Gem de pere. Cum să îl faci în doar o oră

Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului: Conserve
bucătăria: Românească

Dacă vrei să faci gem de pere, ai nevoie de fructe proaspete, zemoase și parfumate. În mai puțin de o oră vei avea un desert delicios și fin, de care te poți bucura timp de mai multe luni.

Cristina Catană
Publicat: 28 august 2022, 07:18
Gemul de pere se face din fructe coapte și zemoase / Shutterstock

Gemul de pere este una dintre cele mai delicioase variante de a te bucura de parfumul acestor fructe și atunci când trece sezonul lor. Este unul dintre cele mai fine gemuri și, pentru că nu are nevoie de mult zahăr, este și mai sănătos.

Cum prepari rețeta de gem de pere

Pentru a face gem de pere ai nevoie de fructe proaspete, coapte, fără pete sau alte semne că ar fi stricate. Alege soiuri mai zemoase, foarte parfumate. Sucul de lămâie și zahărul au atât rolul de a închega gemul, dar și de a crește durata de viață a acestuia.

În gemul de pere poți pune extract de vanilie sau păstaie de vanilie, dar se mai poate aromatiza și cu scorțișoară sau anason stelat. Dacă vrei o variantă gourmet a acestui gem, poți pune îl el și o crenguță de cimbru, dar nu mai mult pentru a nu acoperi aroma perelor. Descoperă și cum să faci cea mai delicioasă dulceață de pere fără zahăr.

Citește și

Gemul de pere se poate servi ca atare sau pe o felie de pâine prăjită cu unt. Îl mai poți adăuga în iaurt simplu, în terci de ovăz, budinci de chia, deasupra unei porții de orez sau griș cu lapte. De asemenea, poate fi ingredient pentru diverse prăjituri, mai ales dacă au în compoziție mascarpone sau ricotta.

Ingrediente

Mod de preparare

Se spală perele, li se îndepărtează cotoarele și apoi se taie în felii subțiri. Se pun într-un vas împreună cu zahărul și se dau la rece până când lasă suc, aproximativ două ore. Apoi se varsă într-o oală cu fund dublu și se pun la foc mic. Se amestecă în mod constant și se ia spuma.

Se pune la congelator o farfurie. Când gemul pare că începe să se lege, se adaugă extractul de vanilie sau păstaia și sucul de lămâie. Se mai lasă aproximativ 5 minute după care se scoate într-o lingură puțin gem și se pune în farfuria rece scoasă de la congelator. Dacă se încheagă înseamnă că este gata și se stinge focul. Dacă nu, se mai lasă să fiarbă puțin și se face iar verificarea.

Între timp se sterilizează borcanele la cuptor. Gemul se pune cu grijă în borcane cât timp este cald. Apoi li se pun capacele, strângându-le bine. Se așează pe o tavă și se acoperă cu pături. Se lasă până se răcesc de tot, aproximativ o zi.

Cum sterilizezi borcanele

Pentru ca gemul de pere să reziste cât mai mult, trebuie să sterilizezi borcanele înainte de a le umple.

Primul pas este să le speli foarte bine cu apă și detergent. La fel vei face și cu capacele.

După aceea, trebuie să le pui într-o tavă și să le dai la cuptorul preîncălzit la 110°C, pentru 10-15 minute sau până când nu mai au pe suprafața lor picături de apă.

Vei lăsa tava la cuptor până când gemul este gata.

Citește și
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă
Te-ar mai putea interesa și
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
Pere fierte în vin. Desertul potrivit pentru o masă elegantă
Pere fierte în vin. Desertul potrivit pentru o masă elegantă
Gem de afine. Rețetă simplă de gem gustos și aromat
Gem de afine. Rețetă simplă de gem gustos și aromat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:57
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
06:44
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
06:41
Pastă de ouă fierte. Rețetă de aperitiv rapid și gustos Pastă de ouă fierte. Rețetă de aperitiv rapid și gustos
06:18
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
3 mai, 09:48
Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale
3 mai, 08:20
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
3 mai, 08:11
Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți
3 mai, 06:02
5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase 5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Umple toată casa cu aroma sa. Este pufos, plin de cremă delicioasă, parfumat. Muști din el și te duci instantaneu în copilăria ta, în care te uitai cu drag la bunica...
2
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
Dacă ești în căutarea unei alternative la vopseaua din comerț, poți încerca să faci ouă vopsite în vin roșu. Vei obține o culoare puternică, printr-o modalitate nu doar tradițională, dar și...
3
Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată
Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată
Pentru că pasca este nelipsită de pe mesele Sfintelor Sărbători Pascale, îți recomandăm ca pe lângă rețeta tradițională să prepari și o rețetă de pască cu aluat fraged cu ciocolată. Este o...
4
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Dacă vrei să petreci sărbătorile Pascale în cel mai tradițional mod și ești în căutare de rețete culinare, trece pe listă și rețeta de friptură de miel cu vin și usturoi....
5
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
Dacă ești în căutarea unor rețete de fripturi delicioase pentru masa de Paște, poate te inspiră și rețeta de iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Combinația de ingrediente este...

Parteneri

Rochii de primăvară care sunt potrivite pentru o nuntă. Se încadrează în mai multe coduri vestimentare
Rochii de primăvară care sunt potrivite pentru o nuntă. Se încadrează în mai multe coduri vestimentare
Sfaturi pentru credincioșii care țin aprinse lumânări de Înviere. O simplă greșeală poate avea consecințe grave
Sfaturi pentru credincioșii care țin aprinse lumânări de Înviere. O simplă greșeală poate avea consecințe grave
Donație fabuloasă, de 25 de milioane de euro, făcută de Gigi Becali. S-a aflat totul chiar înainte de Paște
Donație fabuloasă, de 25 de milioane de euro, făcută de Gigi Becali. S-a aflat totul chiar înainte de Paște
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Care a fost prima mâncare consumată în spațiu. Puțini s-ar fi așteptat la această rețetă
Care a fost prima mâncare consumată în spațiu. Puțini s-ar fi așteptat la această rețetă
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Presiunea grupului: cum poate influența copilul
Presiunea grupului: cum poate influența copilul
Rihanna a vorbit despre avantajele de a fi mamă de băiat: „Pot să fiu oricât de dezinvoltă vreau”
Rihanna a vorbit despre avantajele de a fi mamă de băiat: „Pot să fiu oricât de dezinvoltă vreau”
Alimente cu efect diuretic. Metode naturale de eliminare a excesului de apă din organism
Alimente cu efect diuretic. Metode naturale de eliminare a excesului de apă din organism
fresh

Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural

Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural

Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște

Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște

Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci

Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci

Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă

Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă

Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic

Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic