De ce e recomandat să adaugi sare în deserturi. Motivul la care nu te-ai gândit

Fără coacere

Probabil că ai observat că toate rețetele cer un praf de sare, indiferent dacă sunt deserturi sau ciorbe, fripturi sau salate. Află de ce e recomandat să adaugi sare în deserturi. Dacă nu o vei face, atunci vei observa diferența.

Cristina Catană
Publicat: 24 noiembrie 2024, 06:33
Sarea are și rol de potențiator de gust/ Shutterstock

Sarea este mai mult decât un condiment. Ea are rolul de a intensifica gustul și aroma celorlalte ingrediente. Odată ce o adaugi, vei simți mai puternic gustul de cacao, de unt, de vanilie. Deserturile tale vor fi mult mai savuroase.

De asemenea, un praf de sare pus în orice fel de mâncare are darul de a atenua gustul amar dat de alte ingrediente.

Citește și

De ce e recomandat să adaugi sare în deserturi

În preparate coapte, sarea ajută la crearea texturii și aspectului. Atunci când folosești drojdie ajută la menținerea unei fermentații corecte. Când dai la cuptor aluatul sarea îl va face să se rumenească mai frumos.

Iată câteva sfaturi pentru a folosi cât mai eficient sarea în produsele dulci sau de patiserie.

Folosește tipul de sare potrivit

Atunci când pui sare în deserturi este recomandat să folosești ceea ce este specificat în rețetă. De cele mai multe ori este nevoie fie de sare fină, fie de sare mai grunjoasă. Fiecare dintre ele are densități diferite, ceea ce înseamnă că, dacă măsori cu lingurițe, unele săruri sunt „mai sărate” per linguriță decât altele.

Sarea fină de masă este adesea utilizată în prăjituri, biscuiți și alte deserturi unde se dorește o distribuire uniformă a sării în compoziție. Fiind foarte fină, se dizolvă rapid și nu lasă o textură granulată, fiind ideală pentru aluaturi sau creme.

Sarea kosher este o alegere potrivită în multe rețete de deserturi, deoarece are o structură mai delicată și nu conține aditivi. Este mai ușor de controlat și aduce o notă subtilă de sărat care poate intensifica aromele din deserturi, fără a copleși. Sarea kosher se dizolvă bine, dar este totuși vizibilă în preparat, astfel încât adaugă și un element de textură ușoară.

Sarea de mare, cum ar fi fleur de sel sau sarea Maldon, este adesea folosită ca finisare în deserturi, mai ales în cele cu ciocolată sau caramel. Cu o structură crocantă și o aromă delicată, această sare adaugă un contrast de textură plăcut. Este ideală pentru presărarea pe deasupra unor praline, fudge, brownie-uri, sau caramele.

Această sare are granulație mare și cristale delicate, astfel încât oferă o senzație aparte când este gustată împreună cu dulce.

Cântărește sarea

De cele mai multe ori rețetele cer ”un praf” de sare, lucru care poate pune în dificultate mai ales persoanele fără prea multă experiență la gătit. În acest caz, este recomandat să începi cu ¼ de linguriță. Apoi mai adaugi pe parcurs dacă simți că mai este nevoie.

Singura excepție de la această regulă este atunci când faci aluat de pâine. De cele mai multe ori în cazul acestor rețete se specifică în mod clar cantitatea se sare necesară.

Dacă totuși nu se întâmplă acest lucru, este recomandat să pui 1 ½ linguriță de sare kosher pentru fiecare 500 g făină.

Cantitatea de sare depinde de ingredientele din desert

Unele ingrediente nu au nevoie de prea multă sare pentru ca aroma lor să se intensifice. Dacă faci o prăjitură cu nuci, caramel, cafea sau ciocolată, veți avea nevoie de o cantitate mică de sare.

Totuși, pentru că sarea joacă un rol foarte important în dezvoltarea rețelei de gluten și în activarea drojdiei, în aluaturi va trebui să adaugi o cantitate care ți se poate părea mare.

Folosește fulgi de sare

Fulgii de sare sunt o delicatesă. Sunt perfecți pentru a fi presărați peste fursecuri și chiar peste batoane de ciocolată pentru a aduce o textură crocantă și doar o notă sărată. Folosește-i doar acolo unde pot face de fapt diferența.

Citește și
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Te-ar mai putea interesa și
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Câtă sare se pune la castraveții murați. Trucurile care îi fac cei mai buni
Câtă sare se pune la castraveții murați. Trucurile care îi fac cei mai buni
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:33
De ce e recomandat să adaugi sare în deserturi. Motivul la care nu te-ai gândit De ce e recomandat să adaugi sare în deserturi. Motivul la care nu te-ai gândit
05:44
Sos piri-piri. Ce să pregătești atunci când ai poftă să mănânci picant Sos piri-piri. Ce să pregătești atunci când ai poftă să mănânci picant
05:15
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
23 noiembrie, 06:06
Tagliatelle cu năut în sos de roșii. Rețetă hrănitoare, de post Tagliatelle cu năut în sos de roșii. Rețetă hrănitoare, de post
23 noiembrie, 05:04
Ciocolată albă de casă, cu cereale. Rețetă simplă și ușoară Ciocolată albă de casă, cu cereale. Rețetă simplă și ușoară
23 noiembrie, 05:01
Brânza stracciatella. Ce este și cum te poți bucura de gustul ei special Brânza stracciatella. Ce este și cum te poți bucura de gustul ei special
22 noiembrie, 03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
22 noiembrie, 03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Viața se schimbă pentru aceste două semne zodiacale în ziua de 25 noiembrie 2024. Află dacă te numeri printre ele
Viața se schimbă pentru aceste două semne zodiacale în ziua de 25 noiembrie 2024. Află dacă te numeri printre ele
Viața lui Gabriel Cotabiță. A sfidat moartea în 2015 când a stat în comă 3 săptămâni. Apropiații credeau că va face la fel și acum: "Își dorește să trăiască"
Viața lui Gabriel Cotabiță. A sfidat moartea în 2015 când a stat în comă 3 săptămâni. Apropiații credeau că va face la fel și acum: "Își dorește să trăiască"
„Sunt consternat!” Reacţie tulburătoare după ce Gabriel Cotabiţă a murit la 69 de ani: „Am copilărit cu el”
„Sunt consternat!” Reacţie tulburătoare după ce Gabriel Cotabiţă a murit la 69 de ani: „Am copilărit cu el”
Cine este văduva lui Gabriel Cotabiță. Alina era cu 27 de ani mai tânără decât regretatul artist
Cine este văduva lui Gabriel Cotabiță. Alina era cu 27 de ani mai tânără decât regretatul artist
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cum folosesc hackerii scrisorile fizice pentru atacurile cibernetice. Strategia de care trebuie să te protejezi
Cum folosesc hackerii scrisorile fizice pentru atacurile cibernetice. Strategia de care trebuie să te protejezi
Piroști cu mere și scorțișoară, la cuptor
Piroști cu mere și scorțișoară, la cuptor
Banii de buzunar oferiți copiilor: cât e suficient și de la ce vârstă poți începe
Banii de buzunar oferiți copiilor: cât e suficient și de la ce vârstă poți începe
Ed Sheeran nu și-a dat acordul ca vocea lui să fie inclusă în noua versiune a piesei „Do They Know It’s Christmas?”: „Aprobarea mea nu a fost solicitată”
Ed Sheeran nu și-a dat acordul ca vocea lui să fie inclusă în noua versiune a piesei „Do They Know It’s Christmas?”: „Aprobarea mea nu a fost solicitată”
Alimentația pentru gripă. Ce este indicat să consumi
Alimentația pentru gripă. Ce este indicat să consumi
fresh

Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat

Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat

Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă

Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă

Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta

Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta

Tagliatelle cu năut în sos de roșii. Rețetă hrănitoare, de post

Tagliatelle cu năut în sos de roșii. Rețetă hrănitoare, de post

Ciocolată albă de casă, cu cereale. Rețetă simplă și ușoară

Ciocolată albă de casă, cu cereale. Rețetă simplă și ușoară