Cum să gătești corect broccoli. Secretul care îl va face fraged și apetisant

Fără coacere

Broccoli este recunoscut pentru conținutul său bogat în nutrienți esențiali, însă de multe ori este nedreptățit și lăsat deoparte. Iată cum să gătești corect broccoli pentru a te bucura de această legumă delicioasă cu multe beneficii asupra sănătății.

Cristina Catană
Publicat: 28 iulie 2023, 08:00
Broccoli este o sursă importantă de vitamina K / Shutterstock

Înainte de a refuza o porție de broccoli gândește-te că este una dintre legumele bogate în fibre. O porție de 100 de grame de broccoli furnizează aproximativ 2,6 grame de fibre, ceea ce contribuie la sănătatea sistemului digestiv și ajută la menținerea unei funcționări regulate a intestinelor. De asemenea, îți va aduce și aproximativ 89% din doza zilnică recomandată de vitamina C.

Aceasta este un antioxidant puternic, cu rol important în susținerea sistemului imunitar, în absorbția fierului și în producția de colagen.

Citește și

De ce să mănânci broccoli

Dincolo de orice altceva, broccoli este una dintre legumele cele mai bogate în vitamina K, esențială pentru coagularea normală a sângelui. O porție de 100 de grame de broccoli furnizează aproximativ 141% din doza zilnică recomandată de vitamina K. De asemenea, conține și acid folic, o vitamină importantă pentru femeile însărcinate sau cele care doresc să rămână însărcinate. Aceștia contribuie la dezvoltarea sănătoasă a sistemului nervos al fătului.

Broccoli conține o varietate de minerale esențiale, cum ar fi potasiul, calciul, fierul și magneziul. Aceste minerale sunt importante pentru funcționarea optimă a organismului, inclusiv pentru menținerea sănătății oaselor, a ritmului cardiac și a echilibrului electroliților.

Descoperă mai multe despre legumele bogate în fibre.

Broccoli este o legumă cu conținut scăzut de calorii, dar cu un profil nutrițional foarte bogat. Adăugarea regulată a în dieta ta poate contribui la menținerea unei stări generale bune de sănătate și la prevenirea unor afecțiuni cronice.

Cum să gătești corect broccoli

Poți găti broccoli în multe feluri, de la preparare la aburi la air fryer, la prăjit și chiar la cuptorul cu microunde. Fiecare dintre aceste metode este potrivită, iar rezultatul final va fi gustos.

Încearcă mai multe rețete simple la air fryer.

Majoritatea metodelor prin care se gătește broccoli sunt ușor de realizat și nu necesită nici măcar ulei sau alt tip de grăsime, cu doar un praf de sare. Preparatul final va avea un gust bun folosind-o pe oricare dintre ele, însă există una care îi va face și pe cei mai mofturoși să mai ceară o porție de broccoli.

Cea mai bună metodă de a păstra nuanța verde strălucitoare și aroma de broccoli, fără să mărești timpul de preparare, este sotarea. În acest fel se obține și o caramelizare ușoară, fără să se piardă din culoare. În plus, o poate face oricine, indiferent de cât de multă experiență are în bucătărie.

Pentru a sota broccoli pune un pic de ulei într-o tigaie și lasă-l să se încălzească la foc mediu. Apoi pune buchețelele de broccoli și lasă-l câteva minute, astfel încât să se caramelizeze. Apoi amestecă rapid și mai gătește-le până se înmoaie și sunt ușor de pătruns cu furculița.

Înainte de a te apuca de treabă taie buchețelele în dimensiuni egale sau aproape egale, astfel încât să se gătească în același timp. Dacă sunt foarte mari sau groase, poți adăuga un strop de apă după ce se rumenesc și pune capacul cratiței pentru a începe fierberea la abur. Acest lucru va accelera procesul de gătit, împiedicând arderea.

Fierberea

Fierberea este una dintre cele mai simple și rapide metode de a găti broccoli. Pune buchețelele de broccoli într-un vas cu apă clocotită și sare și lasă-le să fiarbă timp de aproximativ 3-5 minute sau până când devin crocante și ușor de mestecat. După fierbere, poți stropi broccoli cu puțin ulei de măsline și suc de lămâie pentru un plus de aromă.

La aburi

Gătitul la abur păstrează nutrienții esențiali și textura crocantă. Plasează buchețelele de broccoli în coșul și așează-l deasupra unei cratițe cu apă clocotită. Acoperă vasul și lasă broccoli să se aburească timp de aproximativ 5-7 minute sau până când devine fraged. Poți adăuga condimente sau oțet balsamic pentru a-i da un gust aparte. Încearcă și rețeta de supă cremă de broccoli.

La cuptor

Coacerea la cuptor îi conferă o crustă crocantă și o aromă delicioasă. Taie broccoli în buchețele mai mici și așează-le într-o tavă de copt. Stropește-le cu puțin ulei de măsline, sare și condimente după preferință. Coace broccoliul la temperatura de 200°C timp de aproximativ 20-25 de minute sau până când se rumenește frumos.

Citește și
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat
Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Te-ar mai putea interesa și
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cum să faci macarons la tine acasă. 10 sfaturi extrem de folositoare
Cum să faci macarons la tine acasă. 10 sfaturi extrem de folositoare
Topul celor mai populare condimente asiatice. Care este secretul preparatelor lor atât de aromate
Topul celor mai populare condimente asiatice. Care este secretul preparatelor lor atât de aromate
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:52
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
06:40
Crumble cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert simplu și rapid Crumble cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert simplu și rapid
18 mai, 07:36
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
18 mai, 06:15
Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele
17 mai, 07:39
Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon
17 mai, 06:05
Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni
16 mai, 08:40
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
16 mai, 06:01
Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Dacă nu mai ai idei ce să prepari pentru una dintre gustările zilei, îți recomandăm să încerci o rețetă de pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă....
2
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Dacă îți plac preparatele pe bază de ciuperci îți recomandăm să încerci și rețeta de ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Se prepară ușor, este simplă și conține doar câteva...
3
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Dacă ești în căutarea unei rețete de blat pentru tort, mai altfel decât cea clasică, poți încerca rețeta de blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție. Te va cuceri atât...
4
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Dacă ești în căutarea unei rețete de tort mai deosebită și ca gust și ca aspect, rețeta de tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine poate fi alegerea...
5
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Dacă ai prin bucătărie forme conice pentru copt rulouri sau cornete, poți încerca și rețeta noastră de rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Este o rețetă mai rapidă și mai...

Parteneri

5 semne că pielea ta este stresată. Care sunt recomandările specialiștilor
5 semne că pielea ta este stresată. Care sunt recomandările specialiștilor
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e acelaşi preţ ca în UK"
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e acelaşi preţ ca în UK"
Cât de frumoasă e, la 44 de ani, fosta iubită a lui Adrian Mutu, dispărută din viaţa publică! A trecut printr-un divorţ dureros!
Cât de frumoasă e, la 44 de ani, fosta iubită a lui Adrian Mutu, dispărută din viaţa publică! A trecut printr-un divorţ dureros!
Regina Întunericului, detalii din culisele conflictelor de la Chefi la cuțite. Ce nu au surprins camerele de filmat | EXCLUSIV
Regina Întunericului, detalii din culisele conflictelor de la Chefi la cuțite. Ce nu au surprins camerele de filmat | EXCLUSIV
Taro Emir Tekin și Beril Pozam apar împreună pe coperta unei reviste din Turcia. Aceasta este călătoria actriței pentru regăsirea de sine
Taro Emir Tekin și Beril Pozam apar împreună pe coperta unei reviste din Turcia. Aceasta este călătoria actriței pentru regăsirea de sine
Clone AI ale rudelor decedate sunt vândute în China. Ce preț au copiile cu inteligență artificială
Clone AI ale rudelor decedate sunt vândute în China. Ce preț au copiile cu inteligență artificială
Brioșe cu căpșuni și iaurt în compoziție
Brioșe cu căpșuni și iaurt în compoziție
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
Madonna s-a destăinuit cu privire la pierderea mamei sale: „Nimeni nu mi-a spus că mama mea era pe moarte”
Madonna s-a destăinuit cu privire la pierderea mamei sale: „Nimeni nu mi-a spus că mama mea era pe moarte”
Proprietățile medicinale ale mesteacănului. La ce se folosesc
Proprietățile medicinale ale mesteacănului. La ce se folosesc
fresh

Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon

Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon

Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged

Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged

Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni

Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni

Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele

Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele

Crumble cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert simplu și rapid

Crumble cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert simplu și rapid