Cum să faci oul poșat perfect. 9 sfaturi practice

Oul poșat reprezintă o delicatesă culinară apreciată pentru consistența sa cremoasă și gălbenușul moale și catifelat. Preparatul perfect al unui ou poșat poate fi o artă, iar rezultatul final este adesea spectaculos, oferind o experiență culinară de neuitat. Descoperă cum să faci oul poșat perfect.

Trei ouă poșate puse într-o farfurie alături de două fruculițe
Pentru a face oul poșat perfect trebuie să folosești ouă proaspete / Shutterstock

Oul poșat este vedeta în rețetele cu ouăle benedict, unde este așezat pe o felie de pâine prăjită și acoperit cu bacon crocant și sos olandez.

Această combinație oferă o explozie de arome și texturi în fiecare mușcătură. Îl poți consuma și în anumite supe sau ciorbe, în salate, sandviciuri sau simplu. Iată cum faci acasă oul poșat perfect.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum să faci oul poșat perfect

Rețeta de ou poșat este simplă dacă ai puțină experiență în bucătărie. Dacă ești la început, atunci lucrurile s-ar putea complica și s-ar putea să ai nevoiede câteva sfaturi simple și utile în bucătărie. Mai jos găsești câteva metode pe care le poți aplica pentru reușita preparatului tău.

Folosește ouă proaspete

Pentru un ou poșat perfect ai nevoie de un ou cât mai proaspăt. Ouăle proaspete au un albumen (albă de ou) mai dens și mai puțin fluid în comparație cu cele mai vechi.

Acest lucru face ca ouăle proaspete să păstreze mai bine forma și să fie mai ușor de manipulat atunci când sunt fierbinte, ceea ce este important pentru obținerea unei ouă poșate frumoase și bine formate.

Ouăle proaspete au gălbenușuri mai ferme și mai puțin lichide, ceea ce face ca oul poșat să aibă un gălbenuș mai bine definit și mai puțin susceptibil la răspândirea sa în apă atunci când este fiert.

În plus față de aspectul și textura rezultatului final, ouăle proaspete aduc un gust mai bun și o prospețime mai pronunțată în comparație cu cele mai vechi. Acest lucru poate contribui la calitatea generală a preparatului finit.

Este ușor să faci diferența între un ou proaspăt și unul mai vechi odată ce le-ai spart. Ouăle mai vechi sunt curgătoare și au un albuș apos care se întinde.

Totuși, ar fi bine să verifici acest lucru înainte să te apuci de gătit. Ouăle proaspete se vor scufunda într-un vas cu apă.

Adu ouăle la temperatura camerei

Aducerea ouălor la temperatura camerei este esențială atunci când gătești ouă poșate. Ideal este să le scoți din frigider cu 30 de minute înainte.

Motivul pricipal este că un ou prea rece va scădea și temperatura apei în care îl poșezi. De asemenea, va scădea și timpul de gătit, ceea ce va face ca textura oului poșat să fie catifelată.

Sparge ouăle înainte de a le găti

Chiar dacă ți se pare interesant să spargi oul direct în apa clocotită ar fi mai bine să renunți la acest tip de spectacol la tine în bucătărie.

Dacă vrei ca oul tău poșat să iasă cum trebuie cel mai bine să îl spargi într-un bol mic și apoi să îl pui în vasul în care fierbe apa. În felul acesta nu riști să se strecoare bucăți de coajă. Poți și să controlezi mai bine modul în care oul ajunge în apă.

Strecoară excesul de apă din albușuri

Chiar și cele mai proaspete ouă au puțină apă în albuș. Din acest motiv, o strecurătoare cu plasă fină este cel mai bun instrument de care ai nevoie când faci ouă poșate, spun specialiștii de la EatThis.

Lasă apa să fiarbă la foc mic

Potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA oul trebuie gătit la minimum 70°C pentru a reduce riscul de infecție cu salmonella. Pentru a face ouă poșate ai nevoie de 80-90°C.

Dincolo de siguranța alimentelor, ouăle poșate trebuie să aibă și un aspect îngrijit. De aceea, trebuie să știi că apa care fierbe și bolborosește îi va afecta forma finală.

Trebuie să lași focul mic, astfel încât să se formeze doar câteva bule. Oul se va găti perfect cu un gălbenuș curgător și un albuș mătăsos.

Pune suficientă apă în vas

Poșatul ouălor durează puțin, dar pentru a accelera lucrurile, unii bucătari aleg să folosească foarte puțină apă. Deși acest lucru poate da rezultate bune, dacă nu ai experință s-ar putea să obții preparatul mult visat.

Dacă oul nu este complet scufundat sau o parte din albuș intră în contact cu fundul vasului, s-ar putea să se dezintegreze sau să nu se gătească suficient.

Dacă ai o oală cu diametrul de 20 cm apa trebuie să aibă o adâncime de cel puțin 4 cm, de preferat 7.

Adaugă oțet și sare în apă

Adăugarea unui praf de sare în apă scoate în evidență aroma proaspătă, de ouă. Cantitatea de sare poate varia, dar ca recomandare este suficientă o linguriță pentru o oală de 2 litri.

Oțetul ajută la stabilizarea albușului, făcând ca aceasta să se coaguleze mai repede în timpul fierberii, ceea ce previne răspândirea în apă. Acest lucru ajută la menținerea oului într-o formă compactă și bine definită, fără să se răspândească în apă.

De asemenea, poate reduce riscul de spargere a ouălor în timpul fierberii. Acest lucru se datorează faptului că oțetul crește nivelul de aciditate al apei.

Coaja oului devine mai fermă și rezistentă mai bine la manipulare. Vei avea nevoie de 2 lingurițe de oțet per linguriță de sare.

Crează un vârtej în apă

Crearea unui vârtej în apa în care poșezi oul este o tehnică utilă pentru a ajuta la menținerea formei oului și la prevenirea răspândirii albușului. Acest vârtej poate fi creat prin mișcarea circulară a apei cu o lingură sau cu un instrument similar înainte de a adăuga oul în apă.

Prin crearea unui vârtej în apă, oul este atras către centrul vârtejului și este menținut într-o formă compactă și bine definită pe măsură ce se coagulează.

Vârtejul creat în apa fierbinte ajută la distribuirea căldurii în jurul oului în timpul fierberii. Acest lucru contribuie la o gătirea mai uniformă a oului și la obținerea unei texturi uniforme în interiorul oului poșat.

Nu înghesui prea multe ou în vasul de fiebere

Chiar dacă te grăbești și vrei să poșezi mai multe ouă în același timp ar fi bine să te gândești de două ori. Dacă folosești oală mai mare vei aștepta prea mult timp pentru ca apa să fiarbă, deci nu economisești prea multe minute.

Dacă ai reușit să prepari un ou poșat, atunci trebuie să încerci și rețeta de ouă Benedict cu sandvișuri gratinate la cuptor.

Contează adâncimea vasului, dar la fel de importantă este și dimensiunea deschiderii. Trebuie să poți manevra o ustensilă de gătit în apă fără să lovești alte ouă care încă se poșează.

Pentru unul sau două ouă, o oală cu un diametru de 18-20 cm este perfectă, dar dacă vrei să faci mai multe ouă trebuie să alegi un vas mult mai mare.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți pe un platou negru cu linguriță, căpșuni, banane și fulgi de migdale
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni în bol, alături de căpșuni și avocado
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
carne de miel pusă într-o tavă
6 greșeli pe care le faci când gătești carne de miel. Cum poți să le eviți
6 greșeli pe care le faci când gătești carne de miel. Cum poți să le eviți
înlocuitori ai zahărului puși pe un blat gri
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Cum se prăjesc migdalele
Cum se prăjesc migdalele acasă. 3 variante ușor de preparat
Cum se prăjesc migdalele acasă. 3 variante ușor de preparat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor într-o farfurie cu furculiță
05:22
Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă
Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni porționat
14 mai, 05:45
Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți pe un platou negru cu linguriță, căpșuni, banane și fulgi de migdale
13 mai, 06:08
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, în bol alb și o crenguță de rozmarin
13 mai, 05:02
Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
12 mai, 07:56
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Compot de rubarbă cu căpșuni în borcan, alături de un polonic, tije de rubarbă și un bol cu căpșuni
11 mai, 06:13
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
10 mai, 09:38
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
O bucătărie aranjată de designeri
9 mai, 13:33
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P) Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
4 zodii atrag abundența pe 16 mai 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
4 zodii atrag abundența pe 16 mai 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
4 zodii atrag abundența pe 16 mai 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
21 de județe intră de la ora 10.00 sub avertizare cod galben de ploi și vijelii. Lapoviță și ninsori la munte
21 de județe intră de la ora 10.00 sub avertizare cod galben de ploi și vijelii. Lapoviță și ninsori la munte
21 de județe intră de la ora 10.00 sub avertizare cod galben de ploi și vijelii. Lapoviță și ninsori la munte
Ce discuţie a putut avea Ion Ţiriac cu iubita fiului său, înainte de surpriza uriaşă. De la ce a pornit totul
Ce discuţie a putut avea Ion Ţiriac cu iubita fiului său, înainte de surpriza uriaşă. De la ce a pornit totul
Ce discuţie a putut avea Ion Ţiriac cu iubita fiului său, înainte de surpriza uriaşă. De la ce a pornit totul
Ilinca Simion a scris în autobiografia ei că a luat examenul la Liceul Militar din Breaza. Care e, de fapt, adevarul
Ilinca Simion a scris în autobiografia ei că a luat examenul la Liceul Militar din Breaza. Care e, de fapt, adevarul
Ilinca Simion a scris în autobiografia ei că a luat examenul la Liceul Militar din Breaza. Care e, de fapt, adevarul
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Negresă cu unt de arahide, cremă de mentă și glazură de ciocolată
Negresă cu unt de arahide, cremă de mentă și glazură de ciocolată
Negresă cu unt de arahide, cremă de mentă și glazură de ciocolată
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Rita Ora și-a etalat abdomenul bine definit într-o ținută sexy de plajă. Cântăreața se pregătește de lansarea unui nou single
Rita Ora și-a etalat abdomenul bine definit într-o ținută sexy de plajă. Cântăreața se pregătește de lansarea unui nou single
Rita Ora și-a etalat abdomenul bine definit într-o ținută sexy de plajă. Cântăreața se pregătește de lansarea unui nou single
Beneficiile consumului de nuci caju. De ce este sănătos să le incluzi în alimentația zilnică
Beneficiile consumului de nuci caju. De ce este sănătos să le incluzi în alimentația zilnică
Beneficiile consumului de nuci caju. De ce este sănătos să le incluzi în alimentația zilnică
fresh
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți

Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți

Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți

Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni

Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni

Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor

Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor

Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă

Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă
închide