Gem de cireșe sălbatice, pentru deliciul de la micul dejun
Dacă ai ocazia să găsești în piață cireșe sălbatice nu le ocoli. Poți prepara din ele un delicios și aromat gem de cireșe sălbatice, pentru deliciul de la micul dejun.
Despre cireșele amare specialiștii în nutriție au numai cuvinte de laudă. Sunt considerate super-alimente, pentru că sunt bogate în nutrienți. Găsim în conținutul lor vitaminele B1, B2, B6, vitaminele A, C, E si PP. Mai găsim și minerale si oligoelemente precum: fier, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, cupru, zinc, cobalt. În plus, cireșele sunt, de asemenea, o sursă bună de triptofan, serotonină și melatonină.
Cireșele sălbatice mai sunt denumite și cireșe păsărești sau cireșe amare. Sunt foarte apreciate atât pentru gustul lor natural, cât și pentru gustul pe care îl oferă preparatelor precum dulceața, gemul și băuturile în care se folosesc. Sunt considerate fruntașe printre fructele cu nivelul cel mai ridicat de antioxidanți. Indiferent că sunt consumate proaspete, sub formă de sirop sau de dulceață, acestea sunt adevărate elixiruri pentru sănătatea organismului uman. Cireșele, indiferent de tipul acestora pot fi alegerea perfectă pentru o gustare. Sunt recomandate și în curele de slăbire având un conținut scăzut de calorii și bogat în apă. De aceea consumul de cireșe ajută și la eliminarea toxinelor din organism.
Descoperă și o rețetă de dulceață de cireșe fără zahăr. Iar mai jos vei descoperi rețeta detailată pentru gem de cireșe sălbatice.
Ingrediente
Mod de preparare
Înainte de a începe pregătirea ingredientelor pentru prepararea gemului, adună pe masa de lucru ustensilele necesare. Ai nevoie de un dispozitiv de scos sâmburii cireșelor și o cratiță cu baza dublă. În lipsa acelui dispozitiv poți folosi o scobitoare sau o agrafă. Indiferent de dispozitivul pe care îl folosești va trebui să te înarmezi și cu multă răbdare. Cireșele sălbatice sunt foarte micuțe și vei petrece un timp mai îndelungat pentru a îndepărta sâmburii din ele.
Cum prepari gem de cireșe sălbatice
După ce ai îndepărtat sâmburii din cireșe nu uita să le cântărești. Astfel vei putea deține și controlul cantității de zahăr. De obicei, pentru rețetele de gem se folosește o cantitate cu mult mai redusă de zahăr față de cantitatea folosită la rețetele de dulceață. Pune cireșele în cratița pregătită, împreună cu sucul care se formează în urma scoaterii sâmburilor. Apoi adaugă zahărul și sucul de lămâie și amestecă bine ingredientele.
Descoperă și rețeta pentru gem de caise cu migdale.
Lasă cratița cu cireșe deoparte și mai amestecă din când în când pentru a se topi zahărul. Apoi așază cratița pe flacăra aragazului și fierbe gemul până când devine consistent. Setează flacăra pentru început la intensitate medie. las-o așa până când se formează spumă la suprafața gemului. Îndepărtează această spumă cu o sită deasă. Apoi micșorează intensitatea focului la minimum.
Fierbe gemul de cireșe sălbatice până când siropul se reduce consistent la jumătate din cantitatea inițială. Poți face și testul consistenței gemului luând o farfurie rece și punând puțin o linguriță de gem pe ea. Lasă gemul să se răcească bine. Dacă se încheagă siropul și nu mai este cursiv, poți stinge focul.
Înainte de a stinge focul de sub cratița cu gem sterilizează borcanele și capacele aferente.
Pune deliciosul gem de cireșe sălbatice fierbinte în borcanele, de asemeni fierbinți. Închide-le ermetic cu capacele și acoperă-le cu o pătură. Lasă-le acolo până când se răcesc, apoi le poți depozita în cămară.
Poți folosi gemul mai târziu și la rețete de deserturi delicioase. Va fi delicios folosit și la rețeta de papanași fierți sau papanași muntenești.