Cum să faci porumb fiert ca în copilărie

Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului: Gustare
bucătăria: Românească

Porumbul fiert este o gustare pe cât de simplă, pe atât de complexă. Nu ai nevoie decât de porumb și apă pentru a-l găti, dar vei aduce la tine în bucătărie o parte din copilărie. Mirosul ce va cuprinde toată casa te va duce cu gândul la zilele de vară din vacanța de la bunici. Ai aici pașii necesari pentru cum să faci porumb fiert ca în copilărie.

Publicat: 20 septembrie 2022, 08:38
Porumbul fiert se poate mânca doar cu sare sau cu unt / Shutterstock

Este extrem de simplu să fierbi porumb. Cea mai complicată parte începe înainte de a pune oala pe foc, atunci când trebuie să găsești porumbul potrivit pentru fiert. Piețele sunt pline de comercianți care îți spun că boabele porumbului lor sunt moi și că nu vor trebui fierte mai mult de jumătate de oră. De multe ori nu este adevărat. Iată cum să alegi cel mai bun știulete de porumb pentru fiert.

Cum alegi porumbul pentru fiert

Alege porumbul cu foi verzi care stau bine înfășurate în jurul știuletelui. Verifică și dacă tulpinile și mătasea sunt încă umede. Acesta este un semn că porumbul este încă proaspăt. Un alt lucru la care trebuie să fii atentă este să nu aibă viermi, mucegai sau alte urme de alterare. Dacă vânzătorul te lasă, poți să dai la o parte o parte din foi și să verifici boabele.

Citește și

Odată ce ai ales știuleții potriviți și ai ajuns cu ei acasă curăță mătasea și foile. Pe cele din urmă nu le arunca. Pune câteva pe fundul vasului în care vei fierbe porumbul. Apoi, rupe în jumătate știuleții dacă sunt prea mari și pune-i peste foi. La final mai pune câteva foi deasupra, adaugă apă rece și pune oala pe foc mediu.

În funcție de soiul de porumb și de cât de proaspăt este, fierberea poate dura între 10-15 minute și o oră. Porumbul dulce se va fierbe mai repede, cel comun mai greu. Din când în când, înțeapă boabele cu o furculiță pentru a vedea cât de moi sunt.

Nu trebuie să adaugi sare în apa în care fierbe porumbul pentru că aceasta îl poate întări. Dacă vrei totuși să faci acest lucru pentru a-i potența aroma, pune sarea spre final, când este aproape gata. Ai aici o listă cu mai multe metode de gătire a porumbului.

Cum se consumă porumbul fiert

Porumbul fiert se poate mânca doar cu sare sau cu unt. În România, în mod tradițional, este preferată prima variantă. În ultimii ani, a început să câștige teren și porumbul fiert cu unt. Ideea este venită din gastronomia americană.

Cel mai bine este să mănânci porumbul fiert atunci când este fierbinte, dar dacă îți mai rămân câțiva știuleți, îi poți păstra la frigider. Nu îi lăsa la temperatura camerei pentru că vor căpăta un gust acru foarte repede. La rece îi poți pune într-un vas închis ermetic, eventual punând și o parte din apa în care au fiert, cât să îi acopere.

Preparate în care poți pune porumb

Dacă ai fiert mai mult porumb decât poți mânca îl poți folosi și pentru alte preparate. În primul rând este excelent în salate, fie ele de legume, pește sau carne. Salata de ton este unul dintre preparatele clasice în care se folosește porumbul fiert. De asemenea, poate fi folosit pentru pizza, paste, plăcinte, chiar și pentru tocănițe.

Boabele de porumb fiert pot fi congelate pentru a fi folosite mai târziu. Pune-le în pungi speciale pentru congelator, în porții potrivite pentru o salată sau alt preparat. Pot fi păstrate așa câteva luni.

Citește și
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă
Te-ar mai putea interesa și
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cum să faci macarons la tine acasă. 10 sfaturi extrem de folositoare
Cum să faci macarons la tine acasă. 10 sfaturi extrem de folositoare
Topul celor mai populare condimente asiatice. Care este secretul preparatelor lor atât de aromate
Topul celor mai populare condimente asiatice. Care este secretul preparatelor lor atât de aromate
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:57
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
06:44
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
06:41
Pastă de ouă fierte. Rețetă de aperitiv rapid și gustos Pastă de ouă fierte. Rețetă de aperitiv rapid și gustos
06:18
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
3 mai, 09:48
Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale
3 mai, 08:20
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
3 mai, 08:11
Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți
3 mai, 06:02
5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase 5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Umple toată casa cu aroma sa. Este pufos, plin de cremă delicioasă, parfumat. Muști din el și te duci instantaneu în copilăria ta, în care te uitai cu drag la bunica...
2
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
Dacă ești în căutarea unei alternative la vopseaua din comerț, poți încerca să faci ouă vopsite în vin roșu. Vei obține o culoare puternică, printr-o modalitate nu doar tradițională, dar și...
3
Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată
Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată
Pentru că pasca este nelipsită de pe mesele Sfintelor Sărbători Pascale, îți recomandăm ca pe lângă rețeta tradițională să prepari și o rețetă de pască cu aluat fraged cu ciocolată. Este o...
4
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Dacă vrei să petreci sărbătorile Pascale în cel mai tradițional mod și ești în căutare de rețete culinare, trece pe listă și rețeta de friptură de miel cu vin și usturoi....
5
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
Dacă ești în căutarea unor rețete de fripturi delicioase pentru masa de Paște, poate te inspiră și rețeta de iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Combinația de ingrediente este...

Parteneri

Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Mihăiţă Neşu a rupt tăcerea şi a spus adevărul despre divorţul de soţia sa: „A fost un şoc foarte mare pentru ea!”
Mihăiţă Neşu a rupt tăcerea şi a spus adevărul despre divorţul de soţia sa: „A fost un şoc foarte mare pentru ea!”
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a rămas surprinsă de ce era în ea. A povestit totul
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a rămas surprinsă de ce era în ea. A povestit totul
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns miliardarul să vândă acum
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns miliardarul să vândă acum
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Presiunea grupului: cum poate influența copilul
Presiunea grupului: cum poate influența copilul
Rihanna a vorbit despre avantajele de a fi mamă de băiat: „Pot să fiu oricât de dezinvoltă vreau”
Rihanna a vorbit despre avantajele de a fi mamă de băiat: „Pot să fiu oricât de dezinvoltă vreau”
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum
fresh

Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural

Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural

Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște

Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște

Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci

Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci

Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă

Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă

Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic

Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic