De ce ies sarmalele tari. Explicații și trucuri pentru a preveni aceasta problemă

Fără coacere

Sarmalele sunt vedetele mesei de Crăciun fără doar și poate. Mai mari sau mai mici, cu afumătură sau fără, cu smântână alături sau doar cu un ardei iute nu lipsesc de pe masa de sărbători. De ce ies sarmalele tari este una dintre dilemele multor gospodine.

Cristina Catană
Publicat: 10 decembrie 2022, 06:00
Modul în care așezi sarmalele în vasul de fierbere este și el important / Shutterstock

Sarmalele sunt gustoase, dar necesită destul de multă muncă pentru a fi suculente și fragede. Atenția la detalii și ingredientele de calitate fac diferența dintre niște sarmale delicioase și unele tari și uscate.

De ce ies sarmalele tari

Probabil că și tu ai o rețetă moștenită de la mama ta, care la rândul ei o are de la bunica. Uneori se întâmplă să respecți cantitățile de ingrediente, chiar să cumperi aceeași marcă de produse și să îți iasă sarmale tari.

Ca în cazul oricărei rețete și sarmalele au secretele lor. Dacă le respecți, indiferent din carnea din care le prepari, vor fi potrivit de sărate și acre, pufoase, iar proporția dintre orez și carne va avea raportul perfect.

Citește și

Ce să faci ca nu îți mai iasă sarmalele tari

Poate te întrebi de ce ies sarmalele tari uneori. Probabil că nu ții cont de un detaliu important. Carnea joacă rolul esențial când vine vorba despre frăgezimea sarmalelor.

Evident, contează și să le fierbi suficient, dar dacă nu alegi carnea potrivită preparatul nu va ieși cum trebuie. Trebuie să pornești de la premisa că sarmalele nu sunt o mâncare de dietă.

Carnea trebuie să aibă și grăsime, aproximativ 30% din cantitatea totală. De aceea, sarmalele de curcan sau de pui ies în general mai uscate decât cele din carne de porc sau din amestec de carne de porc și vită. Poți să pui mai multă apă în compoziție pentru ca orezul să se umfle mai mult, iar sarmalele să fie mai pufoase.

Un alt motiv pentru care sarmalele ies tari este că le înfășori prea strâns. Probabil nu vrei să se desfacă în timpul fierberii, însă acest lucru nu va mai permite orezului să se umfle. Citește mai multe și despre cât timp rezistă carnea tocată de vită în frigider.

Alte greșeli pe care le fac gospodinele când gătesc sarmale

Dacă faci sarmale din varză murată, nu uita să o lași la desărat în apă rece cu o zi înainte. Dacă este nevoie, schimbă apa de câteva ori, până când foile de varză sunt potrivit de sărate, dar fără să piardă din aromă.

Înainte de pune sarmalele la fiert trebuie să pui apă suficientă în oală. Dacă pui prea puțină sarmalele vor fi tari, dacă pui prea multe se vor înmuia mult prea mult. Ideal este ca apa să nu depășească stratul de sarmale. Dacă mai este nevoie, pe parcurs mai adaugi apă caldă. Încearcă și rețeta simplă și rapidă de mămăligă.

De asemenea, pentru ca sarmalele să nu se prindă de vasul în care se fierb, pune un prim strat de crenguțe de cimbru și mărar, apoi puțină varză tocată și la de-abia apoi începe cu straturile de sarmale. Printre ele aruncă și bucăți de kaizer afumat sau șunculiță pentru ca sarmalele să aibă un gust cât mai bun.

Sarmalele au un procedeu clar de pregătire, iar acesta include atât fierberea pe aragaz, cât și la cuptor. După ce le lași aproximativ o oră să fiarbă la foc mic, trebuie să le dai la cuptor tot pentru minimum o oră. Este recomandat ca din când în când să mai rotești oala pentru ca acestea să nu se prindă.

Citește și
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post
Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post
Te-ar mai putea interesa și
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cele mai comune 4 tipuri de scorțișoară și modul lor de utilizare
Cele mai comune 4 tipuri de scorțișoară și modul lor de utilizare
Usturoi copt, ingredientul de care nu știai că ai nevoie pentru a face mâncăruri delicioase
Usturoi copt, ingredientul de care nu știai că ai nevoie pentru a face mâncăruri delicioase
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
30 aprilie, 09:41
Papoutsakia. Rețetă de vânătă umplută în stil grecesc Papoutsakia. Rețetă de vânătă umplută în stil grecesc
30 aprilie, 07:25
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă
30 aprilie, 06:50
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob 7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
30 aprilie, 06:49
Cât timp se fierb ouăle de Paște. Sfaturi utile pentru ouă roșii perfecte Cât timp se fierb ouăle de Paște. Sfaturi utile pentru ouă roșii perfecte
30 aprilie, 05:44
Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată
29 aprilie, 08:41
Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță
29 aprilie, 06:57
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
29 aprilie, 06:34
Ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori Ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Sigur vrei să ai cozonaci și gustoși, dar care să arate ca în poze. Trebuie să fie bine crescuți, pufoși, cu crustă lucioasă și bine coaptă. Ca să îi obții trebuie...
2
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...
3
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Pe lângă cozonac și pască, deserturile tradiționale pentru întâmpinarea Sfintelor Sărbători Pascale, merită preparată și rețeta de tort cu ouă de ciocolată. Va fi o încântare și pentru papilele gustative, dar...
4
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
5
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Drobul se face în tradiția românească de Paște, dar trebuie să recunoaștem că îl poți face oricând. Este un aperitiv gustos și versatil perfect pentru orice perioadă a anului. Dacă te-ai...

Parteneri

Zodii care pot pune capăt unei relații toxice pe 1 mai 2024. Nativii care vor afla adevăratele sentimente ale partenerilor
Zodii care pot pune capăt unei relații toxice pe 1 mai 2024. Nativii care vor afla adevăratele sentimente ale partenerilor
Cum fura o grupare coletele din easybox-uri. A făcut pagubă de 80.000 de euro în opt luni
Cum fura o grupare coletele din easybox-uri. A făcut pagubă de 80.000 de euro în opt luni
„Mi-au plăcut aventurile!” Florin Piersic, dezvăluiri incredibile despre relaţia cu o femeie căsătorită: „Când soţul plecaamp;#8230;”
„Mi-au plăcut aventurile!” Florin Piersic, dezvăluiri incredibile despre relaţia cu o femeie căsătorită: „Când soţul plecaamp;#8230;”
Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, are trei copii de care e mândră. Cine e și cum arată tatăl acestora
Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, are trei copii de care e mândră. Cine e și cum arată tatăl acestora
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
Pâine împletită pentru masa de Paște
Pâine împletită pentru masa de Paște
Cele mai toxice comentarii pe care le poate primi un proaspăt părinte. Care sunt cuvintele pe care nu trebuie să le spui nimănui
Cele mai toxice comentarii pe care le poate primi un proaspăt părinte. Care sunt cuvintele pe care nu trebuie să le spui nimănui
BIGHIT Music a anunțat noi măsuri legale pentru a proteja drepturile membrilor din BTS. Compania de management a făcut o declarație oficială
BIGHIT Music a anunțat noi măsuri legale pentru a proteja drepturile membrilor din BTS. Compania de management a făcut o declarație oficială
Băuturi pentru sănătatea creierului. De ce să le incluzi în dietă
Băuturi pentru sănătatea creierului. De ce să le incluzi în dietă
fresh

Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște

Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște

Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă

Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă

Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță

Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță

Ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori

Ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori

Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă

Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă