Gem de prune aromat, ideal pentru deserturi

Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului: Conserve
bucătăria: Românească

Dacă îți plac deserturile cu gem de prune, cum ar fi tartele, cornurile sau cornulețele, îți recomandăm să prepari rețeta de gem de prune aromat. Nu vei mai avea nevoie de alte arome la prepararea deserturilor.

Maria Udrea
Publicat: 12 august 2023, 06:00

Galerie foto

Gemul de prune este savuros servit la micul dejun / Shutterstock

Prunele sunt fructele cele mai populare pentru prepararea gemului. Sunt gustoase, suculente și foarte dulci. Comparativ cu alte fructe, prunele nu necesită o cantitate mare de zahăr pentru a face gem din ele. Iar gemul de prune este consistent și perfect pentru a fi consumat la micul dejun. Prunele reprezintă o importantă sursă de vitamine, minerale și fibre. Pot fi consumate proaspete sau uscate, sub formă de gem, dulceață și compot, dar pot fi incluse și în deserturi sau chiar mâncăruri.

Citește și

Găsești pe piață mai multe tipuri de prune, mai dulci sau mai acrișoare și cu arome diferite. Poți prepara din ele gem, compot, dulceață și diferite băuturi. Le poți adăuga separat în aceste preparate, dar le poți și combina, pentru o savoare deosebită. Iar deserturile cu prune sunt absolut delicioase, indiferent dacă optezi pentru prune proaspete sau gem de prune.

Descoperă aici una dintre cele mai populare rețete de prăjituri cu prune: prăjitura cu gem și aluat ras. Pentru ca savoarea prăjiturii să fie maximă, îți oferim mai jos rețeta pentru gem de prune aromat.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea cratiței în care vei prepara gemul de prune, apoi continuă cu pregătirea prunelor. Spală bine prunele până când îndepărtezi pelicula albă de pe ele. Șterge-le sau scurge-le bine, secționează-le în jumătăți și îndepărtează sâmburii.

Cum prepari gem de prune aromat

Toacă prunele în bucăți mai mici și pune-le în cratiță. Adaugă peste ele sucul de la o lămâie și 100-150 gr de zahăr. Nu adăuga o cantitate mare de zahăr de la început. Pune doar puțin, pentru a ajuta prunele să formeze sirop în cratiță. Apoi pune cratița cu prune și zahăr la rece pentru aproximativ o oră.
Mai amestecă prunele cu zahărul din când în când, pentru a se forma suficient sirop în cratiță, astfel încât să poți pune prunele la fiert.

După ce s-a format suficient sirop în cratița cu prune, așază cratița flacăra aragazului, aprinsă la intensitate medie. Fierbe prunele până când se formează spumă la suprafață. Îndepărtează spuma cu o sită deasă. Apoi adaugă batoanele de scorțișoară, zahărul vanilinat și pune cratița cu prune în cuptor, la 180 de grade Celsius. Setează timpul pentru o oră.

După aproximativ 45 de minute, verifică dacă este gata savurosul gem de prune. Timpul de preparare al gemului depinde de tipul prunelor și de cât de coapte sunt acestea.

Pentru a verifica dacă este suficient de dulce pune o lingură de gem într-o farfurie. Lasă-l să se tempereze și gustă-l. Mai adaugă zahăr, în funcție de cât de dulce dorești gemul de prune.

Când gemul este gata, scoate cratița din cuptor și pune borcanele la sterilizat. Apoi pune gemul fierbinte în borcanele, de asemenea, fierbinți.

Închide-le cu capacele aferente și pune-le din nou în cuptorul cald, dar oprit. Lasă borcanele cu gem de prune aromat în cuptor până când se răcesc complet. Apoi le poți eticheta și depozita pe raftul din cămară.

Poți savura gemul la micul dejun, alături de un ceai aromat. Îți recomandăm să-i testezi gustul și în rețetele de prăjituri. Îți mai recomandăm să prepari și rețeta de magiun de prune, așa cum o prepara bunica.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Te-ar mai putea interesa și
Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros
Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros
Sfeclă roșie cu oțet, la borcan, pentru iarnă. Pașii de urmat ca să obții o rețetă delicioasă
Sfeclă roșie cu oțet, la borcan, pentru iarnă. Pașii de urmat ca să obții o rețetă delicioasă
Gem de prune la tavă, mai simplu și mai rapid de preparat
Gem de prune la tavă, mai simplu și mai rapid de preparat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
02:40
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
21 noiembrie, 08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
21 noiembrie, 06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
21 noiembrie, 05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: „M-a ajutat, cu siguranţă!”
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: „M-a ajutat, cu siguranţă!”
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
fresh

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat