Lipii integrale de post. Lipii subțiri preparate în casă

Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului: Prânz
bucătăria: Italiană

Atunci când rămâi fără pâine sau când ai timp de frământat aluaturi, poți prepara rețeta de lipii integrale de post. Lipiile pot fi preparate și pentru micul dejun, dar și pentru a le folosi la sandvișuri și a le servi în pauza de masă de la serviciu.

Maria Udrea
Publicat: 3 martie 2023, 08:00

Galerie foto

După coacere lipiile se așază una peste alta și se acoperă cu un ștergar pentru a nu se întări / Profimedia Images

Rețeta lipiilor integrale este inspirată din bucătăria italiană, după rețeta piadinei romangole. Piadina romagnola este un tip de pâine foarte subțire ce se prepară cel mai mult în regiunea Emilia Romagna, în Nordul Italiei. Se prepară, de obicei, din făină albă, untură sau ulei de măsline, sare și apă. În mod tradițional, pâinile erau coapte pe un vas de teracotă, dar în zilele noastre putem folosi tigăi plate sau grătare electrice.

Citește și

Făina integrală adăugată în aluat, aduce un aport de gust lipiilor, dar și un plus de sănătate. Lipiile sunt ideale de folosit și la rețetele de tortillas, în locul celebrelor lipii libaneze. Le poți servi cu hummus, ca în bucătăriile orientale, dar le poți umple și cu salate sau ce dorești tu.

Descoperă aici și o rețetă de tortilla de casă cu carne de pui și legume. Mai jos descoperă rețeta completă cu listă de ingrediente și pașii de urmat, pentru lipiile integrale.

Ingrediente

Mod de preparare

Ca pentru oricare rețetă de aluat preparat în casă, adună pe masa de lucru toate ingredientele din listă, pentru prepararea lipiilor. Este important ca acestea să nu fie foarte reci atunci când începi frământarea aluatului. În principal, făina este ingredientul de bază care necesită un timp de odihnă la temperatura camerei.

Cum prepari lipii integrale de post

După ce ai făcut inventarul ingredientelor și te-ai asigurat că le ai pe toate la îndemână, trece făina prin sită în bolul de frământare. Adaugă peste ea sarea și bicarbonatul de sodiu. Acest aluat nu necesită dospire, dar bicarbonatul îl ajută să fie mai aerat după coacere și să se poată modela frumos.

Descoperă și o rețetă de aluat franțuzesc de croissante.

Amestecă bine făina cu bicarbonatul și sarea, apoi pune apa într-un ibric, la încălzit. Încălzește ușor și uleiul de măsline.

Începe să torni din apa caldă peste amestecul de ingrediente din vas, alternând cu uleiul de măsline. Amestecă intens ingredientele în timp ce torni lichidele.

Apoi frământă puțin aluatul și pe masa de lucru presărată cu făină. După frământare lasă-l la odihnit 30 de minute, acoperit cu un ștergar.

Împarte-l în 10-12 bucăți pe care le modelezi sub formă de biluțe. Întinde fiecare bilă de aluat în câte o foaie subțire, folosind sucitorul de aluaturi.

Apoi, pune o tigaie antiaderentă la încins, pe flacăra aragazului. Opțional, poți unge tigaia la prima lipie cu puțin ulei.

Coace minunatele lipii integrale de post pentru 2-3 minute pe fiecare parte, sau până când se rumenesc ușor. Înțeapă-le din loc in loc cu furculița pentru a nu se deforma în timpul coacerii.

După coacere așază-le una peste alta și acoperă-le cu un prosop de bucătărie, pentru a se menține moi. Dacă dorești să le umpli cu alte ingrediente, îndoaie-le sau rulează-le de la început și acoperă-le pentru a-și păstra forma. După răcire le poți depozita într-o pungă de plastic și păstra la rece până în momentul servirii.

Sunt perfecte indiferent de modul în care dorești să le servești. Iar dacă mai dorești astfel de aluaturi preparate în casă, poți încerca și rețeta de lipii grecești pentru gyros.

 

Citește și
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Te-ar mai putea interesa și
Trucul pentru a face acasă aluat pentru prăjituri fără gluten
Trucul pentru a face acasă aluat pentru prăjituri fără gluten
Turte cu ceapă verde, preparate la tigaie. Rețetă de post
Turte cu ceapă verde, preparate la tigaie. Rețetă de post
Lipii cu cartofi, la tigaie. Rețeta pe care o poți prepara în 20 de minute
Lipii cu cartofi, la tigaie. Rețeta pe care o poți prepara în 20 de minute
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
07:24
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
06:57
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
06:50
Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște
06:15
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
06:00
Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă
1 mai, 07:55
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
1 mai, 06:59
De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos
1 mai, 06:43
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Sigur vrei să ai cozonaci și gustoși, dar care să arate ca în poze. Trebuie să fie bine crescuți, pufoși, cu crustă lucioasă și bine coaptă. Ca să îi obții trebuie...
2
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...
3
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Pe lângă cozonac și pască, deserturile tradiționale pentru întâmpinarea Sfintelor Sărbători Pascale, merită preparată și rețeta de tort cu ouă de ciocolată. Va fi o încântare și pentru papilele gustative, dar...
4
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
5
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Drobul se face în tradiția românească de Paște, dar trebuie să recunoaștem că îl poți face oricând. Este un aperitiv gustos și versatil perfect pentru orice perioadă a anului. Dacă te-ai...

Parteneri

Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
O tânără a refuzat să plătească la casele self-pay, deşi avea doar un pachet de gumă. Luată la întrebări, şi-a motivat alegerea
O tânără a refuzat să plătească la casele self-pay, deşi avea doar un pachet de gumă. Luată la întrebări, şi-a motivat alegerea
Iubita celui mai mare rival al lui Gigi Becali este de o frumuseţe răpitoare. Imagini rare cu femeia
Iubita celui mai mare rival al lui Gigi Becali este de o frumuseţe răpitoare. Imagini rare cu femeia
Rugăciune puternică pentru Joia Mare din Săptămâna Patimilor. Rugăciune pentru sănătate și spor în casă
Rugăciune puternică pentru Joia Mare din Săptămâna Patimilor. Rugăciune pentru sănătate și spor în casă
Alina Boz publică fotografii de la piscină. Actrița se bucură în continuare de vacanță
Alina Boz publică fotografii de la piscină. Actrița se bucură în continuare de vacanță
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
Drob de ciuperci în coșulețe de aluat foietaj
Drob de ciuperci în coșulețe de aluat foietaj
Sfaturi pentru a preveni înecul la copiii mici
Sfaturi pentru a preveni înecul la copiii mici
Britney Spears și-a șters din nou Instagramul. Artista a postat un mesaj dur pentru părinții ei cu doar 24 de ore înainte de a-și închide contul
Britney Spears și-a șters din nou Instagramul. Artista a postat un mesaj dur pentru părinții ei cu doar 24 de ore înainte de a-și închide contul
Fructe bogate în magneziu. Cum îți pot completa alimentația
Fructe bogate în magneziu. Cum îți pot completa alimentația
fresh

Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă

Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă

7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob

7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob

Cât timp se fierb ouăle de Paște. Sfaturi utile pentru ouă roșii perfecte

Cât timp se fierb ouăle de Paște. Sfaturi utile pentru ouă roșii perfecte

Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște

Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște

Papoutsakia. Rețetă de vânătă umplută în stil grecesc

Papoutsakia. Rețetă de vânătă umplută în stil grecesc