Mucenici împletiți. Mucenici moldovenești foarte aromați

Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Românească

Printre rețetele de mucenici pe care ți-ai propus să le prepari pentru ziua de 9 Martie, mai poți strecura și rețeta de mucenici împletiți. Pe lângă clasicii mucenici moldovenești, din același aluat îi poți prepara și pe cei împletiți.

Maria Udrea
Publicat: 7 martie 2023, 06:00
Mucenicii împletiți, ies rumeni și crocanți la exterior și moi și aromați la interior / Rețetefeldefel.ro

Merită să ai pe platoul cu mucenici mai multe variante, cu aspect diferit și arome deosebite. Familia și prietenii vor fi cuceriți de ei și nici nu vor ști pe care să-i aleagă. Iar dacă mai prepari și câteva porții de mucenici fierți, deliciul celor dragi va fi maxim.

Citește și

Luna martie este o lună bogată în evenimente care necesită sărbătorite cu diferite preparate culinare. Avem zilele mărțișorului în care ne răsfățăm cu diferite delicii culinare considerându-le mărțișoare dulci. Avem ziua de 8 Martie când ne întrecem în a prepara torturi delicioase și spectaculoase. Mai avem ziua de 9 Martie, în care aducem o ofrandă celor 40 de soldați creștini din Sevastia, preparând mucenici. Prepară și tu mult îndrăgiții mucenici, inspirându-te din rețeta pe care ți-o oferim mai jos cu listă completă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.

Ingrediente

Mod de preparare

Aluatul mucenicilor de post este foarte asemănător cu aluatul cozonacului de post. Diferă cantitatea de zahăr adăugată și timpul de dospire. Având în vedere că mucenicii se vor însiropa după coacere, cantitatea de zahăr din aluat va fi mai redusă.

Cum prepari aluatul pentru mucenici împletiți

Primul pas pentru prepararea unui aluat dospit constă în pregătirea făinii și a drojdiei. Trece făina printr-o sită deasă, într-un bol de frământare. Apoi las-o timp de aproximativ 30 de minute, la temperatura camerei. În acest interval de timp, pregătești drojdia și celelalte ingrediente.

Sfărâmă drojdia într-un bol și amestec-o cu o lingură de zahăr și 2 linguri de apă caldă. Creează un loc adânc la mijlocul făinii și pune acolo amestecul rezultat. Apoi, pune un ștergar deasupra bolului și lasă drojdia să se activeze timp de 10 minute. Este gata când îți dublează volumul și se formează bule de aer la suprafața acesteia.

În apă caldă amestecă sarea și zahărul, esența, coaja de lămâie și uleiul. Amestecă bine cu o spatulă până când sarea și zahărul sunt dizolvate. Toarnă treptat din acest sirop peste drojdia activată, în timp ce amesteci intens și adăugi la mijloc făina din bol. Frământă aluatul timp de 8-10 minute.

Vei obține un aluat ușor moale, dar omogen și nelipicios. Acoperă-l cu un ștergar și lasă-l să se dospească la loc cald, până când își dublează volumul.

Descoperă și rețeta de mucenici umpluți.

Cum împletești și coci mucenicii

După dospirea aluatului, rupe bucăți mici din acesta, în număr par. presară făină pe masa de lucru și modelează bucățile de aluat în șnururi subțiri și cât mai lungi. Împletește câte două șnururi de aluat, cât mai strâns, apoi formează cifra 8 din aceste împletituri. Lipește capetele împletiturilor, prin presare la jumătatea mucenicilor, dedesubt.

Așază mucenicii împletiți în tavă, pe hârtie de copt și mai lasă-i la loc cald pentru aproximativ 10 minute. Acoperă-i cu un ștergar pentru a le asigura un aer cât mai cald.  În acest interval de timp încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Pune tava cu mucenici împletiți în cuptor și coace-i pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius.

După coacere, coate tava din cuptor și lasă mucenicii să se tempereze pentru 5-6 minute. Prepară siropul în acest interval de timp.

Într-un ibric sau o crăticioară, amestecă apa cu zahărul și esența și fierbe-le până când zahărul se dizolvă. Toarnă siropul fierbinte peste mucenici împletiți.

Diluează mierea cu puțin sirop și, cu ajutorul unei pensule de patiserie, unge cu miere mucenicii însiropați. Presară imediat peste ei nuca măcinată grosier.

Nu uita nici de rețeta mucenicilor muntenești, pe care o poți prepara și tu.

Citește și
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Te-ar mai putea interesa și
Rețeta de mucenici cu miere și nucă la cuptor. Rețeta ca în Moldova
Rețeta de mucenici cu miere și nucă la cuptor. Rețeta ca în Moldova
Mucenici fierți în lapte. Rețeta clasică, simplă și gustoasă
Mucenici fierți în lapte. Rețeta clasică, simplă și gustoasă
Mucenici muntenești. Rețeta tradițională a mucenicilor fierți
Mucenici muntenești. Rețeta tradițională a mucenicilor fierți
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
05:53
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
05:28
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
05:21
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
27 aprilie, 06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
27 aprilie, 05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
27 aprilie, 04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
27 aprilie, 03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
26 aprilie, 09:17
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...

Parteneri

Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
fresh

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor