Ghidul fructelor și legumelor de sezon. Ce să alegi în funcție de fiecare anotimp

Fără coacere

Dacă vrei să te bucuri de gustul bogat al fructelor și legumelor trebuie să le alegi pe cele al căror sezon este în plină floare. Atunci sunt suficient de coapte, iar aromele lor sunt puternice și bogate. Iată ce ar trebui să consumi în funcție de anotimp în ghidul fructelor și legumelor de sezon.

Cristina Catană
Publicat: 7 mai 2023, 07:00
Fructele și legumele de sezon sunt mai bogate în fructe și legume de sezon/ Shutterstock

Ghidul fructelor și legumelor de sezon te va ajuta să alegi cele mai bune vegetale în funcție de anotimp. În felul acesta, îți poți planifica mai bine și ce să pui la păstrat peste iarnă sub formă de dulcețuri sau murături.

În mod cert, găsești aproape toate fructele și legumele în magazine pe tot parcursul anului. Unele dintre ele sunt aduse de la mii de kilometri depărtare atunci când nu este sezonul lor. Ai observat și tu că gustul lor nu se compară cu cel al celor aduse de la distanțe mai mici, proaspăt culese. O roșie mâncată în mijlocul iernii pur și simplu nu poate avea același gust cu cel al uneia românești în toiul verii. Același lucru se întâmplă cu toate fructele și legumele.

Citește și

De ce ar trebui să mănânci fructe și legume de sezon

Fructele și legumele de sezon au o aromă profundă, pe care nu o poate concura nimic. De asemenea, sunt mult mai bogate din punct de vedere nutritiv. În plus, dacă te gândești mai departe, un alt aspect de luat în considerare este sustenabilitatea.

Este mult mai ieftin și mai puțin poluant să consumi alimente crescute la distanțe mici de locul de unde le achiziționezi. Când produsele sunt depozitate pentru perioade lungi de timp, conținutul de nutrienți poate fi redus și substanțele chimice sunt adesea folosite pentru a asigura recolta în afara sezonului, ceea ce poate avea un impact negativ asupra mediului.

Ghidul fructelor și legumelor de sezon

Anumite fructe și legume par să fie mereu disponibile, așa că este greu să îți dai seama când este sezonul lor. Cartofii, morcovii, ceapa, merele, lămâile și bananele se găsesc în magazine în orice perioadă a anului.

Fie că sunt aduse zone îndepărtate ale lumii, fie că sunt din România, dar depozitate în silozuri, ele sunt disponibile fie vară, fie iarnă.

Ghidul fructelor și legumelor de sezon te va ajuta să îți dai seama când este cel mai bun moment pentru a consuma vegetalele tale preferate.

Fructe și legume de primăvară

Primăvara este unul dintre anotimpurile cele mai interesante din punct de vedere al fructelor și legumelor. Cu siguranță nu sunt la fel de multe ca vara sau toamna, dar după o iarnă în care nu prea ai avut mai nimic proaspăt și local la dispoziție, orice este binevenit.

Fructele și legumele de primăvară sunt potrivite pentru salate pline de vitamine / Shutterstock

Printre primele legume de primăvară găsești sparanghelul, pe care îl poți găsi și din producție locală, mai ales în piețe. Apoi apar căpșunile, rubarba, anghinarea, fasolea verde, salatele de tot felul, ceapă și usturoi verzi și ierburile aromatice. De asemenea, te poți bucura de lobodă, spanac, urzici, ștevie, leurdă.

Spre sfârșitul primăverii încep să se coacă și primele fructe, dacă vremea este suficient de caldă. Dacă ești dispusă să scoți din buzunar ceva mai mulți bani, îți poți satisface pofta de caise sau de cireșe. Află mai multe și despre cum ajuți fructele și legumele să rămână proapste pentru o perioadă mai lungă de timp.

  • Anghinare
  • Sparanghel
  • Fasole verde
  • Mazăre
  • Ceapă verde
  • Usturoi verde
  • Năsturel
  • Spanac
  • Căpșuni
  • Rubarbă
  • Urzici
  • Lobodă
  • Leurdă
  • Ridichi
  • Caise
  • Cireșe
  • Cartofi noi

Fructe și legume de vară

Vara este momentul în care te poți bucura de o mulțime de fructe și legume proaspete, de la producători locali. De la piersici la afine delicioase și sănătoase, zmeură, mure, roșii, dovlecei, ardei grași și câte și mai câte. Salate delicioase, sucuri, prăjituri cu fructe aromate și sute de preparate pe care le poți face cu roadele pământului te vor încânta vara.

Vara este cel mai bogat anotimp în fructe și legume / Shutterstock
  • Afine
  • Zmeură
  • Mure
  • Pepene galben
  • Pepenele roșu
  • Nectarine
  • Piersici
  • Prune
  • Vișine
  • Roșii
  • Porumb
  • Vânătă
  • Bame
  • Castraveți
  • Dovlecei

Spre sfârșitul verii și începutul toamnei încep să fie disponibile, în funcție de cum a fost vremea:

  • Sfecla
  • Ardei gras
  • Ardei iuți
  • Smochine

Fructe și legume de toamnă

Pe măsură ce căldura verii face loc toamnei, te vei bucura de ultimele legume și fructe proaspete de sezon aduse în piețe de producătorii locali. Este momentul dulcețurilor de gutui, murăturilor și al conservelor de tot felul. De-acum vei găsi smochine delicioase, pentru că s-au copt chiar și cele care cresc în România.

Toamna este momentul pentru conserve / Shutterstock
  • Mere
  • Pere
  • Gutui
  • Merișoare
  • Strugurii
  • Dovleci de tot felul
  • Varză
  • Conopidă
  • Kale
  • Gulie
  • Cartofi dulci

Fructe și legume de iarnă

În România, iarna nu sunt disponibile foarte multe fructe și legume locale. De cele mai multe ori ne putem bucura de cele aduse de la vecinii noștri cu climă mai bună, Grecia sau Turcia. Este timpul pentru kiwi, citrice de tot felul, broccoli, rădăcinoase.

În România, iarna se găsesc mai mult fructe și legume din import / Shutterstock
  • Citrice (inclusiv portocale sanguine, clementine, grapefruit, lămâi Meyer, portocale cara cara și lime cheie)
  • Broccoli
  • Rădăcină de țelină
  • Salată radicchio
  • Napi
Citește și
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Te-ar mai putea interesa și
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
09:48
Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale
08:20
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
08:11
Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți
06:02
5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase 5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase
06:01
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
2 mai, 07:24
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
2 mai, 06:57
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
2 mai, 06:50
Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Sigur vrei să ai cozonaci și gustoși, dar care să arate ca în poze. Trebuie să fie bine crescuți, pufoși, cu crustă lucioasă și bine coaptă. Ca să îi obții trebuie...
2
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...
3
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Pe lângă cozonac și pască, deserturile tradiționale pentru întâmpinarea Sfintelor Sărbători Pascale, merită preparată și rețeta de tort cu ouă de ciocolată. Va fi o încântare și pentru papilele gustative, dar...
4
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
5
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Drobul se face în tradiția românească de Paște, dar trebuie să recunoaștem că îl poți face oricând. Este un aperitiv gustos și versatil perfect pentru orice perioadă a anului. Dacă te-ai...

Parteneri

Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator au demascat capcanele de pe masa de Paşte
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator au demascat capcanele de pe masa de Paşte
Mihăiţă Neşu a rupt tăcerea şi a spus adevărul despre divorţul de soţia sa: „A fost un şoc foarte mare pentru ea!”
Mihăiţă Neşu a rupt tăcerea şi a spus adevărul despre divorţul de soţia sa: „A fost un şoc foarte mare pentru ea!”
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a rămas surprinsă de ce era în ea. A povestit totul
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a rămas surprinsă de ce era în ea. A povestit totul
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns miliardarul să vândă acum
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns miliardarul să vândă acum
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Semne ale bullying-ului: ce întrebări să pui pentru a descoperi agresiunea
Semne ale bullying-ului: ce întrebări să pui pentru a descoperi agresiunea
Jessie J și-a afișat silueta după naștere într-o rochie mulată. Cântăreața le-a oferit fanilor brazilieni un spectacol unic în Sao Paulo
Jessie J și-a afișat silueta după naștere într-o rochie mulată. Cântăreața le-a oferit fanilor brazilieni un spectacol unic în Sao Paulo
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum
fresh

Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște

Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște

Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri

Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri

Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor

Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor

Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural

Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural

De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos

De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos