Edamamele, sursă de proteine vegetale. Ce beneficii au asupra sănătății

Fără coacere

Edamamele sunt nelipsite din bucătăria asiatică și au început să fie integrate și preparate din gastronomia vestică. Beneficiile lor nutriționale le-au adus în atenția tuturor în ultimii ani.

Publicat: 31 iulie 2022, 07:34
Păstăile și boabele de edamame au beneficii pentru sănătatea inimii / Shutterstock

Edamamele sunt un soi de păstăi de soia care se pot consuma chiar și fără să fie tratate termic. De fapt, traducerea denumirii lor este ”păstăi pe creangă”, pentru că le poți culege și mânca fără să le mai gătești într-un fel sau altul.

Pot fi consumate la gustare crude, dar pot fi și garnituri savuroase alături de preparate din carne, orez sau alte legume. Oricum ai alege să le consumi, vei avea o sursă de proteine vegetale de foarte bună calitate și un aport semnificativ de vitamine și minerale.

Consumul de edamame este nou doar pentru Europa și America, pentru că în Asia sunt cultivate de mai bine de 2000 de ani. Primii consumatori au fost chinezii, care le-au introdus și în Japonia. După aceea au început să fie consumate în întreaga Asie. Află și care sunt secretele restaurantelor de sushi și ce nu vor să știi despre preparatele lor.

Edamamele, sursă de proteine vegetale

Edamamele și-au câștigat popularitatea în afara Asiei datorită cantității mari de proteine conținute. Au în compoziția lor toți aminoacizii importanți pentru menținerea musculaturii, echilibrarea hormonală, sănătatea circulației sanguine și nu numai.

Departamentul American pentru Agricultură (USDA) a recomandat consumul de edamame pentru a asigura o varietate de surse de proteine. Scopul final fiind accesul organismului la cât mai multe surse de nutrienți. Potrivit ghidului emis de aceștia, 75 g de edamame conțin:

  • Calorii: 100
  • Proteine: 10 g (20% din necesarul zilnic)
  • Grăsimi: 5 g
  • Carbohidrați: 8 g
  • Fibre: 6 g (24% din necesarul zilnic)
  • Zaharuri naturale: 1 g
  • Calciu: 60 mg (6% doza zilnică recomandată)
  • Fier: 8 mg (10% doza zilnică recomandată)
  • Sodiu: 15 mg
  • Vitamina C: 6 g (10% doza zilnică recomandată).
Citește și

Beneficiile nutriționale ale edamamelor

Edamamele sunt o sursă bună de proteine de origine vegetală, fiind mult mai recomandate pentru că nu conțin grăsimi saturate care sunt considerate nesănătoase. De asemenea, profilul nutritiv este semnificativ mai bun pentru că au un aport mai mare de vitamine, minerale și fibre, comparativ cu produsele de origine naturală. Potrivit EveryDayHealth.com, 25 de grame de proteine din soia pe zi reduc riscul de apariție a bolilor cardiovasculare.

La fel ca toate tipurile de soia, și edamamele conțin cantități mari de fitoestrogeni sau estrogeni de origine naturală, numiți isoflavonoide. Aceștia ameliorează simptomele perimenopauzei, incluzând bufeurile și transpirațiile nocturne. De asemenea, pot diminua riscul de apariție a cancerelor care au cauze hormonale la femei. Conținutul ridicat de proteine duce la reducerea nivelului total de colesterol

Boabele de soia, cum sunt și edamamele, sunt surse de acizi grași omega 3 care ajută la reducerea de apariție a bolilor cardiovasculare. Descoperă aici și moduri în care poți să consumi tofu.

Edamamele și dietele pentru slăbit

Conținutul ridicat de fibre și de proteine al edamamelor pot fi de ajutor în dietele de slăbit. Un studiu publicat în aprilie 2017 în revista Nutrients a arătat că aceste legume au un rol important în sănătatea sistemului cardiovasculator, inclusiv prin scăderea inflamațiilor la nivelul organismului. Acestea sunt factori de risc în apariția obezității.

Un alt aspect important este că nu conțin grăsimi saturate care sunt periculoase pentru sănătate în general și pentru nivelul de colesterol în special. Un studiu publicat în decembrie 2017 în publicația Journal of the American Heart Association a conchis că prin consumul de proteine de natură vegetală se reduce semnificativ cantitatea de colesterol LDL (”colesterol rău”). Acesta este responsabil și pentru creșterea în greutate.

Edamamele îmbunătățesc sănătatea pielii

Soia este unul dintre ingredientele de bază ale dietei vegetariene. Oricare dintre soiurile de soia aduc fier și proteine în organism, la fel ca produsele din carne pe care le poate înlocui cu succes.

În plus, conțin și isoflavonoide care au efecte antiinflamatorii despre care oamenii de știință spun că pot crește producția de colagen reducând riscul de apariție a ridurile. Totuși, nu este recomandat să iei suplimente cu colagen fără să discuți cu medicul tău curant. Indicat să introduci în dieta ta alimente care accelerează producția de colagen pentru ca efectele să se vadă din interior, potrivit unui studiu publicat în decembrie 2016 în revista Nutrients.

Ce efecte adverse are consumul de edamame

Dacă nu ai alergie la soia, poți mânca edamame fără nicio problemă. Unele persoane se confruntă cu mici probleme gastrointenstinale, chiar și în lipsa alergiei. De cele mai multe ori aceste simptome apar în cazul în care nu ești obișnuită să consumi alimente bogate în fibre care accelerează tranzitul intestinal.

Edamamele conțin mai mulți isoflavonoizi decât alte tipuri de soia, iar un studiu publicat în ianuarie 2018 în revista de specialitate Nutrients arată că pot provoca anumite dezechilibre hormonale. Totuși, majoritatea studiilor sunt făcute pe cobai și nu există date suficiente pentru a dovedi efectele asupra oamenilor, mai ales în cazul cancerelor.

Cum alegi edamamele

Edamamele se găsesc în magazin proaspete sau congelate. Dacă alegi să le cumperi congelate urmează instrucțiunile de pe ambalaj pentru a le găti și ține cont de termenul de valabilitate. De asemenea, verifică lista de ingrediente și caută-le pe cele care nu au sare sau sosuri adăugate.

Când cumperi edamame gândește-te și cum urmează să le consumi. Dacă vrei să fie gustare sau garnitură pentru alte feluri de mâncare cumpără-le în păstăi. În cazul în care vrei să le adaugi în supe sau în alte preparate, alege-le pe cele boabe.

Edamamele proaspete se găsesc și ele atât în păstăi, cât și boabe. Păstăile trebuie să fie de culoare verde, fără pete, tari. Le poți păstra în frigider între 7 și 10 zile.

Cum se consumă edamamele

Dacă gătești edamamele pentru gustare cel mai simplu este să le pui la cuptor. Înainte de a te apuca de gătit trebuie să le speli foarte bine pentru a elimina orice reziduri apărute în timpul procesului de creștere sau de culegere. Ca să le mănânci nu trebuie decât să apeși ușor pe păstaie și boabele vor ieși singure. Nu mai trebuie decât să le adaugi un pic de sare și le poți consuma.

Edamamele sunt extrem de versatile. Le poți fierbe, găti la aburi, ba chiar poți să le gătești la microunde cu un pic de apă. Nu trebuie să le gătești foarte mult timp. Dacă vrei să le fierbi sunt suficiente 4-7 minute, în funcție de cantitatea pe care o prepari.

De asemenea, poți congela păstăile de edamame pentru a le folosi mai târziu. Vor rezista până la 8 luni.

Citește și
Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri
Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Te-ar mai putea interesa și
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Alimente despre care nutriționiștii spun că nu sunt atât de sănătoase pe cât crezi. Care este adevărul despre ele
Alimente despre care nutriționiștii spun că nu sunt atât de sănătoase pe cât crezi. Care este adevărul despre ele
3 idei pentru o cină care ar putea să ajute la îmbunătățirea funcțiilor cognitive
3 idei pentru o cină care ar putea să ajute la îmbunătățirea funcțiilor cognitive
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
05:45
Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros
18 noiembrie, 06:49
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
18 noiembrie, 06:17
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
18 noiembrie, 05:09
5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece 5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece
17 noiembrie, 06:04
Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare
17 noiembrie, 05:26
Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Zodii predispuse să se îmbolnăvească în decembrie 2024. Nativii care se pot confrunta cu probleme de sănătate
Zodii predispuse să se îmbolnăvească în decembrie 2024. Nativii care se pot confrunta cu probleme de sănătate
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade în 24 de ore. ANM a actualizat prognoza meteo pe 4 săptămâni
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade în 24 de ore. ANM a actualizat prognoza meteo pe 4 săptămâni
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în Bucureşti
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în Bucureşti
Loredana, moment emoționant la Sala Palatului. Artista le-a avut alături pe scenă pe fiica și mama ei: „Trei generații pe canapea”
Loredana, moment emoționant la Sala Palatului. Artista le-a avut alături pe scenă pe fiica și mama ei: „Trei generații pe canapea”
Maite Perroni o susține pe Ángela Aguilar în relația cu Christian Nodal. Fosta membră RBD a avut o poveste asemănătoare în trecut
Maite Perroni o susține pe Ángela Aguilar în relația cu Christian Nodal. Fosta membră RBD a avut o poveste asemănătoare în trecut
Metoda de încărcare care protejează bateria telefonului. Cei mai mulți utilizatori nu folosesc acest truc
Metoda de încărcare care protejează bateria telefonului. Cei mai mulți utilizatori nu folosesc acest truc
Prăjitură cu dovleac în aluat și crumble, de post
Prăjitură cu dovleac în aluat și crumble, de post
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Camila Cabello a dezvăluit că ia „pauze de la internet” pentru „a trăi” mai mult momentele din prezent: „Un scriitor trebuie să aibă povești”
Camila Cabello a dezvăluit că ia „pauze de la internet” pentru „a trăi” mai mult momentele din prezent: „Un scriitor trebuie să aibă povești”
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
fresh

Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post

Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post

Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă

Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă

Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare

Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece