Ghidul fructelor și legumelor de sezon. Ce să alegi în funcție de fiecare anotimp
Dacă vrei să te bucuri de gustul bogat al fructelor și legumelor trebuie să le alegi pe cele al căror sezon este în plină floare. Atunci sunt suficient de coapte, iar aromele lor sunt puternice și bogate. Iată ce ar trebui să consumi în funcție de anotimp în ghidul fructelor și legumelor de sezon.
Ghidul fructelor și legumelor de sezon te va ajuta să alegi cele mai bune vegetale în funcție de anotimp. În felul acesta, îți poți planifica mai bine și ce să pui la păstrat peste iarnă sub formă de dulcețuri sau murături.
În mod cert, găsești aproape toate fructele și legumele în magazine pe tot parcursul anului. Unele dintre ele sunt aduse de la mii de kilometri depărtare atunci când nu este sezonul lor. Ai observat și tu că gustul lor nu se compară cu cel al celor aduse de la distanțe mai mici, proaspăt culese. O roșie mâncată în mijlocul iernii pur și simplu nu poate avea același gust cu cel al uneia românești în toiul verii. Același lucru se întâmplă cu toate fructele și legumele.
De ce ar trebui să mănânci fructe și legume de sezon
Fructele și legumele de sezon au o aromă profundă, pe care nu o poate concura nimic. De asemenea, sunt mult mai bogate din punct de vedere nutritiv. În plus, dacă te gândești mai departe, un alt aspect de luat în considerare este sustenabilitatea.
Este mult mai ieftin și mai puțin poluant să consumi alimente crescute la distanțe mici de locul de unde le achiziționezi. Când produsele sunt depozitate pentru perioade lungi de timp, conținutul de nutrienți poate fi redus și substanțele chimice sunt adesea folosite pentru a asigura recolta în afara sezonului, ceea ce poate avea un impact negativ asupra mediului.
Ghidul fructelor și legumelor de sezon
Anumite fructe și legume par să fie mereu disponibile, așa că este greu să îți dai seama când este sezonul lor. Cartofii, morcovii, ceapa, merele, lămâile și bananele se găsesc în magazine în orice perioadă a anului.
Fie că sunt aduse zone îndepărtate ale lumii, fie că sunt din România, dar depozitate în silozuri, ele sunt disponibile fie vară, fie iarnă.
Ghidul fructelor și legumelor de sezon te va ajuta să îți dai seama când este cel mai bun moment pentru a consuma vegetalele tale preferate.
Fructe și legume de primăvară
Primăvara este unul dintre anotimpurile cele mai interesante din punct de vedere al fructelor și legumelor. Cu siguranță nu sunt la fel de multe ca vara sau toamna, dar după o iarnă în care nu prea ai avut mai nimic proaspăt și local la dispoziție, orice este binevenit.
Printre primele legume de primăvară găsești sparanghelul, pe care îl poți găsi și din producție locală, mai ales în piețe. Apoi apar căpșunile, rubarba, anghinarea, fasolea verde, salatele de tot felul, ceapă și usturoi verzi și ierburile aromatice. De asemenea, te poți bucura de lobodă, spanac, urzici, ștevie, leurdă.
Spre sfârșitul primăverii încep să se coacă și primele fructe, dacă vremea este suficient de caldă. Dacă ești dispusă să scoți din buzunar ceva mai mulți bani, îți poți satisface pofta de caise sau de cireșe. Află mai multe și despre cum ajuți fructele și legumele să rămână proapste pentru o perioadă mai lungă de timp.
- Anghinare
- Sparanghel
- Fasole verde
- Mazăre
- Ceapă verde
- Usturoi verde
- Năsturel
- Spanac
- Căpșuni
- Rubarbă
- Urzici
- Lobodă
- Leurdă
- Ridichi
- Caise
- Cireșe
- Cartofi noi
Fructe și legume de vară
Vara este momentul în care te poți bucura de o mulțime de fructe și legume proaspete, de la producători locali. De la piersici la afine delicioase și sănătoase, zmeură, mure, roșii, dovlecei, ardei grași și câte și mai câte. Salate delicioase, sucuri, prăjituri cu fructe aromate și sute de preparate pe care le poți face cu roadele pământului te vor încânta vara.
- Afine
- Zmeură
- Mure
- Pepene galben
- Pepenele roșu
- Nectarine
- Piersici
- Prune
- Vișine
- Roșii
- Porumb
- Vânătă
- Bame
- Castraveți
- Dovlecei
Spre sfârșitul verii și începutul toamnei încep să fie disponibile, în funcție de cum a fost vremea:
- Sfecla
- Ardei gras
- Ardei iuți
- Smochine
Fructe și legume de toamnă
Pe măsură ce căldura verii face loc toamnei, te vei bucura de ultimele legume și fructe proaspete de sezon aduse în piețe de producătorii locali. Este momentul dulcețurilor de gutui, murăturilor și al conservelor de tot felul. De-acum vei găsi smochine delicioase, pentru că s-au copt chiar și cele care cresc în România.
- Mere
- Pere
- Gutui
- Merișoare
- Strugurii
- Dovleci de tot felul
- Varză
- Conopidă
- Kale
- Gulie
- Cartofi dulci
Fructe și legume de iarnă
În România, iarna nu sunt disponibile foarte multe fructe și legume locale. De cele mai multe ori ne putem bucura de cele aduse de la vecinii noștri cu climă mai bună, Grecia sau Turcia. Este timpul pentru kiwi, citrice de tot felul, broccoli, rădăcinoase.
- Citrice (inclusiv portocale sanguine, clementine, grapefruit, lămâi Meyer, portocale cara cara și lime cheie)
- Broccoli
- Rădăcină de țelină
- Salată radicchio
- Napi