Plăcintă grecească cu cremă de griș. Rețeta Galaktoboureko
Ești în căutarea unui desert simplu de preparat, dar delicios și foarte aromat? Încearcă rețeta de plăcintă grecească cu cremă de griș, denumită Galaktoboureko.
Plăcinta este compusă dintr-o combinație excelentă de umplutură cremoasă și foi fine de plăcintă, unse între ele cu unt din belșug. Umplutura cremoasă este din griș cu lapte amestecat cu ouă și unt. Plăcinta este delicioasă servită rece, de la frigider. Este însiropată cu un sirop cu arome de portocală, lămâie sau trandafiri.
Rețetele grecești sunt foarte apreciate atât din punctul de vedere al gustului, cât și al simplității ingredientelor și al modului simplu de preparare. Un exemplu de desert grecesc, simplu și foarte delicios, îl poți descoperi în rețeta de plăcintă grecească cu portocale și iaurt, denumită Portokalopita. Mai jos poți urmări lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta Galaktoboureko.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea plăcintei constă în decongelarea foilor de plăcintă, dacă optezi pentru cele din comerț. Poți opta pentru a prepara foile în casă, pentru că sunt mult mai gustoase și mai sănătoase. Descoperă aici și rețeta pentru foi de plăcintă, preparate în casă.
Cum prepari umplutura pentru plăcintă grecească cu cremă de griș
Pune laptele cu grișul într-o cratiță și amestecă-le. Adaugă 100 gr de zahăr, untul și așază cratița la foc de intensitate medie. Fierbe compoziția rezultată timp de 15 minute, amestecând continuu cu un tel sau o spatulă. Stingi focul atunci când compoziția va avea textura unei budinci mai cremoasă. După stingerea focului adaugă extractul de vanilie și lasă crema de griș să se tempereze timp de 10 minute.
Sparge ouăle într-un bol și amestecă-le cu restul de zahăr. Adaugă și cojile de portocală și de la o lămâie, răzuite fin. Adaugă acest amestec peste budinca de griș temperată și amestecă până la omogenizare.
Cum formezi și coci plăcinta Galaktoboureko
Împarte foile de plăcintă în două grupuri de câte 6. Unge baza unei forme de copt de 25/25 cm cu unt. Așază în ea primul grup de foi, unse între ele cu unt topit, din belșug.
Întinde crema de griș peste grupul de foi subțiri de plăcintă. Niveleaz-o uniform și așază deasupra ei celălalt grup de foi, de asemeni unse între ele cu unt topit. Întinde un strat subțire de unt topit și deasupra plăcintei.
Pune tava în cuptor și coace plăcinta grecească cu cremă de griș la 180 de grade Celsius, pentru 35-40 de minute.
Pentru a pregăti siropul, pune apa, sucul de portocală, sucul de lămâie și zahărul într-o cratiță. Așază cratița pe flacăra aragazului și fierbe siropul timp de 5 minute. La final de fierbere, adaugă extractul de vanilie.
Scoate tava cu plăcintă grecească din cuptor și las-o să se răcească timp de 15 minute pe masa din bucătărie. Apoi toarnă tot siropul peste plăcintă și las-o să se hidrateze la frigider.
Porționeaz-o după ce siropul a fost complet absorbit și servește-o rece. V ara o poți servi și cu o cupă din înghețata preferată. Îți oferim în acest scop și o rețetă de înghețată de vanilie, cremoasă și aromată.