Halloumi, brânza din Cipru care a cucerit lumea întreagă

Halloumi este o brânză cipriotă făcută în mod tradițional din lapte de capră și de oaie sau un amestec al celor două. Uneori se folosește și lapte de vacă. Este foarte apreciată pentru că textura ei permite prepararea chiar și la grătar. Halloumi își menține foarte bine forma atunci când este încălzită la temperaturi înalte.

Publicat: 24 iulie 2022, 08:02
Halloumi pe tigaie, cu roșii și lămâie alături
Ciprioții mănâncă halloumi la micul dejun / Shutterstock

Preparată în mod tradițional din lapte de capră și/sau de oaie în partea de est a Ciprului, este o brânză albă, stratificată, asemănătoare cu mozzarella. Este o brânză semitare, cu o textură ușor spongioasă. Aroma sa este acidulată și sărată și nu are coajă. Halloumi este uneori făcută din lapte de vacă, atât din lapte pasteurizat, cât și nepasteurizat. Poate fi consumată crudă, dar datorită punctului său ridicat de topire, este o brânză ideală pentru grătar.

Totul despre halloumi, brânză tradițională din Cipru

Când este consumată crudă, halloumi nu are un gust foarte interesant, iar textura seamănă oarecum cu cea de cauciuc. Cu toate acestea, odată pusă într-o tigaie sau pe grătar, devine crocantă la exterior, detaliu care o face să fie foarte apreciată de bucătari.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Halloumi este din ce în ce mai populară în tot restul lumii. Poate fi găsită în majoritatea supermarketurilor sau magazinelor specializate și are un preț rezonabil. 

Citește și

Halloumi, brânză protejată

30 martie 2021 a fost o piatră de hotar semnificativă în istoria lungă a lui brânzei de tip halloumi și un moment pe care mulți ciprioți îl așteptau de zeci de ani. Uniunea Europeană și-a anunțat decizia de a recunoaște brânza halloumi ca produs unic în Cipru, acordând statutul de denumire de origine protejată sau DOP. 

Aceasta înseamnă că halloumi poate fi produs numai în Cipru în conformitate cu orientări specifice și că niciun alt produs nu poate fi comercializat ca halloumi în interiorul granițelor UE sub același nume.

Cum se prepară brânza halloumi

Laptele se încălzește și se adaugă cheag pentru coagulare. Când se formează cașul, acesta este tăiat, zerul este scurs, iar cașul este lăsat să se întărească. Mai apoi e presat în forme. Brânza este apoi fiartă în apă sau zer, iar această etapă suplimentară de încălzire îi conferă rezistența la topire. Brânza este apoi sărată și în mod tradițional stropită cu mentă și poate fi consumată proaspătă între trei și cinci zile. 

În caz contrar, poate fi păstrată în saramură și învechită câteva luni, ceea ce contribuie la aroma sa sărată. Spre deosebire de majoritatea brânzeturilor, nu se utilizează nicio bacterie acidă sau producătoare de acid pentru a obține halloumi.

În funcție de rețetă, textura unică a brânzei halloumi poate face dificilă înlocuirea. Tofu sau paneer indian pot fi folosite în unele rețete, dar nu vor avea același gust în preparat. Dacă este consumată crudă, o brânză feta fermă și uscată este ușor asemănătoare.

Ce poți face cu halloumi

Încearcă halloumi la grătar sau la tigaie. Pune o bucată în salate sau folosește-o în loc de mozzarella în salata caprese. 

În Cipru, halloumi la grătar înlocuiește pâinea din sandvișuri sau se mănâncă cu pepene roșu. Deși poate fi consumată crudă, cel mai bine este să o încălzești. Odată gătită, salinitatea brânzei se estompează, iar textura devine ușor cremoasă. 

Halloumi rasă este folosită în paste amestecate cu pui și suc de lămâie. Ciprioții mănâncă halloumi prăjit la micul dejun alături de ouă, castraveți, roșii și cârnați tradiționali ciprioți, cum ar fi loukaniko sau lountza, carne de porc afumată marinată în vin roșu.

Ai aici mai multe detalii despre tipuri de brânză și cum se folosește fiecare.

Dovlecei la grătar și halloumi cu sos de capere și lămâie

Dovleceii vor capta aromele din dressing, iar brânza va aduce o textură cremoasă acestei salate de vară.

Halloumi și dovleceii pot fi gătiți pe grătar sau în tigaie / Shutterstock

Ingrediente

  • 10-12 dovlecei mici, tăiați în jumătate pe lungime sau în felii rotunde;
  • 1 lingură de ulei de măsline;
  • 225 g halloumi, feliată subțire (aproximativ 16 felii).

Pentru sos

  • 1 salotă lungă, tocată mărunt;
  • 1 ardei iute roșu, tocat mărunt;
  • 1 cățel de usturoi, zdrobit;
  • 1 lămâie, cu coajă și zeamă;
  • 2 linguri de capere;
  • 3 linguri ulei de măsline.

Mod de preparare

Se pun toate ingredientele pentru dressing într-un castron cu o lingură de apă rece și se asezonează cu un praf de sare. Se amestecă și se lasă deoparte.

Se pun dovleceii într-un castron mare și se stropesc cu ulei. Se adăugă un praf de sare, apoi se amestecă astfel încât sarea să ajungă pe toți dovleceii.

Se încinge o tigaie la foc mare și se adaugă dovleceii, cu partea tăiată în jos. Se gătesc 4-5 minute până când pulpa se înmoaie, apoi se întorc și se mai lasă încă 3 minute. Se scot într-un castron puțin adânc și se acoperă cu folie pentru a se menține calzi.

Între timp, se încălzește o tigaie mare antiaderentă și se adăugă halloumi. Brânza se gătește câteva minute până devine aurie pe ambele părți. Se aranjează dovleceii și halloumi pe o farfurie mare sau un platou, apoi se pune deasupra dressing-ul.

Citește și
CELE MAI CITITE
Somon cu sparanghel la tigaie, așezat pe felii de lămâie, alături de un bol cu sos de maioneză
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Supă cremă de sparanghel verde în bol alb, decorată cu vârfuri de sparanghel și crutoane
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Mai multe tipuri de brânză aranjate unul peste altul
Cum trebuie să păstrezi brânza ca să nu își piardă din prospețime
Cum trebuie să păstrezi brânza ca să nu își piardă din prospețime
Cele mai bune brânzeturi din lume pe o masă de lemn
În ce țări se produc cele mai bune brânzeturi din lume. Clasamentul întocmit de specialiști
În ce țări se produc cele mai bune brânzeturi din lume. Clasamentul întocmit de specialiști
Brânză pentru sandviciuri calde prezentată în două sandviciuri
Ce brânză este potrivită pentru sandviciuri calde
Ce brânză este potrivită pentru sandviciuri calde
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
09:38
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
O bucătărie aranjată de designeri
9 mai, 13:33
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P) Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
9 mai, 06:07
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
9 mai, 05:44
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni în bol, alături de căpșuni și avocado
8 mai, 09:12
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
7 mai, 05:59
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
6 mai, 05:52
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
5 mai, 05:19
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
Ceaiul recomandat pentru calmarea durerilor în gât, conform specialiștilor
Ceaiul recomandat pentru calmarea durerilor în gât, conform specialiștilor
Ceaiul recomandat pentru calmarea durerilor în gât, conform specialiștilor
S-au schimbat cotele la casele de pariuri, după dezbaterea George Simion - Nicuşor Dan
S-au schimbat cotele la casele de pariuri, după dezbaterea George Simion - Nicuşor Dan
S-au schimbat cotele la casele de pariuri, după dezbaterea George Simion - Nicuşor Dan
Milionarul român, coproprietarul celui mai tare restaurant din Dubai, dezvăluiri şoc! Ce vrea să facă: „Sunt obosit şi bătrân”
Milionarul român, coproprietarul celui mai tare restaurant din Dubai, dezvăluiri şoc! Ce vrea să facă: „Sunt obosit şi bătrân”
Milionarul român, coproprietarul celui mai tare restaurant din Dubai, dezvăluiri şoc! Ce vrea să facă: „Sunt obosit şi bătrân”
Cum a apărut Ilinca Simion la dezbaterea prezidențială de pe 8 mai 2025. Ținuta soției lui George Simion a atras toate privirile
Cum a apărut Ilinca Simion la dezbaterea prezidențială de pe 8 mai 2025. Ținuta soției lui George Simion a atras toate privirile
Cum a apărut Ilinca Simion la dezbaterea prezidențială de pe 8 mai 2025. Ținuta soției lui George Simion a atras toate privirile
Cât timp se fierbe carnea de pui pentru salata de boeuf? Pașii ca să obții cea mai bună salată de boeuf
Cât timp se fierbe carnea de pui pentru salata de boeuf? Pașii ca să obții cea mai bună salată de boeuf
Cât timp se fierbe carnea de pui pentru salata de boeuf? Pașii ca să obții cea mai bună salată de boeuf
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
fresh
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă

Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă

Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă

Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant

Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant

Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară

Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară

Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)

Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)

Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant

Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
închide