, se dă focul mai tare și se aduce compoziția la punctul de fierbere pentru 15 minute, amestecând tot timpul.
Se ia oala de pe foc. Cu o lingură se scoate puțin gem și se pune pe o farfurie înghețată. Se dă la rece pentru un minut. Dacă atunci când este atins cu degetul gemul are textura unui gel, este gata. În caz contrar, se mai fierbe câteva minute și se repetă procesul până când este gata.
Când gemul este gata se pune în borcane sterilizate. Se pune capacul, se închide etanș și se acoperă cu pături pentru a se răci treptat.
Cum se păstrează gemul de afine
Gemul de afine este bine să fie consumat în primul an, însă va rezista foarte bine ani de zile deoarece zahărul acționează ca un conservant natural. Trebuie să îl păstrezi într-un loc răcoros, întunecat și uscat și nu vei avea nicio problemă.
Odată deschis borcanul, se păstrează la frigider și se mănâncă în câteva luni. Ideal este ca la fiecare utilizare să folosești o lingură curată, pentru a-i crește termenul de valabilitate.
Cantitățile din rețeta noastră sunt pentru un borcan de 450 g. Dacă vrei să faci mai multe, trebuie să multiplici cantitățile proporțional cu numărul de borcane de gem de afine pe care vrei să îl faci.