Dovlecei pane cu mujdei de usturoi. Una dintre cele mai apreciate gustări de vară
Dacă nu ai încercat în propria bucătărie rețeta de dovlecei pane cu mujdei de usturoi, nu mai ezita, pentru că este una dintre cele mai simple rețete cu dovlecei. Preparați în acest mod dovleceii ies și gustoși, dar și sățioși.
Dovleceii fac parte dintre legumele cele mai populare de pe piață. Sunt foarte accesibili și îi găsești în magazinele alimentare pe tot parcursul anului. Chiar dacă cei mai gustoși sunt dovleceii de grădină, atunci când nu este sezonul lor, poți apela cu încredere și la ceilalți care se găsesc pe piață. Zucchinele este un alt soi de dovlecel care are coaja mai închisă la culoare, dar este la fel de gustos și de apreciat.
Atât dovleceii cât șu zucchinii sunt extrem de benefici pentru sănătatea organismului. Cu toate că au un conținut ridicat de apă, au o mulțime de vitamine și minerale. Conțin potasiu, vitamina C și betacaroten, calciu, fosfor, fier, magneziu, zinc și vitaminele B1, B2, B9. În plus, au puține calorii și glucide, deci îi poți include în alimentația ta fără probleme.
Poți prepara din dovlecei diferite gustări și aperitive, supe și ciorbe, mâncăruri scăzute, dar și deserturi. Una dintre rețetele cu dovlecei pe care ar trebui s-o testezi, este rețeta de sticksuri de dovlecei cu pesmet și parmezan, adorata tuturor. Dar până atunci prepară rețeta de dovlecei pane cu mujdei de usturoi, pe care ți-o oferim mai jos.
Ingrediente
Mod de preparare
Înainte de a prepara dovleceii, aceștia necesită un pas de deshidratate, pentru a te bucura mai mult de gustul lor decât de apa din conținutul lor.
Pașii necesari pentru dovlecei pane cu mujdei de usturoi
Mai întâi spală bine dovleceii pe coajă, apoi taie-i în rondele de aproximativ 3-4 mm grosime, dar fără a îndepărta coaja acestora. Este gustoasă și plină de nutrienți și este păcat să nu profiți de proprietățile lor. Pune rondelele de dovlecei pe un plan orizontal, dar în rânduri nesuprapuse.
Presară sare peste ele și lasă-le la deshidratat 10-12 minute. Apoi, presează-le cu prosoape de hârtie absorbante. Întoarce-le și pe cealaltă parte și procedează la fel, dar de data aceasta lasă-le doar 5-6 minute.
Pregătește compoziția de ouă și tigaia de prăjit dovleceii. Trece făina prin sită într-un bol, iar în altul amestecă ouăle cu un praf de sare și unul de piper. Adaugă și o lingură de făină, pentru consistență. Pune puțin ulei într-o tigaie întinsă și așaz-o pe flacăra aragazului.
Trece feliile de dovlecei prin făină, apoi prin compoziția de ouă. Așază-le în tigaia cu ulei încins și rumenește-le uniform, întorcându-le de pe o parte pe cealaltă. Scoate dovleceii pane pe prosoape de hârtie absorbantă pentru a elimina surplusul de ulei.
Prepară mujdeiul de usturoi
Curăță usturoiul și pune grăunții într-un mojar cu pistil. Adaugă și sare grunjoasă peste ei. Pisează-i bine până când obții o pastă suculentă. Sarea grunjoasă ajută la pisarea grăunților de usturoi pentru că pătrunde bine în ei, iar aceștia nu mai sar din mojar.
Lasă pasta de usturoi în mojar și picură câte puțin ulei peste ea în timp ce amesteci cu pistilul. Procedezi ca la rețeta de maioneză clasică. Adaugă puțin oțet pentru a mai diminua din gustul picant al usturoiului. Adaugă apoi, apă plată sau apă carbogazoasă și amestecă pentru omogenizare. Apa minerală carbogazoasă oferă mujdeiului un plus de cremozitate.
Servește delicioșii dovlecei pane cu mujdei de usturoi calzi sau reci, după preferințe. Iar pentru data viitoare când mai dorești să prepari o rețetă cu dovlecei, poți prepara rețeta de spaghete de dovlecei, la tigaie. O rețetă simplă pe care o vei repeta.