Porumb fiert: cum îl alegi și cum îl gătești

Timp de gătire: 15 minute
tipul preparatului: Gustare
bucătăria: Românească

Pe plajă, în curte la un grătar, acasă sau într-o excursie pe munte, un știulete de porumb fiert este delicios și apreciat de adulți și de copii deopotrivă. Dacă vrei să îl prepari acasă, o poți face cu încredere. În maximum 30 de minute este gata.

Cristina Catană
Publicat: 26 iulie 2023, 08:00 / Actualizat: 26 iulie 2023, 9:40
Porumbul fiert se poate servi simplu sau cu unt și ierburi aromatice / Shutterstock

Porumbul fiert este delicios cald, dar poți să îl mănânci și rece pentru că își păstrează aroma. De fapt, dacă ai preparat o cantitate mai mare pune-l la rece pentru că, ținut la temperatura camerei, va căpăta un gust acru.

Cel mai bine porumbul se fierbe în ceaun de fontă, dar dacă nu ai acasă un astfel de vas, poți folosi și o oală emailată sau de inox. Ai grijă să fie suficient de mare încât să mai rămână ceva spațiu după ce pui tot porumbul. Odată ce începe să clocotească apa va sări în toate direcțiile.

Iată o rețetă simplă și clasică de porumb fiert ca pe vremea bunicii pe care o poți încerca ori de câte ori îți este poftă.

Citește și

Porumbul fiert ca pe vremea bunicii poate fi o gustare savuroasă sau chiar o garnitură pentru preparate din carne la grătar.

Ingrediente

Mod de preparare

Se alege porumbul proaspăt, cu foile verzi, ferm la atingere. Se curăță de foi și de mătase, se rupe în două dacă este știuletele prea mare. Foile se pun pe fundul unei oale, apoi se așează știuleții și se acoperă cu alte frunze. Se pune apă cât să acopere porumbul, se adaugă sare și se pune la foc mediu.

Află mai multe despre ce poți face cu apa de la porumbul fiert.

Se lasă să fiarbă până când se înmoaie. Se încearcă boabele cu o furculiță și când sunt suficient de moi se stinge focul.

Cât timp se fierbe porumbul și câtă sare este necesară pentru servire

Timpul de fierbere al porumbului variază în funcție de mărimea și prospețimea porumbului. De obicei, porumbul proaspăt este fiert în apă clocotită până când devine suculent și moale. Timpul de fierbere este de aproximativ 8-12 minute.

Pentru a verifica dacă porumbul este fiert, folosește o furculiță și încearcă să o înfigi ușor într-un bob de porumb. Dacă intră ușor, iar porumbul este moale și suculent, înseamnă că este gata. Ai grijă să nu fierbi porumbul prea mult, deoarece se poate înmuia prea tare și își poate pierde din savoare.

Încearcă și rețeta de porumb fiert învelit în șunculiță afumată.

Cantitatea de sare adăugată la porumbul fiert depinde de preferințele tale și de cantitatea de porumb pe care o pregătești. De obicei, se adaugă suficientă sare pentru a accentua gustul porumbului, fără să îl acopere.

Pentru o oală mare cu aproximativ 4 litri de apă, poți adăuga aproximativ 1-2 linguri de sare. Dacă gătești o cantitate mai mică de porumb, ajustează cantitatea de sare în funcție de cantitatea de apă utilizată. Poți face acest lucru adăugând sare treptat, gustând din apă. De asemenea, poți să nu pui deloc sare și să o adaugi atunci când mănânci porumbul.

Cum servești porumbul fiert

Porumbul fiert se poate servi cu unt. Acesta îi va accentua gustul și îi va da o aromă mai bogată, mai savuroasă. Untul topit pe porumbul fierbinte adaugă și îi completează într-un mod delicios dulceața naturală.

Untul trebuie topit la foc mic. Apoi se toarnă peste porumbul scos din apa în care a fiert și scurs. Se freacă ușor pentru a te asigura că untul a pătruns printre toate boabele. Apoi se pot adăuga și sare și piper după gust pentru a intensifica savoarea.

Descoperă alte opt metode prin care poți găti porumbul.

Dacă vrei să experimentezi arome noi, poți adăuga și alte condimente sau ierburi aromatice. Pătrunjelul și chimenul sunt cele mai potrivite.

Porumbul fiert ar putea îngrășa

Porumbul fiert în sine nu este considerat un aliment care să îngrașe, ci mai degrabă conținutul său caloric și porțiile consumate pot juca un rol în gestionarea greutății. Porumbul fiert este o sursă sănătoasă de nutrienți. Cu toate acestea, conține și carbohidrați, inclusiv zaharuri naturale, care contribuie la aportul caloric.

Dacă porumbul fiert este inclus într-o dietă echilibrată, în care consumi o varietate de alimente sănătoase și ai și activitate fizică, nu există motive pentru care porumbul să contribuie semnificativ la acumularea de kilograme.

Un alt factor important este mărimea porțiilor. Consumă porumb fiert în cantități moderate, încorporându-l într-o masă echilibrată cu proteine, legume și grăsimi sănătoase.

Citește și
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon
Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon
Te-ar mai putea interesa și
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cum să faci macarons la tine acasă. 10 sfaturi extrem de folositoare
Cum să faci macarons la tine acasă. 10 sfaturi extrem de folositoare
Topul celor mai populare condimente asiatice. Care este secretul preparatelor lor atât de aromate
Topul celor mai populare condimente asiatice. Care este secretul preparatelor lor atât de aromate
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
21 mai, 11:59
Prăjitura Mont Blanc, un desert cu frișcă și cremă fină de castane Prăjitura Mont Blanc, un desert cu frișcă și cremă fină de castane
21 mai, 06:41
Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide
21 mai, 06:19
Cheesecake inimioară cu căpșuni. Rețetă de desert fără coacere Cheesecake inimioară cu căpșuni. Rețetă de desert fără coacere
20 mai, 06:24
Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă
20 mai, 06:00
Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros
19 mai, 06:52
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
19 mai, 06:40
Crumble cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert simplu și rapid Crumble cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert simplu și rapid
18 mai, 07:36
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă
Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă
Basbousa este un desert tradițional originar din țările arabe, cu rădăcini în bucătăria egipteană și libaneză. Este apreciat pentru textura sa moale și suculentă, dar și pentru faptul că este foarte...
2
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
Dacă ai întâmpinat dificultăți în a obține o frișcă reușită pentru deserturi delicioase, avem pentru tine câteva sfaturi utile despre cum se bate frișca din smântână naturală. Frișca pentru deserturi savuroase...
3
Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele
Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele
Untul și smântâna fac din aceste fursecuri un deliciu. Sunt atât de moi și de pufoase, încât îți vei da ușor seama de ce se numesc fursecuri nor cu lămâie. Salvează...
4
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Dacă ți-ai propus să prepari o rețetă de tartă dulce sau sărată și optezi pentru aluat de casă, îți oferim rețeta de aluat simplu pentru tarte. Este rețeta clasică de aluat...
5
Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros
Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros
Pentru porția de desert din sezonul căpșunilor, vă propunem să încercați o rețetă de galette cu mere și căpșuni. Este simplă și ușor de preparat, este delicioasă și are un aspect...

Parteneri

Semnificația numelui Elena. Mesajul special pe care îl ascunde
Semnificația numelui Elena. Mesajul special pe care îl ascunde
Cât a ajuns să coste o casă veche în Centrul Capitalei. După renovare, poate fi vândută cu 2 milioane de euro
Cât a ajuns să coste o casă veche în Centrul Capitalei. După renovare, poate fi vândută cu 2 milioane de euro
Uitat de lume într-un azil de bătrâni, Irinel Columbeanu a primit o veste uriaşă din partea judecătorilor. Decizia e definitivă
Uitat de lume într-un azil de bătrâni, Irinel Columbeanu a primit o veste uriaşă din partea judecătorilor. Decizia e definitivă
Cele două zodii care sunt favoritele universului în luna mai 2024. Vor avea parte de surprize cerești
Cele două zodii care sunt favoritele universului în luna mai 2024. Vor avea parte de surprize cerești
Cine este José Manuel Rincón, Roberto Rubio din ”Dansul Pasiunii”. Ce se știe despre tânărul actor
Cine este José Manuel Rincón, Roberto Rubio din ”Dansul Pasiunii”. Ce se știe despre tânărul actor
Internetul se schimbă pentru totdeauna. Ce se va întâmpla cu Google
Internetul se schimbă pentru totdeauna. Ce se va întâmpla cu Google
Chec cu cireșe și aromă de vanilie
Chec cu cireșe și aromă de vanilie
Cum să-i asiguri bebelușului un somn călduros și odihnitor
Cum să-i asiguri bebelușului un somn călduros și odihnitor
Taylor Swift a avut o mușcătură pe gât la spectacolul ei din Suedia, după ce a petrecut câteva zile cu Travis Kelce în Italia
Taylor Swift a avut o mușcătură pe gât la spectacolul ei din Suedia, după ce a petrecut câteva zile cu Travis Kelce în Italia
Fructe pentru o digestie bună. Beneficiile asupra sănătății intestinale
Fructe pentru o digestie bună. Beneficiile asupra sănătății intestinale
fresh

Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros

Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros

Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă

Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă

Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide

Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide

Prăjitura Mont Blanc, un desert cu frișcă și cremă fină de castane

Prăjitura Mont Blanc, un desert cu frișcă și cremă fină de castane

Cheesecake inimioară cu căpșuni. Rețetă de desert fără coacere

Cheesecake inimioară cu căpșuni. Rețetă de desert fără coacere