Metode de acrit ciorbele, în funcție de sezon
Dacă adori ciorbele acrișoare, dar nu mai știi ce să mai adaugi în ele pentru un gust deosebit, îți oferim câteva metode de acrit ciorbele, în funcție de sezon.
De obicei sezonul cald ne oferă ingrediente proaspete și naturale pentru acrirea preparatelor culinare. Însă pentru sezonul rece, apelăm la conservele pe care le pregătim din timp, sau le găsim în magazinele alimentare. Urmărește mai jos care sunt cele mai folosite metode pentru a da gust acru ciorbelor, dar și altor preparate culinare.
Metode de acrit ciorbele în sezonul cald
Prima metodă la care poți apela pentru un gust acru, dar și aromat este metoda fructelor verzi. Poți folosi pentru această metodă corcodușe, caise verzi, struguri, agrișe, prune verzi și altele.
Fructele verzi, enumerate mai sus, pot fi folosite cu scopul de a acri ciorbele vara, atât în stare crudă, cât și sub formă de bulion sau pastă fiartă. Indiferent de forma pentru care optezi, le adaugi în ciorbe spre final de fierbere. Le poți îndepărta fie după ce ai stins focul și și-au lăsat bine gustul în ciorbe, fie în timpul servirii.
Cea mai populară metodă pentru a da gust acru ciorbelor este cea a bulionului de corcodușe. Se prepară foarte rapid prin fierberea corcodușelor în puțină apă cu sare. Apoi se pasează și se poate adăuga în ciorbă. Bulionul de corcodușe se poate conserva și pentru iarnă.
Descoperă aici rețeta pentru bulion de corcodușe.
O altă metodă pentru acrirea ciorbelor în sezonul cald este cea a folosirii laptelui acru (lapte bătut, kefir sau iaurt). Ciorbele acrite cu aceste lactate se servesc reci, abia scoase din frigider. Laptele acru nu oferă doar gust bun ciorbelor, ci este considerat și un bun digestiv. Acesta se poate adăuga și la final de fierbere a ciorbelor, dar și în timpul servirii.
Metoda roșiilor proaspete este una dintre cele mai folosite metode pentru acrirea ciorbelor. Se adaugă spre finalul de fierbere a ciorbelor, curățate și tocate mărunt, sau transformate în suc. Oferă un gust delicios acestora, dar și un plus de sănătate.
Metoda sucului de lămâie sau a oțetului este o metodă comună celor două sezoane. Sucul de lămâie sau oțetul se adăugă în ciorbe la final de fierbere sau în timpul servirii.
Metode de a acri ciorbele în sezonul rece
Cea mai populară metodă pentru acrirea ciorbelor în sezonul rece este cea a conservelor de roșii. Acestea se prepară la finalul verii sau toamna, din roșii gustoase de grădină. Pot fi preparate sub formă de suc, de bulion, dar și cu zarzavat pentru ciorbe. Acestea oferă atât gust cât și culoare și consistență.
Descoperă aici și rețeta de zarzavat pentru ciorbe.
Zeama de varză este o altă metodă foarte populară de a acri ciorbele în sezonul rece. Însă nu toate ciorbele se pot acri cu aceasta, cum se pot acri prin metoda conservelor de roșii. În general ciorba din carne de porc se acrește cel mai bine cu zeama de varză.
Zeama de varză este și gustoasă, dar și plină de sănătate. Aceasta conține multe substanțe benefice organismului. Chiar și condimentele folosite la murare vor oferi o savoare aparte ciorbei acrită cu zeamă de varză.
Mai puteți folosi și zeama de murături, în special pe cea de la murăturile în saramură. Murăturile în oțet conțin, de obicei și zahăr. Aceasta, ca și zeama de varză, se adaugă în ciorbe după ce toate ingredientele au fiert. Se mai lasă ciorbele să fiarbă pentru 10 minute, apoi se stinge focul.
O altă metodă este cea a borșului preparat din tărâțe. Acesta este plin de vitaminele din complexul B și este ideal pentru a stimula digestia.
Borșul nu se adaugă în ciorbe în starea naturală, ci se va fierbe înainte, pentru aproximativ 30 de minute. Ciorbele acrite cu borș le întâlnești sub denumirea de borșuri.
Descoperă aici și o rețetă de borș de sfeclă cu găluști. Este o rețeta intrată în Patrimoniul UNESCO.
Acestea sunt cele mai populare metode de acrit ciorbele, dar mai sunt și altele pe care le poți descoperi prin cărțile de bucate.