Peltea de gutui. Rețetă simplă și ușor de preparat

Fără coacere
tipul preparatului: Conserve
bucătăria: Românească

Dacă adori gustul parfumat al gutuilor și obișnuiești să le conservi pentru iarnă sub formă de gem sau dulceață, nu arunca cojile și cotoarele acestora. Îți oferim o rețetă de peltea de gutui în care le vei folosi.

Publicat: 14 octombrie 2022, 08:00

Galerie foto

Pelteaua de gutui este un jelei foarte aromat și consistent / Profimedia Images

Pelteaua de gutui este unul dintre cele mai fine și rafinate conserve de fructe, pe care o poți prepara acasă. Este, de fapt, un jeleu natural foarte aromat, cu o culoare superbă, preparat fără conservanți sau gelifianți.

Poți prepara jeleu și din alte fructe, însă nu va atinge maximul rafinamentului precum cea de gutui. Și acest fapt se datorează pectinei ce se găsește în căsuța cotoarelor de la gutui, care prin fierbere se gelifiază. O peltea reușită este limpede, de culoare deschisă și atât de consistentă, încât se poate tăia cu cuțitul, sau se poate răsturna închegată din borcan.

Citește și

Poți savura pelteaua de gutui la mic dejun, pe felii de pâine prăjite, tartinate cu unt, ca și dulceața de gutui. Vezi aici cum se prepară și rețeta pentru dulceață de gutui, plină de savoare și culoare.

Mai poți folosi pelteaua și pentru a glazura prăjiturile și torturile, sau pentru a îndulci și aromatiza ceaiurile. Îți oferim mai jos lista completă de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu cel mai fin și aromat jeleu natural, din gutui.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea gutuilor pe care le speli bine frecându-le cu partea abrazivă a unui burete de vase, curat. Astfel, te asiguri că ai îndepărtat tot puful de pe coaja gutuilor. Șterge bine gutuile și feliază-le pe rând. Imediat ce ai feliat o gutuie, adaugă feliile într-o cratiță cu 3 litri de apă și sucul de la o lămâie. Astfel se va opri oxidarea lor. Nu îndepărta sâmburii pentru că au și aceștia un rol important în gelifierea jeleului. Aceștia conțin pectină ca și căsuțele lor și cotoarele.

Cum prepari peltea de gutui

Pune cratița cu gutuile și apa la foc de intensitate mică și lasă gutuile la fiert până când lichidul se reduce la jumătate din cantitatea inițială. Pune o sită într-o altă cratiță, iar în sită pune un tifon curat, împăturit în două.

Răstoarnă gutuile și siropul în sita cu tifon și lasă-l să se scurgă încet, fără a se tulbura. După ce s-a scurs tot lichidul, presează ușor și ingredientele din tifon, apoi lasă lichidul să se limpezească aproximativ o oră.

Pune zahărul tos peste lichidul limpezit și așază cratița pe flacăra aragazului, aprinsă la foc mic. Fierbe pelteaua de gutui până când se reduce și devine consistentă. Nu uita să îndepărtezi spuma care se formează deasupra, la început de fierbere.

Nu exagera cu fierberea pentru a nu degrada culoarea plăcută a jeleului. Cu cât va fierbe timp mai îndelungat, cu atât culoarea va deveni mai închisă.

Toarnă delicioasa peltea de gutui fierbinte în borcanele sterilizate și așezate pe un suport metalic care să preia temperatura mare. Închide borcanele ermetic și acoperă-le cu o pătură. Lasă-le acolo să se răcească lent, pentru a asigura o conservare perfectă jeleului.

Vezi aici cum se prepară și rețeta pentru jeleu de zmeură, sau gem de zmeură fără semințe!

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
Dulceață de gutui tăiate în cuburi. Rețetă foarte aromată
Dulceață de gutui tăiate în cuburi. Rețetă foarte aromată
Cât zahăr se pune la dulceața de gutui, de fapt. Trucuri care o fac absolut delicioasă
Cât zahăr se pune la dulceața de gutui, de fapt. Trucuri care o fac absolut delicioasă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Cine a câștigat prima bombă cu amulete din sezonul 14. Alexia și Aris Eram au dat verdictul: „Nu mi-a plăcut deloc gustul”
Cine a câștigat prima bombă cu amulete din sezonul 14. Alexia și Aris Eram au dat verdictul: „Nu mi-a plăcut deloc gustul”
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
fresh

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post