De ce ies sarmalele tari. Explicații și trucuri pentru a preveni aceasta problemă
Sarmalele sunt vedetele mesei de Crăciun fără doar și poate. Mai mari sau mai mici, cu afumătură sau fără, cu smântână alături sau doar cu un ardei iute nu lipsesc de pe masa de sărbători. De ce ies sarmalele tari este una dintre dilemele multor gospodine.
Sarmalele sunt gustoase, dar necesită destul de multă muncă pentru a fi suculente și fragede. Atenția la detalii și ingredientele de calitate fac diferența dintre niște sarmale delicioase și unele tari și uscate.
De ce ies sarmalele tari
Probabil că și tu ai o rețetă moștenită de la mama ta, care la rândul ei o are de la bunica. Uneori se întâmplă să respecți cantitățile de ingrediente, chiar să cumperi aceeași marcă de produse și să îți iasă sarmale tari.
Ca în cazul oricărei rețete și sarmalele au secretele lor. Dacă le respecți, indiferent din carnea din care le prepari, vor fi potrivit de sărate și acre, pufoase, iar proporția dintre orez și carne va avea raportul perfect.
Ce să faci ca nu îți mai iasă sarmalele tari
Poate te întrebi de ce ies sarmalele tari uneori. Probabil că nu ții cont de un detaliu important. Carnea joacă rolul esențial când vine vorba despre frăgezimea sarmalelor.
Evident, contează și să le fierbi suficient, dar dacă nu alegi carnea potrivită preparatul nu va ieși cum trebuie. Trebuie să pornești de la premisa că sarmalele nu sunt o mâncare de dietă.
Carnea trebuie să aibă și grăsime, aproximativ 30% din cantitatea totală. De aceea, sarmalele de curcan sau de pui ies în general mai uscate decât cele din carne de porc sau din amestec de carne de porc și vită. Poți să pui mai multă apă în compoziție pentru ca orezul să se umfle mai mult, iar sarmalele să fie mai pufoase.
Un alt motiv pentru care sarmalele ies tari este că le înfășori prea strâns. Probabil nu vrei să se desfacă în timpul fierberii, însă acest lucru nu va mai permite orezului să se umfle. Citește mai multe și despre cât timp rezistă carnea tocată de vită în frigider.
Alte greșeli pe care le fac gospodinele când gătesc sarmale
Dacă faci sarmale din varză murată, nu uita să o lași la desărat în apă rece cu o zi înainte. Dacă este nevoie, schimbă apa de câteva ori, până când foile de varză sunt potrivit de sărate, dar fără să piardă din aromă.
Înainte de pune sarmalele la fiert trebuie să pui apă suficientă în oală. Dacă pui prea puțină sarmalele vor fi tari, dacă pui prea multe se vor înmuia mult prea mult. Ideal este ca apa să nu depășească stratul de sarmale. Dacă mai este nevoie, pe parcurs mai adaugi apă caldă. Încearcă și rețeta simplă și rapidă de mămăligă.
De asemenea, pentru ca sarmalele să nu se prindă de vasul în care se fierb, pune un prim strat de crenguțe de cimbru și mărar, apoi puțină varză tocată și la de-abia apoi începe cu straturile de sarmale. Printre ele aruncă și bucăți de kaizer afumat sau șunculiță pentru ca sarmalele să aibă un gust cât mai bun.
Sarmalele au un procedeu clar de pregătire, iar acesta include atât fierberea pe aragaz, cât și la cuptor. După ce le lași aproximativ o oră să fiarbă la foc mic, trebuie să le dai la cuptor tot pentru minimum o oră. Este recomandat ca din când în când să mai rotești oala pentru ca acestea să nu se prindă.