Cum să faci oul poșat perfect. 9 sfaturi practice

Oul poșat reprezintă o delicatesă culinară apreciată pentru consistența sa cremoasă și gălbenușul moale și catifelat. Preparatul perfect al unui ou poșat poate fi o artă, iar rezultatul final este adesea spectaculos, oferind o experiență culinară de neuitat. Descoperă cum să faci oul poșat perfect.

Trei ouă poșate puse într-o farfurie alături de două fruculițe
Pentru a face oul poșat perfect trebuie să folosești ouă proaspete / Shutterstock

Oul poșat este vedeta în rețetele cu ouăle benedict, unde este așezat pe o felie de pâine prăjită și acoperit cu bacon crocant și sos olandez.

Această combinație oferă o explozie de arome și texturi în fiecare mușcătură. Îl poți consuma și în anumite supe sau ciorbe, în salate, sandviciuri sau simplu. Iată cum faci acasă oul poșat perfect.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum să faci oul poșat perfect

Rețeta de ou poșat este simplă dacă ai puțină experiență în bucătărie. Dacă ești la început, atunci lucrurile s-ar putea complica și s-ar putea să ai nevoiede câteva sfaturi simple și utile în bucătărie. Mai jos găsești câteva metode pe care le poți aplica pentru reușita preparatului tău.

Folosește ouă proaspete

Pentru un ou poșat perfect ai nevoie de un ou cât mai proaspăt. Ouăle proaspete au un albumen (albă de ou) mai dens și mai puțin fluid în comparație cu cele mai vechi.

Acest lucru face ca ouăle proaspete să păstreze mai bine forma și să fie mai ușor de manipulat atunci când sunt fierbinte, ceea ce este important pentru obținerea unei ouă poșate frumoase și bine formate.

Ouăle proaspete au gălbenușuri mai ferme și mai puțin lichide, ceea ce face ca oul poșat să aibă un gălbenuș mai bine definit și mai puțin susceptibil la răspândirea sa în apă atunci când este fiert.

În plus față de aspectul și textura rezultatului final, ouăle proaspete aduc un gust mai bun și o prospețime mai pronunțată în comparație cu cele mai vechi. Acest lucru poate contribui la calitatea generală a preparatului finit.

Este ușor să faci diferența între un ou proaspăt și unul mai vechi odată ce le-ai spart. Ouăle mai vechi sunt curgătoare și au un albuș apos care se întinde.

Totuși, ar fi bine să verifici acest lucru înainte să te apuci de gătit. Ouăle proaspete se vor scufunda într-un vas cu apă.

Adu ouăle la temperatura camerei

Aducerea ouălor la temperatura camerei este esențială atunci când gătești ouă poșate. Ideal este să le scoți din frigider cu 30 de minute înainte.

Motivul pricipal este că un ou prea rece va scădea și temperatura apei în care îl poșezi. De asemenea, va scădea și timpul de gătit, ceea ce va face ca textura oului poșat să fie catifelată.

Sparge ouăle înainte de a le găti

Chiar dacă ți se pare interesant să spargi oul direct în apa clocotită ar fi mai bine să renunți la acest tip de spectacol la tine în bucătărie.

Dacă vrei ca oul tău poșat să iasă cum trebuie cel mai bine să îl spargi într-un bol mic și apoi să îl pui în vasul în care fierbe apa. În felul acesta nu riști să se strecoare bucăți de coajă. Poți și să controlezi mai bine modul în care oul ajunge în apă.

Strecoară excesul de apă din albușuri

Chiar și cele mai proaspete ouă au puțină apă în albuș. Din acest motiv, o strecurătoare cu plasă fină este cel mai bun instrument de care ai nevoie când faci ouă poșate, spun specialiștii de la EatThis.

Lasă apa să fiarbă la foc mic

Potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA oul trebuie gătit la minimum 70°C pentru a reduce riscul de infecție cu salmonella. Pentru a face ouă poșate ai nevoie de 80-90°C.

Dincolo de siguranța alimentelor, ouăle poșate trebuie să aibă și un aspect îngrijit. De aceea, trebuie să știi că apa care fierbe și bolborosește îi va afecta forma finală.

Trebuie să lași focul mic, astfel încât să se formeze doar câteva bule. Oul se va găti perfect cu un gălbenuș curgător și un albuș mătăsos.

Pune suficientă apă în vas

Poșatul ouălor durează puțin, dar pentru a accelera lucrurile, unii bucătari aleg să folosească foarte puțină apă. Deși acest lucru poate da rezultate bune, dacă nu ai experință s-ar putea să obții preparatul mult visat.

Dacă oul nu este complet scufundat sau o parte din albuș intră în contact cu fundul vasului, s-ar putea să se dezintegreze sau să nu se gătească suficient.

Dacă ai o oală cu diametrul de 20 cm apa trebuie să aibă o adâncime de cel puțin 4 cm, de preferat 7.

Adaugă oțet și sare în apă

Adăugarea unui praf de sare în apă scoate în evidență aroma proaspătă, de ouă. Cantitatea de sare poate varia, dar ca recomandare este suficientă o linguriță pentru o oală de 2 litri.

Oțetul ajută la stabilizarea albușului, făcând ca aceasta să se coaguleze mai repede în timpul fierberii, ceea ce previne răspândirea în apă. Acest lucru ajută la menținerea oului într-o formă compactă și bine definită, fără să se răspândească în apă.

De asemenea, poate reduce riscul de spargere a ouălor în timpul fierberii. Acest lucru se datorează faptului că oțetul crește nivelul de aciditate al apei.

Coaja oului devine mai fermă și rezistentă mai bine la manipulare. Vei avea nevoie de 2 lingurițe de oțet per linguriță de sare.

Crează un vârtej în apă

Crearea unui vârtej în apa în care poșezi oul este o tehnică utilă pentru a ajuta la menținerea formei oului și la prevenirea răspândirii albușului. Acest vârtej poate fi creat prin mișcarea circulară a apei cu o lingură sau cu un instrument similar înainte de a adăuga oul în apă.

Prin crearea unui vârtej în apă, oul este atras către centrul vârtejului și este menținut într-o formă compactă și bine definită pe măsură ce se coagulează.

Vârtejul creat în apa fierbinte ajută la distribuirea căldurii în jurul oului în timpul fierberii. Acest lucru contribuie la o gătirea mai uniformă a oului și la obținerea unei texturi uniforme în interiorul oului poșat.

Nu înghesui prea multe ou în vasul de fiebere

Chiar dacă te grăbești și vrei să poșezi mai multe ouă în același timp ar fi bine să te gândești de două ori. Dacă folosești oală mai mare vei aștepta prea mult timp pentru ca apa să fiarbă, deci nu economisești prea multe minute.

Dacă ai reușit să prepari un ou poșat, atunci trebuie să încerci și rețeta de ouă Benedict cu sandvișuri gratinate la cuptor.

Contează adâncimea vasului, dar la fel de importantă este și dimensiunea deschiderii. Trebuie să poți manevra o ustensilă de gătit în apă fără să lovești alte ouă care încă se poșează.

Pentru unul sau două ouă, o oală cu un diametru de 18-20 cm este perfectă, dar dacă vrei să faci mai multe ouă trebuie să alegi un vas mult mai mare.

Citește și
CELE MAI CITITE
Paste carbonara fără smântână
Paste carbonara fără smântână. Rețeta simplă care te va cuceri
Paste carbonara fără smântână. Rețeta simplă care te va cuceri
Două Mini tarte cu mere de post, o furculiță și mere proaspete
Mini tarte cu mere de post. Un desert fraged, aromat și irezistibil
Mini tarte cu mere de post. Un desert fraged, aromat și irezistibil
Melcișori de post cu mac pe un grătar și pe o farfurie, alături de o ceașcă cu ceai
Melcișori de post cu mac, fragezi, aromați și delicioși
Melcișori de post cu mac, fragezi, aromați și delicioși
Mâncare de spanac cu usturoi într-un bol, alături de lingură, o solniță și frunze de spanac
Mâncare de spanac cu usturoi. Rețeta unui preparat simplu și delicios
Mâncare de spanac cu usturoi. Rețeta unui preparat simplu și delicios
Budincă de banane cu afine și semințe de chia în pahar cu linguriță
Budincă de banane cu afine și semințe de chia. Un desert cremos și sănătos
Budincă de banane cu afine și semințe de chia. Un desert cremos și sănătos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
înlocuitori ai zahărului puși pe un blat gri
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Cum se prăjesc migdalele
Cum se prăjesc migdalele acasă. 3 variante ușor de preparat
Cum se prăjesc migdalele acasă. 3 variante ușor de preparat
ou crăpat
Ai găsit un ou crăpat? Cum îl poți consuma fără să te îmbolnăvești
Ai găsit un ou crăpat? Cum îl poți consuma fără să te îmbolnăvești
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Torta della Nonna servit pe un suport special
07:54
Torta della Nonna, rețeta tortului pe care îl fac toate bunicile din Italia Torta della Nonna, rețeta tortului pe care îl fac toate bunicile din Italia
fattoush servită într-o farfurie mare, albă
05:56
Fattoush. Cum prepari acasă cea mai delicioasă salată libaneză Fattoush. Cum prepari acasă cea mai delicioasă salată libaneză
Budincă de chia cu banane servită în două pahare transparente
05:06
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
preparate de post pentru la birou
17 martie, 05:51
Preparate de post pentru mesele de la birou. 7 idei din care să te inspiri Preparate de post pentru mesele de la birou. 7 idei din care să te inspiri
Mujadara pusă pe o farfurie rustică
17 martie, 05:07
Mujadara. Orez cu linte și ceapă caramelizată, rețeta simplă și hrănitoare Mujadara. Orez cu linte și ceapă caramelizată, rețeta simplă și hrănitoare
Tort de mere cu vanilie și ciocolată porționat
17 martie, 04:40
Tort de mere cu vanilie și ciocolată. Un desert rafinat și fără coacere Tort de mere cu vanilie și ciocolată. Un desert rafinat și fără coacere
înlocuitori ai zahărului puși pe un blat gri
16 martie, 06:51
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
chiftele kibbeh puse pe o farfurie albă
16 martie, 06:08
Rețetă de kibbeh, chiftele aromate ca în Orientul Mijlociu Rețetă de kibbeh, chiftele aromate ca în Orientul Mijlociu
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Cassata Siciliană. Rafinamentul unui desert tradițional italian
Cassata Siciliană. Rafinamentul unui desert tradițional italian
Cassata Siciliană. Rafinamentul unui desert tradițional italian
Încă se mai găsesc case la prețul unei cafele în Italia. Orașul care vinde locuințe cu 1 euro, cu o singură condiție
Încă se mai găsesc case la prețul unei cafele în Italia. Orașul care vinde locuințe cu 1 euro, cu o singură condiție
Încă se mai găsesc case la prețul unei cafele în Italia. Orașul care vinde locuințe cu 1 euro, cu o singură condiție
Dialog fabulos între Ion Ţiriac şi Donald Trump: “Băi, Ţiriac, rămâi cu ea! Cadoul primit de miliardarul român
Dialog fabulos între Ion Ţiriac şi Donald Trump: “Băi, Ţiriac, rămâi cu ea!” Cadoul primit de miliardarul român
Dialog fabulos între Ion Ţiriac şi Donald Trump: “Băi, Ţiriac, rămâi cu ea!” Cadoul primit de miliardarul român
Iulia Albu, prima reacție după despărțirea de Mike. Ce spune despre povestea lor de dragoste: Se întâmplă în multe cupluri
Iulia Albu, prima reacție după despărțirea de Mike. Ce spune despre povestea lor de dragoste: „Se întâmplă în multe cupluri”
Iulia Albu, prima reacție după despărțirea de Mike. Ce spune despre povestea lor de dragoste: „Se întâmplă în multe cupluri”
Jose Eduardo Derbez este acuzat de lipsa bunelor maniere. Actorul nu i-a cedat locul partenerei Paola Dalay
Jose Eduardo Derbez este acuzat de lipsa bunelor maniere. Actorul nu i-a cedat locul partenerei Paola Dalay
Jose Eduardo Derbez este acuzat de lipsa bunelor maniere. Actorul nu i-a cedat locul partenerei Paola Dalay
Eclipsa solară rară va avea loc pe 29 martie. Unde va fi vizibil fenomenul spectaculos
Eclipsa solară rară va avea loc pe 29 martie. Unde va fi vizibil fenomenul spectaculos
Eclipsa solară rară va avea loc pe 29 martie. Unde va fi vizibil fenomenul spectaculos
Risotto cremos cu leurdă, plăcut colorat și aromat
Risotto cremos cu leurdă, plăcut colorat și aromat
Risotto cremos cu leurdă, plăcut colorat și aromat
Depresia de primăvară la părinți. De ce unii dintre ei se simt obosiți și cum pot gestiona stresul
Depresia de primăvară la părinți. De ce unii dintre ei se simt obosiți și cum pot gestiona stresul
Depresia de primăvară la părinți. De ce unii dintre ei se simt obosiți și cum pot gestiona stresul
Hailey și Justin Bieber au mers la Disneyland alături de câțiva prieteni, la scurt timp după mesajul tulburător postat de artist
Hailey și Justin Bieber au mers la Disneyland alături de câțiva prieteni, la scurt timp după mesajul tulburător postat de artist
Hailey și Justin Bieber au mers la Disneyland alături de câțiva prieteni, la scurt timp după mesajul tulburător postat de artist
Ce trebuie să știi despre sindromul de intestin iritabil cu constipație
Ce trebuie să știi despre sindromul de intestin iritabil cu constipație
Ce trebuie să știi despre sindromul de intestin iritabil cu constipație
fresh
Melcișori de post cu mac, fragezi, aromați și delicioși

Melcișori de post cu mac, fragezi, aromați și delicioși

Melcișori de post cu mac, fragezi, aromați și delicioși

Tort de mere cu vanilie și ciocolată. Un desert rafinat și fără coacere

Tort de mere cu vanilie și ciocolată. Un desert rafinat și fără coacere

Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios

Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios

Rețetă de kibbeh, chiftele aromate ca în Orientul Mijlociu

Rețetă de kibbeh, chiftele aromate ca în Orientul Mijlociu

Preparate de post pentru mesele de la birou. 7 idei din care să te inspiri

Preparate de post pentru mesele de la birou. 7 idei din care să te inspiri
închide