Eclere gustoase. Cum le poți prepara după rețeta clasică

Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Franceză

Pentru eclere gustoase, rețeta nu este cea mai simplă. Necesită timp, răbdare și ingrediente de calitate. Merită însă orice efort pentru că rezultatul este unul cu adevărat spectaculos. Poți începe cu varianta simplă de eclere umplute cu cremă de patiserie și glazură de ciocolată și, pe măsură ce capeți experiență, să încerci și umpluturi mai sofisticate.

Cristina Catană
Publicat: 31 august 2023, 06:00
Eclerele sunt un desert franțuzesc clasic / Shutterstock

Eclerele, acele delicioase și elegante deserturi din patiseria franceză, au devenit un simbol al rafinamentului și al bucatelor fine. Cu coaja lor crocantă și umplutura bogată de cremă, eclerele sunt un adevărat deliciu pentru papilele gustative. Fie că sunt servite la ocazii speciale sau, pur și simplu, pentru a te răsfăța, eclerele reprezintă o experiență culinară ce trebuie explorată.

Citește și

Originea eclerelor se regăsește în bucătăria franceză, fiind inventate de celebrul bucătar Marie-Antoine Carême în secolul al XIX-lea. Eclerele sunt inspirate de clasicul „pet de nonne” (adesea tradus ca „fursec franțuzesc”) și au evoluat de-a lungul timpului, devenind cunoscute în întreaga lume.

Eclerele sunt create dintr-un aluat special numit „aluat de choux”. Acesta este făcut din apă, unt sau margarină, făină și ouă, iar secretul pentru obținerea cojii pufoase este reprezentat de conținutul ridicat de apă din aluat. În timpul coacerii, apa se evaporă și creează bule de aer în aluat, oferindu-i textura caracteristică.

Ingrediente

Mod de preparare

Se fac mai întâi cojile. Se preîncălzește cuptorul la 190°C.

Cum pregătești cojile pentru eclere

Se pun apa, untul, sarea și zahărul într-o cratiță de mărime medie la foc mediu amestecând din când în când. Se adaugă vanilia. Imediat ce compoziția ajunge la punctul de fierbere, se ia oala de pe foc și se adaugă toată făina.

Folosind o lingură de lemn sau o spatulă de silicon termorezistentă, se amestecă puternic pentru a permite făinii să absoarbă toată apa și să formeze o bilă de aluat.

După aproximativ 45 – 60 de secunde de amestecare, se readuce cratița pe aragaz la foc mediu și se lasă aluatul să fiarbă încă 2 – 3 minute în timp ce se amestecă. Se continuă amestecarea până când se formează o peliculă de aluat pe fundul cratiței.

Apoi se ia vasul de pe foc și se transferă aluatul într-un castron mare. Se amestecă ușor, timp de aproximativ 2 – 3 minute, pentru a elibera aburul și pentru a-l lăsa să se răcească. Se sparg toate ouăle și se bat bine cu o furculiță.

Când aluatul s-a răcit, se pun ouăle în 2-3 tranșe, amestecând bine fiecare repriză. Când aluatul începe să capete luciu nu se mai adaugă ouă. Se pune aluatul într-un poș. Se tapetează o tavă cu hârtie dee copt. Se pregătește și un castron cu apă și un castron cu zahăr pudră și o strecurătoare mică.

Cum formezi cojile pentru eclere

Se pune un dui în formă de stea în capătul unui poș, se taie capătul poșului în care este aluatul și se pune în ce îl care este pui duiul. Se ține poșul la un unghi de 45°, cu vârful steluței atingând hârtia de copt.

Se formează ecleruri de 10-12 cm. Capetele trebuie să fie puțin mai mari decât porțiunea din mijloc a eclerurilor. Se răsucește vârful duiului la capăt, astfel încât să se termine cu un capăt ușor ascuțit/creț.

Se înmoaie degetul în apă și se bat capetele eclerurilor pentru a le aplatiza pe cele ascuțite. Deasupra se presară zahăr pudră.

Coacerea cojilor de ecler

Se pune tava de copt pe grătarul din mijloc al cuptorului și se programează cronometrul la 25 de minute. După ce acestea trec se verifică dacă eclerurile au devenit maro-aurii. Dacă da, se deschide ușa cuptorului și se înțepă rapid fiecare dintre ele cu o scobitoare ascuțită sau o frigărui la un capăt.

Apoi se închide ușa cuptorului și se lasă eclerurile la cuptor pentru încă 5 – 10 minute până când capătă o culoare aurie mai închisă.

După aceea, se scot din cuptor și lasă să se răcească aproximativ 10 minute pe tava de copt și apoi se transferă pe un grătar.

Se repetă procesul până se coc toate cojile.

Prepararea cremei de patiserie

Pentru crema de patiserie într-o cratiță medie, se aduc laptele și extractul de vanilie la punctul de fierbere. După aceea, se stinge focul.

Între timp, într-un castron separat, se bat gălbenușurile cu zahărul până când se obține o compoziție omogenă, groasă și galben pal. Se amestecă apoi făina și amidonul de porumb.

Pentru a tempera amestecul de gălbenușuri de ou, se ia aproximativ ½ cană de lapte fierbinte și se  adaugă în amestecul de gălbenușuri, amestecând energic.

Acum, se adaugă amestecul de ouă înapoi în cratiță cu laptele rămas. Se fierbe la foc mediu, amestecând continuu, până când dă în clocot, aproximativ 5 minute. Pentru a vedea dacă amestecul fierbe, se oprește amestecul pentru un moment. Dacă se formează bule deasupra, se mai lasă un minut și se ia de pe foc.

Se trece crema printr-o sită fină, apoi se transferă într-un bol curat și se acoperă cu o folie de plastic, astfel încât să atingă crema și se dă la frigider pentru cel puțin 2 ore. Apoi, folosind un poș și un dui simplu se umplu eclerurile pe rând.

Prepararea glazurii

Pentru glazura de ciocolată se pun chipsurile de ciocolată într-un castron mare, sigur pentru cuptorul cu microunde.

Smântâna și sarea se pun într-o cratiță și se aduc la punctul de fierbere. Apoi se toarnă imediat peste fulgii de ciocolată. Apoi se adaugă siropul de porumb și untul. Se amestecă până se topesc complet fulgii de ciocolată.  Se înmoaie fiecare ecler umplut în glazură de ciocolată. Se lasă glazura de ciocolată să se întărească. Se servesc la temperatura camerei sau reci.

Trucuri pentru cele mai bune eclere

Consistența aluatului tău este secretul unor eclere perfecte. Întotdeauna cântărește ingredientele, pentru că este una dintre acele rețete pentru care fiecare detaliu face diferența. Amestecă în timp ce compoziția pentru aluat este pe foc pentru a te asigura că sarea și zahărul se dizolvă, iar untul se topește înainte ca amestecul să dea în clocot.

Dacă nu vrei ca eclerele tale să iasă plate sau umede nu deschide ușa cuptorului în primele 25 de minute sub nicio formă. După aceea, înțeapă cojile pentru a lăsa aburii să scape pe măsură ce aluatul se răcește.

Pentru ca eclerele să își păstreze forma este de preferat să folosești în locul hârtiei de copt, un covoraș de silicon.

Cojile au punctul de contact cu foaia de copt mai mic, pentru că nu sunt foarte late. Pe măsură ce se extind în timpul coacerii, devin mai puțin stabile și tind să se prăbușească în jurul bazei, determinându-le să aibă un fund prăbușit în formă concavă. Covorașul de silicon conduce mai bine căldura, baza cojilor de ecler se coace mai repede și devine mai stabilă.

Ține poșul la un unghi de 45 de grade față de tavă. Acesta este cel mai bun unghi pentru a ține aluatul la presiune constantă, cu distorsiuni minime. 

Cojile de ecler coapte neumplute pot fi păstrate într-un recipient etanș timp de până la 1 lună în congelator. Când sunteți gata, pur și simplu dezgheață-le la temperatura camerei, umple-le, glazurează-le și sunt gata pentru a fi devorate.

Ce fel de cremă mai poți face pentru eclere

Există o varietate de creme delicioase pe care le poți folosi pentru a umple eclerele și a le transforma în deserturi unice și savuroase.

O cremă de vanilie fină și aromată este alegerea tradițională pentru eclere. Pregătește-o amestecând laptele, gălbenușurile de ou, zahărul, făina și extractul de vanilie și fierbe totul până când crema se îngroașă. După răcire, umple eclerele cu această cremă.

Dacă ești un iubitoare a ciocolatei, crema de ciocolată este alegerea perfectă. Folosește ciocolată neagră și amestec-o cu frișcă sau lapte fierbinte până când obții o cremă omogenă. Lasă-o să se răcească și apoi umple eclerele.

Dacă dorești să adaugi o notă intensă de cafea, prepară o cremă de cafea folosind ori cafea măcinată sau esență. Poți combina laptele, cafeaua, gălbenușurile de ou, zahărul și făina pentru a obține o cremă delicioasă și aromată.

Pentru o notă răcoritoare și citrică, poți pregăti o cremă cu suc de lămâie sau portocale. Amestecă sucul de citrice cu gălbenușurile de ou, zahărul și amidonul pentru a obține o cremă pufoasă și delicioasă.

Pentru un gust dulce și bogat, poți folosi caramel sau dulce de leche pentru a umple eclerele. Aceste creme vor adăuga o textură fină și un gust caramelizat delicios.

Pentru un ecler mai proaspăt și fructat, poți folosi o cremă de fructe. Folosește piure de fructe, cum ar fi căpșuni, zmeură sau fructe de pădure, și amestecă-l cu gălbenușurile de ou și zahărul.

Dacă preferi aromele de migdale sau nucă, poți pregăti o cremă cu extract de migdale sau de nucă și frișcă sau lapte.

Citește și
Varză călită cu cârnați afumați. Rețetă tradițională românească
Varză călită cu cârnați afumați. Rețetă tradițională românească
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, gratinat la cuptor
Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, gratinat la cuptor
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
Tartă Tatin cu smochine caramelizate. Desert simplu și savuros
Tartă Tatin cu smochine caramelizate. Desert simplu și savuros
Te-ar mai putea interesa și
Glazură lucioasă pentru eclere. Rețeta simplă, gata în 10 minute
Glazură lucioasă pentru eclere. Rețeta simplă, gata în 10 minute
Cremă pentru eclere. Rețeta rapidă și simplă
Cremă pentru eclere. Rețeta rapidă și simplă
Coji de eclere. Cea mai simplă rețetă de casă
Coji de eclere. Cea mai simplă rețetă de casă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:10
Conopidă murată. Rețetă simplă și ușoară Conopidă murată. Rețetă simplă și ușoară
07:27
Sfeclă roșie cu oțet, la borcan, pentru iarnă. Pașii de urmat ca să obții o rețetă delicioasă Sfeclă roșie cu oțet, la borcan, pentru iarnă. Pașii de urmat ca să obții o rețetă delicioasă
06:49
Ștrudel cu dovleac și nuci. Desert de toamnă simplu și delicios Ștrudel cu dovleac și nuci. Desert de toamnă simplu și delicios
17 octombrie, 08:56
Rețeta simplă de plăcintă cu dovleac. Ce să pui în aluat ca să iasă fraged și aromat Rețeta simplă de plăcintă cu dovleac. Ce să pui în aluat ca să iasă fraged și aromat
17 octombrie, 05:54
Cum să faci cidru de mere acasă. Sfaturi utile ca să-ți iasă delicios Cum să faci cidru de mere acasă. Sfaturi utile ca să-ți iasă delicios
17 octombrie, 05:42
Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece
16 octombrie, 09:05
Dulceață de gutui, după rețeta bunicii. Cât se lasă la fiert și ce e recomandat să adaugi în ea Dulceață de gutui, după rețeta bunicii. Cât se lasă la fiert și ce e recomandat să adaugi în ea
16 octombrie, 09:01
Cum se păstrează strugurii ca să nu mucegăiască imediat Cum se păstrează strugurii ca să nu mucegăiască imediat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
Rețeta de supă crema de dovleac cu smântână este o alegere excelentă pentru sezonul de toamnă, fiind bogată în arome, cremoasă și hrănitoare. Textura ei cremoasă îți va da o stare...
2
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Dacă vrei să aduni toată savoarea legumelor de vară și de toamnă la un loc, prepară rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă. Nu este o rețetă complexă, dar necesită mai...
3
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
Această salată de vinete fără ulei este o variantă mai ușoară și mai sănătoasă a rețetei tradiționale, păstrând gustul delicios al vinetelor coapte, dar fără grăsimi adăugate. Este o alegere excelentă...
4
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Imam bayildi este unul dintre cele mai cunoscute preparate din bucătăria turcească, apreciat pentru gustul său bogat și aromele intense. Vânăta este umplută cu roșii, ceapă și usturoi, rezultând un preparat...
5
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Rețeta de musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan, este ideală pentru un prânz delicios și consistent. Rețeta este inspirată din bucătăriile grecești și turcești și este perfectă pentru mesele...

Parteneri

Clătite brașovene. Rețetă tradițională din bucătăria românească
Clătite brașovene. Rețetă tradițională din bucătăria românească
Val de ger peste România. Unde se vor întregistra aproape -10 grade
Val de ger peste România. Unde se vor întregistra aproape -10 grade
Soţia unui celebru milionar român, apariţie de senzaţie în Capitală! Viviana s-a afişat cu „bijuteria” de 600.000 de euro
Soţia unui celebru milionar român, apariţie de senzaţie în Capitală! Viviana s-a afişat cu „bijuteria” de 600.000 de euro
Ce a transmis soția lui Cosmin Vîjeu după ce actorul și Adi Nartea au fost eliminați de la Asia Express. Unde se află cuplul acum
Ce a transmis soția lui Cosmin Vîjeu după ce actorul și Adi Nartea au fost eliminați de la Asia Express. Unde se află cuplul acum
William Levy transmite un mesaj cu impact puternic în urma speculațiilor legate de viața sa personală. Ar avea o iubită cu 3 ani mai mare decât fiul său
William Levy transmite un mesaj cu impact puternic în urma speculațiilor legate de viața sa personală. Ar avea o iubită cu 3 ani mai mare decât fiul său
Când va fi „pensionat” Windows 10. După această dată, utilizatorii trebuie să plătească în plus pentru a folosi sistemul de operare Microsoft
Când va fi „pensionat” Windows 10. După această dată, utilizatorii trebuie să plătească în plus pentru a folosi sistemul de operare Microsoft
Prăjitură din pișcoturi cu cremă de vanilie și frișcă
Prăjitură din pișcoturi cu cremă de vanilie și frișcă
Piure de dovleac pentru copii. O rețetă simplă și delicioasă
Piure de dovleac pentru copii. O rețetă simplă și delicioasă
Sean „Diddy” Combs a revenit pe Instagram, deși se află în spatele gratiilor. Cântărețul a postat o imagine adorabilă cu fiica lui
Sean „Diddy” Combs a revenit pe Instagram, deși se află în spatele gratiilor. Cântărețul a postat o imagine adorabilă cu fiica lui
Cum te poate ajuta apa infuzată. Ce este și ce arome îi poți adăuga
Cum te poate ajuta apa infuzată. Ce este și ce arome îi poți adăuga
fresh

Dulceață de gutui, după rețeta bunicii. Cât se lasă la fiert și ce e recomandat să adaugi în ea

Dulceață de gutui, după rețeta bunicii. Cât se lasă la fiert și ce e recomandat să adaugi în ea

4 rețete de supă de toamnă. Cum să te încălzești mâncând ceva bun și sănătos

4 rețete de supă de toamnă. Cum să te încălzești mâncând ceva bun și sănătos

Cum se păstrează strugurii ca să nu mucegăiască imediat

Cum se păstrează strugurii ca să nu mucegăiască imediat

Rețeta simplă de plăcintă cu dovleac. Ce să pui în aluat ca să iasă fraged și aromat

Rețeta simplă de plăcintă cu dovleac. Ce să pui în aluat ca să iasă fraged și aromat

Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece

Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece