Mucenici împletiți. Mucenici moldovenești foarte aromați
Printre rețetele de mucenici pe care ți-ai propus să le prepari pentru ziua de 9 Martie, mai poți strecura și rețeta de mucenici împletiți. Pe lângă clasicii mucenici moldovenești, din același aluat îi poți prepara și pe cei împletiți.
Merită să ai pe platoul cu mucenici mai multe variante, cu aspect diferit și arome deosebite. Familia și prietenii vor fi cuceriți de ei și nici nu vor ști pe care să-i aleagă. Iar dacă mai prepari și câteva porții de mucenici fierți, deliciul celor dragi va fi maxim.
Luna martie este o lună bogată în evenimente care necesită sărbătorite cu diferite preparate culinare. Avem zilele mărțișorului în care ne răsfățăm cu diferite delicii culinare considerându-le mărțișoare dulci. Avem ziua de 8 Martie când ne întrecem în a prepara torturi delicioase și spectaculoase. Mai avem ziua de 9 Martie, în care aducem o ofrandă celor 40 de soldați creștini din Sevastia, preparând mucenici. Prepară și tu mult îndrăgiții mucenici, inspirându-te din rețeta pe care ți-o oferim mai jos cu listă completă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.
Ingrediente
Mod de preparare
Aluatul mucenicilor de post este foarte asemănător cu aluatul cozonacului de post. Diferă cantitatea de zahăr adăugată și timpul de dospire. Având în vedere că mucenicii se vor însiropa după coacere, cantitatea de zahăr din aluat va fi mai redusă.
Cum prepari aluatul pentru mucenici împletiți
Primul pas pentru prepararea unui aluat dospit constă în pregătirea făinii și a drojdiei. Trece făina printr-o sită deasă, într-un bol de frământare. Apoi las-o timp de aproximativ 30 de minute, la temperatura camerei. În acest interval de timp, pregătești drojdia și celelalte ingrediente.
Sfărâmă drojdia într-un bol și amestec-o cu o lingură de zahăr și 2 linguri de apă caldă. Creează un loc adânc la mijlocul făinii și pune acolo amestecul rezultat. Apoi, pune un ștergar deasupra bolului și lasă drojdia să se activeze timp de 10 minute. Este gata când îți dublează volumul și se formează bule de aer la suprafața acesteia.
În apă caldă amestecă sarea și zahărul, esența, coaja de lămâie și uleiul. Amestecă bine cu o spatulă până când sarea și zahărul sunt dizolvate. Toarnă treptat din acest sirop peste drojdia activată, în timp ce amesteci intens și adăugi la mijloc făina din bol. Frământă aluatul timp de 8-10 minute.
Vei obține un aluat ușor moale, dar omogen și nelipicios. Acoperă-l cu un ștergar și lasă-l să se dospească la loc cald, până când își dublează volumul.
Descoperă și rețeta de mucenici umpluți.
Cum împletești și coci mucenicii
După dospirea aluatului, rupe bucăți mici din acesta, în număr par. presară făină pe masa de lucru și modelează bucățile de aluat în șnururi subțiri și cât mai lungi. Împletește câte două șnururi de aluat, cât mai strâns, apoi formează cifra 8 din aceste împletituri. Lipește capetele împletiturilor, prin presare la jumătatea mucenicilor, dedesubt.
Așază mucenicii împletiți în tavă, pe hârtie de copt și mai lasă-i la loc cald pentru aproximativ 10 minute. Acoperă-i cu un ștergar pentru a le asigura un aer cât mai cald. În acest interval de timp încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Pune tava cu mucenici împletiți în cuptor și coace-i pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius.
După coacere, coate tava din cuptor și lasă mucenicii să se tempereze pentru 5-6 minute. Prepară siropul în acest interval de timp.
Într-un ibric sau o crăticioară, amestecă apa cu zahărul și esența și fierbe-le până când zahărul se dizolvă. Toarnă siropul fierbinte peste mucenici împletiți.
Diluează mierea cu puțin sirop și, cu ajutorul unei pensule de patiserie, unge cu miere mucenicii însiropați. Presară imediat peste ei nuca măcinată grosier.
Nu uita nici de rețeta mucenicilor muntenești, pe care o poți prepara și tu.