Cum să faci oul poșat perfect. 9 sfaturi practice

Oul poșat reprezintă o delicatesă culinară apreciată pentru consistența sa cremoasă și gălbenușul moale și catifelat. Preparatul perfect al unui ou poșat poate fi o artă, iar rezultatul final este adesea spectaculos, oferind o experiență culinară de neuitat. Descoperă cum să faci oul poșat perfect.

Trei ouă poșate puse într-o farfurie alături de două fruculițe
Pentru a face oul poșat perfect trebuie să folosești ouă proaspete / Shutterstock

Oul poșat este vedeta în rețetele cu ouăle benedict, unde este așezat pe o felie de pâine prăjită și acoperit cu bacon crocant și sos olandez.

Această combinație oferă o explozie de arome și texturi în fiecare mușcătură. Îl poți consuma și în anumite supe sau ciorbe, în salate, sandviciuri sau simplu. Iată cum faci acasă oul poșat perfect.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum să faci oul poșat perfect

Rețeta de ou poșat este simplă dacă ai puțină experiență în bucătărie. Dacă ești la început, atunci lucrurile s-ar putea complica și s-ar putea să ai nevoiede câteva sfaturi simple și utile în bucătărie. Mai jos găsești câteva metode pe care le poți aplica pentru reușita preparatului tău.

Folosește ouă proaspete

Pentru un ou poșat perfect ai nevoie de un ou cât mai proaspăt. Ouăle proaspete au un albumen (albă de ou) mai dens și mai puțin fluid în comparație cu cele mai vechi.

Acest lucru face ca ouăle proaspete să păstreze mai bine forma și să fie mai ușor de manipulat atunci când sunt fierbinte, ceea ce este important pentru obținerea unei ouă poșate frumoase și bine formate.

Ouăle proaspete au gălbenușuri mai ferme și mai puțin lichide, ceea ce face ca oul poșat să aibă un gălbenuș mai bine definit și mai puțin susceptibil la răspândirea sa în apă atunci când este fiert.

În plus față de aspectul și textura rezultatului final, ouăle proaspete aduc un gust mai bun și o prospețime mai pronunțată în comparație cu cele mai vechi. Acest lucru poate contribui la calitatea generală a preparatului finit.

Este ușor să faci diferența între un ou proaspăt și unul mai vechi odată ce le-ai spart. Ouăle mai vechi sunt curgătoare și au un albuș apos care se întinde.

Totuși, ar fi bine să verifici acest lucru înainte să te apuci de gătit. Ouăle proaspete se vor scufunda într-un vas cu apă.

Adu ouăle la temperatura camerei

Aducerea ouălor la temperatura camerei este esențială atunci când gătești ouă poșate. Ideal este să le scoți din frigider cu 30 de minute înainte.

Motivul pricipal este că un ou prea rece va scădea și temperatura apei în care îl poșezi. De asemenea, va scădea și timpul de gătit, ceea ce va face ca textura oului poșat să fie catifelată.

Sparge ouăle înainte de a le găti

Chiar dacă ți se pare interesant să spargi oul direct în apa clocotită ar fi mai bine să renunți la acest tip de spectacol la tine în bucătărie.

Dacă vrei ca oul tău poșat să iasă cum trebuie cel mai bine să îl spargi într-un bol mic și apoi să îl pui în vasul în care fierbe apa. În felul acesta nu riști să se strecoare bucăți de coajă. Poți și să controlezi mai bine modul în care oul ajunge în apă.

Strecoară excesul de apă din albușuri

Chiar și cele mai proaspete ouă au puțină apă în albuș. Din acest motiv, o strecurătoare cu plasă fină este cel mai bun instrument de care ai nevoie când faci ouă poșate, spun specialiștii de la EatThis.

Lasă apa să fiarbă la foc mic

Potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA oul trebuie gătit la minimum 70°C pentru a reduce riscul de infecție cu salmonella. Pentru a face ouă poșate ai nevoie de 80-90°C.

Dincolo de siguranța alimentelor, ouăle poșate trebuie să aibă și un aspect îngrijit. De aceea, trebuie să știi că apa care fierbe și bolborosește îi va afecta forma finală.

Trebuie să lași focul mic, astfel încât să se formeze doar câteva bule. Oul se va găti perfect cu un gălbenuș curgător și un albuș mătăsos.

Pune suficientă apă în vas

Poșatul ouălor durează puțin, dar pentru a accelera lucrurile, unii bucătari aleg să folosească foarte puțină apă. Deși acest lucru poate da rezultate bune, dacă nu ai experință s-ar putea să obții preparatul mult visat.

Dacă oul nu este complet scufundat sau o parte din albuș intră în contact cu fundul vasului, s-ar putea să se dezintegreze sau să nu se gătească suficient.

Dacă ai o oală cu diametrul de 20 cm apa trebuie să aibă o adâncime de cel puțin 4 cm, de preferat 7.

Adaugă oțet și sare în apă

Adăugarea unui praf de sare în apă scoate în evidență aroma proaspătă, de ouă. Cantitatea de sare poate varia, dar ca recomandare este suficientă o linguriță pentru o oală de 2 litri.

Oțetul ajută la stabilizarea albușului, făcând ca aceasta să se coaguleze mai repede în timpul fierberii, ceea ce previne răspândirea în apă. Acest lucru ajută la menținerea oului într-o formă compactă și bine definită, fără să se răspândească în apă.

De asemenea, poate reduce riscul de spargere a ouălor în timpul fierberii. Acest lucru se datorează faptului că oțetul crește nivelul de aciditate al apei.

Coaja oului devine mai fermă și rezistentă mai bine la manipulare. Vei avea nevoie de 2 lingurițe de oțet per linguriță de sare.

Crează un vârtej în apă

Crearea unui vârtej în apa în care poșezi oul este o tehnică utilă pentru a ajuta la menținerea formei oului și la prevenirea răspândirii albușului. Acest vârtej poate fi creat prin mișcarea circulară a apei cu o lingură sau cu un instrument similar înainte de a adăuga oul în apă.

Prin crearea unui vârtej în apă, oul este atras către centrul vârtejului și este menținut într-o formă compactă și bine definită pe măsură ce se coagulează.

Vârtejul creat în apa fierbinte ajută la distribuirea căldurii în jurul oului în timpul fierberii. Acest lucru contribuie la o gătirea mai uniformă a oului și la obținerea unei texturi uniforme în interiorul oului poșat.

Nu înghesui prea multe ou în vasul de fiebere

Chiar dacă te grăbești și vrei să poșezi mai multe ouă în același timp ar fi bine să te gândești de două ori. Dacă folosești oală mai mare vei aștepta prea mult timp pentru ca apa să fiarbă, deci nu economisești prea multe minute.

Dacă ai reușit să prepari un ou poșat, atunci trebuie să încerci și rețeta de ouă Benedict cu sandvișuri gratinate la cuptor.

Contează adâncimea vasului, dar la fel de importantă este și dimensiunea deschiderii. Trebuie să poți manevra o ustensilă de gătit în apă fără să lovești alte ouă care încă se poșează.

Pentru unul sau două ouă, o oală cu un diametru de 18-20 cm este perfectă, dar dacă vrei să faci mai multe ouă trebuie să alegi un vas mult mai mare.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tartă cu caise proaspete și gem de caise porționată în tavă și păe o farfurie, alături de un bol cu zahăr și caise
Tartă cu caise proaspete și gem de caise. Desert plin de savoare și culoare
Tartă cu caise proaspete și gem de caise. Desert plin de savoare și culoare
Porție de Mâncare de cartofi cu fasole verde în bol negru
Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros
Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros
Salată de castraveți cu usturoi și mărar în bol rustic, alături de castraveți, usturoi și mărar
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Tort cu creme de ciocolată și zmeură
Tort cu ciocolată și zmeură. O armonie de arome și culori
Tort cu ciocolată și zmeură. O armonie de arome și culori
Înghețată de vanilie cu afine într-un recipient metalic, alături de o ligură și cornete de înghețată
Înghețată de vanilie cu afine, pentru porția de răcoare
Înghețată de vanilie cu afine, pentru porția de răcoare
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ciuperci proaspete puse pe un tocător
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
O oală plină cu paste puse la fiert
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
bol cu orez cu lapte
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
ciuperci proaspete puse pe un tocător
08:06
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
Trei roșii umplute alături de capace din roșii și frunze de bucuioc
08:00
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete
Două vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval pe o farfurie albă, alături de tacâmuri pentru servire
23 iulie, 08:52
Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval
O oală plină cu paste puse la fiert
23 iulie, 06:49
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
bol cu orez cu lapte
22 iulie, 08:27
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Castraveți în suc de roșii pentru iarnă în borcane
22 iulie, 08:23
Castraveți în suc de roșii pentru iarnă, ideali pentru mâncăruri Castraveți în suc de roșii pentru iarnă, ideali pentru mâncăruri
Porții de negresă din albușuri cu glazură de ciocolată, decorate cu frunze de mentă, pe două farfurii
21 iulie, 11:48
Negresă din albușuri cu glazură de ciocolată Negresă din albușuri cu glazură de ciocolată
Înghețată cu aromă intensă de citrice în cornete așezate într-un recipient rustic, alături de felii d citrice
21 iulie, 11:16
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
1
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat. Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și...
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
2
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Pepenele galben este nu doar delicios și răcoritor, ci și plin de nutrienți esențiali care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă si tu câte calorii are pepenele galben. Află cât zahăr...
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
3
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise este un desert delicios, foarte aromat, perfect pentru sezonul caiselor. O poți prepara și mai târziu, în sezonul rece, cu caise din compot. Rețeta nu...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
4
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
5
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Pentru că murele și zmeura sunt perfecte pentru a le combina în diferite deserturi, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu zmeură și mure. Te vei bucura de un spectacol...
Parteneri
Loukoumades. Rețetă de gogoșele cu miere și scorțișoară
Loukoumades. Rețetă de gogoșele cu miere și scorțișoară
Loukoumades. Rețetă de gogoșele cu miere și scorțișoară
Singura profesoară din Botoşani care a luat 10 la titularizare nu a prins niciun post. Ce disciplină predă
Singura profesoară din Botoşani care a luat 10 la titularizare nu a prins niciun post. Ce disciplină predă
Singura profesoară din Botoşani care a luat 10 la titularizare nu a prins niciun post. Ce disciplină predă
Denis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană la gimnastică. Tânără arată răvăşitor
Denis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană la gimnastică. Tânără arată răvăşitor
Denis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană la gimnastică. Tânără arată răvăşitor
Dana Budeanu, apariție de senzație într-o ținută cu decolteu adânc, de ziua ei. Cum s-a pozat la 45 de ani
Dana Budeanu, apariție de senzație într-o ținută cu decolteu adânc, de ziua ei. Cum s-a pozat la 45 de ani
Dana Budeanu, apariție de senzație într-o ținută cu decolteu adânc, de ziua ei. Cum s-a pozat la 45 de ani
Irina Baeva vorbește pentru prima și ultima oară despre despărțirea de Gabriel Soto. Se zvonește că rusoaica ar fi fost infidelă
Irina Baeva vorbește pentru prima și ultima oară despre despărțirea de Gabriel Soto. Se zvonește că rusoaica ar fi fost infidelă
Irina Baeva vorbește pentru prima și ultima oară despre despărțirea de Gabriel Soto. Se zvonește că rusoaica ar fi fost infidelă
Aurora boreală ar putea fi vizibilă iar în România. Când ar avea loc fenomenul inedit
Aurora boreală ar putea fi vizibilă iar în România. Când ar avea loc fenomenul inedit
Aurora boreală ar putea fi vizibilă iar în România. Când ar avea loc fenomenul inedit
Tartă cu ciocolată albă și zmeură
Tartă cu ciocolată albă și zmeură
Tartă cu ciocolată albă și zmeură
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Rihanna și A$AP Rocky s-au bucurat de o întâlnire romantică în oraș. Cei doi parteneri au purtat ținute asortate
Rihanna și A$AP Rocky s-au bucurat de o întâlnire romantică în oraș. Cei doi parteneri au purtat ținute asortate
Rihanna și A$AP Rocky s-au bucurat de o întâlnire romantică în oraș. Cei doi parteneri au purtat ținute asortate
Usturoiul poate reduce colesterolul și glicemia. Ce spun studiile
Usturoiul poate reduce colesterolul și glicemia. Ce spun studiile
Usturoiul poate reduce colesterolul și glicemia. Ce spun studiile
fresh
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos

Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos

Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos

Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval

Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval

Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire

Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire

Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
închide