Cum să faci humus foarte cremos, ca un desert
Humusul este probabil una dintre cele mai sănătoase gustări. Asociat cu legume sau cu diverse variante de pâine din cereale integrale este o alegere gustoasă și plină de nutrienți pentru mic-dejun, gustare sau chiar și cină. Descoperă în cele ce urmează cum să faci humus foarte cremos.
Humusul se face din năut, pastă tahini, lămâie și sare, iar adițional se mai pot adăuga usturoi, ulei de măsline sau ardei copt pentru mai mult gust.
Se obține o pastă foarte cremoasă care se poate folosi în mai multe moduri de la sos la ingredient în diverse sandviciuri, pentru paste, chiar și prăjituri și înghețată.
Humusul se consumă de mii de ani
Humus, cu diferitele sale ortografii precum „houmous”, „humus”, „hommus” sau „hommos”, este un cuvânt arab care se traduce prin „năut”. Se prepară încă din secolul al XIII-lea, dar originea exactă nu este confirmată.
Totuși, multe legende spun despre humus ca ar fi unul dintre cele mai vechi alimente preparate. Descoperă mai multe despre beneficiile consumului de năut.
Năutul a fost cultivat în tot Orientul Mijlociu și în Marea Mediterană de mii de ani. El există de secole, fiind una dintre primele culturi cultivate în Mesopotamia.
Există înregistrări istorice care arată că era consumat în mod obișnuit pe străzile Romei Antice. Filosofii greci Platon și Socrate au făcut referire la humus și despre cât de nutritiv este acesta în scrierile lor.
De-a lungul anilor, humusul a devenit popular în întreaga lume, dar rămâne preparat de bază în bucătăria turcească, siriană, libaneză și egipteană.
Cum poți consuma humus
În mod tradițional humusul este un aliment sărat potrivit pentru mic-dejun sau gustări. Totuși, datorită faptului că a devenit atât de popular a început să fie încorporat și în alt fel de preparate, mai puțin obișnuite.
Dacă îi adaugi o linguriță de pudră de cacao, 1-2 mere tocate mărunt și un praf de scorțișoară vei avea un desert cremos, absolut delicios. Potrivit TheDailyMeal preparatele dulci care au la bază humus pot fi mult mai sănătoase pentru că nu au nevoie de zahăr și sunt bogate în proteine de calitate.
Dacă cele mai multe rețete propun ca humusul să fie utilizat ca sos pentru legume crude. Poți să mergi puțin mai departe și să îl consumi ca o cremă pentru fructe. De la mere la mango sau struguri poți să pui alături orice. Se potrivește bine și cu biscuiți sărați dacă vrei să ai o gustare mai diversificată.
Humusul poate fi și bază de aluat pentru brioșe. Trebuie doar să mai adaugi sirop de arțar care are rolul de a-l mai subția, dar și de a-l îndulci. De asemenea, poate fi cremă pentru prăjituri sau chiar glazură.
Înghețată făcută din humus foarte cremos
Totuși, în ultimul timp descoperirea supremă pare a fi înghețata de humus. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este să pui humus la congelator pentru câteva ore.
Dacă simți nevoia de gusturi mai diverse poți adăuga și lapte de soia sau alt tip de lapte vegetal, sirop de arțar, vanilie, fructe proaspete tocate cât mai mărunt, fulgi de ciocolată, chiar și fistic sau migdale.
Ideal este să pui în recipiente mici și să alegi sortimentele de humus foarte fine, eventual fără sare. Cel mai bine este să îl prepari în casă pentru că în acest fel poți controla mai bine compoziția, dar și textura.