Eclere gustoase. Cum le poți prepara după rețeta clasică

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Pentru eclere gustoase, rețeta nu este cea mai simplă. Necesită timp, răbdare și ingrediente de calitate. Merită însă orice efort pentru că rezultatul este unul cu adevărat spectaculos. Poți începe cu varianta simplă de eclere umplute cu cremă de patiserie și glazură de ciocolată și, pe măsură ce capeți experiență, să încerci și umpluturi mai sofisticate.

Mai multe eclere aranjate frumos pe o tavă
Eclerele sunt un desert franțuzesc clasic / Shutterstock

Eclerele, acele delicioase și elegante deserturi din patiseria franceză, au devenit un simbol al rafinamentului și al bucatelor fine. Cu coaja lor crocantă și umplutura bogată de cremă, eclerele sunt un adevărat deliciu pentru papilele gustative. Fie că sunt servite la ocazii speciale sau, pur și simplu, pentru a te răsfăța, eclerele reprezintă o experiență culinară ce trebuie explorată.

Citește și

Originea eclerelor se regăsește în bucătăria franceză, fiind inventate de celebrul bucătar Marie-Antoine Carême în secolul al XIX-lea. Eclerele sunt inspirate de clasicul “pet de nonne” (adesea tradus ca “fursec franțuzesc”) și au evoluat de-a lungul timpului, devenind cunoscute în întreaga lume.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Eclerele sunt create dintr-un aluat special numit “aluat de choux”. Acesta este făcut din apă, unt sau margarină, făină și ouă, iar secretul pentru obținerea cojii pufoase este reprezentat de conținutul ridicat de apă din aluat. În timpul coacerii, apa se evaporă și creează bule de aer în aluat, oferindu-i textura caracteristică.

Ingrediente

Mod de preparare

Se fac mai întâi cojile. Se preîncălzește cuptorul la 190°C.

Cum pregătești cojile pentru eclere

Se pun apa, untul, sarea și zahărul într-o cratiță de mărime medie la foc mediu amestecând din când în când. Se adaugă vanilia. Imediat ce compoziția ajunge la punctul de fierbere, se ia oala de pe foc și se adaugă toată făina.

Folosind o lingură de lemn sau o spatulă de silicon termorezistentă, se amestecă puternic pentru a permite făinii să absoarbă toată apa și să formeze o bilă de aluat.

După aproximativ 45 – 60 de secunde de amestecare, se readuce cratița pe aragaz la foc mediu și se lasă aluatul să fiarbă încă 2 – 3 minute în timp ce se amestecă. Se continuă amestecarea până când se formează o peliculă de aluat pe fundul cratiței.

Apoi se ia vasul de pe foc și se transferă aluatul într-un castron mare. Se amestecă ușor, timp de aproximativ 2 – 3 minute, pentru a elibera aburul și pentru a-l lăsa să se răcească. Se sparg toate ouăle și se bat bine cu o furculiță.

Când aluatul s-a răcit, se pun ouăle în 2-3 tranșe, amestecând bine fiecare repriză. Când aluatul începe să capete luciu nu se mai adaugă ouă. Se pune aluatul într-un poș. Se tapetează o tavă cu hârtie dee copt. Se pregătește și un castron cu apă și un castron cu zahăr pudră și o strecurătoare mică.

Cum formezi cojile pentru eclere

Se pune un dui în formă de stea în capătul unui poș, se taie capătul poșului în care este aluatul și se pune în ce îl care este pui duiul. Se ține poșul la un unghi de 45°, cu vârful steluței atingând hârtia de copt.

Se formează ecleruri de 10-12 cm. Capetele trebuie să fie puțin mai mari decât porțiunea din mijloc a eclerurilor. Se răsucește vârful duiului la capăt, astfel încât să se termine cu un capăt ușor ascuțit/creț.

Se înmoaie degetul în apă și se bat capetele eclerurilor pentru a le aplatiza pe cele ascuțite. Deasupra se presară zahăr pudră.

Coacerea cojilor de ecler

Se pune tava de copt pe grătarul din mijloc al cuptorului și se programează cronometrul la 25 de minute. După ce acestea trec se verifică dacă eclerurile au devenit maro-aurii. Dacă da, se deschide ușa cuptorului și se înțepă rapid fiecare dintre ele cu o scobitoare ascuțită sau o frigărui la un capăt.

Apoi se închide ușa cuptorului și se lasă eclerurile la cuptor pentru încă 5 – 10 minute până când capătă o culoare aurie mai închisă.

După aceea, se scot din cuptor și lasă să se răcească aproximativ 10 minute pe tava de copt și apoi se transferă pe un grătar.

Se repetă procesul până se coc toate cojile.

Prepararea cremei de patiserie

Pentru crema de patiserie într-o cratiță medie, se aduc laptele și extractul de vanilie la punctul de fierbere. După aceea, se stinge focul.

Între timp, într-un castron separat, se bat gălbenușurile cu zahărul până când se obține o compoziție omogenă, groasă și galben pal. Se amestecă apoi făina și amidonul de porumb.

Pentru a tempera amestecul de gălbenușuri de ou, se ia aproximativ ½ cană de lapte fierbinte și se  adaugă în amestecul de gălbenușuri, amestecând energic.

Acum, se adaugă amestecul de ouă înapoi în cratiță cu laptele rămas. Se fierbe la foc mediu, amestecând continuu, până când dă în clocot, aproximativ 5 minute. Pentru a vedea dacă amestecul fierbe, se oprește amestecul pentru un moment. Dacă se formează bule deasupra, se mai lasă un minut și se ia de pe foc.

Se trece crema printr-o sită fină, apoi se transferă într-un bol curat și se acoperă cu o folie de plastic, astfel încât să atingă crema și se dă la frigider pentru cel puțin 2 ore. Apoi, folosind un poș și un dui simplu se umplu eclerurile pe rând.

Prepararea glazurii

Pentru glazura de ciocolată se pun chipsurile de ciocolată într-un castron mare, sigur pentru cuptorul cu microunde.

Smântâna și sarea se pun într-o cratiță și se aduc la punctul de fierbere. Apoi se toarnă imediat peste fulgii de ciocolată. Apoi se adaugă siropul de porumb și untul. Se amestecă până se topesc complet fulgii de ciocolată.  Se înmoaie fiecare ecler umplut în glazură de ciocolată. Se lasă glazura de ciocolată să se întărească. Se servesc la temperatura camerei sau reci.

Trucuri pentru cele mai bune eclere

Consistența aluatului tău este secretul unor eclere perfecte. Întotdeauna cântărește ingredientele, pentru că este una dintre acele rețete pentru care fiecare detaliu face diferența. Amestecă în timp ce compoziția pentru aluat este pe foc pentru a te asigura că sarea și zahărul se dizolvă, iar untul se topește înainte ca amestecul să dea în clocot.

Dacă nu vrei ca eclerele tale să iasă plate sau umede nu deschide ușa cuptorului în primele 25 de minute sub nicio formă. După aceea, înțeapă cojile pentru a lăsa aburii să scape pe măsură ce aluatul se răcește.

Pentru ca eclerele să își păstreze forma este de preferat să folosești în locul hârtiei de copt, un covoraș de silicon.

Cojile au punctul de contact cu foaia de copt mai mic, pentru că nu sunt foarte late. Pe măsură ce se extind în timpul coacerii, devin mai puțin stabile și tind să se prăbușească în jurul bazei, determinându-le să aibă un fund prăbușit în formă concavă. Covorașul de silicon conduce mai bine căldura, baza cojilor de ecler se coace mai repede și devine mai stabilă.

Ține poșul la un unghi de 45 de grade față de tavă. Acesta este cel mai bun unghi pentru a ține aluatul la presiune constantă, cu distorsiuni minime. 

Cojile de ecler coapte neumplute pot fi păstrate într-un recipient etanș timp de până la 1 lună în congelator. Când sunteți gata, pur și simplu dezgheață-le la temperatura camerei, umple-le, glazurează-le și sunt gata pentru a fi devorate.

Ce fel de cremă mai poți face pentru eclere

Există o varietate de creme delicioase pe care le poți folosi pentru a umple eclerele și a le transforma în deserturi unice și savuroase.

O cremă de vanilie fină și aromată este alegerea tradițională pentru eclere. Pregătește-o amestecând laptele, gălbenușurile de ou, zahărul, făina și extractul de vanilie și fierbe totul până când crema se îngroașă. După răcire, umple eclerele cu această cremă.

Dacă ești un iubitoare a ciocolatei, crema de ciocolată este alegerea perfectă. Folosește ciocolată neagră și amestec-o cu frișcă sau lapte fierbinte până când obții o cremă omogenă. Lasă-o să se răcească și apoi umple eclerele.

Dacă dorești să adaugi o notă intensă de cafea, prepară o cremă de cafea folosind ori cafea măcinată sau esență. Poți combina laptele, cafeaua, gălbenușurile de ou, zahărul și făina pentru a obține o cremă delicioasă și aromată.

Pentru o notă răcoritoare și citrică, poți pregăti o cremă cu suc de lămâie sau portocale. Amestecă sucul de citrice cu gălbenușurile de ou, zahărul și amidonul pentru a obține o cremă pufoasă și delicioasă.

Pentru un gust dulce și bogat, poți folosi caramel sau dulce de leche pentru a umple eclerele. Aceste creme vor adăuga o textură fină și un gust caramelizat delicios.

Pentru un ecler mai proaspăt și fructat, poți folosi o cremă de fructe. Folosește piure de fructe, cum ar fi căpșuni, zmeură sau fructe de pădure, și amestecă-l cu gălbenușurile de ou și zahărul.

Dacă preferi aromele de migdale sau nucă, poți pregăti o cremă cu extract de migdale sau de nucă și frișcă sau lapte.

Citește și
CELE MAI CITITE
Clafoutis cu legume și brânză feta porționat în tavă și o porție pe spatulă
Clafoutis cu legume și brânză feta. Rețetă pentru un prânz ușor sau o cină rapidă
Clafoutis cu legume și brânză feta. Rețetă pentru un prânz ușor sau o cină rapidă
Risotto cu sparanghel și parmezan în farfurie albă, alături de o sticlă cu ulei de măsline și o bucată de parmezan
Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat
Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat
Somon cu sparanghel la tigaie, așezat pe felii de lămâie, alături de un bol cu sos de maioneză
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Supă cremă de sparanghel verde în bol alb, decorată cu vârfuri de sparanghel și crutoane
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
cremă cu mascarpone pentru eclere
Rețetă de cremă cu mascarpone pentru eclere. Ce mai poți adăuga ca să iasă delicioasă
Rețetă de cremă cu mascarpone pentru eclere. Ce mai poți adăuga ca să iasă delicioasă
Glazura lucioasă pentru eclere pusă pe mai multe eclere
Glazură lucioasă pentru eclere. Rețeta simplă, gata în 10 minute
Glazură lucioasă pentru eclere. Rețeta simplă, gata în 10 minute
Cremă pentru eclere ilustrată prin intermediul mai multor eclere puse pe o farfurie
Cremă pentru eclere. Rețeta rapidă și simplă
Cremă pentru eclere. Rețeta rapidă și simplă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
05:59
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
6 mai, 05:52
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
5 mai, 05:19
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Somon cu sparanghel la tigaie, așezat pe felii de lămâie, alături de un bol cu sos de maioneză
4 mai, 05:47
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Supă cremă de sparanghel verde în bol alb, decorată cu vârfuri de sparanghel și crutoane
3 mai, 05:11
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Risotto cu sparanghel și parmezan în farfurie albă, alături de o sticlă cu ulei de măsline și o bucată de parmezan
2 mai, 05:21
Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă în bol alb cu lingură și pâine
1 mai, 05:23
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă
Clafoutis cu legume și brânză feta porționat în tavă și o porție pe spatulă
30 aprilie, 05:24
Clafoutis cu legume și brânză feta. Rețetă pentru un prânz ușor sau o cină rapidă Clafoutis cu legume și brânză feta. Rețetă pentru un prânz ușor sau o cină rapidă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
Tartă Tatin cu morcovi. Un preparat cu caramel sărat, legume coapte și aluat fraged
Tartă Tatin cu morcovi. Un preparat cu caramel sărat, legume coapte și aluat fraged
Tartă Tatin cu morcovi. Un preparat cu caramel sărat, legume coapte și aluat fraged
A cumpărat 6 case cu 5 euro în Italia, la nici o oră distanţă de plajă. Câţi bani a dat femeia pe taxe şi reparaţii
A cumpărat 6 case cu 5 euro în Italia, la nici o oră distanţă de plajă. Câţi bani a dat femeia pe taxe şi reparaţii
A cumpărat 6 case cu 5 euro în Italia, la nici o oră distanţă de plajă. Câţi bani a dat femeia pe taxe şi reparaţii
Ce avere are, de fapt, milionarul român de 34 de ani care construieşte un castel în România
Ce avere are, de fapt, milionarul român de 34 de ani care construieşte un castel în România
Ce avere are, de fapt, milionarul român de 34 de ani care construieşte un castel în România
Cine va fi noul Papă? Previziunile ChatGPT privind viitorul lider al Bisericii Catolice
Cine va fi noul Papă? Previziunile ChatGPT privind viitorul lider al Bisericii Catolice
Cine va fi noul Papă? Previziunile ChatGPT privind viitorul lider al Bisericii Catolice
Semințe bogate în proteine. Te pot ajuta să-ți completezi aportul de nutrienți
Semințe bogate în proteine. Te pot ajuta să-ți completezi aportul de nutrienți
Semințe bogate în proteine. Te pot ajuta să-ți completezi aportul de nutrienți
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
Sparanghel în crustă de porumb
Sparanghel în crustă de porumb
Sparanghel în crustă de porumb
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Demi Lovato alimentează zvonurile conform cărora ar fi apelat la medicamente pentru slăbit. Vedeta a împărtășit o serie de imagini din vacanța ei în Mexic
Demi Lovato alimentează zvonurile conform cărora ar fi apelat la medicamente pentru slăbit. Vedeta a împărtășit o serie de imagini din vacanța ei în Mexic
Demi Lovato alimentează zvonurile conform cărora ar fi apelat la medicamente pentru slăbit. Vedeta a împărtășit o serie de imagini din vacanța ei în Mexic
Cum ajută alimentația în cazul bolilor autoimune digestive. Ce modificări în dietă pot ameliora simptomele
Cum ajută alimentația în cazul bolilor autoimune digestive. Ce modificări în dietă pot ameliora simptomele
Cum ajută alimentația în cazul bolilor autoimune digestive. Ce modificări în dietă pot ameliora simptomele
fresh
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior

Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior

Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior

Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru

Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru

Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă

Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
închide