Musaca de cartofi cu ciuperci și mazăre. Rețetă de post
Pentru una dintre mesele principale ale unei zile de post, îți recomandăm să încerci o rețetă de musaca de cartofi cu ciuperci și mazăre. Are o combinație de ingrediente foarte gustoasă și consistentă.
Galerie foto
Musacaua de cartofi poate fi alegerea perfectă atunci când dorești un preparat gustos și foarte hrănitor. Este bogată în ingrediente și este delicioasă alături de o salată proaspătă sau o salată de murături. Musacaua este o mâncare cu origini în Grecia și în Orientul Apropiat. În Orient și în Turcia, rețeta este mult diferită de cea grecească. Este de fapt un fel de salată care se servește rece. Cea grecească este mult mai apropiată de rețetele românești.
Rețeta clasică de musaca se prepară din straturi alternative de cartofi și carne tocată, coaptă la cuptor sub un strat de sos Bechamel și cașcaval. Descoperă aici și o variantă românească a rețetei clasice de musaca. Varianta pe care ți-o propunem pentru perioadele de post o poți urmări mai jos, explicată pas cu pas.
Ingrediente
Mod de preparare
Rețeta de musaca prezentată mai jos este mai specială. Se prepară din piure de cartofi cu lapte de cocos și umplutură de ciuperci preparate la tigaie cu ceapă roșie și usturoi. Pentru un plus de gust de consistență, dar și de culoare, se adaugă și puțină mazăre verde. Mazărea poate fi congelată sau din conservă.
Cum prepari musaca de cartofi cu ciuperci și mazăre
Primul pas constă în pregătirea cartofilor pe care îi speli bine și îi pui la fiert în apă rece, fără a-i decoji. Când apa începe să fiarbă adaugi și puțină sare. Sarea ajută cartofii să se pătrundă într-un timp mai scurt, dar accentuează și gustul cartofilor.
După fierbere, scurge cartofii de apa fierbinte și trece-i prin jet de apă rece pentru a-i putea curăța. Curăță-i, toacă-i în cuburi și presară peste ei vegeta de casă, sau condimentele preferate.
Pasează cartofii cu ajutorul blenderului, adăugând și laptele de cocos ușor încălzit. Vei obține un piure cremos și gustos.
Descoperă aici și o rețetă de piure de cartofi cu ceapă caramelizată.
În intervalul de timp în care fierb cartofii, pregătește ciupercile și mazărea.
Fierbe mazărea pentru 7-8 minute în puțină apă cu sare. Adaugă și un vârf de cuțit cu bicarbonat de sodiu, pentru a nu-și pierde culoarea verde. Mazărea congelată se adaugă direct în apa fierbinte.
Șterge ciupercile cu prosop de hârtie umezit, apoi toacă-le mai mărunt. Prepară-le la tigaie în ulei de măsline cu ceapă roșie tocată mărunt și un cățel de usturoi, de asemeni, tocat. Pentru un plus de aromă adaugă și puțin rozmarin.
Când ciupercile sunt înmuiate, adaugă laptele de cocos și mai fierbe-le timp de 2-3 minute. Apoi le lași la temperat și adaugi peste ele mazărea, pătrunjel verde tocat, dar și 2-3 linguri din piureul de cartofi, pentru consistența stratului.
Poți monta musacaua din piure de cartofi cu ciuperci și mazăre, în boluri termorezistente sau în inele metalice așezate direct pe platourile de servire.
Pune bolurile în cuptor pentru 10-15 minute, la 180 de grade Celsius, doar pentru a se mai așeza straturile frumos. Apoi vei răsturna musacaua pe platouri de servire și o decorezi cu felii de ardei, felii de ceapă roșie și boabe de mazăre. Savureaz-o alături de salata preferată.
Pentru data viitoare când mai dorești să prepari o altfel de musaca, poți încerca rețeta de musaca de dovlecei cu carne tocată la cuptor.