Plăcintă învârtită cu spanac de post. Plăcintă cu foi subțiri preparate în casă
Dacă te numeri printre iubitorii preparatelor cu spanac, îți recomandăm să încerci o delicioasă rețetă de plăcintă învârtită cu spanac de post. Este perfectă pentru oricare dintre mesele zilei, dar poate constitui și baza gustării din pauza de masă de la birou.
Galerie foto
Spanacul este una dintre verdețurile de primăvară care apare pe piață. Este gustos, se prepară într-un timp foarte scurt, dar oferă și multiple beneficii pentru sănătatea organismului. Consumul regulat de spanac contribuie la reducerea stresului oxidativ, ajută la prevenirea cancerului și reduce nivelul tensiunii arteriale. În plus, spanacul are capacitatea de a regla glicemia persoanelor care suferă de diabet.
Descoperă aici un articol complet despre beneficiile consumului de spanac și cum să-l integrezi în dieta ta zilnică. Cât despre aluatul pentru foile de plăcintă, dacă este preparat în casă și acesta va fi sănătos. Prepară și tu rețeta de plăcintă cu spanac, pe care ți-o oferim în cele ce urmează, pentru a te bucura de o gustare delicioasă și sănătoasă.
Ingrediente
Mod de preparare
Începem cu prepararea aluatului. Acesta necesită un timp de frământare și încă puțin timp pentru dospire, înainte de a fi modelat în foi pentru plăcintă.
Cum prepari aluat pentru plăcintă învârtită cu spanac de post
Trece făina prin sită într-un bol de frământare. Adaugă sarea peste făină și amestecă-le bine pentru ca sarea să se dispună prin toată făina.
Pune apa într-un ibric, la fiert, iar când începe să clocotească, toarn-o în bolul cu amestecul de făină și sare. Amestecă energic cu un tel sau cu o furculiță până când făina este bine hidratată și ai obținut un aluat omogen.
Lasă aluatul să se așeze puțin, apoi îl transferi din bol pe masa presărată cu făină. Frământă aluatul până când nu va mai fi lipicios. Dă-i formă de rulou și lasă-l la odihnit 10-15 minute, acoperit cu o folie de prospețime.
Între timp, te poți ocupa de pregătirea spanacului.
Cum prepari umplutura de spanac pentru plăcintă
Clătește bine frunzele de baby spanac și lasă-le într-o sită, la scurs.
Curăță ceapa și toac-o mărunt. Curăță și usturoiul și toacă-l și pe acesta mărunt. Pune uleiul la încins într-o tigaie așezată pe flacăra aragazului. Adaugă ceapa și usturoiul și călește-le puțin, atât cât să își degaje aromele în uleiul încins, până când își degajă aromele.
Adaugă frunzele de spanac bine scurse bine și tocate în fâșii. Amestecă-le bine cu ceapa și usturoiul din tigaie, pentru aproximativ un minut. Asezonează totul cu sare și piper, apoi stinge focul. Lasă spanacul amestecat cu ceapă și usturoi să se răcească înainte de a forma plăcinta.
Descoperă și rețeta de plăcintă grecească Spanakopita.
Cum formezi și coci plăcintă învârtită cu spanac de post
Mai întâi pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Pentru a forma plăcinta unge bine masa de lucru cu ulei. Apoi unge și sucitorul de aluaturi.
Pune ruloul de aluat pe masa unsă și întinde-l într-o foaie subțire și cât mai lungă. Poți împărți aluatul în două pentru a-l putea întinde cât mai bine.
Pune umplutura de spanac cu ceapă și usturoi la unul din capetele foii de aluat, pe lungime. Apoi rulează aluatul pornind de la capătul cu umplutura. Ruloul astfel obținut îl mai rulezi odată sub formă de spirală.
Așază spirala din aluat cu spanac într-o tavă rotundă cu hârtie de copt așezată în interiorul ei. Pune tava în cuptor și coace delicioasa plăcintă învârtită cu spanac de post pentru 25-30 de minute, la 180 de grade Celsius. Las-o să se tempereze bine înainte de a o secționa.
Dacă nu dorești neapărat o plăcintă în varianta de post, îți recomandăm să încerci rețeta de ruladă cu somon și spanac în aluat foietaj.