Ghidul tăiețeilor chinezești. Cum arată și cum se folosește fiecare tip

Fără coacere

Dacă îți place mâncarea chinezească trebuie neapărat să citești ghidul tăiețeilor chinezești pentru a ști cum să îi folosești în rețetele tale. Unii sunt preparați din grâu, în timp ce alții din orez, fasole mung sau cartofi. Existe sute de tipuri de tăieței chinezești, dar noi ți-i prezentăm pe cei mai populari 12.

Cristina Catană
Publicat: 15 mai 2023, 08:00
În China există sute de tipuri de tăieței / Shutterstock

Înregistrările istorice arată că au fost preparați pentru prima dată în timpul dinastiei Han de Est, în jurul secolului al III-lea î.Hr. – secolului al III-lea d.Hr. Tăiețeii, făcuți din aluat de grâu, au devenit alimentul de bază al multor chinezi. Erau ieftini, sățioși și accesibili. 

De atunci, tăiețeii chinezești au devenit o parte integrantă a bucătăriilor regionale chinezești și, pe măsură ce au evoluat și dezvoltat de-a lungul anilor, și alte țări i-au adoptat în bucătăria lor. 

Citește și

Ghidul tăiețeilor chinezești cu explicații și imagini

Pregătește-ți bețișoarele! Iată care sunt cele mai populare 12 tipuri de tăieței chinezești și cum poți să îi pregătești pentru a te bucura la maximum de ei. Acum ai la îndemână ghidul tăiețeilor chinezești pentru a știi ce să comanzi.

Mi Xian (米线) (Tăieței de orez Yunnan)

Tăiețeii de orez vin în diferite forme, dar cei mai comuni sunt cei rotunzi, asemănători spaghetelor, numite fidea de orez Yunnan sau mi xian. Originari din provincia Yunnan din sud-vestul Chinei, sunt adesea preparați proaspeți dintr-un amestec de orez non-glutinos și apă. 

Mi Xian se servesc în diverse tipuri de supe / Shutterstock

Există multe variante ale mâncărurilor cu tăieței de orez din Yunnan, iar cel mai popular preparat este ”guoqiao mixian”. Se face din supă de pui și porc infuzată cu deliciosul ghimbir și alte condimente, acoperită cu carne de porc tocată și frunze de muștar murate. Tăiețeii se pot amesteca și în salate reci sau se pot prăji cu ouă, roșii, carne, ceapă verde și chili. 

Mi Fen (米粉) (Vermicelli de orez)

Vermicelli de orez (mi fen) sunt tăieței foarte fini originari din sudul Chinei. Subțiri, fragili, de culoare albă sunt adesea vânduți uscați, în blocuri compacte.

Tăiețeii Mi Fen se servesc și prăjiți / Shutterstock

Acest tip de tăieței nu trebuie neapărat să fie gătiți. Se pot pune la înmuiat în apă fierbinte timp de 10 minute, se scurg, apoi se pot adăuga în supe. Absorb foarte bine aroma celorlalte ingrediente.

Mi fen sunt utilizați și în alte părți ale Asiei, dar sunt serviți în mod diferit în fiecare zonă. În Hong Kong, se fierb în supe cu bile de pește sau de vită. În Filipine, sunt folosiți pentru a face pancit bihon, un preparat care combină varză, morcovi, ciuperci, mazăre, pui tocat mărunt, creveți și carne de porc, puse în sos de soia și supă de pui. 

He Fen (河粉) (Tăieței plați de orez)

Această varietate groasă și plată de tăieței de orez își are originea în Shahe, un oraș din provincia Guangzhou, sudul Chinei. 

Tăiețeii He Fen se servesc cu sos gros, cu amidon / Shutterstock

Numiți și shahe fen, sunt adesea prăjiți cu carne și/sau legume sau gătiți într-un sos gros, cu amidon. Fabricați din făină de orez și apă, se vând în general proaspeți în fâșii sau foi care pot fi tăiate la lățimea și lungimea dorite. Descoperă mai multe și despre cum depozitezi pastele în md corect.

Yin Zhen Fen (银针粉) (Tăieței cu ac de argint)

Acest tip de tăieței are o culoare albă, semi-transparentă, o lungime scurtă de aproximativ 5 centimetri, și capete ascuțite. Sunt cel mai des folosiți în bucătăria chinezilor Hakka. Inițial au fost preparați folosind orez fiert și apă. 

Tăiețeii Yin Zhen Fen se mai numesc și ”ac de argint” / Shutterstock

Pe măsură ce amestecul s-a transformat într-o pastă, a fost modelat în fâșii. Amidonul de grâu a fost introdus în cele din urmă pentru a înlocui pasta de orez. Yin Zhen Fen se servesc alături de cartofi prăjiți, în supe sau cu sosuri. 

La Mian (拉面) (Tăieței trași cu mâna)

La Mian se formează prin tragerea manuală a aluatului în benzi lungi și elastice. Sunt făcuți din făină de grâu, sare și apă, iar uneori se adaugă substanțe alcaline pentru a-i face mai elastici. Când sunt gătiți, pot deveni netezi și alunecoși.

Tăiețeii La Mian au o textură mai elastică / Shutterstock

Sunt întotdeauna serviți proaspeți, deoarece modelarea și gătirea au loc în același timp. Spre deosebire de alte tipuri, acești tăieței pot fi subțiri și rotunzi, sau plați și lați. Se servesc cu carne de porc tocată, cu supă de vită Lanzhou.

Fen Si (粉丝) (Tăieței de sticlă)

Acești tăieței subțiri și lungi au o transparență asemănătoare sticlei. În funcție de amidonul utilizat—fasole mung, cartofi, cartofi dulci sau tapioca—pot avea mai multe nuanțe de alb, de la alb ca zăpada la gri deschis.

Tăiețeii Fen Si pot fi găsiți în mai multe culori / Shutterstock

Se pot fierbe 3-5 minute sau pot fi lăsați să stea în apă caldă la înmuiat. Se pot prepara cu carne de porc, trași cu legume în wok, în salate, drept garnitură pentru pachețele de primăvară.

Mi Sua (面線) (Vermicelli de grâu)

Mi Sua sunt originari din Fujian, estul Chinei. Sunt preparați din făină de grâu și sunt foarte subțiri. Se fabrică manual prin întinderea aluatului până la 30 de metri și se uscă la soare.

Mi Sua sunt tăieței care se servesc la zile de naștere / Shutterstock

Sunt cunoscuți ca fiind cei mai lungi tăieței din China și sunt serviți de obicei la zile de naștere pentru că semnifică viața lungă. Sunt folosiți în supe cu chiftele de porc, rață sau vită sau în omlete, cu chorizo ​​chinezesc, ciuperci shiitake, nuci prăjite, hamsii prăjiți și ceapă verde. 

Húntun Mian (雲吞面) (Tăieței Wonton)

Acești tăieței subțiri sunt originari din sudul Chinei și Hong Kong. Sunt gătiți al dente și sunt un ingredient popular în bucătăria cantoneză.

Húntun Mian se găsesc în aproape toate țările din Asia / Shutterstock

Se servesc în mod tradițional în supă cu wontons de creveți, broccoli chinezesc (kai lan) și garnisite cu arpagic de usturoi. În unele părți ale Asiei, cum ar fi în Malaezia, Thailanda, Singapore și Filipine, tăiețeii sunt serviți uscați, cu carne la grătar.

Dao Xiao Mian (刀削面) (Tăieței tăiați cu cuțit)

Când comanzi tăieței dao xiao mian, vei descoperi că fiecare șuviță variază ca mărime, formă și lungime. Asta pentru că folosește o tehnică care poate fi stăpânită doar după ani de practică. Un bucătar priceput ține o placă fermă de aluat făcută din făină de grâu, apă și ulei și folosește un cuțit special pentru a-l tăia la un unghi de 30 de grade în jos în fâșii, direct în apa clocotită. 

Dao xiao mian sunt tăieței a căror formă și mărime variază / Shutterstock

Unii spun că bucătarii pot tăia de obicei până la 200 de fire pe minut. Tăiețeii rezultați sunt groși, cu margini aspre. Sunt o specialitate în provincia Shanxi din nordul Chinei, unde sunt fierți în supă și prăjiți cu legume. 

Chao Mian (炒面) (Tăieței prăjiți)

Chow mein sunt tăiețeii pe care îi întâlnești în restaurantele chinezești cu mâncare la pachet. Sunt subțiri, încrețiți și crocanți, originari din Guangdong, China.

Chao Mian sunt tăieței pe care îi vei găsi des și în afara Chinei / Shutterstock

Se prepară din făină de grâu, ouă și apă. Indiferent dacă sunt proaspeți sau uscați, trebuie gătiți în apă clocotită, clătiți și scurși înainte de a fi prăjiți. 

Lao Mian (捞面) (Tăieței aruncați)

Moale, mătăsos și mai gros decât chow mein, lo mein este un alt tip de fidea chinezească cu ou. Lo mein, care înseamnă „tăiței aruncați”, se fierb mai întâi și apoi se amestecă ușor cu sos, carne și legume gătite într-un wok. 

Tăiețeii Lao Mian se prepară din făină de grâu / Shutterstock

You Mian (油面) (Tăieței cu ulei)

You Mian sunt fire tubulare galbene servite ca mâncare stradală în Hong Kong. Cunoscuți sub numele de chei zai mien, tăiețeii sunt relativ groși, elastici și se potrivesc bine cu sosuri mai uscate. Sunt adesea vânduți proaspeți în piețele asiatice de specialitate.

You Mian sunt specifici Hong Kongului / Shutterstock

De obicei, tăiețeii sunt fierți timp de aproximativ 15 minute și, odată gătiți, se transferă într-un castron cu ulei și condimente și peste care se adaugă carnea, supa sau legumele la alegere. Tăiețeii pot fi serviți calzi sau reci. 

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Te-ar mai putea interesa și
Cum se sterilizează borcanele și sticlele pentru conserve
Cum se sterilizează borcanele și sticlele pentru conserve
Cele mai comune 4 tipuri de scorțișoară și modul lor de utilizare
Cele mai comune 4 tipuri de scorțișoară și modul lor de utilizare
Usturoi copt, ingredientul de care nu știai că ai nevoie pentru a face mâncăruri delicioase
Usturoi copt, ingredientul de care nu știai că ai nevoie pentru a face mâncăruri delicioase
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
02:40
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
21 noiembrie, 08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
21 noiembrie, 06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
21 noiembrie, 05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: „M-a ajutat, cu siguranţă!”
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: „M-a ajutat, cu siguranţă!”
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
fresh

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat