Înainte de a pregăti ingredientele necesare preparării băuturii, pregătește un borcan de sticlă sau o damigeană cu capacitatea de 2,5-3 litri. Spală bine acest vas, clătește-l și sterilizează-l, pentru a asigura o conservare optimă ingredientelor. Apoi poți pregăti afinele pentru a le pune la fermentat.
Cum prepari lichior de afine sau afinată
Curăță afinele de impurități, clătește-le cu apă rece și lasă-le într-o sită să se scurgă bine. Pentru ca afinata să aibă aromă maximă, alege cele mai coapte afine. După scurgerea lor, pune-le în borcanul sau damigeana pregătită, în straturi alternative cu zahărul. Urmărește ca ultimul strat să fie din zahăr, pentru a fi afinele bine acoperite.
Pune vasul cu afine la loc mai răcoros și ferit de lumină pentru 1-2 zile. Agită vasul din când în când pentru a ajuta zahărul să se dizolve în sucul lăsat de afine.
Descoperă și rețeta pentru cocktailul Sangria, băutura specială a verii.
Când zahărul s-a dizolvat complet toarnă și alcoolul în vasul cu afine și sirop. Poți opta pentru alcool dublu rafinat în loc de vodcă. Însă va trebui să îl diluezi cu apă. Dacă tăria acestuia este de peste 90 de grade vei adăuga apă în proporție de 1:1. Lichiorul nu trebuie să fie foarte tare, doar să se simtă că este băutură alcoolică.
După adăugarea alcoolului, agită vasul pentru omogenizarea ingredientelor și pune-l din nou la loc răcoros. Lasă-l acolo timp de cel puțin șase săptămâni pentru ca fructele să fermenteze bine, iar afinata să aibă gustul optim. Scoate afinele din vas, strecurând lichiorul printr-un tifon curat. Apoi pune deliciosul lichior de afine sau afinată în sticle sterilizate în prealabil. Închide sticlele ermetic cu capacele din dotare și depozitează-le în cămară etichetate cu data îmbutelierii.
Dacă îți plac astfel de băuturi alcoolice, îți mai recomandăm să încerci și rețeta de lichior de smochine.