Lipii integrale de post. Lipii subțiri preparate în casă

Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului: Prânz
bucătăria: Italiană

Atunci când rămâi fără pâine sau când ai timp de frământat aluaturi, poți prepara rețeta de lipii integrale de post. Lipiile pot fi preparate și pentru micul dejun, dar și pentru a le folosi la sandvișuri și a le servi în pauza de masă de la serviciu.

Maria Udrea
Publicat: 3 martie 2023, 08:00

Galerie foto

După coacere lipiile se așază una peste alta și se acoperă cu un ștergar pentru a nu se întări / Profimedia Images

Rețeta lipiilor integrale este inspirată din bucătăria italiană, după rețeta piadinei romangole. Piadina romagnola este un tip de pâine foarte subțire ce se prepară cel mai mult în regiunea Emilia Romagna, în Nordul Italiei. Se prepară, de obicei, din făină albă, untură sau ulei de măsline, sare și apă. În mod tradițional, pâinile erau coapte pe un vas de teracotă, dar în zilele noastre putem folosi tigăi plate sau grătare electrice.

Citește și

Făina integrală adăugată în aluat, aduce un aport de gust lipiilor, dar și un plus de sănătate. Lipiile sunt ideale de folosit și la rețetele de tortillas, în locul celebrelor lipii libaneze. Le poți servi cu hummus, ca în bucătăriile orientale, dar le poți umple și cu salate sau ce dorești tu.

Descoperă aici și o rețetă de tortilla de casă cu carne de pui și legume. Mai jos descoperă rețeta completă cu listă de ingrediente și pașii de urmat, pentru lipiile integrale.

Ingrediente

Mod de preparare

Ca pentru oricare rețetă de aluat preparat în casă, adună pe masa de lucru toate ingredientele din listă, pentru prepararea lipiilor. Este important ca acestea să nu fie foarte reci atunci când începi frământarea aluatului. În principal, făina este ingredientul de bază care necesită un timp de odihnă la temperatura camerei.

Cum prepari lipii integrale de post

După ce ai făcut inventarul ingredientelor și te-ai asigurat că le ai pe toate la îndemână, trece făina prin sită în bolul de frământare. Adaugă peste ea sarea și bicarbonatul de sodiu. Acest aluat nu necesită dospire, dar bicarbonatul îl ajută să fie mai aerat după coacere și să se poată modela frumos.

Descoperă și o rețetă de aluat franțuzesc de croissante.

Amestecă bine făina cu bicarbonatul și sarea, apoi pune apa într-un ibric, la încălzit. Încălzește ușor și uleiul de măsline.

Începe să torni din apa caldă peste amestecul de ingrediente din vas, alternând cu uleiul de măsline. Amestecă intens ingredientele în timp ce torni lichidele.

Apoi frământă puțin aluatul și pe masa de lucru presărată cu făină. După frământare lasă-l la odihnit 30 de minute, acoperit cu un ștergar.

Împarte-l în 10-12 bucăți pe care le modelezi sub formă de biluțe. Întinde fiecare bilă de aluat în câte o foaie subțire, folosind sucitorul de aluaturi.

Apoi, pune o tigaie antiaderentă la încins, pe flacăra aragazului. Opțional, poți unge tigaia la prima lipie cu puțin ulei.

Coace minunatele lipii integrale de post pentru 2-3 minute pe fiecare parte, sau până când se rumenesc ușor. Înțeapă-le din loc in loc cu furculița pentru a nu se deforma în timpul coacerii.

După coacere așază-le una peste alta și acoperă-le cu un prosop de bucătărie, pentru a se menține moi. Dacă dorești să le umpli cu alte ingrediente, îndoaie-le sau rulează-le de la început și acoperă-le pentru a-și păstra forma. După răcire le poți depozita într-o pungă de plastic și păstra la rece până în momentul servirii.

Sunt perfecte indiferent de modul în care dorești să le servești. Iar dacă mai dorești astfel de aluaturi preparate în casă, poți încerca și rețeta de lipii grecești pentru gyros.

 

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Te-ar mai putea interesa și
Aluat fraged pe bază de iaurt. Rețeta de care ai nevoie atunci când vrei să prepari tarte, pizza, biscuiți
Aluat fraged pe bază de iaurt. Rețeta de care ai nevoie atunci când vrei să prepari tarte, pizza, biscuiți
Aluat pentru pizza. Rețetă inspirată din bucătăria lui Jamie Oliver
Aluat pentru pizza. Rețetă inspirată din bucătăria lui Jamie Oliver
Ștrudel cu vișine. Rețeta unui desert delicios, cu gust ușor acrișor
Ștrudel cu vișine. Rețeta unui desert delicios, cu gust ușor acrișor
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
02:40
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
21 noiembrie, 08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
21 noiembrie, 06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
21 noiembrie, 05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
fresh

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă