Începe cu pregătirea boabelor de năut cu o zi înainte de prepararea chifteluțelor. Clătește bine cu apă rece boabele de năut și pune-le într-un vas încăpător. Toarnă apă rece peste ele, atât cât să fie bine acoperite. Pune vasul la loc răcoros de seara până a doua zi, dimineața.
Falafel. Rețetă de chifteluțe din năut
Dacă dorești să poposești pentru inspirația culinară și în bucătăriile altor popoare, încearcă rețeta de chifteluțe din năut cunoscute sub denumirea de Falafel. Este o rețetă din bucătăria libaneză.
Este unul dintre cele mai simple și ușoare aperitive, populare în bucătăria Orientului Mijlociu. Chiftelele sunt preparate din boabe de năut hidratate în apă rece cel puțin 10 ore.
La acestea se mai adaugă ierburi aromatice și condimente. Au textura densă, de culoare verde crud și un aport bogat de vitamine și minerale. Mai conțin și multe fibre, ceea ce îți asigură sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp, dar și beneficii pentru o digestie sănătoasă.
Consumul de năut este foarte recomandat de către specialiștii în nutriție, atât pentru conținutului ridicat de fibre. Citește aici un articol complet despre: beneficiile consumului de năut. Mai jos, urmărește rețeta pas cu pas a celor mai sănătoase și delicioase chifteluțe de care te poți bucura în zilele de post și nu numai.
Ingrediente
Mod de preparare
După ce boabele de năut au stat la hidratat în apă rece, scurge-le bine și pune-le în recipientul unui blender electric.
Clătește cu apă rece pătrunjelul verde și coriandrul verde și scurge-le bine, apoi toacă-le mai mărunt. Adaugă-le în recipientul blenderului peste boabele de năut. Pornește aparatul și procesează ingredientele până când obții o pastă cremoasă de culoare verde.
Curăță ceapa, toac-o cât mai fin și adaug-o peste pasta de năut cu verdeață. Curăță usturoiul, dă-l pe răzătoarea mică și adaugă-l peste celelalte ingrediente. Adaugă sarea, bicarbonatul și condimentele și amestecă bine toate ingredientele până când se omogenizează compoziția. Apoi, adaugă câte puțină făină, atât cât să nu mai fie lipicioasă compoziția și să poți modela chifteluțele.
Așază pe flacăra aragazului o tigaie cu ulei de măsline. Lasă uleiul să se înfierbânte și rumenește frumos chifteluțele de năut, falafel, întorcându-le de pe o parte pe cealaltă. După rumenire, scoate-le pe prosoape de hârtie absorbante, pentru a elimina din surplusul de ulei. Opțional, poți trece chiftelele prin semințe de susan, înainte prăjire.