Fasole bătută cu sos de ceapă călită. Rețetă tradițională românească

Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului: Prânz
bucătăria: Românească

Una dintre mâncărurile mult adorate din bucătăria tradițională românească este mâncarea de fasole bătută cu sos de ceapă călită. Este gustoasă și ușor de preparat, din ingrediente simple și puține.

Maria Udrea
Publicat: 29 noiembrie 2022, 07:00 / Actualizat: 7 decembrie 2022, 17:31

Galerie foto

Pentru un plus de culoare și prospeșime, fasolea frecată cu sos de ceapă călită se decorează cu ceapă verde sau pătrunjel / Shutterstock

Rețeta se mai găsește și sub denumirea de icre de fasole, fasole frecată sau fasole făcăluită, în funcție de zonele țării. Este o mâncare delicioasă, de post, pe care nimeni nu o refuză, mai ales servită alături de murăturile preferate.

Citește și

Fasolea bătută este una dintre acele mâncăruri de care nu ai cum să nu îți aduci aminte din copilărie. Era nelipsită din meniurile de post și se servea atât caldă cât și rece, întinsă pe felii de pâine. În Ardeal, ceapa călită se prepară simplă, aromată cu boia de ardei. În Moldova, și în Muntenia se adaugă și sos de roșii.

Vezi aici cum se prepară și rețeta de dulceață de ceapă roșie. Pentru cei care nu preferă ceapa călită sau au restricții medicale la consumul acesteia, fasolea bătută se poate servi și simplă. Este delicioasă în toate variantele. Prepar-o și tu pentru a te convinge, urmărind rețeta prezentată mai jos.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea boabelor de fasole care necesită un timp de hidratare în apă rece. Clătește-le cu apă rece, după ce le-ai sortat de impurități. Pune-le într-o oală, toarnă multă apă rece peste ele și lasă-le la hidratat de seara până dimineața.

Cum prepari fasole bătută cu sos de ceapă călită

După ce s-au hidratat bine boabele de fasole scurge-le de apa în care au stat și mai clătește-le într-o apă curată. Apoi, pune-le înapoi în oală, adaugă apă peste ele cât dublul volumului lor. Lasă-le la fiert până când sunt bine pătrunse și se pot pasa. Adaugă pe parcursul fierberii și o ceapă, un morcov și o rădăcină de pătrunjel sau de țelină, toate tocate.

Mai adaugă și o linguriță de sare și o crenguță de cimbru. Când boabele de fasole sunt bine fierte, scurge-le de apă, dar nu arunca apa. Vei mai folosi din ea pentru a potrivi textura mâncării.

Cu ajutorul unui mixer vertical transformă boabele de fasole împreună cu legumele fierte într-o pastă omogenă. Curăță usturoiul și pisează-l în mojar, apoi amestecă-l cu uleiul ca la rețeta de mujdei. Adaugă-l treptat în pasta de fasole în timp ce amesteci cu o lingură. Dacă pasta de fasole este foarte consistentă, mai dilueaz-o cu puțin din supa în care au fiert boabele de fasole. Adaugă sare și piper după gust.

Cum prepari sosul de ceapă

Curăță ceapa și toac-o în fâșii sau în cuburi. pune uleiul într-o tigaie la încins și adaugă ceapa tocată. Presară și puțină sare pentru a se deshidrata ceapa ușor și a nu se arde. Lasă ceapa să se călească doar până când devine sticloasă, apoi adaugă pasta de roșii sau bulionul. Dacă optezi pentru bulion, adaugă și 2-3 linguri de apă pentru a-l dilua.

Adaugă zahărul pentru a regla aciditatea roșiilor. Fierbe sosul de ceapă călită cu roșii pentru maxim 10 minute, timp în care îi potrivești gustul cu sare și piper. Nu îl fierbe în exces, ceapa este mai gustoasă ușor crocantă.

Servește delicioasa fasole bătută cu sos de ceapă călită decorată cu verdeață, pentru un plus de prospețime. Poți chiar amesteca fasolea bătută cu sosul de ceapă, dacă nu ești chiar fan al cepei călite.

Dacă îți plac mâncărurile pe bază de fasole, îți recomandăm să încerci și rețeta de hummus de fasole roșie.

Citește și
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Te-ar mai putea interesa și
Mâncare turcească de fasole verde, simplă și rapid de preparat
Mâncare turcească de fasole verde, simplă și rapid de preparat
Cartofi cu ciuperci și ceapă la tigaie. O mâncare simplă și delicioasă
Cartofi cu ciuperci și ceapă la tigaie. O mâncare simplă și delicioasă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
09:48
Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale
08:20
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
08:11
Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți
06:02
5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase 5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase
06:01
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
2 mai, 07:24
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
2 mai, 06:57
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
2 mai, 06:50
Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Sigur vrei să ai cozonaci și gustoși, dar care să arate ca în poze. Trebuie să fie bine crescuți, pufoși, cu crustă lucioasă și bine coaptă. Ca să îi obții trebuie...
2
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...
3
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Pe lângă cozonac și pască, deserturile tradiționale pentru întâmpinarea Sfintelor Sărbători Pascale, merită preparată și rețeta de tort cu ouă de ciocolată. Va fi o încântare și pentru papilele gustative, dar...
4
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
5
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Drobul se face în tradiția românească de Paște, dar trebuie să recunoaștem că îl poți face oricând. Este un aperitiv gustos și versatil perfect pentru orice perioadă a anului. Dacă te-ai...

Parteneri

Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26 de grade Celsius
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26 de grade Celsius
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Semne ale bullying-ului: ce întrebări să pui pentru a descoperi agresiunea
Semne ale bullying-ului: ce întrebări să pui pentru a descoperi agresiunea
Jessie J și-a afișat silueta după naștere într-o rochie mulată. Cântăreața le-a oferit fanilor brazilieni un spectacol unic în Sao Paulo
Jessie J și-a afișat silueta după naștere într-o rochie mulată. Cântăreața le-a oferit fanilor brazilieni un spectacol unic în Sao Paulo
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum
fresh

Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște

Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște

Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri

Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri

Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor

Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor

Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural

Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural

De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos

De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos